Jocuri cu rating inalt sau obscure?

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
Post Reply
Imago
Administrator
Administrator

Jocuri cu rating inalt sau obscure?

13 Jan 2016, 16:30

Din momentul in care am cumparat primul boardgame de designer, Smallworld, am prins obisnuinta de a verifica ratingul jocului (pe BGG) inainte de a-l cumpara.
Una dintre primele decizii ale mele au fost sa aleg boardgame-uri cu rating ridicat. Am timp limitat de joc. Prefer sa joc cele mai bune titluri disponibile, ca sa-mi maximizez experienta de joc.

Practic nu am boardgame-uri din aceasi categorie cu diferenta mare de rating intre ele, ca sa le pot compara. Insa experienta cu jocurile de top BGG a fost foarte, foarte pozitiva - am 5 jocuri din top 10, si am o satisfacti mare jucandu-le. Imi dau seama de ce ar fi atat de sus in rating - pentru ca sunt foarte fun, au mecanisme de joc solide, rejucabilitate inalta, etc. Drept urmare, viitoarele achizitii pe lista tot sunt din categoria Top 10, Mage Knight si TtA: New.

Insa ma gandeam daca nu imi scapa asa vreo perla din afara Top 100, cum ar fi Battle Line (oh, si asta e pe locul 100, ultima data cand l-am verificat era pe 101). Ceva care poate e mai light pentru a fi ridicata in slavi de iubitorii de heavy games, sau poate care nu s-a bucurat de prea multa reclama, etc.

iuli212
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Dr. Meeple

Re: Jocuri cu rating inalt sau obscure?

13 Jan 2016, 17:09

Si eu am mers cam pe aceeasi idee din motive similare, doar ca am o arie mai extinsa de selectie: top 1 000. E un criteriu care pentru mine e important, alaturi de tema, mecanici.

suf
King Meeple
King Meeple

13 Jan 2016, 17:13

Cu mentiunea ca e o diferenta intre Rank si Rating, probabil ca jocurile care ti-ar placea sunt mai ingramadite catre varful topului, asa ca faci bine ce faci. Insa mereu vor fi si jocuri spre coada topului care sa-ti fie pe plac, fie pentru ca sunt noi sau produse in numar limitat si nu au apucat sa urce din lipsa de voturi, fie pentru ca sunt intr-o nisa care ti se potriveste. Dar ca sa le gasesti trebuie sa studiezi fiecare titlu in parte pentru ca sunt sanse mari sa nu-ti fie pe plac.

Ca si statistici exemplu eu am cam o treime din jocuri din top 100, inca o treime din top 400, iar o parte ies din top 1000. Cand vine vorba de nota medie, jumatate din colectie sunt notate peste 7.5, si doar cateva sub 7. Insa nota medie nu este relevanta cand sunt doar cateva voturi.

danielM
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: general de sufragerie

13 Jan 2016, 17:14

Nu cred ca poti numi ”obscur” un joc aflat in top 100/200 sau chiar 500 BGG.. eventual daca sapi mai adanc.

DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Going Cardboard

13 Jan 2016, 19:02

BeatU wrote: Insa ma gandeam daca nu imi scapa asa vreo perla din afara Top 100, cum ar fi Battle Line (oh, si asta e pe locul 100, ultima data cand l-am verificat era pe 101). Ceva care poate e mai light pentru a fi ridicata in slavi de iubitorii de heavy games, sau poate care nu s-a bucurat de prea multa reclama, etc.
Battle Line e pe 139 acum si cade lejer pe masura ce jocurile noi ajung in top.
Dar nu asta e important.

Eu vad lucrurile ca pe o statistica, din ce am jucat pana acum:
- am sanse de 60-70% sa gasesc un joc cel putin bun (nota 7 sau mai mare) in top 100 si sanse de 40% sa gasesc un joc foarte bun (nota 8 sau mai mare);
- in top 101-500 cele doua procente coboara la 40% si 15-20%;
- respectiv in top 501 sau mai jos procentele sunt 40% si 10%.

Chiar si asa procentele mi se par destul de mari, dar mi-am dat seama ca asta e din cauza ca in ultima vreme refuz sa joc ce stiu sigur ca nu e pe gustul meu (wargames, tematice, jocuri gateway) si astfel am sanse mai mari sa gasesc rapid ceva ce sa-mi placa.

Cu alte cuvinte, cu cat cobori mai jos in topul BGG, cu atat trebuie sa saruti mai multe broaste ca sa gasesti o printesa.
Dar cu siguranta vei gasi "perle", depinde numai de rabdarea ta de a sapa printre jocurile mai putin apreciate de majoritatea jucatorilor.

