Scurta analiza a pietei de boardgames din Romania

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
alexddumitru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Blogger@„Ce Jucăm?”

Re: Scurta analiza a pietei de boardgames din Romania

15 Feb 2011, 17:08

VickdaReaper wrote:...asta e situatia si ma conformez la ea...
Ideea nu era nici pe departe sa ne conformam la situatie ca d-aia suntem pe un forum pe care sunt activi inclusiv 3 proprietari de magazine boardgames. Adica daca pot sa zic aici ceva si sa am sanse sa vada cineva care poate sa schimbe in sensul in care imi doresc eu, de ce sa nu spun? :shock: Mihai cel putin s-a aratat foarte receptiv la sugestii si sunt sigur ca si Ioana si jakkal au tras concluzii care le-au folosit asa ca de ce sa nu zica omul?

Ioana

15 Feb 2011, 23:55

O sa raspund cat pot de repede, pentru ca de cateva zile incerc sa termin pagina unui joc ce trebuie pus pe site si m-am ocupat mai mult de forum decat de asta...
djdano wrote:Ioana de la Boardgames (sau ma insel?)
Nu te-nseli, numai ca eu ma ocup de o foarte mica parte din boardgames.ro (site, poze, texte si alte lucruri marunte), de restul se ocupa Dan.
tasurinchi wrote:De ce nu puneti mai multe titluri pe site-uri? Nu trebuie sa le aveti pe stoc.
M-ajutati si voi s-o pun in practica? Pentru fiecare joc pe care-l vreti (si nu e pe site) va oferiti sa scrieti descrierea, sa-i faceti poze si pagina web? Vorbesc serios, mi-ar prinde tare bine o mana de ajutor :)

Dupa cum a spus tasurinchi, si la boardgames.ro se pot face comenzi pentru aproape orice joc doriti. Nu trebuie decat sa va exprimati dorinta - telefonic sau in scris ;)

Rautz

16 Feb 2011, 00:24

Nu vreau sa fiu rautacios, dar tu probabil esti platita sa faci acest lucru, noi nu
E in interesul atat al tau cat si al firmei de a avea respectivele jocuri pe site, pentru ca oamenii sa le poate comanda(fie si cu asteptari de 1-2 saptamani)

Nu stiu cat va complicati voi cu acele pagini dar teoretic adaugarea unui nou joc in baza, cu poze, link, descriere si tot n-ar trebui sa dureze mai mult de 15 minute, s-ar putea pune 20 titluri/zi lejer, nici nu cred ca lumea isi doreste foarte multe jocuri in plus fata de cate sunt, deci toata treaba ar fi gata in cateva zile
E munca, dar e in interesul vostru

In loc de 'Nu este in stoc' daca ati scrie 'Disponibil la comanda' va garantez ca ati avea mai multi cumparatori, eu daca vad ca nu e in stoc o sa cumpar de la altcineva, daca vad totusi ca se poate aduce nu mi-e greu sa astept cateva zile. Cam anevoioasa solutia de a suna la telefon pentru a afla aceste detalii mai ales daca am o lista mai mare de jocuri.
Eu spun doar din proprie experienta: nu-mi place sa intreb la telefon, ar fi solutia cu intrebatul in scris, dar din nou exemplul meu, m-am decis intr-o zi sa cumpar vreo 5 jocuri. Le-am cumparat ziua respectiva, nu mai voiam sa astept raspunsuri de stocuri. Sa astept o comanda nu ma deranjaza dar vreau ca atunci cand ma decid sa cumpar, sa cumpar. Sunt sigur ca nu-s eu unicat in aceasta privinta, iar asta inseamna clienti in plus

Pe scurt, ne dorim sa gasim toate titlurile din wishlist la un singur magazin si cu pierdere cat mai putina de timp in a le achizitiona, fara telefoane/mailuri in care sa intrebam de stocuri
Last edited by Rautz on 16 Feb 2011, 01:18, edited 1 time in total.

