D&D - Miniatures Game (2nd Edition)

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
criss

D&D - Miniatures Game (2nd Edition)

Post: # 12299Post criss
24 Feb 2011, 21:07

Ceea ce m-a tinut pina acum departe de D&D Castle Ravenloft si fratelel lui WoA a fost simplitatea prea mare a tacticii, lipsa povestii, a skill-urilor si a elementelor de RPG prezente in D&D 4e (Dungeons and Dragons 4th Edition). Am preferat sa joc solitaire citeva aventuri pentru D&D 4e, neavind inca destul timp sa pornesc, impreuna cu prietenii, in marea aventura descrisa in cartile Keep on the Shadowfell si Thunderspire Labyrinth. Dupa cum am mai spus, D&D Castle Ravenloft sau WoA provind dintr-un D&D 4e la care i-au fost amputate picioarele, bratele si capul pentru a-l face util persoanelor care vor un joc usor si rapid.

from http://www.boardgamegeek.com/image/393328

D&D Miniatures Game (aflat la a doua editie) este jocul care se aseamana mai mult cu CR sau WoA. Si acesta provine din D&D 4e, dar numarul de amputari este mai mic, oferind posibilitati tactice mult mai bogate decit CR sau WoA. Este undeva intre CR si un wargame.
Pachetul (ce costa sub 10 euro incluzind transportul) contine citeva miniaturi pictate, cartile de joc aferente si 4 harti mari de hirtie mai groasa, colorata. Si un manual ce explica regulile gradat, prima batalie avind doar doua personaje si reguli simplificate. Pentru a juca insa ceva serios, mai trebuie cumparate 2-4 boostere cu miniaturi, fiecare continind 8 miniaturi pictate cu carti de joc (eu am cumparat patru boostere cu 7 euro bucata). Deci pretul pentru a juca D&D Miniatures Game este de aproximativ 30 de euro (cam jumatate cit CR) si se obtine un joc de lupta mai complex decit CR, cu un timp de joc asemanator (poate o idee mai mare).

Cum se joaca? De obicei se joaca in 2 jucatori. Fiecare jucator isi recruteaza o mica armata de creaturi in limita unor puncte maxime disponibile, ii aseaza pe una din harti si incepe lupta. Se poate juca si solitaire anumite scenarii, sau cooperativ. Este plin Internetul de scenarii si harti de downloadat. Miniaturile se pot folosi si in jocul D&D 4e deoarece cartile de joc au doua fete - una pentru Miniatures Game, cealalta pentru D&D 4e.

Este D&D Miniatures Game un alt BattleLore? Nu. BL este un joc de tip card-driven, D&D MG nu. In D&D MG fiecare creatura are alte abilitati si se va folosi diferit tactic. Regulile de joc nici macar nu se aseamana in vreun fel.

Repet, nu faceti greseala sa cumparati acest joc, daca nu cumparati si citeva boostere (de tip Demonweb) cu miniaturi. Miniaturile din pachetul initial ajung doar pentru invatarea regulilor si maxim citeva incaierari anemice. De asemenea, nu cumparati jocul daca vreti o aventura cu poveste de tip RPG (daca vreti acest lucru, cumparati cele trei manuale de la D&D 4e), D&D MG este doar un joc fantasy de "paruiala tactica". :)

Image
Celor interesati ii las in continuare sa se delecteze cu manualul jocului:
http://www.wizards.com/dnd/files/DDM_MinBatlRules.zip

Ca exemplu, miniaturile din boosterele Demonweb se pot vizualiza aici:
http://www.wizards.com/dnd/Article.aspx?x=dnd/mg/dw

O lista completa de miniaturi:
http://www.wizards.com/dnd/Archive.aspx ... igalleries

De pe site'ul Wizards se pot descarca gratuit, in afara de manual, toate cartile de joc, scenariile in pdf si o multitudine de harti.
De exemplu, un link cu FAQ si cartile de joc:
http://www.wizards.com/default.asp?x=dnd/mi/20031023x

In SUA se organizeaza turnee de D&D MG cu premii in valoare de mii de dolari. Poate intr-o zi vom avea si noi un concurs. Sper ca am trezit interesul iubitorilor de fantasy & wargames. O sa revin cu alte date si eventual cu imagini cu colectia mea de miniaturi D&D daca cineva este interesat. Poate si cu o sesiune de joc.
.
Last edited by criss on 26 Feb 2011, 22:02, edited 1 time in total.

