Ipocrizie sau buna credinta
-
nuk3r
Ipocrizie sau buna credinta
Ardelean fiind, paduri cutreieram si nu contenesc sa ma mir de ipocrizia care guverneaza Romania. Apropo de discutia legata de jocurile scumpe si cele ieftine. Cati dintre cei mari nationalisti si boardgameri care sprijina fenomenul si care nu accepta nici in ruptul capului ideea de a cumpara un joc contrafacut, au acasa pe calculator: windows, softuri, muzica si filme piratate? Suntem atat de ipocriti incat o strigam in gura mare.
Din respect si corectitudine va rog sa treceti pe linux, openoffice si sa va uita-ti la pro tv.
O zi buna!
Din respect si corectitudine va rog sa treceti pe linux, openoffice si sa va uita-ti la pro tv.
O zi buna!
- sebik80
- King Meeple

- Custom Rank: Just Muerte
Re: Ipocrizie sau buna credinta
- DanielIndru
- King Meeple

- Custom Rank: Going Cardboard
Mda... din nou discutia asta cu iz de Napster.
Am avut si eu asemenea dileme morale la un moment dat, si am mers suficient de departe astfel incat nu aveam pe calculator decat Windows piratat, iar restul aplicatiilor erau toate freeware.
Dar filme si muzica am decis sa nu-mi cumpa vreodata, decat cu oarecare exceptii, despre care voi spune mai jos.
Din perspectiva unui roman fara multi bani eu zic asa: nu cred ca a plati pentru tot ce "consumi" in domeniul muzica, film, seriale, software, etc e un semn de respect si corectitudine. Liniile cred ca sunt mult mai gri decat transantul alb sau negru cu care alegem sa le tragem de fiecare data, chiar si in teorie. Pe de o parte cred ca 1% din utilizatorii de aici de pe forum si-ar permite din punct de vedere financiar sa fie corecti si sa cumpere TOT. Pe de alta parte, sa cumperi ceva inseamna sa-ti doresti sa sustii dpdv financiar acel ceva (artist, producator, muzician, DJ, etc). Am facut asta in cateva randuri, si in continuare sustin ca artistii pe care ii iubim sau producatorii de la care mai vrem sa vedem si in viitor creatii trebuie sustinuti.
Eu cred ca asta se face aici pe forum, se doreste sustinerea unui fenomen de nisa si se incearca promovarea corectitudinii in ce il priveste. Nu vad nici o legatura intre a folosi o versiune pirat de Windows si a alege sa nu tolerezi discutiile despre chinezisme pe piata boardgames. Argumentul e foarte simplu pana la urma: atunci cand un joc contrafacut se vinde la o treime din pretul jocului original si lumea alege sa-l cumpere in defavoarea jocului original, e doar o chestiune de timp pana ce jocul original si toata echipa din spatele lui va dispare de pe piata. Si atunci vor ramane doar chinezismele si partea cea mai rea: creatorii de jocuri vor fi aceeasi care au contrafacut jocul. Eu nu vreau sa pun pe masa ideile unui chinez care copiaza o idee de succes folosind plastic si carton ieftin, ca sa nu mai zic de forta de munca folosita.
Am avut si eu asemenea dileme morale la un moment dat, si am mers suficient de departe astfel incat nu aveam pe calculator decat Windows piratat, iar restul aplicatiilor erau toate freeware.
Dar filme si muzica am decis sa nu-mi cumpa vreodata, decat cu oarecare exceptii, despre care voi spune mai jos.
Din perspectiva unui roman fara multi bani eu zic asa: nu cred ca a plati pentru tot ce "consumi" in domeniul muzica, film, seriale, software, etc e un semn de respect si corectitudine. Liniile cred ca sunt mult mai gri decat transantul alb sau negru cu care alegem sa le tragem de fiecare data, chiar si in teorie. Pe de o parte cred ca 1% din utilizatorii de aici de pe forum si-ar permite din punct de vedere financiar sa fie corecti si sa cumpere TOT. Pe de alta parte, sa cumperi ceva inseamna sa-ti doresti sa sustii dpdv financiar acel ceva (artist, producator, muzician, DJ, etc). Am facut asta in cateva randuri, si in continuare sustin ca artistii pe care ii iubim sau producatorii de la care mai vrem sa vedem si in viitor creatii trebuie sustinuti.
Eu cred ca asta se face aici pe forum, se doreste sustinerea unui fenomen de nisa si se incearca promovarea corectitudinii in ce il priveste. Nu vad nici o legatura intre a folosi o versiune pirat de Windows si a alege sa nu tolerezi discutiile despre chinezisme pe piata boardgames. Argumentul e foarte simplu pana la urma: atunci cand un joc contrafacut se vinde la o treime din pretul jocului original si lumea alege sa-l cumpere in defavoarea jocului original, e doar o chestiune de timp pana ce jocul original si toata echipa din spatele lui va dispare de pe piata. Si atunci vor ramane doar chinezismele si partea cea mai rea: creatorii de jocuri vor fi aceeasi care au contrafacut jocul. Eu nu vreau sa pun pe masa ideile unui chinez care copiaza o idee de succes folosind plastic si carton ieftin, ca sa nu mai zic de forta de munca folosita.
-
nuk3r
Si va ramane de nisa atata timp cat preturile unui joc vor fi 20% din salariul mediu din Romania. Daca stau bine si ma gandesc am cumparat jocuri de vreo 1000 ron sa zic, 5 jocuri, lucru pe care nu l-am facut pentru un joc de calculator. In schimb am jucat sute de jocuri pe PC fara sa cumpar nici macar 1. Cred ca am ajutat fenomenul boardgames cu 1000 mai mult decat am facut-o pentru fenomenul pe PC. Daca voi aveti impresia ca producatorii de jocuri se bazeaza pe cele 5 jocuri pe care le cumparam noi .. va inselati amarnic. Ei au piata formata in state in care nu au ce cauta chinezismele, din simplul motiv ca diferenta dintre salarii si preturile jocurilor este indeajuns de mare. Problema jocurilor piratate este una falsa si sa va explic pe scurt din ce motiv. Eu am descoperit boardgames singur pe internet, am citit 3 luni si m-am gandit inca 2 luni pana sa dau 140 ron pe Mister Jack in NY, consider ca am fost curajos. De atunci am mai cheltuit inca cateva milioane pe jocuri, pentru ca am intrat in fenomen. Daca puteam cumpara atunci un puerto rico cu 35 ron, va garantez ca de atunci as fi cheltuit 2000 ron pe jocuri pentru ca intram in fenomen cu 5 luni mai devreme. Sa fim seriosi, cele cateva (3) jocuri piratate sunt disponibile doar catorva oameni din Bucuresti, restu vor opta oricum pentru jocul din magazin. Cei care si-ar cumpara un puerto rico falsificat vor prinde gustul si vor trece la jocuri pe care le gasesti doar in magazinele de profil. Eu cred ca avem o problema de privire a situatiei la nivel macro si nu la cei cativa lei pierduti sau castigati.
- DanielIndru
- King Meeple

