Nu tin sa-i fac un cine stie ce review, mai ales ca probabil in curand oricum va fi out of print
Ceea ce insa are deosebit acest joc si nu am mai vazut nicaieri este o extrem de buna, placuta si detaliata documentare asupra istoriei, obiceiurilor, artei etc din Polinezia. Astfel exista carti de Arts and Culture ce contin bonusuri dar toate se refera la ceva anume din Polinezia (incepand de la obiecte de cult, Hula Dancing, statuile Moai, si orice altceva stiati sau cel mai probabil nu stiati despre Polinezia). Tokenurile de explorare (fiecare jucator are un explorator) contin numele reale a unor exploratori celebri ai zonei, descoperitori a multor insulite din arhipelag. Desi harta e construita dinamic (pe masura ce jucatorii exploreaza trag hexuri cu insule si le pun pe harta) pe harta sunt desenate si locurile reale ale insulelor chiar daca in joc bineinteles harta e altfel de fiecare data.
Dar cel mai tare si mai tare imi place faptul ca exista in cutie o brosura (chiar mai mare decat regulamentul!) scrisa de designer in care explica istoria locurilor, biografia pe scurt a exploratorilor din joc si in general aproape orice notiune, obiect, nume, eveniment apare in joc. Este incredibil ca un designer in loc sa treaca rapid la urmatorul proiect a stat zile bune sa scrie aceasta brosura! Si sigur a stat ceva cu documentarea, pentru ca are la sfarsit si o lista de vreo 15 carti de unde s-a documentat, fiecare comentata (ce a gasit bun, rau, care e stilul in care e scrisa, cui i se adreseaza) doar doar jucatorul va fi interesat si va vrea sa afle mai multe despre Polinezia. Si colac peste pupaza exista un ghid de pronuntie (!!!) pentru numele din joc, din care am aflat ca ei merg mult pe vocale care se pronunta cam ca la noi (exemplu de insula: Aotearoa) dar nu au accente, si nu-mi imaginez cum sa citesc Hawaii fara accent.. in sfarsit.
Cam atat cu ultima cucerire de azi. mai am 2, dar cand am timp vi le arat si pe ele. Mai jos, sfarsitul primului meu joc: