Review Buzz IT!

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
adixor

Review Buzz IT!

Post: # 5388Post adixor
05 Jul 2010, 01:40

Aseara am jucat un joc foarte foarte haios! Nu am putut rezista sa-i fac un mic review. Doamnelor si domnilor, va prezint.

from http://www.boardgamegeek.com/image/705091


Joculetul este unul light/party ce se poate juca in 3-15 jucatori (recomandam cat mai multi). Am jucat in 6 si a fost, cum se zice, "a blast". 15 nu este o limita fixa, se poate juca si in mai multi jucatori si va fi la fel de haios dar va dura foarte mult probabil dupa regulile oficiale. Jocul a fost creat anul acesta (2010) de un trio de designeri printre care se afla si Reiner Knizia (alaturi de Patrick Scharnitzky si René-Jacques Mayer). Jocul este produs de Asmodee si are un interval estimat de 30 minute (depinde de numarul de jucatori). In orice caz, nu veti vrea sa se termine nici un joc si cel mai probabil veti dori sa incepeti imediat altul nou.

Sa vedem insa ce contine cutia magica:

- un saculet simpatic in care se poate tine tot jocul facandu-l foarte portabil:

from http://www.boardgamegeek.com/image/750745


- cartile cu teme de discutat (pe care le vom vedea ulterior)

from http://www.boardgamegeek.com/image/750749


- un Buzzer electronic (un fel de cronometru cu un buton care porneste timerul si un comutator care seteaza dificultatea jocului - numarul de secunde pt fiecare raspuns).

from http://www.boardgamegeek.com/image/750747


- un regulament de doar cateva randuri ce se poate citi in maxim 2 minute si care reuseste sa fie foarte haios

from http://www.boardgamegeek.com/image/750741


Jocul se bazeaza pe ideea unor raspunsuri rapide din partea participantilor la teme trase aleator dintr-un pachet de teme. Temele sunt de 2 feluri: normale si "speciale". Exemple de teme normale: "Artisti pop" sau "Picturi celebre" sau "Cantece cu un prenume in titlu". Sarea si piperul insa sunt date de temele "speciale" care insa necesita prezenta unui anumit tip de jucatori pentru ca sunt mai ... sensibile sau "pt. adulti". Exemple: "Lucruri pe care Dumnezeu nu le-a prevazut" (raspuns genial Marvie: Charles Darwin) sau "Defecte ale jucatorilor de la masa" sau altele de acest gen care nu se potrivesc tuturor tipurilor de jucatori. Eu unul am jucat jocul cu un grup perfect la care temele cele mai sensibile au starnit cele mai tzacanite raspunsuri si cele mai aprige hohote de ras.

La inceputul fiecarui joc se creeaza un teanc de carti tragand 3 x numarul_de_jucatori carti din toate temele oferite. In fiecare tur exista un "povestitor" (sau arbitru) care are Buzzerul si care alege tema din cele 2 teme de pe carte (normala sau speciala). O citeste cu voce tare si imediat porneste cronometrul. Primul jucator din stanga lui trebuie sa spuna imediat ceva ce se potriveste temei in intervalul prestabilit (Buzzerul se poate regla pe nivel incepator, 8 secunde, sau nivel normal, 5 secunde). Imediat ce a primit un raspuns povestitorul il valideaza si daca totul e ok apasa pe butonul de resetare timer aratand spre urmatorul jucator care are si el 5/8 secunde si tot asa. Fiecare jucator da cate un raspuns pe rand pentru tema data (fara sa repete raspunsuri date de ceilalti) si tura se incheie in momentul in care un jucator nu mai gaseste un raspuns in timpul alocat sau da un raspuns neagreat de povestitor sau care s-a repetat. In acest moment cartea cu tema se duce la jucatorul ghinionist, buzzerul trece la urmatorul jucator si se reincep toti pasii.

Jocul se termina cand s-au terminat temele si castiga cel care are cele mai putine carti cu teme in posesie.

Varianta: noi am jucat de la inceput cu aceasta varianta si o recomand cu caldura. Anumite teme pot fi destul de generale si se poate ajunge in situatia in care jucatorii trebuie sa dea exemple de plante sa zicem. Poate dura la nesfarsit pentru ca sunt foarte multe plante. In astfel de cazuri, chiar si in timpul turului, povestitorul poate schimba regulile jocului la modul "din acest moment raspunsul trebuie sa inceapa cu litera A" sau "nu mai aveti voie sa dati raspunsuri ce implica legume" etc reducand din numarul de raspunsuri posibile pana cand cineva nu gaseste rapid un raspuns care nu a mai fost dat.

Review: rar am ras atat de mult la un joc. Temele alese au fost foarte tari si raspunsurile pe masura. Din cele 160 carti (fiecare cu 2 teme = 320 teme) noi am trecut in 2 ore prin 54 teme si aproape toate au fost foarte interesante (nu prea am jucat cu temele normale). Unele teme sunt asa haioase incat povestitorul radea singur cand le citea, neputand sa ne zica de ras tema, noi asteptand-o curiosi :) . Am jucat 3 jocuri la rand fara sa simtim cum trece timpul. Totul se intampla foarte rapid (5 sau 8 secunde de fiecare jucator) si trebuie sa ganditi foarte repede si sub presiune. Pana se face un tur de masa jucatorii au timp sa gandeasca noi raspunsuri pentru ca la unele teme se puteau face chiar mai multe "ture de masa" si nu ajungea sa ai un singur raspuns. Mai mult, de foarte multe ori mi s-a intamplat ca un jucator dinaintea mea sa dea raspunsul pe care eu mi-l pregatisem astfel incat am inceput sa-mi pregatesc cate 2 raspunsuri sa am la nevoie.