Blackbane

14 Jan 2016, 03:20

Cred ca conteaza si numarul de voturi aici. Agricola este votat de peste 41 de mii de oameni, in vreme ce Pandemic: Legacy de putini peste 5000. Deci cred ca o promisiune a calitatii ( nu si o garantie a ei ), ar trebui sa fie si numarul de votanti, nu doar pozitia in top ( stiu ca sunt niste algoritmuri folosite pentru a decide o pozitie in top ).

Vizavi de top, n-am jucat Pandemic: Legacy si nici Pandemic, deci nu ma pot pronunta, dar nici despre Twilight Struggle inainte n-as fi zis ca e "cel mai tare joc ever". Multe jocuri au fanii lor, care duc pasiunea pentru ele in zona fanatismului, deci nu stiu cat de relevante sunt ierarhizarile. ( Asa cum stiu, de altfel, ca jocuri "de top" cum sunt Terra Mystica sau Star Wars: Imperial Assault nu ma atrag, cel putin momentan, absolut deloc si din motive diametral opuse. ) De asemenea, multe jocuri sunt reimplementari ale altor jocuri / mecanisme, si exista multi fani inraiti ale variantelor initiale care sunt dezamagiti sau iritati de existenta noului joc. Rex: Final Days of an Empire e o implementare moderna a lui Dune. Rex este pe pozitia 422 in top, Dune este pe 143.

In general, atunci cand imi iau un joc ma bazez pe review-uri in primul si in primul rand si incerc sa vad pareri diametral opuse, pentru a obtine o evaluare cat mai diversa. Jocuri care sunt in top 10-ul meu personal sunt pe niste pozitii destul de obscure in topul BGG. The Staufer Dynasty, care mi se pare unul dintre cele mai subevaluate jocuri euro de pe piata este pe 762, iar ZhanGuo este pe pozitia 439.

criss

14 Jan 2016, 11:11

Cu Top10 sau Top100 nu prea ai cum sa dai gres in gasirea unui joc bun, dar adevaratele tale nestemate cred ca o sa le gasesti in afara topului-100, pentru ca fiecare dintre noi avem gusturi diferite.

De exemplu, in Top10 al meu:
1. Dungeon Twister - locul 578 BGG! - si pentru mine acesta este cel mai bun joc publicat vreodata;
2. Dungeon Twister 2 - locul 677 BGG
3. Commands & Colors: Ancients - locul 54 (acum 5 ani era in Top10 - asta inseamna ca jocul a devenit mai slab? :lol: )
4. ASL: Starter Kit #1 - locul 270 (acum citiva ani era in Top100) - ASL este cel mai bun joc de razboi, dar a fost depunctat de oamenii care nu au reusit sa-l invete (complexitatea lui e mana cereasca pentru unii si blestem pentru altii :) )
5. Commands & Colors: Napoleonics - locul 206
6. Blood Bowl (Third Edition) - locul 178 - si este cel mai bun joc abstract de sport si fiind OOP a ajuns sa coste o mica avere.
etc.

Deci Top-ul BGG iti arata doar jocurile bune si in acelasi timp populare (cu producatori puternici pe piata), orientate mai mult spre "jocuri de familie". In schimb, perlele le vei gasi in timp, dupa multe cautari si de multe ori in afara top10-top100.

ps: Si eu ma uit inainte de a achizitiona un joc, in special la parerile ownerilor, in special la cele negative.

26octombrie
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Awesome Silly Bard

19 Jan 2016, 00:31

Blackbane wrote:In general, atunci cand imi iau un joc ma bazez pe review-uri in primul si in primul rand si incerc sa vad pareri diametral opuse, pentru a obtine o evaluare cat mai diversa. Jocuri care sunt in top 10-ul meu personal sunt pe niste pozitii destul de obscure in topul BGG. The Staufer Dynasty, care mi se pare unul dintre cele mai subevaluate jocuri euro de pe piata este pe 762, iar ZhanGuo este pe pozitia 439.
Eu n-am reusit nici pana acum sa-mi amintesc sa ma uit la notele de pe bgg :lol:
Jocurile mi le aleg in primul rand ca pe carti: cand citeam ceva si-mi placea, daca gaseam vreo referire la un alt autor/titlu ma duceam - tzup - dupa el.
Daca imi place un joc sigur dau de un altul prin comentarii, reviewuri, impresii si tot asa... Ma uit la tot ce gasesc pe bgg legat de jocul respectiv. La inceputurile mele incepeam cu comentariile pozitive, imi doream sa-mi placa. Acum caut intai criticile, uneori mi-e suficient pentru a-l rade din wishlist, alteori ma incanta tocmai ce nu place altuia.
Imi amintesc fraze intregi dintr-un review pe care l-am vazut acum nspe luni, in schimb habar n-am ce rating/ranking au jocurile mele preferate.
O mare importanta dau si likeurilor celor cu care stiu ca am gusturi comune.

