Review Cyclades

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
haretel

Re: Review Cyclades

31 Oct 2010, 22:36

am apucat sa jucam unu' in 4. Mi-a placut tare mult, desi nu prea am reusit sa fac nimic (cred ca eram cam cel mai prost din curtea scolii la sfarsit: vreo 3 cornulete, 2 soldati, 2 cladiri , vai de capu' meu....); e un joc premium, zic eu

zarul nu influenteaza prea mult jocul si e bine gandit oricum (6d: 1 1 2 2 3 0)
nu sunt sigur ca l-am jucat bine. puteti sa ma lamuriti cu niste aspecte:
-cand se cumpara creaturile mitologice si cand se joaca ele (trebuie sa se termine bid-urile ca sa intram in ele) ?

later: cred ca am lamurit-o cu summary-ul lui Universal Head de pe BGG :)

adixor

31 Oct 2010, 23:52

daca nu ma insel, creaturile se platesc/activeaza dupa bid-uri, in momentul rezolvarii actiunilor. Astfel, daca ai mare nevoie de o creatura si vrei sa nu ti-o fure cineva, poti licita agresiv pe prima actiune dintr-o anumita runda, si dupa bid-uri, inainte sau dupa ce faci actiunea ta, poti cumpara/activa o creatura.

dmx85
King Meeple
King Meeple

27 Mar 2012, 16:15

Am jucat de multe ori Cyclades si pot spune ca la vremea lui a fost printre favoritele all time. Existau si aspecte in joc care ma enervau, iar acum au inceput sa ma enerveze si mai tare. Nr. 1 pe lista este cartea Pegasus care iti babardeste toata strategia elaborata intr-o ora sau doua, depinde cum decurge jocul. Mi se pare o carte overpowered grav, care dezechilibreaza jocul si descurajeaza jocul constructiv. La mine in grup exista un tip care are un stil de joc asemanator cu al lu' Inzaghi la fotbal, adica nu face nimic tot jocul si te arde cand iti e lumea mai draga. El joaca Apollo de fiecare data, mai joaca Ares sa isi strabga toata armata pe o insula si Zeus cand are multi bani si poate schimba tot teancul de carti pana vine Pegasus sau Chimera (ca sa joace Pegasus). Noi restul jucam spectaculos, ne smardoim pe insule, pe mare, construim, supralicitam pe altul ca sa nu ia ce-i trebuie, insa ne cheltuim banii la ture, nu ii strangem dupa paravan, iar cand vine Zeus pe prima pozitie, nu are nimeni suficienti bani sa il supraliciteze pe baiatu' asta. Desi e doar un joc si nu iau in serios jocurile, ba mai mult ma distrez de minune la ele, devine chiar frustrant uneori. Un alt aspect legat de cartile de joc e legat de niste creaturi care in 99% din cazuri sunt absolut inutile si aici ma refer la centaur, medusa sau minotaur care nu tin decat o runda. Sunt extrem de putine situatiile in care ai nevoie de ele si de cele mai multe ori sunt doar niste carti pe care le schimba Zeus. Astea in antiteza cu Pegasus care cum am mai spus e overpowered si strica echilibrul jocului.
Last edited by dmx85 on 27 Mar 2012, 17:18, edited 1 time in total.

Shaikan
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Dark Lord @ Natiunea Jucatoare

27 Mar 2012, 16:38

Centaurul in schimb te poate apara de Pegasus...iar un minotaur poate da boost la defence daca vezi ca spre asta se merge(AKA isi aduna armate :P).....si daca iti iei extensia Hades.....Apar si preotese la care le poti da discard sa mentii efectul unei creaturi inca o tura.....si tot asa.

Eu vad o mare buba in ce ai spus tu mai sus.....intrebarea mea mare este...de ce il lasati? Adica sometimes its unavoidable, dar daca mereu practica aceasi strategie oare e greu sa va adaptati? Si sa jucati astfel incat sa nu faca lucrul ala? Plus ca nu e nici o siguranta ca Zeus va cadea primul cand el o sa aiba bani sa tot recicleze creaturi pana da de una din cele 2 :).