Jocul este o alegere foarte buna pentru sesiuni de teambuilding pentru ca dupa 2 ore de BuzzIt eu unul m-am simtit mult mai aproape de prietenii cu care jucasem, mai ales datorita folosirii temelor speciale care ne-au pus de multe ori in situatii interesante si foarte haioase (ex : tema "Lucruri pe care le faci cand esti singur" ... primul jucator spre care s-a indreptat buzzerul a luat direct cartea cu tema de la povestitor semnalizand sfarsitul turei, in rasetele tuturor). Singurele probleme pe care le pot vedea este sa dati de un grup mai "inchistat" de jucatori si sa jucati doar cu temele normale care pot deveni plictisitoare dupa un timp, sau sa jucati jocul foarte des cu acelasi grup over and over again, pentru ca e posibil sa se repete raspunsurile cand se intampla sa apara o tema deja folosita in jocuri anterioare.

Bazat pe cele 2 ore de distractie la maxim, jocul are recomandarea mea completa. Must have!

Ioana

Re: Review Buzz IT!

Post: # 5405Post Ioana
05 Jul 2010, 15:23

Excelent joc iar reviewul este pe masura :)

Ce-mi place foarte mult la Buzz It (pe langa faptul ca mori de ras cand il joci) este impresia placuta pe care ti-o lasa, iar cele mai traznite raspunsuri le tii minte pentru o buuuna perioada de timp. Din acest punct de vedere (dar si din altele) se aseamana cu Dixit.

User avatar
VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 3320
Joined: 16 Feb 2010, 18:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Review Buzz IT!

Post: # 5410Post VickdaReaper
05 Jul 2010, 15:56

Suna bine jocul... Merita incercat! :)
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

chrislove

Re: Review Buzz IT!

Post: # 5415Post chrislove
05 Jul 2010, 20:07

vedeti ca are si latenta: mie duminica imi veneau in cap inca raspunsuri la intrebarile din joc :)) !!!!

User avatar
VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 3320
Joined: 16 Feb 2010, 18:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Review Buzz IT!

Post: # 5420Post VickdaReaper
05 Jul 2010, 23:34

Asta nu e latenta, e de la tine... :twisted: Probabil o perioada de esantionare foarte mica... :lol: :P
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

Adina

Re: Review Buzz IT!

Post: # 7153Post Adina
31 Aug 2010, 11:06

Am si eu 2 intrebari:

1. La Buzz It in ce limba sunt scrise temele? Banuiesc ca in germana si engleza, dar exista cumva si in romana?

2. Imi poate face cineva o comapartie intre Buzz si Dixit? Si eventual o recomandare.

Multumesc,

adixor

Re: Review Buzz IT!

Post: # 7158Post adixor
31 Aug 2010, 20:48

Hello Adina

1. din ce tin minte sunt doar in engleza, cate 2 teme pe fiecare carte. In romana nu exista versiune (de fapt versiuni in romana ale boardgameurilor sunt rarissime, doar ce au mai tradus pasionatii, in sectiunea noastra de traduceri sau pe alte site-uri de profil)

2. BuzzIt: foarte rapid (contra timp), super haios si tzacanit, se rade mult, se poate juca in mai multi.
Dixit: mai lent, de imaginatie, nu se rade asa mult dar ies uneori niste idei foarte interesante la suprafata, putin mai "adanc".

Nu-ti pot recomanda unul sau altul dar in ceea ce ma priveste dintre cele 2 as merge pe Dixit, ca avand mai multa substanta si punand imaginatia la incercare ceva mai mult si intr-un mod parca mai elegant.

haretel

Re: Review Buzz IT!

Post: # 7160Post haretel
31 Aug 2010, 21:47

Ia-ti Dixit

taticu

Re: Review Buzz IT!

Post: # 7162Post taticu
01 Sep 2010, 07:53

adixor este elegant incercand sa le compare, mai pe scurt doar DIXIT merita... :P

adixor

Re: Review Buzz IT!

Post: # 7163Post adixor
01 Sep 2010, 09:18

sincer m-am distrat de minune cu buzzit, si am scris reviewul a doua zi dupa super distractia cu el de la una din intalnirile forumului, fiind foarte incantat de joculet. In nici un caz nu pot spune ca Dixit merita si BuzzIT nu. E adevarat, haretel a luat buzzit si nu s-a distrat asa tare cu el, eu l-am jucat de 3 ori, in 2 grupuri relativ diferite si mi-a placut de toate cele 3 ori foarte mult. Dar, cum ziceam, Dixit are mai multa substanta si este mai inteligent si mai creativ. Si este si mai rejucabil decat buzzit.

haretel

Re: Review Buzz IT!

Post: # 7294Post haretel
06 Sep 2010, 22:31

deviez un pic de la subiect, da' nu cred ca merita sa deschid un alt topic pt asta. Ati vazut jocul asta:

http://www.asmodee.com/ressources/jeux_ ... ntik_4.php ?

pare foarte fun

User avatar
VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator
Posts: 3320
Joined: 16 Feb 2010, 18:00
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Review Buzz IT!

Post: # 7295Post VickdaReaper
06 Sep 2010, 23:04

Dap, l-am vazut. A fost chiar printre nominalizatii pentru Spiel des Jahres...
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”