suf
King Meeple
King Meeple

16 Feb 2011, 00:41

@Bahaus: :tu:

tasurinchi
King Meeple
King Meeple

16 Feb 2011, 01:39

Ioana wrote:M-ajutati si voi s-o pun in practica? Pentru fiecare joc pe care-l vreti (si nu e pe site) va oferiti sa scrieti descrierea, sa-i faceti poze si pagina web?
Nu e vorba de ce joc vreau eu sau vrem noi, ca nu zic acum sa pui wishlistul meu pe boardgames.ro, ar fi absurd sa sugerez asa ceva. Ziceam doar mai multe titluri (chiar daca majoritatea ar fi la comanda) ar putea spori vanzarile. Stiu ca necesita timp si un oarecare efort, dar cred ca ar fi tot in avantajul vostru...

adixor

16 Feb 2011, 04:05

(adixor strikes back with a loooong post).

la cum imi imaginez eu lucrurile cred ca e ceva mai grea decat pare treaba cu comenzile "custom". Sa va zic parerea mea:

Nu stiu conditiile evident decat din discutiile purtate la cate o intalnire de jocuri cu mihai si/sau jakkal si/sau ioana/dan. Ma gandesc insa ca daca as avea magazin nu m-as baga asa tare la chestii pe care nu le aduc "in masa". De ce? Overhead foarte mare, resurse suplimentare investite pentru un castig mic care poate nu le justifica.

In primul rand daca as avea un magazin nu as dubla numarul de jocuri de pe site cu altele la care scrie "la comanda" doar pentru acei 2-3 care o sa comande unul din acele jocuri si care vor neaparat sa aiba o pagina speciala pentru acele jocuri si un buton "La comanda". Daca observ in piata (asta inseamna pe forum, pe bloguri, pe mail-urile primite cu intrebari de stocuri si comenzi sau oriunde) ca se cauta un anumit joc, o sa fac o comanda de X bucati sa le am pe stoc si apoi adaug jocul frumos pe site si devine parte a ofertei curente. Chiar poate cu un pret mai bun, ca am luat mai multe. Dar altfel, ce rost are sa am o oferta pe care nu o am, parca vorbeam ca sunt multe jocuri care nu sunt pe stoc, nu? Acum vrem sa avem sute de jocuri care nu sunt pe stoc doar "for our viewing pleasure"? Si cu preturi care oricum nu are sens sa le tin la zi si vor fi mereu mai mici sau mai mari decat e nevoie? Sunt confuz.

Si apoi, ce jocuri sa adaug? Ma apuc sa ma uit pe wishlist-urile celor de pe forum ca sa adaug pagini inutile pe site la produse care vor fi comandate de 2 ori? Nu, as fi probabil mai ocupat cu produsele pe care le am, se vand, se cauta, as fi mai ocupat sa stau pe forum sa vad cam ce vrea lumea si sa vad cat de multa ma ajuta si pe mine sa aduc jocul respectiv, etc si pentru toate celelalte as pune un buton "comanda jocuri pe care nu le avem in oferta curenta". Astfel obtin o eficienta buna multumind si pe cei care cauta jocuri mai exotice si pe grosul pietei. Am subliniat eficienta pentru ca daca nu am eficienta, degeaba multumesc 6 luni multi clienti cu cate un joc mai "exotic", ca dupa 6 luni o sa-mi moara afacerea. Ganditi-va ca sunt mii (de fapt zeci de mii de jocuri) si gusturile difera asa de mult ca oricat as adauga jocuri in stilul de mai sus pe site, cineva la un moment dat o sa citeasca impresiile lui fixpix si o sa vrea... Nuns on the run (de exemplu). Sau orice alt joc care nu pot prezice ca se va cere si care va fi cerut oricum de prea putine persoane.