There are a lot of if's involved...are si jocul un dram de luck....true......dar pentru ce vrea sa fie....un light euro/ametriash combo mi se pare foarte reusit....si extensia il face mai bun.....o sa o adaug si eu la colectie la un moment dat :)

dmx85
King Meeple
King Meeple

27 Mar 2012, 17:16

Darksion wrote:Centaurul in schimb te poate apara de Pegasus...iar un minotaur poate da boost la defence daca vezi ca spre asta se merge(AKA isi aduna armate :P).....si daca iti iei extensia Hades.....Apar si preotese la care le poti da discard sa mentii efectul unei creaturi inca o tura.....si tot asa.
Stiu ce fac creaturile respective, insa repet, atata timp cat durabilitatea lor e o singura tura, sunt fix o laie. Singurul mod in care centaurul te ajuta este atunci cand dupa aparitia lui la un set, apare Pegasus la urmatorul set din tura anterioara sau cand il iei preventiv inainte sa joace Zeus care schimba carti. Situatiile sunt extrem de limitate si nu prea te ajuta. Cu minotaurul la fel, poate fi eficient doar daca la urmatorul set de 3 carti iese pegasus. Si oricum cand vine cu 7-8 trupe peste tine, trebuie sa ai si tu macar un 5 soldati + o fortareata ca sa conteze si ala.
Darksion wrote: Eu vad o mare buba in ce ai spus tu mai sus.....intrebarea mea mare este...de ce il lasati? Adica sometimes its unavoidable, dar daca mereu practica aceasi strategie oare e greu sa va adaptati? Si sa jucati astfel incat sa nu faca lucrul ala?
Pai asta ar insemna sa nu mai joace nimeni nimic ca sa strangem bani sa putem concura cu el. Avand in vedere ca noi restul ne dezvoltam, luam armate, barci, constructii, creaturi, asta inseamna ca ne cheltuim banii, iar avand in vedere ca el e mereu ultimul la ceea ce inseamna nivel de dezvoltare, devine o tinta neinteresanta avand in vedere ca noi restul concuram intre noi. Daca dam in el si il lasam intr-o singura insula, il avantajam si mai tare pt ca oricum el joaca in 70% dintre cazuri Apollo, deci are salariu mare si isi mai ia si 4 bani in loc de 1. Chiar nu prea ai ce sa-i faci. Singura sansa e sa nu pice Zeus niciodata primul (din a 2-a jumatate a jocului), iar cel care joaca in fata lui sa cumpere toate creaturile, dar in cele mai multe dintre cazuri se intampla sa apara si Zeus pe prima pozitie.
Darksion wrote: There are a lot of if's involved...are si jocul un dram de luck....true......dar pentru ce vrea sa fie....un light euro/ametriash combo mi se pare foarte reusit....si extensia il face mai bun.....o sa o adaug si eu la colectie la un moment dat :)
am mai spus ca e printre favoritele mele, insa stilul de joc al unora si Pegasus il fac un pic enervant.

m4r1us

27 Mar 2012, 18:33

Cea mai bună strategie in situaţia asta este să scoţi Pegasus din deck fără să ştie respectivul ;-) pisofcheic şi voala de vezi

dmx85
King Meeple
King Meeple

27 Mar 2012, 20:59

m-am gandit si la varianta astam n-am mai gandit si la varianta sa il limitez la maxim 3 unitati transportate, insa nu cred ca e lumea de acord. O sa incerc cu proxima ocazie.