haretel

Re: D&D - Miniatures Game (2nd Edition)

Post: # 12302Post haretel
24 Feb 2011, 21:28

multumim pt pareri

User avatar
MandrulDuce
King Meeple
King Meeple
Posts: 1138
Joined: 26 May 2010, 23:01
Custom Rank: Dungeon Master

Re: D&D - Miniatures Game (2nd Edition)

Post: # 12304Post MandrulDuce
24 Feb 2011, 21:48

Nice. O sa trebuiasca sa studiez mai indeaproape. In genre, probabil D&D este jocul de care stiu de cea mai mare vreme (da, am auzit de el inainte de monopoly). Abia anul acesta am inceput insa a intrevede o reala posibilitate de a il incerca. Nu am apucat insa, dar o voi face. Momentan sunt in faza de "material ghatering" si traducere de story (Keep on Shadowfell), incercare de a "etapiza" jocul, adica de a estima cate elemente va contine fiecare sesiune (nu vreua sa tina mai mult de 1 ora jumate, maxim 2), incerc sa ma gandesc ce "hooking point" va fi la finalul fiecarei sesiuni, pentru ca jucatorii sa aibe la ce sa se gandeasca. Sunt multe multe chestii de facut daca vrei (ca si mine) sa introduci D&D unui grup nou de oameni si vrei sa ii impresionezi din prima. Hand-outs, carti grafice cu iteme, saculete cu "loot",etc... I'm a sucker for interaction si o chestie de genul "ati castigat 25 xp, 300 gp si o sabie 1d4 +x", scrieti-va pe char sheets mi se pare seaca de tot. Putem face un mic coltisor al D&D-erului.

Multumim pentru review! (de miniatures game nu stiam)

Never play cat and mouse games if you're a mouse.
Life, like all games, becomes fun when one realizes it's just a game!

fixpix

Re: D&D - Miniatures Game (2nd Edition)

Post: # 12306Post fixpix
24 Feb 2011, 22:50

E amuzant cum oamenii vad acelasi lucru cu ochi diferiti. Din punctul meu de vedere CR/WoA sint o operatie estetica nu o amputare, iar faptul ca jocurile zboara de pe rafturi si sint cumparate de oameni din afara nisei pare sa confirme asta. Oricum, nu are sens comparatia, sint jocuri diferite sub aceeasi licenta. Daca te astepti sa gasesti D&D in ele iti inteleg dezamagirea.

criss

Re: D&D - Miniatures Game (2nd Edition)

Post: # 12307Post criss
24 Feb 2011, 23:38

@MandrulDuce: wow, abia astept impresiile tale dupa o sesiune de Keep on Shadowfell. :)

@fixpix: in general cred ca vedem lucrurile asemanator. Eu am considerat insa toate taierile la CR, WoA si Miniatures ca amputari din prisma omului care a invatat deja uriasul regulament al lui D&D 4e, care a citit si memorat sute de pagini de reguli. E ca si cum inveti sa joc sah la nivel competitional si apoi apare un joc de sah cu 2 pioni, un cal si un rege si ai voie sa muti calul o singura data in tot jocul. La cineva care nu stie sahul s-ar putea sa-i placa, eu i-as spune "sah amputat". In CR si WoA au scos (daca nu ma insel) inclusiv Line of Sight'ul!! D&D Miniatures contine de doua-trei ori mai multe reguli tactice desi este la rindul lui un joc bine amputat fata de D&D 4e. Dar le recunosc partea lor de merit, citeodata am si eu chef de o confruntare rapida, pur tactica.

acidutzu

Re: D&D - Miniatures Game (2nd Edition)

Post: # 12309Post acidutzu
24 Feb 2011, 23:46

Eu am luat din diverta acu vreo 3--4 ani http://boardgamegeek.com/boardgame/7929 ... miniatures
Aveau si boostere dar la preturi aberante (am dat pe o cutie cu 18 boostere + transport din sua cat dadeam pe 4-5 cutii aici)
Asa am ajuns sa am aproape 200 de miniaturi (mai imi trebuiesc 6 rare sa termin Unhallowed)
Am luat si toate cartile v3.5 exceptand vol 5 din manualul monstrilor si http://boardgamegeek.com/boardgame/1780 ... basic-game
dar marea problema a fost atunci ca si acum ca abia ii conving pe cei din jurul meu sa punem pe masa un joc de 2-3 ore barem o campanie de cateva luni.
Dar din cand in cand mai scoatem miniaturile la o tranta mica (evident si aia cu reguli simplificate k daca stau sa explic ce e cu line of sight si alte fineturi iar vad fete lungi care intreaba de ce nu jucam a 20-a oara dixit :evil: )
Last edited by acidutzu on 25 Feb 2011, 06:55, edited 1 time in total.

