Monopoly Hate

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
Post Reply

Ce parere ai de Monopoly?

Super!
1
4%
In general e ok
3
13%
Neutru
7
29%
Nu e fun, il joc doar daca nu am de ales
9
38%
Toate copiile ar trebui arse!
4
17%
 
Total votes: 24

adixor

Monopoly Hate

Post: # 2308Post adixor
04 Apr 2010, 09:32

Nu cred ca am discutat noi prea mult de Monopoly, si in general e un subiect tabu pentru boardgameri. They all hate it :)
Cineva a scris un review (de fapt nu e chiar un review cat o .. sa-i zic "desfiintare" a jocului) care mi s-a parut fun (in a sad kinda way)

Fragmente:
It's a stupid, idiotic, brainless, un-fun, stupid, ridiculous, tedious, boring, stupid game. All copies of it should be burnt. The guy who invented it should be brought back to life just so he can be shot.
[...]
Do not expose your kids to Monopoly. You will ruin their lives. And the lives of their families when they grow up and have kids. Break the vicious cycle now. Do not inflict this evil on future generations.
[..]
The reason Monopoly maintains dominant market status is purely due to marketing and inertia. Hasbro continues to market it like the cash cow it is, not because it's a good game, but because it's a cash cow
http://www.boardgamegeek.com/thread/512084/monopoly-a-heartfelt-rant

e sad pentru ca sunt atatea jocuri care merita atentie, jocuri extraordinare (vorba tipului din articol, in peste 50 ani de cand a aparut Monopoly om fi invatat si noi sa facem jocuri fun!) si magazinele noastre sunt pline de monopoly si clonele lui... it's not fair. Ma proclam oficial Monopoly hater.

adixor

Re: Monopoly Hate

Post: # 2309Post adixor
04 Apr 2010, 10:07

o mica parte din multitudinea de jocuri in fata carora Monopoly ar trebui sa-si bage coada intre picioare si sa o ia la goana, in ordinea in care-mi vin in cap:


Agricola, Shadows over Camelot, Memoir '44, Tigris and Euphrates, Mystery Express, Race for the Galaxy, Arkham Horror, Airships, Tikal, Battlestar Galactica, Bonanza, Conflict of Heroes, Tide of Iron, Carcassonne, Ticket to Ride, Mr. Jack, Tales of the Arabian Nights, Space Alert, Cleopatra, 1960: Making of a President, Last Night on Earth, BattleLore, Cold War, Antike, Through the Ages, Mystery of the Abbey, Roll through the Ages, Kingsburg, Shipyards, Rush 'n Crush, Down in Flames, Commands and Colors, Jenga, Catan, Scotland Yard, Pirate's Cove, Blackbeard, Jamaica, Fearsome Floors, Alhambra, Colosseum, Princes of Florence, Thebes, Railroad Tycoon, Ricochet Robots, The Adventurers, Citadels, Lost Cities, Claustrophobia, Samarkand, Roma, Arena, Stone Age, Chrononauts, Notre Dame, Age of Empires, Red November, Ingenious, Prophecy, Pandemic, Puerto Rico, Dominion, Shogun, Caylus, Le Havre, Android, St. Petersburg, Cuba, Formula D, Cand 'n Guns, Game of Thrones, A Castle for All Seasons, Cuba, World without End, Torres, Year of the Dragon, Gloom, Twilight Struggle, Power Grid, Brass, El Grande, Steam, Age of Steam, War of the Ring, Paths of Glory, Hannibal: Rome vs. Carthage, Goa, Combat Commander: Europe, Ra, Priests of Ra, Twilight Imperium, Imperial, Endeavor, Small World, Chaos in the Old World, Dungeon Lords, Galaxy Trucker, Advanced Squad Leader, Wallenstein, Hammer of the Scots, Samurai, Struggle of Empires, Here I Stand, Taj Mahal, Descent, Civilization, Napoleon's Triumph, Amun-Re, Lord of the Rings: The Confrontation, Battle Line, Dune, Acquire, Modern Art, Up Front, Cosmic Encounter, San Juan, Runewars, Roads and Boats, Thurn and Taxis, Indonesia, Vasco da Gama, Antiquity, Pillars of the Earth, Blokus, Automobile, 1830, Hive, Chicago Express, Genoa, Friedrich, DVONN, Starcraft, Munchkin Quest, Union Pacific, Dixit, tzaar, Republic of Rome, Saboteur, Royal Palace, Ad Astra, Clue

si inca aproximativ vreo 46.000 altele (acum pe BGG din ce vad sunt 46308).
phew, that was fun.