Alt aspect: pentru jocurile din oferta curenta cel mai probabil pot primi un pret mai bun, pentru ca sunt un "cumparator activ" (ca si magazin) de la un furnizor. Pentru un joc pe care nu-l aduc decat "unicat" sigur voi avea preturi mai mari. De ce sa pun pe site un joc doar de dragul de a fi acolo ca apoi cineva sa zica "din jocurile de pe adixor.ro 80% nu sunt pe stoc si 60% au preturi foarte mari comparativ cu orice site intern sau extern" (cifre fictive). Chiar ies mai prost ca imagine ("astia-s aia care zic ca au multe jocuri dar nu au nimic pe stoc"). Mai ales, de ce sa fac asta daca eu estimez ca ponderea acestor comenzi speciale este sa zicem de <5% sau oricum foarte mica din totalul de comenzi?

Tot ce vreau eu sa zic este ca, in functie de profilul magazinului, aceste comenzi speciale pot fi acceptate cu anumite pierderi de resurse, sau tinute la un minim, dar nu le vad ca pe un El Dorado dupa care ar alerga orice comerciant. Aici depinde de fiecare cum isi vede afacerea, cum isi permite sa investeasca timp si energie in asta si ce parte din piata doreste sa o acopere. In momentul asta eu cred ca cel mai bine pentru un fictiv adixor.ro ar fi sa am o serie de furnizori buni de la care sa iau 50-100 jocuri care se cer cel mai mult in piata si care nu o sa ramana pe stoc forever (oferta de baza), sa mai am 50-100 jocuri cu statut de "nu stiu sigur cum o sa mearga, hai sa incercam" (oferta auxiliara) si inca un buton mare "comanda ce vrei tu si noi iti zicem daca/cand/cat" pentru restul de mii de jocuri (oferta potentiala) in care sa prind "exceptiile" dorite de clienti. Care se pot transforma in "oferta auxiliara" sau chiar "oferta de baza" daca sunt f. cerute. Asta e in opinia mea cea mai buna combinatie in conditiile pietei curente si este modul de actiune pe care l-as urma eu acum la prima vedere.

Realizez ca inot contra curentului de opinie (si acum la vreo 30 minute de cand am inceput post-ul ma gandesc daca a meritat expunerea mea), doar am vrut sa vedeti si cateva motive pentru care anumite doleante sunt mai putin aplicabile sau dorite de magazine, din prisma mea si a imaginii mele, poate deformate sau poate nu despre afacerea asta. Cum zicea djdano, pe mine ar trebui sa ma intereseze mai putin cum e piata din romania in conditiile curente, dar cu toate acestea imi place sa fac aceste exercitii de imaginatie si sa incerc sa ma pun de data asta in locul celor ce fac asta (magazinele). In locul clientului am fost pus de prea multe ori incat e interesant sa vad si din partea cealalta.

Nu stiu daca vom primi raspunsuri foarte clare de la cei implicati (de exemplu de la jakkal care mi-a lasat impresia ca este mai dispus decat media sa faca comenzi personalizate, ca nici eu nu stiam ca mihai face), pentru ca orice raspuns pe un astfel de thread este riscant dpdv strict bussiness si al naibii de interpretabil. Eu unul de exemplu as avea mari rezerve sa imi spun parerea datorita posibilitatii feedbackului de genul "noi suntem clientii, voi faceti bani, deci faceti ce zicem noi chiar daca ziceti ca nu puteti altfel nu ne place de voi" si apoi discutiile degenereaza. Si imi pare rau ca nu vom avea acest feedback, pentru ca feelingul pe care-l ai stand de vorba cu oricare din proprietari la o bere si la un joc este mult diferit de feelingul pe care-l ai discutand despre aspectele astea din confortul fotoliului, cand totul pare simplu si usor de facut de oricine.

=-=-=-=-=-

p.s. @Bahaus: m-ai distrat cu "nici nu cred ca lumea isi doreste foarte multe jocuri in plus fata de cate sunt". you have no idea cate jocuri vrea lumea :) Si pun pariu ca daca luam listele de jocuri "(pre)owned", "wishlisted", "played" de pe BGG ale tuturor utilizatorilor de pe forum, nu cred ca sunt sub 4-500, si nu le mai pun pe cele din threadul de Jocuri Noi care sunt potential dorite de cel putin unul din noi. Conform analizei lui djdano, Taraba are oferta cea mai bogata, 244 jocuri. Eu am cautat de test doar vreo 20 jocuri si extensii mai deosebite din care unele le am si unele le-as vrea, si nu sunt acolo dar nu sunt convins ca daca ar fi le-ar vrea mai mult de 2-3 pers.

