Tutorial Homemade Board Games: Coloniștii din Catan-3-4 juc.

materiale fan-made: extensii, variante, imagini, tutoriale, player-aid-uri
Locked
carcotas222

Tutorial Homemade Board Games: Coloniștii din Catan-3-4 juc.

Post: # 56164Post carcotas222
29 Sep 2014, 17:40

Am făcut acest tutorial pe blogul meu Homemade Board Games de pe blogspot (din pacate nu voi putea pune aici link-ul, dar am un link spre blog in profil unde puteți vedea si imagini), pentru a arăta tuturor cum poți face un joc de societate, board game, cum i se zice; acasă, cu materiale ieftine și relativ repede, dar tot ceea ce contează, cel puțin pentru mine, în afară de costurile de achiziție, este bucuria și satisfacția de a vedea munca terminată.

Nu ma intereseaza discutii legate de moraliatea acestor copii, vreau sa ma adresez doar celor care au o pasiune in a reface, preface, creea jocuri ieftin (pentru ca unuii chiar nu au bani...), si pentru mine e fun :) daca mai e cineva interesat, ma bucur ;).

Vreau sa adaug doar ce spune legea Romaniei: ”Nu constituie o incalcare a dreptului de autor, in sensul legii privind dreptul de autor si drepturile conexe, reproducerea unei opere fara consimtamantul autorului, pentru uz personal sau pentru cercul normal al unei familii, cu conditia ca opera sa fi fost adusa anterior la cunostinta publica, iar reproducerea sa nu contravina utilizarii normale a operei si sa nu il prejudicieze pe autor sau pe titularul drepturilor de utilizare.” http://www.legal-brand.ro/dreptul_de_au ... ile_conexe

Pentru început: Coloniștii din Catan este un board game creat de Klaus Teuber în 1995. Jucătorii își asumă rolul de coloniști, fiecare încearcă să construiască și să dezvolte orașele lor în timp ce tranzacționează și acumulează resurse. Jucătorii sunt recompensați cu puncte odată cu dezvoltarea propriilor orașe. Primul care ajunge la un anumit număr de puncte este câștigătorul.

Regulamentul il puteți găsi, din păcate, doar in engleză: https://drive.google.com/open?id=0B431J ... authuser=0
sau un ghid in romană: http://www.profeasy.com/Colonistii/

O să încerc să explic într-o altă postare regulile pe scurt. Până atunci, am să detaliez piesele componenete:

Margini (6)
Hexagoane (19)
Cărți de joc (resurse-95; dezvoltare-25)
Cărți speciale (2)
Cartonașe cheltuieli de construcție (4)
Piese (așezări-20; orașe- 16; drumuri- 60; hoț-1)
Jetoane cu numere (18)
Zaruri (2)


Detalii tehnice și ustensile:

# MUCAVA

Pentru margini, hexagoane și încă câteva lucruri, vom folosi mucava (carton de presat. de legătorie, folosit de obicei pentru cartonarea cărților, confecționarea cutiilor sau ambalajelor), dar din experiență vă spun că este: foarte bun și pentru ceea ce facem noi aici.
Cartonul mucava se poate găsi în București pe Str. Lipscani, la Hanul cu Tei, în cadrul magazinelor de pictură (primul pe dreapta cum vii de la leoaică), la un preț de 7 RON (2mm) sau 9 RON (3mm) , lungime: 1m, lățime: 70cm. Dar cred că se poate găsi și în alte orașe ( Buzău: Dani Cris,93), dar și pe internet: http://www.rik.ro/hartie-tipografica/ca ... ucava.html (nu e al meu, nu am cumparat de aici, nu fac bani din reclama , e doar o propunere, cautati si voi pe net) Eu am folosit pentru joc: o bucată de mucava 70x100mm de 2mm ( 7 RON* )

# COLI DE CARTON

Pentru toate cărțile de joc, adică pentru resurse și cărți de dezvoltare, vom folosi coli de carton mate A4.
Se pot găsi în aproape orice papetărie. Eu am cumpărat de la ACTIV S.R.L. (papet.ro) Str. Sf Vineri intersecție cu Str. Stelea Spataru (Zona Unirea, București) la 0.5 RON/coală (230g), Dar recomand si Depozitul de Papatarie tot in București dar livrează și în țară. În Buzău recomand: Dani Cris 93 pe Str. Al. Marghiloman nr. 94 sau Str. Ostrovului.

Eu am folosit pentru joc: 7 coli de carton mate A4 / 230g ( 3.5 RON* )

# COLI AUTOADEZIVE (etichete autoadezive)

Pentru a da culoare jocului, și pentru a creea cu adevărat jocul, ne vom folosi pentru aproape orice (în afară de zaruri și piese de plastic) de coli autoadezive sau etichete autoadezive A4.
Se pot găsi în mai multe papetării, Eu am cumpărat de la Depozitul de Papetarie un toc de 100 bucăți etichete autoadezive A4, la 30 RON. Dar recomand ACTIV S.R.L București sau Dani Cris 93 Buzău, dacă doriți să cumpărați la bucată.
Eu am folosit pentru joc: 15 coli (cărți de joc și jetoane) + 5 (hexagoane, cărți speciale și reguli construcție) + 6 (margini) = 26 de etichete autoadezive A4 ( 8 RON* )

# IMPRIMANTĂ

Colile autoadezive trebuie imprimate, de aceea avem nevoie de o imprimantă. Eu mi-am cumparat de curând o imprimantă HP cu sistem CISS 550 RON. Recomand CISSMARKET. De ce CISS? Este practic, calitativ si reduce costurile de imprimare.


# CUTTER/ FOARFECĂ

Totul trebuie tăiat și de aceea avem nevoie de un cutter pentru mucava și de o foarfecă pentru coli, de preferat și o foarfecă specială ondulată pentru colțurile cărților de joc.

# CREION/ RIGLĂ/ RADIERĂ

Dacă ne-am procurat toate aceste ustensile, putem începe:

1.MARGINI (6)

Marginile se vor confecționa din mucava și coli autoadezive, am atașat la final materialele necesare pentru acestea. Ca idee de prelucrare: se scot la imprimanta pe coli autoadezive, se decupează, se lipesc pe mucava, apoi aceasta este taiată cu cutter-ul în forma dorită.
Recomand ca dimensiunile să fie respectate, iar pentru ca marginile să se îmbine mai bine recomand ca îmbinăturile să aibă forma de trapez.
Sunt 6 margini cu porturi diferite, atenție la numerele de pe margini.

2. HEXAGOANE (19)

Hexgoanele se vor confecționa din mucava și coli autoadezive, am atașat (aici) materialele necesare pentru acestea. Ca idee de prelucrare: vezi marginile (1*)
Hexagoanele sunt urmatoarele: 3 stânci , 3 lut, 4 păduri, 4 câmpii, 4 suprafețe agricole și 1 deșert.
Pentru dimensiunile exacte ale hexagoanelor am atașat (aici) o imagine.
Recomand mare atenție la confecționarea hexagoanelor, respectand dimensiunile, pentru ca jocul să se poată îmbina corect.

3. CĂRȚI DE JOC (120)

Cărțile de joc se vor confecționa din coli de carton mate și coli autoadezive. Vom avea nevoie de 120 de carți de joc (resurse-95; dezvoltare-25). Dimensiunile cărților de joc sunt urmatoarele: 4.5x7cm.
Am atașat la final materialele necesare. Trebuie să ținem cont că avem 95 de cărți cu resurse (19 oaie, 19 lemn, 19 cărămizi, 19 minereu și 19 grâu ) și 25 de cărți de dezvoltare (14 soldat, 2 construcție de drumuri, 2 monopol, 2 descoperire, 5 punct câștigător ).
Ca idee de prelucrare: se aranjează in pagină resursele si cărțile de dezvoltare necesare (se recomandă ca pentru print să se folosească o dimensiune puțin mai mică), apoi se printează pe colile autocolante, acestea se pot lipi pe colile cartonate apoi se decupează, sau se pot decupa separat. Atenție la lipirea autocolantelor diferite, pentru spate: avem 95 pentru resurse și 25 pentru dezvoltare. Colțurile pot fi tăiate cu foarfeca specială ondulată.

4. CĂRȚI SPECIALE (2)

Pentru cele 2 cartonașe / 2 cărți speciale, vom folosi mucava și coli autoadezive. Cărțile speciale cu câte două puncte câștigătoare sunt: "Cea mai mare armata." și "Cel mai lung drum." Dimesiunile cărților speciale sunt: 7x9cm.
Am atașat la final materialele necesare. Ca idee de prelucrare: vezi marginile (1*)

5. CARTONAȘE CHELTUIELI DE CONSTRUCȚIE (4)

Cartonașele de cheltuieli de construcție (4), le vom confecționa din mucava si coli autoadezive. Dimensiunile cartonașelor sunt: 6x7cm. Am atașat la final materialele necesare. Ne trebuie 4 cartonașe. Ca idee de prelucrare: vezi marginile (1*)

6. PIESE (97)

Avem nevoie de piese pentru: drumuri (15x4); așezări (5x4); orașe (15x4) și 1 hoț. Avem nevoie de 4 culori diferite pentru aceste piese. E mai complicat cu achiziționarea pieselor, dar pot să vă dau câteva idei.
Eu folosesc piese LEGO.
Dar cred că se pot folosi bucăți de lemn vopsite in 4 culori, plastilină care se întărește si care poate fi vopsită sau chiar mucava, dar puteți să va folosiți imaginația și să găsiti voi alte metode și m-aș bucura să imi spuneți si mie :D .

7. JETOANE CU NUMERE (18)

Vom confecționa jetoanele cu ajutorul unei monede de 50 de bani, mucava si coli autoadezive. Am atașat (aici) materialele necesare pentru printat.
Ca idee de prelucrare: cu ajutorul monedei de 50 de bani, vom face 18 cercuri pe mucava apoi le vom decupa cu foarfeca (de preferat), vom scoate la imprimanta pe coala autoadeziva jetoanele si le vom decupa, apoi le vom lipi pe jetoanele de mucava. Pe spate se poate lipi o eticheta autoadezivă albă.

8. Zaruri (2)

Avem nevoie pentru joc, de 2 zaruri, se pot găsi in mai multe magazine, în special în papetării. Dar nu îmi fac probleme că aceste piese nu le veți găsi.



Admin edit: link removed , găsiti toate materialele necesare pentru a face acasă, ieftin, rapid dar și distractiv, jocul Colonistii din Catan - jocul de bază.
După ce toate piesele au fost confecționate, ansamblate sau achiziționate, jocul ar trebui să arate ca în imaginile de mai jos. Distracție placută! Aștept păreri și comentarii! Sper că v-am fost de ajutor și voi revenii cu alte: Cum se fabrică homemade ( handmade ) board game-uri.


...
Last edited by carcotas222 on 29 Sep 2014, 20:45, edited 2 times in total.

carcotas222

Re: Tutorial Homemade Board Games: Coloniștii din Catan-3-4

Post: # 56165Post carcotas222
29 Sep 2014, 18:40

Cam așa arată:
Image

User avatar
Plu
King Meeple
King Meeple
Posts: 691
Joined: 17 Feb 2012, 17:20
Custom Rank: Mind Reader

Re: Tutorial Homemade Board Games: Coloniștii din Catan-3-4

Post: # 56168Post Plu
29 Sep 2014, 20:56

Felicitari pt initiativa si impartasirea experientei pe forum...

Daca mai ai proiecte finalizate asteptam cu interes fotografii, ponturi si sfaturi :D

:tu:

carcotas222

Re: Tutorial Homemade Board Games: Coloniștii din Catan-3-4

Post: # 56169Post carcotas222
29 Sep 2014, 21:07

Multumesc :)

Pregatesc sa va prezint: Extensiile de la Catan: 5-6 juc, Orase si cavaleri, Negustori si Barbari, si intr-un viitor mai departat: Navigatorii. Iar daca am sa vad ca lumea este interesata voi prezenta mai multe jocuri.

