Conquest of Paradise

sa ne laudam cu noile achizitii
Forum rules
Ai pus mana pe un joc nou si asteptat? Imparte si cu noi fericirea ta, spune-ne despre el cateva cuvinte!
Post Reply
adixor

Conquest of Paradise

17 Aug 2010, 20:42

Am constientizat un lucru: daca mi se pune pata pe un joc, e posibil sa nu-l iau azi, maine, luna viitoare, dar la un moment dat nu mai rezist. Asa am facut cu Rush & Crush chiar daca stiam ca sunt sanse mari sa-l vand repede (ceea ce am si facut pentru ca nu i-a placut) si asa s-a intamplat si cu Conquest of Paradise care a rezistat cat a putut necumparat dar a trebuit sa cedeze pana la urma. Astfel ca, trezindu-ma pe cap cu un prieten binevoitor ce mi l-a luat din periplurile sale, va prezint noua achizitie (prima din 3), Conquest of Paradise - Empire Building in Polynesia cca. 500 A.D.

from http://www.boardgamegeek.com/image/251758

Nu tin sa-i fac un cine stie ce review, mai ales ca probabil in curand oricum va fi out of print :) ci vreau doar sa va spun ca e un civ-light pe care-l cautam de mult, de maxim 2 ore, ce are o parte interesanta de explorare si gasit noi insule, construit sate pe ele cu colonisti, construit razboinici si Canoe (fie ele de transport sau de razboi) si apoi, bineinteles, o parte de cucerit (ceea ce am si facut duminica seara :) ). Partea proasta e ca nu are mounted map (deci e un carton in nasoala traditie GMT Games) dar imi place atmosfera, coloritul cald cu mult albastru oceanic, si tokenurile care sunt totusi un pic cam mici, de luat cu penseta.

Ceea ce insa are deosebit acest joc si nu am mai vazut nicaieri este o extrem de buna, placuta si detaliata documentare asupra istoriei, obiceiurilor, artei etc din Polinezia. Astfel exista carti de Arts and Culture ce contin bonusuri dar toate se refera la ceva anume din Polinezia (incepand de la obiecte de cult, Hula Dancing, statuile Moai, si orice altceva stiati sau cel mai probabil nu stiati despre Polinezia). Tokenurile de explorare (fiecare jucator are un explorator) contin numele reale a unor exploratori celebri ai zonei, descoperitori a multor insulite din arhipelag. Desi harta e construita dinamic (pe masura ce jucatorii exploreaza trag hexuri cu insule si le pun pe harta) pe harta sunt desenate si locurile reale ale insulelor chiar daca in joc bineinteles harta e altfel de fiecare data.

Dar cel mai tare si mai tare imi place faptul ca exista in cutie o brosura (chiar mai mare decat regulamentul!) scrisa de designer in care explica istoria locurilor, biografia pe scurt a exploratorilor din joc si in general aproape orice notiune, obiect, nume, eveniment apare in joc. Este incredibil ca un designer in loc sa treaca rapid la urmatorul proiect a stat zile bune sa scrie aceasta brosura! Si sigur a stat ceva cu documentarea, pentru ca are la sfarsit si o lista de vreo 15 carti de unde s-a documentat, fiecare comentata (ce a gasit bun, rau, care e stilul in care e scrisa, cui i se adreseaza) doar doar jucatorul va fi interesat si va vrea sa afle mai multe despre Polinezia. Si colac peste pupaza exista un ghid de pronuntie (!!!) pentru numele din joc, din care am aflat ca ei merg mult pe vocale care se pronunta cam ca la noi (exemplu de insula: Aotearoa) dar nu au accente, si nu-mi imaginez cum sa citesc Hawaii fara accent.. in sfarsit.

Cam atat cu ultima cucerire de azi. mai am 2, dar cand am timp vi le arat si pe ele. Mai jos, sfarsitul primului meu joc:
Image00001.jpg
Image00002.jpg
Image00003.jpg
Image00004.jpg
Image00005.jpg
Image00006.jpg

tasurinchi
King Meeple
King Meeple

Re: Conquest for Paradise

17 Aug 2010, 21:42

Sa-l stapanesti cu placere!
Poate-l aduci pe la vreo intalnire ca si eu l-am ochit de ceva vreme si sunt curios cum e. :)

adixor

17 Aug 2010, 22:02

mersi. bineinteles ca il aduc cu prima ocazie desi harta e a naibii de mare si o sa ne injure toti :)

Chuckila
King Meeple
King Meeple

17 Aug 2010, 22:35

Felicitari de achizitie. Unul din colegii mei de la lucru pusese ochii pe joc, cautand tot asa, un Civ Buidling Lite.

VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator

18 Aug 2010, 12:08

Arata superb, cum e de asteptat de la GMT. Abia astept sa-l aduci ca sa-l jucam... :D Si stai linistit, daca sunt si yo! de fata, n-o sa indrazneasca nimeni sa ne injure... ;) :twisted:
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

fixpix

19 Aug 2010, 08:16

Frumos. Si eu m-am uitat un pic la jocul asta dar mi s-a parut ca n-o sa prea am cu cine sa-l impart. Felicitari pentru achizitie!

Post Reply

Return to “Ultima cucerire”