Pe de alta parte, ai dreptate: daca vad ca un joc nu e in stoc, am schimbat site-ul, pt mine inseamna ca sellerul nu e interesat sa-l mai aduca. Variante alternative ar fi "in curand" sau "la comanda". Dar eu nu as comanda de pe net apasand "la comanda" fara sa discut pe mail, telefon sau porumbei calatori cu sellerul sa vad ce insemana la comanda din punct de vedere al timpului de livrare, oricum.

o ultima nota: chiar daca nu sunteti de acord cu parerile sellerilor, cu remarci de genul "esti platit pentru asta" nu o sa-i convingeti sa participe activ la discutii sau sa incerce sa analizeze parerile noastre. va provoc sa gasiti metode mai elegante de a va manifesta nemultumirile pe cat posibil. In acest caz consider ca Ioana a facut greseala pe care si eu si chuckila am facut-o intr-o discutie de acum cateva sapt cu Daemon, greseala de a ma considera mult mai apropiat de utilizatorii de pe forum decat sunt in realitate sau decat eram acum 1 an cand eram doar 20-30 pe aici si ne cunosteam toti personal si eram o mica fami(g)lie.

adixor

16 Feb 2011, 04:25

wow .. la ora asta 5-6 oameni citesc threadul asta. Avem acoperire 24/7 :) Ar trebui sa gasesc pe cineva sa faca on-call :))

Rautz

16 Feb 2011, 04:30

Nu am citit inca tot 'romanul', dar din prima parte e clar ca n-ai inteles exact ce s-a sugerat
Nu noi am sugerat sa se transforme titluri in 'La comanda', ci chiar exista titluri la comanda, doar ca nu-s specificate pe site, si ca sa le afli trebuie sa pierzi timp sa suni sa afli care sunt, cand ti-e mult mai convenabil pur si simplu sa comanzi de pe unul din celelalte siteuri
Iar acea schimbare inseamna schimbarea butonului din nu_e_in_stoc.jpg in la_comanda.jpg si poate 2-3 linii in plus

La fel cu includerea titlurilor noi, nu vrem incluse doar de dragul de a scrie 'Nu e in stoc' la ele, ci sunt titluri care chiar pot fi aduse la comanda dar nu sunt trecute pe site

Plus de asta noi facem propunerile pentru beneficiul siteului, evident beneficiem si noi, dar ei cred ca au un interes mai mare sa le fie bine

Cat priveste remarca pentru Ioana, ea nu a manifestat o parere ci ne-a rugat(cum ea insasi a spus, serios) sa-i facem munca pentru care e platita, poate nu e elegant sa-i spun, dar nu e elegant nici sa propui asa ceva
Last edited by Rautz on 16 Feb 2011, 04:51, edited 1 time in total.

adixor

16 Feb 2011, 04:42

posibil sa nu fi inteles exact. Asta cu transformarea am inteles-o si am zis
Pe de alta parte, ai dreptate: daca vad ca un joc nu e in stoc, am schimbat site-ul, pt mine inseamna ca sellerul nu e interesat sa-l mai aduca. Variante alternative ar fi "in curand" sau "la comanda". Dar eu nu as comanda de pe net apasand "la comanda" fara sa discut pe mail, telefon sau porumbei calatori cu sellerul sa vad ce insemana la comanda din punct de vedere al timpului de livrare, oricum.
cat despre titluri care nu sunt pe site
ci sunt titluri care chiar pot fi aduse la comanda dar nu sunt trecute pe site
eu cred ca poate fi adus la comanda aproape orice joc ce este acum in print in lume. E simplu: si eu pot sa-mi fac un site si cand comanzi de la mine sa ma duc pur si simplu sa-l iau de la altul sa ti-l dau. Astfel ca nu inteleg CE jocuri zici tu sa fie adaugate pentru ca pot fi aduse la comanda, si care nu ar fi in situatia asta? Zi-mi un exemplu de un joc pe care vrei sa-l gasesti "la comanda" pe un site si eu o sa-ti dau un exemplu de alte 200 care la fel de bine ar putea fi pentru ca sunt dorite de altii. Cum facem in acest caz, la asta ma refer.

cat despre validitatea cererilor de imbunatatile a site-urilor, o salut cu entuziasm! vreau doar sa balansez putin in directia cealalta, sa zic si ca nu tot ce am dori se poate realiza.