User avatar
fl0po
King Meeple
King Meeple
Posts: 1649
Joined: 09 Jun 2012, 09:56
Custom Rank: iOS Netrunner
Location: Bucuresti

Re: Tutorial Homemade Board Games: Coloniștii din Catan-3-4

Post: # 56171Post fl0po
29 Sep 2014, 22:35

felicitari.....dar...tre sa existe un "dar"...nush daca merita sa pierzi timp si ceva bani pentru Catan. Nu am nimic cu jocul. De exemplu, in pragul sarbatorilor de iarna toate jucariile si jocurile au reduceri chiar si de 50% in toate supermarketurile unde, stim toti, cad rafturile de la Catan. Extensia 5-6 jucatori e fro 35ron....cum sa pierzi nijte ore bune sa o faci? Mai bine iti redirectionezi resursele si energia in alte directii. zic doar, nu vreau sa te aprinzi...
HACK OR GET WHACKED!

carcotas222

Re: Tutorial Homemade Board Games: Coloniștii din Catan-3-4

Post: # 56172Post carcotas222
29 Sep 2014, 22:53

Multumesc :)) Nu ma aprind :) am cautat si eu reduceri... dar tot nu m-au convins, in plus, imi place ceea ce fac, pentru mine nu e un chin, ci o placere :D

User avatar
26octombrie
King Meeple
King Meeple
Posts: 4163
Joined: 30 Aug 2012, 15:24
Custom Rank: Awesome Silly Bard

Re: Tutorial Homemade Board Games: Coloniștii din Catan-3-4

Post: # 56173Post 26octombrie
29 Sep 2014, 23:13

ai toata admiratia mea pentru efort, da' un lucru nu-l pricep: dupa ce muncesti ore-ntregi la asta, sa nu pui sleevuri?!! :o

carcotas222

Re: Tutorial Homemade Board Games: Coloniștii din Catan-3-4

Post: # 56182Post carcotas222
30 Sep 2014, 06:44

Uite că la asta nu m-am gandit, multumesc, am sa studiez problema. :)

bionut

Re: Tutorial Homemade Board Games: Coloniștii din Catan-3-4

Post: # 57259Post bionut
07 Nov 2014, 12:16

Super tare, eu lucrez acum la o versiune 3D din pasta de modelaj. Daca o sa iasa bine o sa pun poze.
Pana atunci asteptam si extensiile :P

Edit: cum ai printat imaginile alea ca sa iasa hexagoanele si cartile de marimea care trebuie? Merge cu fit to page? Sau ai alta modalitate mai buna?

carcotas222

Re: Tutorial Homemade Board Games: Coloniștii din Catan-3-4

Post: # 57481Post carcotas222
12 Nov 2014, 14:14

la mine a mers cu fit to page, dar inainte am facut cateva teste scotand la imprimanta coli alb negru :D.
In legatura cu extensiile, o sa mai dureze nitel dar o sa le pun si pe ele cat pot de repede, daca mai ai intrebari despre joc sau extensii poti sa imi scrii pe privat. :) Spor la versiunea 3D, astept imagini :)

carcotas222

Re: Tutorial Homemade Board Games: Coloniștii din Catan-3-4

Post: # 57731Post carcotas222
19 Nov 2014, 07:01

Se pare ca trăim într.o tara comunista.. Stiu stiu. E forumul vostru faceți ce vreți dar... Din cate am precizat mai sus legislația romaneasca nu spune nimic despre board games.... Dar adevăratul motiv pt care voi nu doriti ca cineva (care poate nu crede ca 100 Ron sunt bani putini...) s.ar putea sa fie altul decât cel legal... Ci mai mult financiar (am văzut atâtea reclame către site-uri comerciale board games.) Pentru cine nu înțelege de ce scriu asta: mi s.au scos de pe forum câteva linkuri (înțeleg politica firmei.. Dar asta e un forum oamenilor...) M.au rugat sa îmi scot linkul din profil... Ceea ce nu mi se pare deloc corect... Dar la fel.. Daca le deranjează prea mult afacerile pot sa il șteargă singuri....

