Tikal II

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).

Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
haretel

Tikal II

26 Jan 2011, 14:29

Sunt membru al forum-ului de ceva timp si inca n-am scris si eu un mini review macar. La sugestia lui Adixor, am zis sa incep cu un joc despre care nu s-a scris pe aici- Tikal II

Prezentare generala

Tikal II e un joc pe care l-as incadra la family games, de dificultate medie, lansat la Essen 2010, dc nu ma insel, si avand ca tematica explorarea unui templu din jungla central-Americana.
Elementele care m-au atras pe mine (nejucand Tikal I in prealabil) si m-au facut sa-l iau fara sa stiu mare lucru despre el sunt componentele (artwork, insert-ul nemaipomenit al cutiei) si tematica.

cutia:

from http://www.boardgamegeek.com/image/802073

cutia deschisa:
from http://www.boardgamegeek.com/image/839353

Componente si mecanici

Tabla centrala, foarte viu si frumos colorata, prezinta templul cu doar 10 camere descoperite la inceput si raul pe care jucatorii isi muta caiacele pentru a strange action tokeni ce permit efectuarea unor actiuni. Locurile cartilor de tras/decartat etc sunt foarte frumos delimitate si tematica este bine implementata grafic si se pupa bine cu partea functionala:

from http://www.boardgamegeek.com/image/899757

Fiecare jucator primeste la inceput cate o barcuta, un explorator, steguletele de culoarea respectiva, un carton reprezentand tabara, unde va strange action tokenii si cheile de acces, si un cort care asigura fiecarui jucator un tur suplimentar de 2 ori pe joc.

from http://www.boardgamegeek.com/image/802072

Turul unui jucator este alcatuit din 2 faze:
1. faza barcutei
2. faza exploratorului

In faza cu barcuta, jucatorul isi misca (sau nu) caiac-ul pe rau intre cele 6 locatii avand action tokeni, pentru a achizitiona un action token. Mutarea este gratuita, mai putin intre locatiile 6 si 1, in zona unde raul se pierde in jungla deasa, unde accesul se face pentru pretul unui chei.
Jucatorii beneficiaza imediat de actiunile date de tokeni. Acestea pot fi:
-chei suplimentare (pe care jucatorii le pot pune in tabara, pentru a fi folosite doar pt scor, sau in backpack pentru a putea fi folosite la accesul in camerele templului). De precizat ca locatia cheilor nu se mai poate schimba in cursul jocului: trebuie sa te gandesti de la bun inceput ce faci cu o cheie nou primita
-tokeni de acces in camere secrete, care pot fi folositi pentru accesul in cele 10 camere secrete din afara templului, sau pentru accesul intr-o camera de o culoare pt care nu ai cheie sau pt accesul intr-o camera care nu are usa
-scor ; score marker-ele sunt foarte frumos reprezentate de cate un toolbox, iar score track-ul este tinut de jur imprejur-ul tablei
-carti cu actiuni speciale; se trag primele 3 carti, se examineaza, se pastreaza 1 si celelalte 2 se pun la loc in drawing deck
-camere obisnuite: se iau primele 3 cartoane hexagonale (asezate cu fata in jos intr-un teanc pe tabla), se examineaza, se pastreaza 1, se asaza pe tabla centrala intr-un slot liber si celelalte 2 se reasaza cu fata in jos pe tabla centrala
-sanctuare ; - la fel ca la camerele obisnuite- sanctuarele astea sunt niste camere care iti dau niste actiuni ceva mai speciale si care nu au usi by default, accesul facandu-se cu ajutorul secret passage token-ilor sau a usilor camerelor cu care comunica
-comori, care aduc puncte cand sunt distribuite in 2 locatii de pe tabla (hidroavioanele din stanga sus si din dreapta jos)
altele, care nu-mi vin acum in minte :)

In faza exploratorului, jucatorii isi misca exploratorii pentru a puncta in camerele noi. Exploratorii se pot deplasa oricate spatii, pot intra si parasi templul dintr-o miscare, sigura conditie este sa aiba cheile de acces corespunzatoare culorilor camerelor in care intra, in backpack. Cheile nu se decarteaza dupa folosire. Dupa ce exploratorul a ajuns in camera unde vrea sa puncteze, lasa un stegulet (indicand ca nu mai are voie sa puncteze in camera respectiva) si jucatorul beneficiaza pe loc de punctele aferente camerei (daca este primul care isi lasa steguletul in camera respectiva) si de cate un punct pentru fiecare usa a camerei + cate un punct pt fiecare usa de culoarea camerei in care puncteaza acum, apartinand camerelor unde a punctat deja (cam nefericita exprimarea, da' poate intelegeti voi :) ).