User avatar
suf
King Meeple
King Meeple
Posts: 2708
Joined: 30 Jul 2010, 17:16
Location: Timisoara

Re: D&D - Miniatures Game (2nd Edition)

Post: # 12315Post suf
25 Feb 2011, 01:14

@acidutz: Referitor la cei care nu vor sa joace jocuri mai lungi, cred ca peste tot e la fel. Astea se pot juca doar cu iubitorii de board games, nu cu jucatorii ce prefera jocuri usoare si distractive. Am mai incercat eu (probabil si altii) sa introduc jocuri mai grele si mi-am facut un car de nervi. Pana si la cei care joaca saptamanal conteaza cat chef si rabdare au sa invete ceva. E de ajuns sa nu aiba unul chef si le strica distractia tuturor :( .

Discutiile astea despre D&D si alte jocuri asemanatoare ma fac sa-mi lase gura apa... Mi-e tare greu sa cred ca din atatia jucatori (35 parca la ultima intalnire) nu gasiti cu cine sa le jucati.

acidutzu

Re: D&D - Miniatures Game (2nd Edition)

Post: # 12316Post acidutzu
25 Feb 2011, 07:32

Nici nu ma astept sa jucam saptamanal cele mai lungi/grele jocuri. Cu unul din grupuri variez mult jocurile pt ca nu pot spune ca sunt gameri dar joaca din placerea de a juca dar in celalalt din multitudinea de jocuri pe care le-am testat invariabil anul trecut se cerea doar dixit si pana sa-l cumpar doar small world si asta pt ca grupul doi contine archenemy-ul board gamer-ului (nu suporta nici macar jumatate de zar in joc, nici un altfel de efect random, vrea ca jocul sa ii permita o startegie indestructibila in care nimeni sa nu se atinga de piesele lui, sa nu ia de pe tabla ce ar vrea sa ia el pt ca daca isi face o strategie nu suporta sa o schimbe. I-am propus sa joace singur sah dar evident uraste sahul :lol: :lol: :lol:. Pana si la dixit-ul pe care il cere are probleme pt ca nu poate intalege cum isi imagineaza diferit altii o carte Eu am vb cu prietena lui sa il paraseasca dar se pare ca acest mic defect nu atarna asa greu)
Cel mai lung joc pe care il pun regulat pe masa e world of warcraft (care jucat cu nevasta-mea duce la 6 ore si fara expansion-uri). Am noroc pt ca are multe lucururi de castigat si cumparat si pt ea jocul e un shopping in care eroii devin din ce in ce mai "draguti". Evident cat timp stau cuminte si nu o atac pt ca ajung sa dorm pe canapea :roll:

Rautz

Re: D&D - Miniatures Game (2nd Edition)

Post: # 12317Post Rautz
25 Feb 2011, 08:27

Cu astia ai avea o satisfactie imensa batandu-i 20-0 la un joc pe care ei il considera de noroc, eventual in functie de joc neuitandu-te la tabla sau ceva

E ciudat totusi pentru ca barbatii sunt in general competitivi prin natura lor, ce am observat insa la femei e ca trebuie sa fi facut un sport de semi-performanta in tinerete pentru a fi competitive, altfel intr-adevar nu prea le plac jocurile in care poti sa le strici planurile

Iti recomand insa Vinhos daca vrei un joc fara noroc de jucat cu respectivii 'prieteni'

acidutzu

Re: D&D - Miniatures Game (2nd Edition)

Post: # 12322Post acidutzu
25 Feb 2011, 09:37

Am luat Ricochet Robots pt ca e scurt/ocupa putin spatiu/usor de explicat/zero noroc dar am observat ca e frustrant pt cei care au dificultati in vizualizarea miscarilor (dar au fost draguti cand au facut primul lor punct si au zis ca si-l pun medalie in piept ca a fost muncit :lol: )

criss

Re: D&D - Miniatures Game (2nd Edition)

