Tutorial Homemade Board Games: Carcassonne - jocul de bază

materiale fan-made: extensii, variante, imagini, tutoriale, player-aid-uri
Locked
carcotas222

Tutorial Homemade Board Games: Carcassonne - jocul de bază

Post: # 57709Post carcotas222
18 Nov 2014, 17:29

Am făcut acest tutorial pe blogul meu Homemade Board Games de pe blogspot (din pacate nu voi putea pune aici link-ul, dar am un link spre blog in profil unde puteți vedea si imagini), pentru a arăta tuturor cum poți face un joc de societate, board game, cum i se zice; acasă, cu materiale ieftine și relativ repede, dar tot ceea ce contează, cel puțin pentru mine, în afară de costurile de achiziție, este bucuria și satisfacția de a vedea munca terminată.

arcassonne este un bord game creat de Klaus-Jürgen Wrede în 2000. Jocul este simplu, format din câteva pătrățele și câțiva pioni. Pătrățele se vor așeza pe masă unul câte unul, de către fiecare jucător, pe rând, construind: orașe, drumuri, mănăstiri și câmpuri, pe care, fiecare jucător va încerca să le cucerească cu ajutorul cavalerilor, hoților, călugărilor și al țăranilor, câștigând puncte pentru fiecare oraș, drum, mănăsire sau câmp propriu. Câștigă cel care are cele mai multe puncte, atunci când toate pătrățelele sunt așezate pe masă. Jocul este simplu și rapid (aproximativ 45 min - dar poate și mai rapid, depinde de numărul de jucători), se poate juca foarte bine în 2-4 jucători, de la 8 ani în sus .Jocul are numeroase extensii mai mari sau mai mici, pe care, cu timpul, o să vi le prezint. Puteți găsi regulamentul pentru Carcassonne - jocul de bază doar căutând pe google regulament Carccassone. (ca să nu mi se șteargă postarea pentru un link :D )

Dar în această postare voi vorbi despre cum ai putea să iți faci acasă acest joc. Simplu și foarte rapid, după părerea mea (2-4 ore). Pentru început voi enumara piesele componente:

1. Pătrățele (72)

2. Piese / Pioni (42)

3. Coli de scris și un pix

Detalii tehnice și ustensile:

Ustensilele de care avem nevoie pentru Carcassonne - jocul de bază sunt:

# MUCAVA

# COLI AUTOADEZIVE (etichete autoadezive)

# IMPRIMANTĂ

# CREION/ RIGLĂ/ RADIERĂ

# CUTTER/ FOARFECĂ/ CUȚIT ROTATIV

Toate detaliile tehnice și ustensilele folosite le veți găsi detaliate in postrea despre Colonistii din Catan: http://forumboardgames.ro/viewtopic.php?f=53&t=4881

Dacă ne-am procurat toate aceste ustensile, putem începe:

1. Pătrățele (72)

Pătrățelele se vor confecționa din mucava și coli autoadezive. Admin edit: link removed
Ca idee de prelucrare: se vor tăia din mucava pătrățele cu latura 45mm, apoi se vor scoate la imprimantă pe coli autoadezive materialele necesare și se vor decupa pătrățelele (lăsand un spațiu pentru lipirea pe spatele pătrățelelor din mucava, deoarece se pot dezlipi din cauza uzurii; recomand înlaturarea colțurilor pentru o lipire facilă). Pe partea din spate a pătrățelelor din mucava se vor lipi colile autoadezive pentru spate (se decupează fără a se lăsa spațiu).

2. Piese/ Pioni (42)
Avem nevoie de piese sau pioni pentru supuși, aceștia arată toți la fel, doar că sunt câte 7 pentru fiecare culoare. Jocul se poate juca în 6 persoane așa că vom avea nevoie de 7x6 = 42 de piese/ pioni de 6 culori diferite. Piesele sunt foarte simple și se pote folosi aproape orice (bucățele de lemn colorate, plastilină, mucava, chiar și nasturi :D , sau orice vă trece prin minte). Eu folosesc Piese de LEGO de 1x1, vezi imaginea.

3. Coli de scris și un pix :)

avea nevoie să ținem cumva scorul, în jocul original exista o tablă pentru scor (dar mie mi se pare total inutilă), cred că cel mai simplu este să notăm fiecare punct acumulat în timpul jocului pe un tabel.

După ce toate piesele au fost confecționate, ansamblate sau achiziționate, jocul ar trebui să arate ca în imaginea de mai jos. Distracție placută! Aștept păreri și comentarii! Sper că v-am fost de ajutor și voi reveni cu alte: Cum se fabrică homemade ( handmade ) board game-uri.