- Custom Rank: Going Cardboard
Ai dreptate cu formularea, dar nu si cu ideea.nuk3r wrote: Eu cred ca avem o problema de privire a situatiei la nivel macro si nu la cei cativa lei pierduti sau castigati.
- Chuckila
- King Meeple

Nuk3r, topicul nu a fost inchis pentru ca lumea discuta in contradictoriu despre jocurile piratate vs jocurile de firma. Ca dovada, nici acest topic nu se va inchide atat timp cat discutia ramane in aceasta zona.
Topicul a fost inchis fiindca s-a incalcat recomandarea facuta de a nu discuta comercializarea acelor jocuri. Ca si forum, nu avem cum sa prevenim aparitia pe piata a unor asemenea copii - si sincer nici nu vrem; fiecare alege ce face cu finantele lui, unde si cum le investeste. Insa putem sa facem ceva pentru a preveni "popularizarea" lor.
Topicul a fost inchis fiindca s-a incalcat recomandarea facuta de a nu discuta comercializarea acelor jocuri. Ca si forum, nu avem cum sa prevenim aparitia pe piata a unor asemenea copii - si sincer nici nu vrem; fiecare alege ce face cu finantele lui, unde si cum le investeste. Insa putem sa facem ceva pentru a preveni "popularizarea" lor.
-
nuk3r
Pe mine nu m-a deranjat ca ati inchis topic-ul, ce am avut de spus am spus. Ce ma deranjeaza la nivel national este ipocrizia, toti suntem moralisti si corecti doar unde ne convine. Pai ori suntem golani ori nu mai suntem?
- Chuckila
- King Meeple