De remarcat ca faza barcutei este obligatorie, iar cea a exploratorului este optionala.

Comorile se distribuie la hidroavioane ca actiune intermediara in faza cu barcuta dupa urmatoarele reguli:
-se pot lasa doar comori de o culoare o data
-se obtin atatea puncte cat numarul de comori lasate x pretul comorilor de culoarea respectiva
-dupa delivery, se invarte clockwise un pricewheel al comorilor

Jucatorii isi joaca rundele clockwise pana cand action tokenii de la locatiile de pe rau se epuizeaza, moment in care are loc o faza intermediara de scoring. Aici conteaza numarul de chei diferite pe care le-ai pus in tabara (nu si cele din backpack) si numarul cheilor de culoarea sanctuarelor in care ai pus deja un stegulet.

Partea a2-a a jocului incepe imediat dupa faza intermediara de scoring, sensul de joc se schimba in anticlockwise (lucru indicat foarte original de orientarea cortului din capatul cartonului de tabara al fiecaruia). Se joaca din nou pana se termina toti action tokenii si se calculeaza scorul final.

Pareri/Impresii

Tikal II este un joc care se explica in max 15 min, dureaza max 2 ore in 4, cu tot cu explicatii , arata foarte bine si cred ca are o doza buna de strategie in el. Ceea ce s-ar putea sa nu va placa e gradul scazut de interactivitate intre jucatori (nu exista licitatie, trade etc). Downtime-ul este insa suportabil si jocul curge bine in opinia mea. E placut sa te gandesti cum asezi camerele uitandu-te la cheile tale si ale celorlalti jucatori, la ce actiune iei de pe rau cu barcuta si la multe alte detalii care iti umplu timpul intr-un mod placut.

adixor

Re: Tikal II

26 Jan 2011, 14:41

Un reviewwww.. yes! :) :tu: :tu: :tu:
mi-a placut "sunt membru al forumului de ceva timp.." .. practic esti primul membru al forumului in afara de staff :) l-ai luat pe fixpix cu cateva ore :)

oricum, multumesc pentru tikal. Mie unuia (si vick nu e de acord) tikal 1 mi s-a parut prea complex, acesta pare mai ok si arata chiar si mai bine.

later edit: submmitted to BGG as external link

suf
King Meeple
King Meeple

26 Jan 2011, 15:03

Un review foarte util, multumim!

mihai
Special Meeple
Special Meeple

26 Jan 2011, 17:10

frumos review, felicitari.

Sincer, si mie mi-a placut foarte mult jocul, este foarte bine facut,din pacate nejucand Tikal ca sa pot face comparatie.

Pe langa sistemul de joc si grafica componentelor,care sunt reusite, mi se pare ca este jocul cu cea mai buna asezare a componentelor in cutie!

haretel

26 Jan 2011, 17:26

este intr-adevar impresionanta cutia

mihai
Special Meeple
Special Meeple

26 Jan 2011, 17:52

eu unul numai pentru acest aspect ii dau o nota mare jocului...dar este si un joc reusit, cu mecanici simple dar totusi complicate ;)

omucu
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Meeple-șef la boardgamers.ro

26 Jan 2011, 18:43

Mie mi-a placut mult Tikal 1 si nu m-am saturat de el inca, urmeaza sa incerc si Tikal II cat de repede posibil

Ioana

26 Jan 2011, 23:02

Multumim pentru review Hari, excelent! :tu:
Chiar ma gandeam... oare cand o sa joc jocul asta?! Dar cand am citit ca explicatul regulilor nu dureaza mai mult de 15 minute parca mi s-a facut dor de-o intalnire in Tabiet :)

haretel

27 Jan 2011, 11:36

nu stiu cand ajungem in Tabiet, dar il jucam cu prima ocazie daca vrei :)

pfoa, ce de VP-uri mi-am luat! mai scriu si altele :P

badeamarius83

08 Apr 2011, 00:46

Dintre Tikal 1 si 2 care vi se pare mai bun? si de ce?

singerete

08 Apr 2011, 18:34

badeamarius83 wrote:Dintre Tikal 1 si 2 care vi se pare mai bun? si de ce?
Da, şi eu vreau să aflu răspunsul la această întrebre.

DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Going Cardboard

08 Apr 2011, 20:03

Tikal 1, domnilor. :)

nuk3r

08 Apr 2011, 21:11

Pentru ca este numarul 1, iar normal ca celalalt e mai slab ca este numarul 2. Eu am Tikal 1, dar inca nu l-am jucat, poate ma bate Vick duminica la el.

Post Reply

Return to “Review-uri si impresii”