User avatar
Chuckila
King Meeple
King Meeple
Posts: 5084
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Re: Monopoly Hate

Post: # 2310Post Chuckila
04 Apr 2010, 10:21

Chiar nu am nici o treaba cu Monopoly. Nu l-as juca, insa nu din cauza ca il dispretuiesc, ci din cauza ca la ora actuala am alte alternative mult mai bune.

Din pacate, asta va fi soarta multor jocuri - vor ajunge nejucate fiindca se vor scoate alte si alte jocuri mai placute dpdv vizual, mai complexe, cu mai multe cai de victorie si mai interactive. Poate peste 10 ani nici nu vom mai vrea sa ne apropiem de Stone Age si/sau Pilars of the Earth, fiindca stilul 'worker placement' s-ar putea sa fie invadat de sute de alte titluri.

Daca l-as juca la ora actuala? Putin probabil. Indiferent de numarul de jucatori, sunt destule PnP-uri care merita mai mult sa fie jucate. Luam o foaie si un creion, facem rost de cateva zaruri si ii dam bice. Sau de ne adunam destui, o punem de o Mafia. Monopoly is dead - (long live monopoly?!).

User avatar
VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 3320
Joined: 16 Feb 2010, 18:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Monopoly Hate

Post: # 2313Post VickdaReaper
04 Apr 2010, 19:43

Sunt de acord cu faptul ca Monopoly este un joc fad, lipsit de profunzime tactica, condus doar de noroc si deloc de vreo decizie strategica. Accept faptul ca Monopoly este o invartire perpetua in cerc, fara prea mult sens si fara prea multa noima. Si accept faptul ca exista x mii de alte jocuri mult mai inteligente, mai fun si mai bune decat acesta. Totusi, nu as merge atat de departe incat sa ard toate copiile de Monopoly si sa las cu limba de moarte ca oricine va pomenii despre Monopoly sa fie omorat si tot neamul lui de-a lungul a mai multor generatii sa fie proscris (cum se intampla in Japonia medievala cu piromanii - apropo de un joc mult mai bun decat Monopoly ;)). Pana la urma urmei este un joc jucat de multi, un joc pe care avem puterea de a alege daca vrem sa-l jucam sau nu, ne fiind de nimeni obligati. Una peste alta, cu totii beti Coca Cola, Pepsi, Fanta & co. desi sunt daunatoare organismului si contin mai multe chimicale decat elemente naturale. impotriva acestor "vaci de muls" de ce nu porneste nimeni o cruciada? Sau impotriva tutunului (cand exista sute de mii de alte lucruri mai bune de facut decat sa fumezi)?

Yo! am votat <<Neutru>> in poll pentru simplul fapt ca am putut ( :P ), dar si pentru ca am multe amintiri amuzante legate de acest joc. Probabil k nu o sa ma vedeti jucand prea des Monopoly (poate chiar deloc), dar nici nu o sa ma vedeti sa alerg cu chibritul aprins catre rugul pe care zac Monoply & copies...
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

adixor

Re: Monopoly Hate

Post: # 2317Post adixor
04 Apr 2010, 21:39

eh, in general sunt mai balanced. ati urmarit portia mea de extremism pe anul asta :)

adixor

Re: Monopoly Hate

Post: # 2318Post adixor
04 Apr 2010, 21:45

... si am mai putin ceva cu jocul in sine care totusi a fost CEVA la vremea respectiva cat am cu faptul ca stilul actual in care este marketat si produs impiedica popularizarea altor jocuri. bineinteles ca dpdv economic nu putem sa-i reprosam nimic lui Hasbro, scopul lor e sa faca bani. doar ca e, cum ziceam, unfair.

Ioana

Re: Monopoly Hate

Post: # 2330Post Ioana
05 Apr 2010, 22:39

Nu pot sa raman neutra cand vine vorba de Monopoly. Am ceva cu jocul asta! Nu-mi place! Vorba lui adixor, sunt atatea jocuri de o mie de ori mai frumoase decat Monopoly, si numai pe asta-l gasesti in magazine! Cum sa n-am nimic cu el?!?! :mrgreen:

fixpix

Re: Monopoly Hate

Post: # 2331Post fixpix
06 Apr 2010, 00:30

Ca o deraiere mica pe acest subiect: pina nu demult nu intelegeam cum de cineva poate sa considere ca un joc ca Monopoly e amuzant, chiar si in absenta altor alterantive net superioare. Am citit o carte insa si m-a iluminat: e vorba de provocarea suprema!

