Pecking Order e un joc de 10 minute pentru 2 jucatori in care pasarile cele mai nazdravane se cocoata cat mai sus in palmier. Un joc de memorie si bluff.
Pick Picknic e un joculet de 20-30 minute in care jucatorii (de preferinta 3-6) trimit pasarile sa culeaga boabe din ograzi. Dar in ograzile cu multe bunataturi se vor face dueluri pentru cea mai puternica pasare care sa stranga totul doar pentru ea. O ocazie buna pentru vulpea care sta la panda sa se ospateze. Sa risc sa-mi trimt pasarea sau sa-mi trimit vulpea sa manance pasarile celorlalti?
Hey, That's My Fish! e jocul in care cei 2-4 jucatori isi ajuta pinguinii sa stranga cat mai mult peste pana la topirea ghetii, in cele 15-20 de minute de joc. Asemanator cu recentul "Jäger und Sammler".
It's Alive! e tot un joculet scurt in care fiecare incearca sa stranga din cimitir parti componente ale unui corp uman pentru a le uni si a le da viata. Pe cat suna de horror pe atat e de haios. Banii sunt putini si esti nevoit sa scoti unele "piese" la licitatie sau sa le vinzi. Fiecare isi tine componentele ascunse, astfel ca nu stii cine e mai aproape de succes.
Blokus 3D - un joc ce ma asteptam sa semene foarte mult cu Ubongo 3D (si de fapt singura asemanare e ca e 3D) e un titlu mai vechi, ce se joaca intr-un sfert de ceas, in care toti jucatorii ajuta la contruirea unei cladiri, insa piesele trebuiesc asezate adiacent la culoare, se pun unele peste altele, si doar cele care sunt cel mai sus ("la vedere") primesc puncte.
Dvonn este un joc abstract pe placul meu si unul din cele mai apreciate jocuri din proiectul Gipf. Timp de jumatate de ceas cei doi jucatori isi storc mintile pentru a gasi cel mai bun plan de bataie intr-un joc lipsit de factor aleator.
Si acum ca am terminat cu jocurile scurte, iata cateva care se intind pe mai bine de un ceas:
1812: The Invasion of Canada este un "wargame light" (sa nu ma injurati) pentru 2-5 jucatori (sunt 5 factiuni in doua tabere si toate joaca mereu: 3 contra 2). Luptele se dau cu zarul, insa exista suficiente decizii pentru un joc atat de scurt (~90 minute). Include hand management, fiecare factiune lupta diferit, chiar si unele fete ale zarului iti dau optiuni, iar jocul avantajaza cooperarea intre "culorile" aliate. Exista diverse moduri in care se poate castiga si mai multe feluri de a surprinde adversarul. Un plus al jocului e, in ciuda simplitatii grafice, paleta de culori foarte placuta ochilor.
Legacy: Gears of Time primeste si el o mentiune pentru "time travel" si modul in care incerci sa construiesti o piramida cat mai mare de tehnologii, insa fiecare "caramida" risca sa se sfarame si sa prabusasca toata structura. Din pacate jocul mi s-a parut neterminat, dar avea mari sanse sa primeasca un loc in raftul meu.
Ascension este jocul care mi-a parut cel mai promitator din tot ce am jucat in aceasta luna. Am combinat toate cele 3 jocuri si am incercat atat varianta solo cat si cea in 2 jucatori. Ca orice deck builder, nu are mare strategie, dar simt ca e pe gustul meu mai mult decat Dominion sau Thunderstone.
Voi ce ati jucat nou?