Shaikan
King Meeple
King Meeple

27 Mar 2012, 23:51

Sa te atace cu 7-8 soldati :)? Pai 8 e numarul maxim :)).....hai sa o luam altfel......de ce il lasati sa ajunga la 8 soldati pe o singura insula? Pentru ca Pegasus spune ca transporta toti soldatii...de pe o insula.....nu de pe toate.....si eu am facut confuzia asta la un joc. Mi-e greu sa-mi imaginez cum el e lasat in pace sa isi faca bani + sa ia ares si sa adune 8 armate pe insule ca apoi sa caute pegasus sa va bata pe toti.....asta inseamna ca el isi lasa o insula dezvelita....ceea ce inseamna ca ori nu prea isi face cladiri....ori e free for grabs......si 2....ce conteaza daca isi ia 4 bani de la apolo? cat timp productia lui e 0 si posibiliatea de a-si face o metropola prin constructii nu exista.....singura lui sanse e ori sa cucereasca 2 metropole....ori sa bage si Atenta la greu......pentru a-si face o metropola pe insula lui si apoi pentru a cuceri inca una daca totul merge " conform planului".....si daca asta e cazul....pai cand pleaca cu toti 8 soldatii de pe insula cu pegasus....ala cu ares ar trebui sa vina sa ii ia metropola de pe insula lui....pentru ca jocul se termina abia la sfarsitul turei....nu cand face careva 2 metropole..

In fine....voi stiti cum jucati....dar mi se pare ca sunt foarte multe si daca vine...si daca se intampla....si daca pica.....incat mi-e greu sa cred ca mereu ii iese...si ca pana acum nu ati gasit un mod de a-l combate :)

MandrulDuce
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Dungeon Master

28 Mar 2012, 11:19

Eu cred ca voi gresiti regulile si nu tineti cont ca trebuie sa detina 2 metropole la sfarsitul turei.
Strategia prietenului tau e una care ii GARANTEAZA faptul ca va ramane cu o insula pana la sf jocului.

Never play cat and mouse games if you're a mouse.
Life, like all games, becomes fun when one realizes it's just a game!

Shaikan
King Meeple
King Meeple

28 Mar 2012, 11:27

@ MandrulDuce Asta ziceam si eu :)....pare prea imposibil sa casitge doar cu strategia asta :)

dmx85
King Meeple
King Meeple

29 Mar 2012, 19:47

Darksion wrote:Sa te atace cu 7-8 soldati :)? Pai 8 e numarul maxim :)).....hai sa o luam altfel......de ce il lasati sa ajunga la 8 soldati pe o singura insula? Pentru ca Pegasus spune ca transporta toti soldatii...de pe o insula.....nu de pe toate.....si eu am facut confuzia asta la un joc. Mi-e greu sa-mi imaginez cum el e lasat in pace sa isi faca bani + sa ia ares si sa adune 8 armate pe insule ca apoi sa caute pegasus sa va bata pe toti.....asta inseamna ca el isi lasa o insula dezvelita....ceea ce inseamna ca ori nu prea isi face cladiri....ori e free for grabs......si 2....ce conteaza daca isi ia 4 bani de la apolo? cat timp productia lui e 0 si posibiliatea de a-si face o metropola prin constructii nu exista.....singura lui sanse e ori sa cucereasca 2 metropole....ori sa bage si Atenta la greu......pentru a-si face o metropola pe insula lui si apoi pentru a cuceri inca una daca totul merge " conform planului".....si daca asta e cazul....pai cand pleaca cu toti 8 soldatii de pe insula cu pegasus....ala cu ares ar trebui sa vina sa ii ia metropola de pe insula lui....pentru ca jocul se termina abia la sfarsitul turei....nu cand face careva 2 metropole..