Si ce ati vrea acum, sa va punem pe fiecare sa ne dati screenshots de pe calculator/laptop ca aveti OS original si toate aplicatiile licentiate? Ca sa vedem daca acolo "suntem morali"?
Probabil asta ar fi treaba celor de pe forumurile MS cand ai discuta buguri in sistemul de operare pe care il folosesti. Cum noi suntem un forum de boardgames, ai macar decenta sa intelegi de ce nu dorim sa incurajam comercializarea de produse contrafacute. Nu cred ca cineva a fost infierat pe forum pentru ca a ales sa isi achizitioneze jocurile piratate in China - am zis mai sus, fiecare are un buget si alege sa il investeasca dupa cum considera de cuviinta. Dar garantat vom lua atitudine daca cineva vine sa faca publicitate unor asemenea produse pe forum.
Si argumentele cu industria software nu stau in picioare din pacate (e vorba de magnitudine); dar cum spuneam nu voi intra in aceasta discutie fiindca pentru mine nu imi aduce nimic constructiv. Am alte modalitati mai placute de a-mi incepe saptamana
.
Probabil asta ar fi treaba celor de pe forumurile MS cand ai discuta buguri in sistemul de operare pe care il folosesti. Cum noi suntem un forum de boardgames, ai macar decenta sa intelegi de ce nu dorim sa incurajam comercializarea de produse contrafacute. Nu cred ca cineva a fost infierat pe forum pentru ca a ales sa isi achizitioneze jocurile piratate in China - am zis mai sus, fiecare are un buget si alege sa il investeasca dupa cum considera de cuviinta. Dar garantat vom lua atitudine daca cineva vine sa faca publicitate unor asemenea produse pe forum.
Si argumentele cu industria software nu stau in picioare din pacate (e vorba de magnitudine); dar cum spuneam nu voi intra in aceasta discutie fiindca pentru mine nu imi aduce nimic constructiv. Am alte modalitati mai placute de a-mi incepe saptamana
-
nuk3r
Apropo mi-am cumparat de pe ebay 3 jocuri cu 1 euro bucata, e moral? sau trebuie sa cumpar cu 150 ron ? Multumesc pentru pont Tasurinchi 
- Chuckila
- King Meeple

Cred ca ai inteles gresit aluzia mea la industria softwarenuk3r wrote:Inseamna ca esti golan. O saptamana buna
Cu lumea jocurilor e diferit. In cazul meu e vorba de pasiune si nu voi putea cumpara fake-uri, fiindca imi dau seama ca dintr-un fake, cel care a creat jocul nu primeste absolut nici o urma de procent. Si asa este o lume in care nu se fac bani multi, daca designerii buni vad ca li se mai si pirateaza jocurile, s-ar putea sa nu isi mai chinuie creierii sa ne faca noua jocuri.
- MandrulDuce
- King Meeple