Post: # 12329Post criss
25 Feb 2011, 10:46

suf wrote:Discutiile astea despre D&D si alte jocuri asemanatoare ma fac sa-mi lase gura apa...
Te invidiez ca locuiesti in Timisoara, momentan singurul oras in care se joaca organizat D&D 4e si D&D Miniatures si au loc si concursuri (sper ca pot sa dau link'urile, nu fac concurenta sau reclama la nimeni).
Pentru D&D Minis:
http://forum.deckmaster.ro/index.php?/f ... e6d771b6c1

criss

Re: D&D - Miniatures Game (2nd Edition)

Post: # 12330Post criss
25 Feb 2011, 11:08

O completare pentru cei ce se intreaba ce sa cumpere: D&D Minis sau D&D CR/WoA? Raspunsul este D&D Minis daca vor o confruntare jucator contra jucator (stil fantasy wargame) si D&D CR sau WoA daca vor un joc cooperativ.
Avantaje D&D Minis - regulament ce permite actiuni tactice mai variate si complexe; miniaturi superbe pictate din fabrica.
Avantaje D&D CR/WoA - multe bunatati in pachet, producatorii nu s-au zgircit.
Un joc de D&D Minis tine cca. o ora, unul de D&D CR/WoA mai putin de o ora. Amindoua sunt jocuri menite sa atraga jucatorii spre fratele lor mai mare, D&D 4e, prezentindu-le un regulament mult simplificat. Si sa-l incurajeze pe customer sa mai scoata un banut pe alte miniaturi sau noi jocuri din familia CR. O formula de marketing de succes in ambele cazuri.

criss

Re: D&D - Miniatures Game (2nd Edition)

Post: # 12331Post criss
25 Feb 2011, 11:25

D&D Minis este exact ceea ce am vrut sa fie si nu a fost BattleLore. Un joc in care diverse creaturi sa se infrunte cu abilitati diferite. La BL am fost dezamagit sa gasesc o singura creatura in tot jocul de baza, un paianjen. Extensiile au mai adus citeva creaturi, prea putine si prea scumpe. Astfel BL este mai mult un joc medieval decit fantasy.

In D&D Minis sunt sute de creaturi cu abilitatile lor tactice (si mod de comportament diferit): unele doar fizice, altele zboara sau folosesc diverse vraji, altele electrocuteaza, arunca otrava, dezorienteaza psihic, sunt invizibile un timp, genereaza capcane etc. Jucatorii opteaza de fiecare data pentru alta combinatie si locatie, deci rejucabilitatea este mare.

User avatar
MandrulDuce
King Meeple
King Meeple
Posts: 1138
Joined: 26 May 2010, 23:01
Custom Rank: Dungeon Master

Re: D&D - Miniatures Game (2nd Edition)

Post: # 12334Post MandrulDuce
25 Feb 2011, 11:48

Putem incerca o sesiune de D&D 4E cu niste pre-gens pe forum? S-ar baga cineva? In afara de mine si criss?

Never play cat and mouse games if you're a mouse.
Life, like all games, becomes fun when one realizes it's just a game!

User avatar
suf
King Meeple
King Meeple
Posts: 2708
Joined: 30 Jul 2010, 17:16
Location: Timisoara

Re: D&D - Miniatures Game (2nd Edition)

Post: # 12338Post suf
25 Feb 2011, 12:29

@acidutzu: Poate nu stie sa piarda? Am mai intalnit pe cineva care comenta si se supara pana si la Ticket to Ride, iar la The Resistance atat iti trebuia sa zici ca-i spion. Sugereaza-i sa-si dea foc. Fain Ricochet Robots. Eu incerc sa-i incurajez pe cei care nu vad asa repede solutiile spunandu-le ca dureaza pana te obisnuiesti, insa nu stiu daca ii indulceste prea tare. Oricum, dupa 1-2 jocuri majoritatea se prind.

@MandrulDuce: Sa ma pun sa citesc manualul? :) Ieri am citit 3 manuale. Daca bag 3 in fiecare zi atunci ce mai conteaza inca unul :lol:

acidutzu

Re: D&D - Miniatures Game (2nd Edition)

Post: # 12339Post acidutzu
25 Feb 2011, 12:51

@suf Mi s-a intamplat si mie la ticket to ride sa prindem cam aceleasi trasee si a trebuit sa oprim jocul pentru ca la fiecare mutare ma acuza ca am ceva cu ea

M-as baga si eu la d&d de indata ce imi ziceti ce si cum (am cautat asemanator pe net si aia ajung si la 100 de cuvinte pe caracter - evident au o istorie indelungata de d&d)

haretel

Re: D&D - Miniatures Game (2nd Edition)

