in cele ce urmeaza o sa insir si eu experientele cu extensiile. sa vedem ce iese ...
Arena - Roma II - nu e un joc rau, dar
Roma ramane pe primul loc. Cateva decizii de design (text in loc de simboluri pe carti de exemplu) i-au mai scazut putintel nota in cazul meu, dar in rest este o extensie decenta (si care schimba destul de mult jocul aducand varietate, punand sfarsit vanatoarei de forumuri si adaugand o regula care se pare ca numai mie imi place, cei cu care l-am jucat stramband din nas

)
Arkham Horror - Nu am decat 2 extensii bigbox,
Dunwich Horror si
Innsmouth Horror. Ca in toate cazurile de jocuri cu muuulte carti si extensii, e un chin sa le separ. In general prefer sa joc cu maxim una, ca sa nu se dilueze ideea. Daca am un joc de incepatori, trebuie sa scot si acea extensie sa ramana doar base game si alt chin. Ele in sine sunt excelente (consider ca merita, pentru orice jucator caruia ii place Arkham).
Battlestar Galactica - Pegasus - E adevarat, e o extensie mai mult orientata spre maniacii cu atmosfera BSG, fani film, etc. Aduce niste lucruri foarte tematice dar putin testate si cu valoare incerta. Anumite mecanici sunt destul de urate de multi. Experienta mea nu e mare cu extensia asta, dar din acea mica experienta intr-adevar nu e totul pe roze. Eu ma bucur ca adauga tema (jocul cum e zice "is dripping with theme") si ceva nou jocului (pentru ca adauga destul de multe chestii simpatice cel putin la prima vedere) asa ca am trecut pana acum peste micile probleme. Ramane de vazut cum e in niste jocuri mai serioase.
Carcassonne - nu prea multe de spus.. imi plac cele 2 extensii pe care le am (
inns & cathedrals si
traders & builders). Nu ma vad sa mai cumpar prea curand vreo extensie pentru ca nu mai simt nevoia. Cu aceste 2 extensii jocul ajunge cam unde vreau eu sa ajunga ca gameplay si complexitate. Merita sa le aveti daca vreti sa mai picantati putin jocul
Dominion - Excelent joc, am luat extensiile fara sa ma uit in urma

. Uneori si fara sa ma uit in manual.
Seaside mi-a placut foarte mult desi nu am jucat multe jocuri,
Intrigue mi s-a parut putin cam complex si parca a mai crescut durata jocului si downtimeul. Zvonurile zic ca vor aparea muuuute extensii si sper sa nu devina Dominion doar o Fulga de muls. Pana acum e frumos dar sa nu exagereze.
Memoir '44 - si la acest super joc am cumparat aproape pe nerasuflate cam toate extensiile pe care le-am gasit. Pe cat mi-a placut fiecare extensie in parte, la un moment dat cum zice si fixpix complexitatea a devenit un factor negativ. Nu vorbesc de complexitatea jocului pentru ca aceasta nu a crescut foarte mult, dar a devenit totul mult mai "fiddly" .. multe regulite si regusoare noi care sunau interesant cand le citeai, dar nu si cand trebuia sa le tii minte in joc langa alte zeci de regulite si regusoare. Un scenariu care implica mai multe extensii incepuse sa devina un cosmar la setup (o gramada de cutii pe masa si haos in general). Nu regret nimic, a fost o experienta deosebita si pe cat credeam ca jocurile la care am avansat dupa Memoir vor acoperi lipsa acestuia si ma vor face sa-l uit, nu au facut-o si am jucat cu mare placere chiar acum 2-3 seri un super memoir cu fixpix care mi-a reamintit de joc si m-a cam facut sa-mi para rau ca l-am vandut. Anyway, life goes on and so does our collection.
Pandemic - On the brink - 50% din extensie merita pentru cutiutele de plastic (Petri dishes) in care stau cubuletele de boli. Extensia adauga niste moduri interesante de joc, e o achizitie buna, nu mi-a parut rau de ea. Si a facut jocul mai complex ceea ce e mereu bine la un cooperativ. Daca nu se exagereaza...
Race for the galaxy (2 extensii) - au adus si elemente inutile pt mine (jocul solo) dar si interesante (carti si puteri noi, obiective, posibilitatea de a juca in mai multi jucatori). Au adus si conflict dar tot nu am apucat sa vad cum e. Money well spent.
Overall, majoritatea extensiilor pe care le-am luat au meritat. Imi recomand (si va recomand si voua) sa fiti totusi rationali cand apare extensia unui joc si sa nu o cumparati doar pentru ca are acelasi nume cu un joc preferat. E greu, stiu. Eu acum astept
Agricola - Farmers of the Moor.. si nu am citit decat 2-3 reviewuri pana i-am pus stampila de "Il vreau!". Cred ca apare si motivul ca o extensie da senzatia ca e mai "safe" de cumparat decat un joc nou: un joc nou poate fi altceva decat te-ai asteptat si poate mai riscant din punctul asta de vedere. Nu stiu daca e asa sau nu ...