- Custom Rank: Dungeon Master
Mai baieti, nu va certati pentru atata lucru. Dati-o incolo de treaba. Este ca si cum v-ati certa pe o tema gen eurogames vs. ameritrash. E chestiune de "gusturi"...esti mai conservator sau mai tolerant. Atata tot. Nu o sa stopam noi un fenomen acum. E normal sa nu fie incurajata comercializarea unor produse de gen. Mai mult decat atat, nu cred ca topicul inchis a avut o tenta comerciala predominanta. Poate a fost timing-ul prost. Eu l-as fi inchis dupa primul post. Acela a fost cam singurul care a avut o "tenta comerciala evidenta".
Iar post-ul lui nuk3r in care a refuzat sa dea detalii despre comerciantii de chinezarii pentru ca niste oameni incearca sa faca un business pe aicis si trebuiesc incurajati mi se pare foarte "fair".
Oricum, situatia e undeva la mijloc, iar pozitionarea aceasta radicala nu va duce decat cel mult la o cearta. Fie ca suntem de acord cu fenomenul fie ca nu, e normal ca pe un forum de profil sa nu incurajam fake-urile. Pe de alta parte, nici daca ne ascundem dupa deget problema nu va dispare.
Eu imi mentin pozitia "de centru". NU VOI CUMPARA NICIODATA un joc piratat chinezesc. Dar asta e o chestiune de gusturi si disponibilitate financiara. Pe de alta parte, sunt constient ca pe un new-comer care nu e "freak" ca mine nu-l pot convinge cu un argument de genul "cumpara-ti 3 jocuri, cheltuie vreo 600 lei cu ele si crede-ma ca o gasesti un gen care sa-ti placa foarte tare". Cel mult va pierde vremea sa vada ce e cu board-gamer-ulie astea. Dar cati posibili cumparatori ar pierde vremea pe net 2 luni ca sa se convinga sa cheltuie o suma considerabila pe un boardgame? Pe de alta parte, cati dintre voi au jucat primul boardgame mai "serios" fiindca au primit cadou un monopoly facut in China ce se gasea la toate librariile?
Serios, este ultimul motiv pentru care ne putem certa pe acest forum. Nu putem face nimic in privinta asta si nu se va schimba nimic daca Chuckila se cearta cu nuk3r care se cearta si cu adixor si mai pune si MandrulDuce fitile. De bine de rau, aceasta comunitate a sustinut dezvoltarea unui fenomen pana acum mult mai mult decat a facut-o orice comunitate din Romania axata pe altceva. Pentru ca multi, putini, cate produse s-au cumparat au fost cumparate originale si cu oaresce efort financiar.
Iar post-ul lui nuk3r in care a refuzat sa dea detalii despre comerciantii de chinezarii pentru ca niste oameni incearca sa faca un business pe aicis si trebuiesc incurajati mi se pare foarte "fair".
Oricum, situatia e undeva la mijloc, iar pozitionarea aceasta radicala nu va duce decat cel mult la o cearta. Fie ca suntem de acord cu fenomenul fie ca nu, e normal ca pe un forum de profil sa nu incurajam fake-urile. Pe de alta parte, nici daca ne ascundem dupa deget problema nu va dispare.
Eu imi mentin pozitia "de centru". NU VOI CUMPARA NICIODATA un joc piratat chinezesc. Dar asta e o chestiune de gusturi si disponibilitate financiara. Pe de alta parte, sunt constient ca pe un new-comer care nu e "freak" ca mine nu-l pot convinge cu un argument de genul "cumpara-ti 3 jocuri, cheltuie vreo 600 lei cu ele si crede-ma ca o gasesti un gen care sa-ti placa foarte tare". Cel mult va pierde vremea sa vada ce e cu board-gamer-ulie astea. Dar cati posibili cumparatori ar pierde vremea pe net 2 luni ca sa se convinga sa cheltuie o suma considerabila pe un boardgame? Pe de alta parte, cati dintre voi au jucat primul boardgame mai "serios" fiindca au primit cadou un monopoly facut in China ce se gasea la toate librariile?
Serios, este ultimul motiv pentru care ne putem certa pe acest forum. Nu putem face nimic in privinta asta si nu se va schimba nimic daca Chuckila se cearta cu nuk3r care se cearta si cu adixor si mai pune si MandrulDuce fitile. De bine de rau, aceasta comunitate a sustinut dezvoltarea unui fenomen pana acum mult mai mult decat a facut-o orice comunitate din Romania axata pe altceva. Pentru ca multi, putini, cate produse s-au cumparat au fost cumparate originale si cu oaresce efort financiar.
Never play cat and mouse games if you're a mouse.
Life, like all games, becomes fun when one realizes it's just a game!
- Chuckila
- King Meeple

Un mic reminder tuturor. Flame-ul nu este tolerat pe forum. Speram ca nu va fi nevoie sa recurgem la avertismente, dar nu avem nici o problema in a o face.
PS: MandrulDuce, nu a avut tenta comerciala fiindca l-a editat Adixor
Plus, din punctul meu de vedere nu este "o cearta"; asta este problema in multe topicuri. Lumea nu face diferenta intre o discutie si o cearta.
PS: MandrulDuce, nu a avut tenta comerciala fiindca l-a editat Adixor
- MandrulDuce
- King Meeple

- Custom Rank: Dungeon Master
Ok My bad. Sorry. Oricum, hai sa nu ne certam. E frumos forum-ul asa cum e.
Never play cat and mouse games if you're a mouse.
Life, like all games, becomes fun when one realizes it's just a game!
- Chuckila
- King Meeple

Frumos cum e, poate sa cuprinda si astfel de topicuri. E o realitate si nu vad de ce nu s-ar discuta despre ea. Dar cum spuneam, singura conditie este sa ne exprimam civilizat, sa folosim argumente indiferent de care parte a baricadei ne aflam.MandrulDuce wrote:E frumos forum-ul asa cum e.
Eu am investit destul timp pe aici, va las sa continuati discutia. Nu cred ca mai am alte argumente in a-mi sustine pozitia si cu siguranta nu mi-o voi schimba in privinta achizitionarii unor asemenea copii.
-
haretel
eu nu as cumpara bg-uri fake pt ca tin la calitatea componentelor; pt mine e de ajuns 
- suf
- King Meeple