Image

Imago
Administrator
Administrator
Posts: 1551
Joined: 13 May 2014, 23:05
Location: Bucuresti

Re: Tutorial Homemade Board Games: Carcassonne - jocul de ba

Post: # 57710Post Imago
18 Nov 2014, 17:52

La inceputurile mele in boardgaming, cand eram inca scandalizat de pretul unei cutii de surcele si carton, am inceput sa-mi fac singur Carcassonne. Am facut cam acelasi lucru, insa in Photoshop. Am lucrat 2-3 seri la ele, apoi am mers o zi prin centru sa caut un centru de printare pe carton gros. Din pacate am gasit doar hartie subtire.
Per total am cheltuit 10 ore+ pentru tot procesul (am si acum tile-urile salvate in pdf, insa trebuie sa recunosc, calitatea e mai slaba de a lui Carcotas). Dezamagit ca nu gasesc centru de printat pe carton, am cumparat jocul cu 69 lei, nou. In cutie, cu tile-uri de calitate super, cu un cârd de meeple-uri. Jocul a fost jucat si rasjucat, purtat in calatorii, l-a jucat pana si viitoarea soacra.
Insa placerea de a-mi face singur propriul joc era mare. E placut procesul asta de a produce ceva (nu pot sa-i spun de creatie, pentru ca copiam un joc protejat de copyright, insa asa il percepeam eu, ca un soi de creatie:))
Ulterior m-am apucat de Ticket to Ride, insa am descoperit rapid versiunea online si am renuntat la idee. Apoi colectia s-a marit suficient incat sa ne certam cu prietena cand alegem ce jucam, asa ca nu ma gandesc sa mai confectionez nici un joc. Oricum, jocurile care le vreau acum sunt prea complexe pentru a le confectiona in conditii de casa. Asta e:)

User avatar
CostyBGB
Special Meeple
Special Meeple
Posts: 657
Joined: 18 Jan 2010, 16:13
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Tutorial Homemade Board Games: Carcassonne - jocul de ba

Post: # 57718Post CostyBGB
18 Nov 2014, 23:43

Inteleg spiritul creativ si dorinta de a face ceva manual.. Din pacate, blogul despre care se pomeneste in descriere ofera materiale complete pentru a "pirata" jocul descris... Daca si la board games ajungem sa sustinem/promovam asa ceva, cand editiile in limba romana au pret decent... nu avem niciun viitor in Romania cu jocurile de societate. Doar cei 2 centi ai mei ...
Costy de la BoardGames BLOG (primul blog de boardgames din Romania)
Colectia de jocuri BGB

User avatar
Chuckila
King Meeple
King Meeple
Posts: 5084
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Re: Tutorial Homemade Board Games: Carcassonne - jocul de ba

Post: # 57721Post Chuckila
19 Nov 2014, 00:22

Trebuie sa imi impart mesajul in doua parti distincte.

In primul rand, ca boardgamer: sunt de aceeasi parere ca si Costy si probabil multi altii care au decis sa nu isi exprime parerea in public din varii motive. As prefera ca macar in cazul jocurilor in print, sa nu incercam sa gasim scurtaturi. Pretul de productie in sistem "home made" nu cred ca este mult mai mic decat cel al jocului cumparat direct din magazin. Timpul investit nu este de neglijat. Nu prea vad unde ar fi valoarea, decat daca implica acea placere in a-ti vedea produsul facut de propriile manute. Si aici ajungem la ceea ce se permite pe forum si la punctul 2.

In al doilea rand, ca si administrator: atat timp cat iti prezinti propria creatie, pui poze si ne areti cum ti-a iesit jocul, totul este in regula. Nu prea vad nici un motiv pentru care sa iti interzic acest lucru. Nu sunt mare fan de versiuni home made ale jocurilor disponibile in magazine, insa pe de alta parte fiecare poate sa le reproduca dupa cum doreste si bineinteles, dupa cum poate. Insa in momentul in care se ofera fisierele prin care se pot "pirata" aceste jocuri, pe acest forum, atunci avem o problema. Si de aici masura administrativa pentru a doua abatere de la regulamentul forumului.

Am scos linkul care ducea la fisiere si am sa te rog sa iti scoti si linkul din profil. Stiu ca nu suna placut, insa eu unul nu doresc ca acest forum sa iti popularizeze blogul in conditiile in care el incurajeaza o activitate pe care forumul o descurajeaza. De asemenea, nu doresc sa mai apara tutoriale care sa descrie confectionarea jocurilor "in print"; voi accepta poze in care se prezinta produsul final (atat timp cat nu se pot prelua imaginile pentru a pirata mai departe jocul) si tutorialare despre producerea jocurilor de tip Print and Play sau Public Domain.

Topicul se inchide.

Locked

Return to “Cercul fanilor creativi”