Ca sa ma explic, orice joc e in mare parte o provocare. O problema ce necesita rezolvare. Ma rog, mai este si altele dar in foarte mare proportie asta e motivul pentru care jucam. Din momentul in care nu mai exista provocare, nu mai exista problema, nu mai exista nici joc. Incercati de exemplu sa jucati sah si toate piesele sa miste ca regina. Sau poker cu toate cartile vizibile. Sau Catan cu o singura resursa. Ar fi stupid si exact asta e ideea. Nu exista provocare, nu exista nici joc, activitatea e complet nonsens.

Revenind la Monopoly, pare sa se incadreze exact in categoria despre care vorbeam mai inainte. Din moment ce nu detii controlul asupra jocului, ci el se desfasoara fara impuls prea mare din partea jucatorului, inseamna ca nu exista provocarea, nu exista problema de rezolvat. Si totusi atitia oameni se simt bine jucindu-l, nu pot fi toti idioti, iar cele doua afirmatii se contrazic.

Dar exista o problema si e una atit de generalizata incit trece neobservata: cum poti manipula soarta? Raspunsul e evident, nu poti, dar asta nu te impiedica sa consideri ca e amuzant sa incerci. Si cam asta e tot. Odata ce descoperi ca intr-adevar nu poti, abandonezi jocul si iti vezi de treburi. In general cu cit oamenii devin mai maturi constientizeaza mai rapid imposibilitatea de a manipula soarta, spre deosebire de copii, pentru care e o problema de nerezolvat. Copii cred sincer ca poti manipula norocul, doar ca inca nu au descoperit cum anume si asteapta sa creasca pentru a afla secretul. Dezamagirea se instaleaza treptat asa ca nu mai e neaparat un soc in momentul in care descopera ca de fapt nu e nici un secret la mijloc. Parte din soc e de asemenea absorbit de vestea ca Mos Craciun nu exista si, in mod curios, nici una din berze nu pare a fi capabila sa duca pachete voluminoase in cioc.

Din acelasi motiv copii pot juca foarte absorbiti jocuri ce tin in totalitate de noroc si e chiar indicat sa faca asta. Piticot si Sus-Jos sint mai bune decit sahul pentru ca logica si strategia nu au aceeasi valoare pentru ei cum au pentru un adult, datorita faptului ca emotiile lor se traduc mult mai direct. Copii reactioneaza a lucruri clare si evidente. De aceea jucariile sint mari, colorate tipator, contrastant si bine definit. Si ca sa nu le inghita usor, dar asta e mai mult efect secundar. Adultii pe de alta parte au nevoie de surse mult mai rafinate pentru a obtine emotii, o pereche de zaruri nu sint suficiente. Sau ma rog, nu atunci cind se joaca pe bani de joc. Pokerul pe bani adevarati e pe departe net superior celui pe fise de plastic, desi este exact acelasi joc. Jocurile de strategie sint net superioare celor de noroc pentru ca ofera satisfactia unui efort personal. A juca destept nu e un dar, e o realizare. A fi norocos in schimb nu spune prea mult despre nimeni si in nici un caz nu e un merit.

Ce e amuzant, oamenii continua sa incerce sa rezolve aceasta problema in mod constant, chiar si in jocuri ce nu tin de noroc. Cineva care joaca cu o anumita culoare pentru a e talisman personal, care sufla peste zaruri inainte sa le arunce, care are anumite ticuri verbale sau non verbale, nu face decit sa incerce sa solutioneze aceeasi problema: ce pot face pentru a influenta soarta in asa fel incit sa cistig? Am un prieten care e convins ca daca scutura foarte foarte puternic un zar in pahar are sanse mult mai mari sa obtina rezultatul de care are nevoie. E destul de dureros sa joci cu el jocuri cu zaruri dar cam o data din 6 incercari ii iese faza si expresia de pe fata lui face tot efortul. La urma urmei oamenii sint convinsi de prostii si mai mari asa ca putem trece peste citeva ciudatenii inofensive.