nuk3r: Ti-ai spus pasul, dar acum esti doar rautacios. S-a explicat in mai multe randuri ca forumul nu permite descurajarea cumpararii jocurilor de la magazinele romanesti, dar imi pare ca nu vrei sa auzi, doar sa vorbesti. Au fost mai multe discutii pe tema preturilor, unele venite chiar de la mine. Multi isi iau jocuri din alte parti si e doar mecanica pietei si nu zice nimeni ca trebuie schimbata, insa aici nu putem avea ca principal scop al unei discutii determinarea cumparatorilor sa nu cumpere de la magazinele romanesti sau sa nu cumpere jocuri originale. Nu e vorba de cine de unde si ce cumpara si nu vad nici o urma de ipocrizie. Sunt binevenite stirile (precum Carcassonne contrafacut), poti sa-ti iei jocuri de pe Ebay, dar nu poti sa strigi "am gasit jocuri la sfert de pret, nu mai luati din magazin". Nu poti face asta aici (cine nu e de acord sa ridice mana); exista locuri si pentru asa ceva, dar nu si acest loc. Asta nu pentru ca oamenii sunt ipocriti, nerespectuosi sau incorecti, ci pentru ca e o regula unanim acceptata de organizatorii forumului, cei care depun un efort foarte mare pentru a pastra valoarea forumului, singura lor rasplata fiind satisfactia de a ajuta alti pasionati de jocuri. Eu, ca si multi altii, am un mare respect pentru ei. Un raspuns venit din rautate sau incapatanare, pe langa faptul ca nu exprima nimic, nu poate fi usor inghitit. Sunt sigur ca ai intelege asta daca te-ai putea pune in locul lor. Ma opresc aici sperand sa evit flame-ul 
-
nuk3r
Da ... ma rog, fiecare citeste si intelege cum vrea. Inca nu am fost deloc rautacios.
-
Rautz
Ai salariu 400 lei?Cand o sa ajungem si noi ca un joc sa fie 3% dintr-un salar si nu 25%
Acelasi lucru cu jocurile pc ca fiind 20% din salariul mediu. Chiar daca te referi la salariul mediu, jocurile sunt 10%.
Iar cei de pe acest forum in general au salarii peste cel mediu
De acord ca suntem o tara saraca dar cred ca oamenii nici nu mai gandesc cat costa defapt respectivul produs inainte sa pirateze, baga totul in aceeasi oala.
De exemplu sunt perfect de acord cu ce a zis MandrulDuce, cand a facut referire la produse de 500 EUR.
Dar nu e acelasi lucru cu a pirata un lucru de 20 EUR si a face si reclama acestui lucru in acelasi loc in care incerci sa promovezi fenomenul (e ca si cum te-ai duce pe forumul Metallica sa le spui unde se gasesc cele mai bune downloaduri cu melodiile lor)
Iti spun acest lucru si din proprie experienta, si din discutii cu presedintele Microsoft Romania: ei nu au o problema cu studentul care pirateaza, sau romanul sarac, dar au o problema daca iti permiti acest lucru si nu reprezinta prea mult din salariu si tot faci asta, din inertie
De acord si cu ideile lui djdano
@MandrulDuce discutiile in contradictoriu sunt cele mai interesante discutii, nu se cearta nimeni
-
nuk3r
@Bahauss un pret mediu pentru jocuri la noi in tara este 200 ron. Nu am exagerat cu nimic cand am zis ca un salar aproximativ de 800 ron nu e de ajuns ca sa poti sa iti cumperi un joc de 200.
De multe ori am problema asta, eu venind de la Cluj am o alta perceptie asupra ce inseamna banul. In afara de Bucuresti, unde salariile sunt decente, este destul de trist ce se intampla in restul tarii. Multa lume traieste intr-un glob de cristal conferit de orase gen Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, pe cand realitatea este mult mai sumbra. Nu mai vreau sa fac polemica pe acest subiect dar multi suntem deconectati de la realitatile Romaniei adevarate, in care parintii mei dupa 30 de ani de munca, unul are 8 milioane salar si celalalt e in somaj, si sunt un caz fericit fericit.
De multe ori am problema asta, eu venind de la Cluj am o alta perceptie asupra ce inseamna banul. In afara de Bucuresti, unde salariile sunt decente, este destul de trist ce se intampla in restul tarii. Multa lume traieste intr-un glob de cristal conferit de orase gen Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, pe cand realitatea este mult mai sumbra. Nu mai vreau sa fac polemica pe acest subiect dar multi suntem deconectati de la realitatile Romaniei adevarate, in care parintii mei dupa 30 de ani de munca, unul are 8 milioane salar si celalalt e in somaj, si sunt un caz fericit fericit.