Rautz

16 Feb 2011, 04:59

Poate ca exprimarea noastra a fost mai trunchiata, dar cand vorbim de titluri la comanda mereu vorbim de titluri care pot fi aduse pentru profit. Se subintelege ca despre asta vorbim, deci toate calculele daca e sau nu rentabil pentru ei sa-l aduca nu-si au rostul, e vorba sa puna pe site titlurile care pot fi aduse la comanda, cu profit.
Nu e nimeni absurd sa vrea sa-i fie aduse jocuri pe pierdere pentru vanzator
Prin asta nu numai ar castiga profitul (poate mic intr-adevar) din acel titlu, dar avand disponibil acel titlu nu ai schimba siteul pentru restul jocurilor pe care le iei
Caz concret: eu vreau 5 jocuri, daca siteul nu are unul din ele, deja am schimbat siteul, deci prin faptul ca n-au avut un titlu, au pierdut alte 4 vanzari(desi e foarte posibil sa-l fi avut si pe al 5-lea la comanda)

Sunt si multe jocuri pe care desi lumea le vrea, sa nu poata fi aduse cu profit, sau sa nu poata fi aduse pur si simplu: exemplu Carrom-ul din wishlistul meu, sunt convins ca n-o sa-l gasesc prin Romania

tasurinchi
King Meeple
King Meeple

16 Feb 2011, 05:01

Asa pe scurt ca e deja tarziu: Eu cand am facut sugestia nu am facut-o pentru mine sau pentru altii la fel de "maniaci" ca si mine. Eu n-am nevoie de poze si descrieri ca stiu unde sa caut informatii despre jocuri si stiu si ca majoritatea magazinelor onoreaza comenzi speciale. Eu ma gandeam mai degraba la novicii care vin pe site sa cumpere un Carcassone, un Catan ceva si carora le mai sare astfel ochiul si la altele. Nici macar nu ma gandeam la titluri "exotice", ci mai degraba tot la jocuri accesibile si celor mai putin initiati, ca mai sunt atatea... Si nu stiu exact cum e cu comenzile la distribuitorii externi, dar ma gandesc ca daca faci o comanda de nu stiu cate Carcassonne la Rio Grande, poti lua pe langa si un Macao, ca l-a comandat xulescu, pentru ca (de ce nu) l-a vazut pe site si i s-a parut interesant.

adixor

16 Feb 2011, 05:11

eu va inteleg, pur si simplu nu am inteles unde s-ar putea opri un magazin cu lista de jocuri "accesibile celor mai putini initiati" pentru ca fiecare are o alta idee asupra jocurilor care ar trebui sa se gaseasca la noi pe piata. De-asta mi s-a parut mai natural sa pui pe site ce poti aduce mai ... usor sa zicem, cu profit mai mare, cum ziceti voi, si pentru restul, sa pui un buton comun de comanda personalizata. Pentru ca orice joc poate fi adus cu profit, e clar, vorba lui Bahaus nu o sa aduca nimeni jocuri in pierdere, de aici si intrebarea mea cum se poate stabili aceasta lista de jocuri care sa se gaseasca pe site?

Bahaus, banuiesc ca daca Carrom s-ar gasi pe piata externa, oricine l-ar putea aduce ***, adauga 10% sa zicem si gata, are si profit. Intrebarea e, se merita sa fie adus Carrom si sa ai pagina speciala pentru el? Daca da, cate alte jocuri se merita sa avem puse asa in oferta pentru eventualitatea ca cineva l-ar vrea. Aceeasi intrebare si pentru tasurinchi. Nu de alta, dar daca ati scrie fiecare un mail cu jocurile care credeti ca ar trebui sa fie pe piata din romania si nu sunt, nu o sa semene decat 50% probabil.