In fine....voi stiti cum jucati....dar mi se pare ca sunt foarte multe si daca vine...si daca se intampla....si daca pica.....incat mi-e greu sa cred ca mereu ii iese...si ca pana acum nu ati gasit un mod de a-l combate :)
Regulamentul spune clar ca soldatii ii iei dintr-o singura insula la Pegasus. El ii strange pe toti pe o singura insula. Nu prea ai cum sa il faultezi cand strange soldatii doar pe o singura insula. Singura carte care face ceva e harpia care ii darama un soldat pe care si-l ia moka atunci cand castiga licitatia pe Ares. Productie are, chiar o gramada, atata timp cat ia cornulete de la Apollo la greu. Strategia e simpla: nu construieste nimic, strange soldati si bani , cum isi construieste cineva o metropola, Pac! vine cu Pegasus peste el (s-a intamplat sa ma bata chiar pe mine la zar o data la 8 contra 9). Dupa care poposeste pe insula aia strangand bani. Cum apare si a 2-a metropola pe harta, aceeasi chestie. Ares nu ajuta pt ca ai nevoie de conexiune si de multe ori are grija sa le strice. Evident ca nu castiga mereu jocul, insa in cazurile cand il prinde favorabil pe Zeus la runde decisive, chiar nu prea are nimeni ce sa-i faca. Cum am mai spus, noi ceilalti jucam, construim, chiar nu putem sa ne concentram toti pe el. Ca sa fac o estimare, sa zic ca castiga cam 30% dintre jocuri, ceea ce e destul de mult, insa stilul sau de joc enerveaza, nu faptul ca castiga. Pt mine Cyclades e unul dintre putinele jocuri unde nu joc neaparat sa castig, ci joc ca sa ma distrez, mai ales ca e cu multa smardoiala. De aia eu nu joc decat in cazuri extreme la Apollo, nu pt ca n-ar fi bun, ci pt ca pierd o tura in care pot face multe.

joeblow

09 Apr 2012, 14:29

in momentul cand el s-a dus pe insula noua (cu metropola, sa zicem) cu Pegasus atunci vechea lui insula ramane automat goala (daca se duce cu toti soldatii). El va avea o insula cu metropola aparat si o insula cu multe cornuri fara soldati. Daca ii luati insula veche il lasati fara sursa de venit si o sa aiba doar metropola + soldatii, dar care sunt nefinantati, iar unul dintre voi va avea multe cornuri.

O alta chestie: de ce il lasati sa stranga bani? El nu il poate lua pe zeus de fiecare data (altfel nu l-ar mai lua pe apollo) asa ca atunci cand sunteti cu zeus trebuie sa va imbogatiti de pe urma lui - cautati prin carti Grifonul (parca) care ii ia jumatate din bani. voi o sa aveti si banii lui si posibilitatea de a face ceva cu ei.

dmx85
King Meeple
King Meeple

17 Apr 2012, 22:55

joeblow wrote:in momentul cand el s-a dus pe insula noua (cu metropola, sa zicem) cu Pegasus atunci vechea lui insula ramane automat goala (daca se duce cu toti soldatii). El va avea o insula cu metropola aparat si o insula cu multe cornuri fara soldati. Daca ii luati insula veche il lasati fara sursa de venit si o sa aiba doar metropola + soldatii, dar care sunt nefinantati, iar unul dintre voi va avea multe cornuri.

O alta chestie: de ce il lasati sa stranga bani? El nu il poate lua pe zeus de fiecare data (altfel nu l-ar mai lua pe apollo) asa ca atunci cand sunteti cu zeus trebuie sa va imbogatiti de pe urma lui - cautati prin carti Grifonul (parca) care ii ia jumatate din bani. voi o sa aveti si banii lui si posibilitatea de a face ceva cu ei.
am facut cam tot ce spui tu aici. I-am luat si insula cu cornuri, i-am furat si jumate din bani, dar cum-necum tot strange o galagie de bani. Oricum nu am mai jucat Cyclades de multa vreme...

vallentino

14 Apr 2016, 14:26

Salut!

In urma acestui review fantastic am achizitionat Cyclades in urma cu un an. Jocul a prins la maxim in grupul meu de prieteni fapt ce m-a mobilizat si am tradus regulamentul jocului (il gasiti pe net. nu spun unde ptr. ca nu stiu daca am voie).
Rugamintea mea este(pentru pasionati) sa incercati sa concepeti un review si la extensia Cyclades:Hades . O am dar nu indraznesc sa abordez extensia. Daca as gasi un review interesant poate m-as mobiliza sa traduc si extensia. :tu:

danielM
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: general de sufragerie

14 Apr 2016, 16:14

Felicitări pentru munca depusă; de ce sa nu iti faci tu curaj si sa scrii un review pentru Cyclades:Hades? orice contributie e binevenită! Într-adevăr, un joc foarte bun si apreciat si in grupul meu!

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”