M-am depasit un pic cu ce vroiam sa zic dar mie mi se pare foarte interesant aspectul antropologic al jocurilor. De ce joaca oamenii si ce cauta ei in jocuri. Dar asta e o discutie atiiiiiiiit de lunga si de complicata...o las pe alta data.

adixor

Re: Monopoly Hate

Post: # 2333Post adixor
06 Apr 2010, 08:42

tocmai cand devenea atat de interesant. sa speram ca"alta data" nu o sa fie prea departe.

cat despre "de ce joaca lumea monopoly" raspunul este "ca e peste tot" si nu are concurent in ceea ce priveste prezenta in magazine. Nu putem face oare un sistem tip "rabla" in care vii cu un monopoly si primesti reducere la un JOC? :)

Ioana

Re: Monopoly Hate

Post: # 2335Post Ioana
06 Apr 2010, 10:32

adixor wrote:Nu putem face oare un sistem tip "rabla" in care vii cu un monopoly si primesti reducere la un JOC? :)
Ar fi foarte interesant! Dar ce s-ar intampla atunci cu toate copiile de Monopoly aduse la schimb? Ar trebui reciclate cumva. Adixor, ideea ta nu e deloc rea :)!

adixor

Re: Monopoly Hate

Post: # 2336Post adixor
06 Apr 2010, 11:54

pai.. cum ziceam.. we burn them all ;) sau fie.. reciclam

fixpix

Re: Monopoly Hate

Post: # 2337Post fixpix
06 Apr 2010, 17:22

adixor wrote:tocmai cand devenea atat de interesant. sa speram ca"alta data" nu o sa fie prea departe.
Porneste o discutie despre Magic the Gathering si o sa avem o continuare :D

adixor

Re: Monopoly Hate

Post: # 2338Post adixor
06 Apr 2010, 20:29

... pentru ca tot vorbeam de Monopoly mi-am amintit alt joc care incepe cu M, Magic: The Gathering despre care voiam sa ....

:D

haretel

Re: Monopoly Hate

Post: # 2341Post haretel
07 Apr 2010, 00:10

Nu inteleg reactia vehementa la adresa jocului asta. Ani de zile l-am jucat cu placere; acum nu l-as mai alege in defavoarea jocurilor pe care le am, dar nu am nimic cu el si nici cu cei care il joaca...
Nu vreau sa formez gusturile nimanui si nici nu am pretentia ca lumea din jurul meu sa fie pasionata de boardgames.
O lectie de marketing, oricum :)

Puf

Re: Monopoly Hate

Post: # 2358Post Puf
07 Apr 2010, 00:53

va luati de strabunici...don't hate the oldies :D

User avatar
Indy
Chief Meeple
Chief Meeple
Posts: 191
Joined: 24 Jan 2010, 18:26
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Monopoly Hate

Post: # 2374Post Indy
07 Apr 2010, 16:53

Problema e ca 99% din oameni nu stiu decat un singur boardgame: Monopoly :|

Ioana

Re: Monopoly Hate

Post: # 2376Post Ioana
07 Apr 2010, 17:09

L-am jucat doar de cateva ori in viata mea, dar niciodata nu m-am simtit asa bine jucandu-l cum ma simt cand joc board games adevarate si niciodata n-am iubit Monopoly asa cum iubesc alte jocuri.
Nu cred ca Monopoly este jocul favorit al vreunui pasionat de board games... Pe cand altele (muuulte altele) sunt!

adixor

Re: Monopoly Hate

Post: # 2382Post adixor
07 Apr 2010, 17:23

cred ca joc cu MULT mai multa placere table. ai si zaruri, si noroc, si putina strategie. oricum mai multa ca la monopoly, si fara sa fatzai zeci de biletele de hartie de la unul la altul si fara backstabbing si nervi si falimente etc.

User avatar
VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 3320
Joined: 16 Feb 2010, 18:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Monopoly Hate

Post: # 2388Post VickdaReaper
07 Apr 2010, 17:45

adixor, prin "backstabbing la table" te referi la momentele cand te-alearga tiganul cu un cutit pentru ca i-ai luat meciul sau la ce?? :D
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

adixor

Re: Monopoly Hate

Post: # 2390Post adixor
07 Apr 2010, 17:51

pai tocmai ca n-ai daca ai avea, probabil da, asta ar fi varianta :)

Post Reply

Return to “Discutii generale”