*** din ce-mi imaginez, odata ce ai un magazin si furnizori, poti aduce aproape orice exista in lume si nu e out of print sau ceva asemanator, si probabil fiecare si-a pus pe site deja ce poate aduce "mai usor" sau "mai cu profit". pentru restul .. you know.. mail :)

p.s. inteleg ce zici bahaus la exemplul cu "daca era si jocul 5 le luam pe toate". o oferta mare si bogata e de dorit mereu dar nu stiu daca cei de pe piata romaneasca au puterea sa aibe stocuri in concordanta cu oferta, iar daca nu au se ajunge la ce ziceam eu: un site plin cu jocuri frumoase si dorite, toate cu "la comanda". eu nu sunt fan ideea asta.

adixor

16 Feb 2011, 05:13

oricum, cred ca mai bine ma ignorati. desi cred in ceea ce am scris am impresia ca nu suntem pe aceeasi frecventa si nu vreau sa zica cineva ca am deturnat discutia.

Rautz

16 Feb 2011, 05:27

In principiu ar trebui incluse in lista toate jocurile pe care le au furnizorii actuali.
Astfel oricand pot fi incluse in comanda obisnuita si titlurile la comanda
Sa aduca un singur joc nu va fi niciodata profitabil pentru ei pentru ca un singur produs putem comanda si noi, cu aceleasi costuri, tocmai de aceea banuiesc ca nu poate fi adus Carrom-ul meu, pentru ca de unde il iau ei as putea probabil sa-l iau si eu

Oricum, numai la o privire fugara iti pot da o lista cu multe titluri, care sunt convins ca s-ar vinde(la comanda sau nu) daca ar fi in lista boardgames.ro: Mr Jack, Mr Jack in New York, BattleLore, Command and Color, Twilight Struggle, Through the ages, Battlestar Galactica, Vinhos, Dungeon Twister etc
Toate nume mari, pe care sunt convins ca le au furnizorii si ar putea fi aduse la comanda

Mereu vreau sa dau exemplu si experienta proprie, ca sa nu vorbim doar teoretic, initial am vrut sa fac comanda de jocuri de pe boardgames.ro, dar vazand ca aia nu au, aia nu au, pur si simplu am comandat din alta parte. Sincer, daca erau acolo in lista jocurile, si scria La Comanda, tot as fi comandat de la ei, chiar daca mi-ar fi venit in 1-2 saptamani. La Regina a fost acelasi lucru, n-au avut chiar tot ce mi-am dorit, dar macar au fost mai multe decat aici

alexddumitru
King Meeple
King Meeple

16 Feb 2011, 08:22

Eu cred ca a fost foarte bine ca s-au discutat aici doleantele clientilor (eu cred ca parerile de aici reprezinta parerile tuturor clientilor, nu vad de ce cineva nu ar vrea mai multe jocuri in oferta :|). In fine, chiar daca Ioana s-a aratat reticenta la aceste idei, eu cred ca pentru un retailer de orice tip este in primul rand important sa stie ce vor clientii. Daca se conformeaza sau nu, asta e o decizie bazata pe calculele fiecaruia.

PS Sunt curios ce site va implementa prima lista de jocuri disponibile la comanda :)

MandrulDuce
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Dungeon Master

16 Feb 2011, 08:46

Bahaus wrote:Nu vreau sa fiu rautacios, dar tu probabil esti platita sa faci acest lucru, noi nu
E in interesul atat al tau cat si al firmei de a avea respectivele jocuri pe site, pentru ca oamenii sa le poate comanda(fie si cu asteptari de 1-2 saptamani)

Cat priveste remarca pentru Ioana, ea nu a manifestat o parere ci ne-a rugat(cum ea insasi a spus, serios) sa-i facem munca pentru care e platita, poate nu e elegant sa-i spun, dar nu e elegant nici sa propui asa ceva
Nu cred ca acesta este tocmai tonul potrivit in care sa se adreseze un barbat unei femei pe o tema delicata. Dar asta este doar o "mustrare" personala, va rog ignorati-o, nu vreau sa "deturnez" topicul si sa mergem cu discutia in derizoriu.