Post: # 12340Post haretel
25 Feb 2011, 12:58

acidutzu wrote:@suf Mi s-a intamplat si mie la ticket to ride sa prindem cam aceleasi trasee si a trebuit sa oprim jocul pentru ca la fiecare mutare ma acuza ca am ceva cu ea
i feel you, brother :ugeek:

nu e deloc amuzant cand jucam t2r din cauza asta :D

User avatar
MandrulDuce
King Meeple
King Meeple
Posts: 1138
Joined: 26 May 2010, 23:01
Custom Rank: Dungeon Master

Re: D&D - Miniatures Game (2nd Edition)

Post: # 12342Post MandrulDuce
25 Feb 2011, 13:11

Dap. Putem organiza. Primul pas ar fi sa alegem un DM si sa un grup de 4-5-6 aventurieri (cu 5 merge cel mai bine). Dupa care trebuie aleasa o aventura, publicate niste caractere (pre-gen-uri) si apoi purces la drum. Am putea pentru start sa incepem cu un dungeon-dwelve for the fun of things. Go in, kill stuff, get the hell out of there. Nu stiu insa cum rezolvam cu zarurile :))

Never play cat and mouse games if you're a mouse.
Life, like all games, becomes fun when one realizes it's just a game!

acidutzu

Re: D&D - Miniatures Game (2nd Edition)

Post: # 12344Post acidutzu
25 Feb 2011, 13:18

Pai unii avem zaruri iar pt restul este generator de zaruri
http://www.wizards.com/dnd/dice/dice.htm
Daca asta era problema

PS daca sunt chaotic evil ce ma impiedica sa zic ca dau numai 20 :twisted:

criss

Re: D&D - Miniatures Game (2nd Edition)

Post: # 12345Post criss
25 Feb 2011, 13:25

Manualul playerului (usor simplificat) si caracterele pre-definite pentru prima sesiune de D&D 4e sunt aici:
http://www.wizards.com/dnd/files/QuickStartRules.pdf

Fiecare jucator trebuie sa citesca manualul si sa-si aleaga si printeze unul din caractere.

Cred ca ar trebui deschise doua topicuri in "Play by Forum", una pentru intrebari/raspunsuri si una pentru sesiunea propriu-zisa.
La inceput va fi mai mult story si skill-checkuri, pina se acomodeaza jucatorii cu fisa caracterului si reguli. Jucatorii la care le moare caracterul vor avea oportunitatea sa continue cu un alt caracter sau creatura. Treptat vor aparea mai multe incaierari, capcane etc.

Putem sa jucam Keep on the Shadowfell, se poate downloada gratis pe site'ul Wizard. Ca DM l-as propune pe MandrulDuce.

Sau putem sa ne facem propria aventura. As putea sa incep eu povestea, am kilograme de idei dar nefiind talentat intr-ale scrisului as prefera sa las treptat aceasta sarcina in grija cuiva mai bun. Singurul dezavantaj ar fi ca jocul ar tine prea mult (pina si un Antike a tinut 3 luni) - si asta ma face sa ezit daca sa intru sau nu. Altfel, evolutia povestii ar face - cred - ca topicul sa fie citit si de oameni ce nu participa activ la joc.

Exemplu de start:

Stateam pe o piatra murdara la marginea unui sat murdar si-mi ascuteam cutitul pentru oare a cita oara in acea zi. Nu mai prinsesem demult vreun contract si banii erau pe terminate. Linga mine fosnetul padurii se auzea din ce in ce mai tare. Urma sa vina o furtuna care sa mai spele din mizeria de pe ulitele satului. Scrisoarea lui Adixoor era jos, linga mine. Din cind in cind ma uitam la ea si ma intrebam pentru a cita oara ce sa fac. Imi aminteam de Adixoor, de anii tineretii, de blindetea si veselia lui dar si de uriasa lui forta fizica - putea sa rupa capul unui cerb cu o singura mina. La un moment dat plecase in tinuturile nordice fara sa spuna nimic si nimeni n-a mai auzit de el de atunci. Apoi am plecat si eu spre est visind la glorie si bani. Am sfirsit pierzind vremea in acest sat uitat de lume, cu multe cicatrici si fara bani. Scrisoarea de linga mine ma intriga si ma facea in acelasi timp curios. Simteam ca urma sa fie o decizie importanta, care o sa-mi schimbe viata. Sau poate care sa o curme.

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”