De fapt ce mi se pare important e urmatorul lucru: nu ma intereseaza ce nota da lumea unui joc, ma intereseaza DE CE o da. Poate motivul pentru care o gramada de oameni a cotat excelent un joc e exact ce nu-mi place mie, iar un rating mic nu inseamna, din acelasi motiv, nimic pentru mine.
important e ca fiecare dintre noi isi gaseste, in final, jocurile ce i se potrivesc. Cum, e mai putin relevant.

aa, o mare parte din cultura ludica a venit cu ajutorul bursei. de cate ori apare un joc pe bursa ma duc sa vad ce-i cu el ;) thanks, FBG!
n-am mai mentionat varianta ideala, cand joc ceva si-mi place si-mi iau :D

CristiQ
Wizard Meeple
Wizard Meeple
Custom Rank: The Big Kahuna

20 Jan 2016, 14:21

Nu am tinut niciodata cont de nota de pe BGG a jocurilor cumparate. Nici nu cred ca ma va determina sa cumpar sau nu un joc pe care il vreau. Poate doar sa ma faca curios sa vad ce-i cu jocul respectiv, daca merita sau nu .. poate.

Ceea ce ma determina sa cumpar un joc pe care nu l-am mai jucat fie ca stiu vreo ceva despre respectvul joc, este daca am vazut un play through captivant sau un review scurt dar destul de informativ.
Lucru care s-a inaimplat in cazul majoritatii jocurilor din colectia mea.

Ceea ce a restarnit board gamer-ul din mine, si mi-a readus in vedere acest minunat hobby, este TableTop-ul lui Wil Wheaton (acest Gandalf pentru hobbit-ul meu interior .. some might know what I am talking 'bout!).
Dupa ce am vazut cateva episoade din primul sezon de TableTop, am plasat prima comanda ce a inclus Elder Sign si Castle Panic (2 jocuri care le-am savurat cu placere pe YouTube si mi s-au parut foarte interesante, si cu un pret destul de mic incat sa ma determine sa imi incep ceea a devenit o frumoasa colectie de jocuri).
Urmatoarea comanda a inclus The Settles of Catan (prezent in sezonul 1 de TT) si expansiunea ptr. 5-6 jucatori si destul-de-scumpul Mansions of Madness (acesta doar pentru ca Elder Sign mi-a restarnit interesul pentru Cthulhu Mythos-ul ce-mi place asa de mult). Acesta fiind un alt criteriu de alegere a jocurilor despre care nu stiu nimic sau foarte putin.

Un alt "instrument" pe care l-am folosit este Watch it Played!-ul lui Rodney Smith, care m-a incantat cu video-uri foarte bune si care ma incrajat sa-mi aduc in colectie cateva mult dorite jocuri (Descent 2.0, The Lord of the Rings - The Card Game (.si tot ce a urmat), D&D adventure board games, etc.)

O alta modalitate prin care am decis sa achizitionez anumite jocuri este game play-ul de "curiozitate". Si am reusit sa aplic aceasta metoda toamna aceasta intr-un local de board gaming din SUA. Fiind invitat sa joc diferite jocuri, 1 singura sesiune a fost suficienta pentru a cumpara fara a sta pe ganduri: Evolution (care mi s-a parut interesant cand am vazut Kickstarter-ul, dar nu suficient pentru a dona), Castles of Mad King Ludwig (care il vedeam farte cometat aici pe forum, dar care nu-mi prezenta interes nici macar sa vad despre ce e vorba - which is building stuff, which .. I LOVE!), Istanbul, Galxy Trucker (..iar, foarte renumit, dar care nu prezenta interes pana am aflat ca e un spaceship building game - ^_^), Codenames si Mysterium (pe care oricum ajungeam sa le cumpar), Hanabi si Splendor.
Am mai jucat si un Terra Mystica care mi-a placut foarte mult si care nu mi s-a parut greu, insa care nu cred ca ar fi prins grupului meu datorita complexitatii (si nici nu am considerat pretul destul de mare).

In concluzie, cumpar ce-mi place si ceea ce stiu sigur ca va ramane in colectia mea mereu. (imi plac prea mult jocurile - chiar si cele Euro - pentru a le vinde chiar si daca nu le joc prea frecvent/deloc).
My Board Games collection
My RPGs collection
“That is not dead which can eternal lie,
And with strange aeons even death may die.”

Post Reply

Return to “Discutii generale”