Ok, eu vad situatia cam asa:
a) As vrea sa am posibilitatea de a cunoaste oferta furnizorilor catre magazine. Probabil cu 1-2 mail-uri o pot si obtine, dar e problema de timp si/sau chef. Si o pot obtine eu pentru ca ii cunosc pe oamenii din spate. Probabil altcineva nici nu ar indrazni sa ceara.
b) NU VREAU SI NU ESTE REALIST sa se faca o pagina personalizata pentru fiecare joc din oferta furnizorilor, jocuri care "nu intra" in stoc in mod normal. Nu targeteaza pe nimeni 100 jocuri "la comanda" cu poze si descriere si care nu sunt deja in oferta magazinelor. Pentru ca TOATE magazinele AU DEJA in oferta gateway-uri populare si jocuri de incepatori. Iar cei care nu sunt incepatori stiu cam ce vor si nu au nevoie de o descriere si o poza pentru a afla informatii despre un joc.

Solutia cea mai pragmatica pentru mine personal ar fi una foarte simpla. Un tabel html undeva pe site, cu titlu de joc in stanga si link spre bgg langa. Si va GARANTEZ ca se poate face pricing pe ele. Si se poate estima si un timp de livrare <1 luna.

Si in loc de incheiere, am urmatoarea rugaminte: Nu vorbim despre industrii de auto, frigidere, televizoare, pc-uri etc... Vorbim despre o chestie de nisa si despre o comunitate in care cativa membri si-au asumat rolul de "magazioneri" (scuzati pentru termenul acesta absolut hidos). Haideti sa facem un efort colectiv sa dam discutie alt ton si nu acela de "noi cumparatori etern tepuiti, ei comerciantii mari si rai care cauta sa ne jecmaneasca si care oricum nu pierd niciodata". Boardgames.ro nu e Carrefour, taraba nu e Real, regina si nebunul nu e Cora... Eu inteleg perfect frustrarile "preturi mari, calitate proasta, oferta de doi lei, la noi numa prostii" insa nu acesta este segmentul in care aceste frustrari sa prinda contur si sa fie exprimate! Va rog haideti sa fim un pic mai inetelegatori, nu merita acesti oameni sa fie demonizati.

Never play cat and mouse games if you're a mouse.
Life, like all games, becomes fun when one realizes it's just a game!

alexddumitru
King Meeple
King Meeple

16 Feb 2011, 09:02

Eu iti recomand sa mai scrollezi o data prin topic pentru ca impresia pe care eu o am este ca lumea (si tu, evident) s-a atacat mult mai mult decat era cazul, o tendinta pe care am mai observat-o. Bahaus a incercat, prin diverse metoda sa isi explice dorintele, lungimea de 3 pagini a topicului a fost data doar de raspunsuri de genul asta: "sa fiti multumiti cu ce e", "nu putem", "imi faceti voi?" Ori eu nu cred ca asta e atitudinea corecta. Nu se asteapta nimeni ca boardgames.ro sau celelalte situri sa aiba o oferta egala cu baza de date BGG, se cere doar sa exista o lista (fie si xls, pdf, whatever) in care sa apara jocuri exotice ca sa aiba oamenii idee cam LA CE PRET si DACA le pot aduce.

Ca nu vrea nimeni, asta e problema lor, daca cineva isi doreste cu adevarat un joc il gaseste la un pret mai mare in strainate, caz in care pierde toata lumea. Cam atat...

DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Going Cardboard

16 Feb 2011, 09:04

Hai sa mai incerc ceva, poate se linistesc umpic apele... Si o sa dau un exemplu din cautarile mele din ultimele zile.