User avatar
26octombrie
King Meeple
King Meeple
Posts: 4163
Joined: 30 Aug 2012, 15:24
Custom Rank: Awesome Silly Bard

Re: Tutorial Homemade Board Games: Coloniștii din Catan-3-4

Post: # 57733Post 26octombrie
19 Nov 2014, 08:44

Nu cred ca ai dreptate. Aici nu e vorba de legislatie, e vorba de respect. Cand apreciezi munca de creatie a cuiva, autor, designer, publisher, atunci le datorezi respect; pot sa inteleg ca cineva isi face singur un joc, fie pentru ca isi doreste sa includa o parte din creativitatea lui in piesele de pe masa, fie pentru ca ii depaseste bugetul si nu are cum sa-l joace altfel; insa de la asta pana la a-i incuraja pe altii sa faca la fel e o distanta nepermisa, dupa parerea mea. Ca toti oamenii pe care-i cunosc, si eu am ascultat albume de pe torente. Practic, asa mi-am procurat toata discografia Tom Waits, de exemplu. Dar pentru ca-l iubesc si consider ca e un mare artist si pentru ca doresc sa-mi arat respectul fata de ceea ce face, mi-am cumparat din magazine, incet-incet, aproape toate albumele, pe cd. So, despre asta vorbim noi aici.
Din ce am inteles eu, acest forum a aparut strict ca o solutie pentru ca oameni cu o pasiune comuna sa o poata impartasi si "da mai departe". Stiu ca intretinerea unui site, cu atat mai mult forum, necesita cheltuieli, in timp si bani, atat software cat si hardware. Stiu ce spume am facut intr-o zi, cand n-a mers siteul :cry: Cred sa solutia cu bannerele adreseaza fix aceasta problema, nu cred ca scoate cineva profit din asta. Si daca asta o insemna ca cei care se ocupa de site castiga oaresce, n-am absolut nimic impotriva, mi se pare o forma de remuneratie inspirata. N-as vrea sa raman fara acest site!
So, in a nutshell, bun-simt si respect pentru munca altuia nu egal comunism. Au contraire. Parerea mea :) Si daca ramai pe-aici, o sa vezi ca-i plin de oameni misto si ca n-are nimeni nimic rau cu tine, era vorba de o chestie de principiu

User avatar
Chuckila
King Meeple
King Meeple
Posts: 5084
Joined: 31 Jan 2010, 02:30
Location: Cluj Napoca

Re: Tutorial Homemade Board Games: Coloniștii din Catan-3-4

Post: # 57735Post Chuckila
19 Nov 2014, 09:32

Total gresit, vad ca multa lume are aceasta impresie si atunci hai sa o lamurim. Absolut tot pe acest forum este gratuit. Bannere, posturile in care diversele magazine isi prezinta ofertele si promotiile, vanzarile de jocuri, schimburile, etc. Absolut totul. Halal afacere, cea care doar iti scoate bani din buzunar pentru tot ceea ce inseamna intretinerea forumului!

Daca cineva doreste sa aibe prezenta pe forum cu banner, nu are nimic altceva de facut decat sa ceara si sa aibe un site care promoveaza acest hobby in mediul virtual sau in viata de zi cu zi. Fie ca este el magazin sau blog, ceainarie sau comparator de preturi.

Din pacate ceea ce incearca sa promoveze blogul tau nu este ceva ce doresc sa fie promovat in cadrul comunitatii noastre virtuale.

Am sa te mai rog frumos inca odata sa iti scoti blogul din profil. Este o simpla rugaminte, daca doresti sa continui sa faci parte din comunitatea noastra. Daca decizi sa nu o faci, atunci intr-adevar pot sa o fac eu. As prefera totusi sa nu fiu obligat sa o fac. Sa evitam comunismul, nu?

Locked

Return to “Cercul fanilor creativi”