Datorita job-ului ajung de 2-3 ori pe an in Oslo. Poate stiti, poate nu, Norvegia nu e printre tarile ieftine ale Europei. Oslo are chiar reputatia de a fi al treilea cel mai scump oras din lume dupa Tokyo si Moscova (10 Euro un pachet de tigari, 8 Euro o bere in oras, 60-80 Euro o cina in 2 la un restaurant mediu, etc). Unele preturi insa sunt foarte apropiate de ale noastre pentru electronice, unele marci de haine, carti, etc
Pentru ca am de 2 luni in sange microbul asta boardgamic (clar nu exista cuvantul, dar nu conteaza) am cercetat putin piata norvegiana. Am gasit magazinul central cu 2 locatii in Oslo pe "strada mare", frumos aranjate si pe care am de gand sa le vizitez si sa le fotografiez... si cam atat. Preturile n-as zice ca sunt pe masura preturilor la tigari si alcool, dar sunt mult mai mari ca la noi, uneori cu pana la 200 lei/joc; unele jocuri sunt insa cu preturi identice cu ale noastre (Lost Cities, extensiile la Small World, etc). Apoi am gasit [urlhttp://www.mamut.net/brettspill/prodlist.htm]acest depozit/magazin online[/url] care are preturi mult mai bune, uneori mai bune decat cele de la noi. Nu are o locatie fizica de unde sa mergi si sa ridici jocurile si e situat intr-un orasel la 15 km de Oslo. In afara de pagina principala unde sunt prezentate pentru fiecare joc poza, pretul si cateva detalii, mai exista si pagina cu jocuri de razboi, si pagina cu alte jocuri pentru cumparatorii de nisa sa zicem, pentru care nu apare decat titlul si pretul, sau in unele cazuri numai titlul.

Cred ca in prima faza (si poate chiar si ca solutie definitiva) o astfel de pagina ar prinde foarte bine, "Jocuri la comanda". Nu stiu exact cat e de munca in a intocmi o astfel de lista (heck, lista in sine as putea-o face chiar eu daca toata lumea interesata mi-ar trimite un wishlist, sau l-am putea centraliza aici pe forum intr-un thread) cu niste preturi valabile, sa zicem, timp de 30 zile - probabil partea cu culegerea preturilor ar dura ceva mai mult, dar nu cred ca ar fi zile in sir. Apoi lunar s-ar putea face un update la acea lista, adaugand titluri si preturi. Bineinteles ar fi prezenta mentiunea ca orice alt joc poate fi adus la comanda. Eu cred ca impactul asupra clientului ar fi mare si pozitiv, si asupra magazinului la fel. Efortul depus e minim dupa umila mea parere. Nu cred ca pentru jocurile de nisa e necesara cate o pagina separata cu descriere, poze si tot tacamul. Omul care isi doreste un astfel de joc stie deja tot ce e de stiut despre acel joc.

Ce ziceti, dragilor, merge? :)

EDIT: vad ca MandrulDuce a facut o propunere similara in timp ce scriam de zor. Excelent, inseamna ca suntem mai multi care gandim la fel.

fixpix

16 Feb 2011, 09:14

Exact asta scriam si eu acum. De ce nu fac cumparatorii o lista aici, pe forum? Asa o sa stie si vinzatorii care sint acele jocuri dorite si de negasit pe piata locala. Mai incolo e treaba lor daca se sesizeaza sau nu si isi imbunatatesc oferta.

suf
King Meeple
King Meeple

16 Feb 2011, 09:32

@MandrulDuce: Ne-am spus si noi parerea. Dar macar am spus ceva si e un pas, daca alternativa e sa nu facem nimic. Imi e mai usor sa-mi vad de treaba mea, nu tin sa fiu auzit. E clar sa nu poti sa-i multumesti pe toti, nu cred ca se asteapta nimeni, mai ales ca multe propuneri nu sunt practice. Totusi sunt schimbari rezonabile care se pot face si ma recunosc in anumite afirmatii spuse de ceilalti aici pe thread. Nu prea au ce sa zica cei cu magazine si nici nu trebuie. Cat despre demoralizat... :lol:

Post Reply

Return to “Discutii generale”