New boardgamer in town

sa ne laudam cu noile achizitii
Forum rules
Ai pus mana pe un joc nou si asteptat? Imparte si cu noi fericirea ta, spune-ne despre el cateva cuvinte!
Post Reply
nuk3r

Re: New boardgamer in town

20 Feb 2011, 15:04

Bahaus wrote:
Daca as avea si eu macar pe o zecime din numarul tau de ultime cuceriri, dar la fete, m-as declara Don Juan.
Adica 1 fata? :D
N-am ajuns inca la 20
Pai nu ti se pare mult 1 fata pe saptamana?

adrim
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: euro-epic

20 Feb 2011, 17:09

Bahaus wrote:Hmmm ma gandesc sa fac un sistem de notare care sa fie putin mai precis ...
... ce faci cand apare un joc pe care-l consideri fix intre cele 2 carora le-ai dat 9.1 si 9.2, incepi sa dai 9.15? :) ...
E calr ca esti genul perfectionist :). Si eu m-am lovit de aceeasi dilema de curand.
Un sistem cu notare pe fiecare categorie, si apoi o medie ponderata in functie de importanta categoriei ar fi intradevar foarte precis, dar putin cam laborios. Pana la urma toata lista detaliata de criterii se traduce in "cat de des ajunge jocul pe masa" si "cat de tare reuseste sa te absoarba". Asta este si criteriul de evaluare recomandat de BGG. Eu am ales in cele din urma sa merg pe varianta standard BGG, pentru ca am observat ca ratingurile se modifica mereu in functie de chef si de ce jocuri mai descoperi, si ar fi prea complicat sa le iei pe toate si sa le bagi intr-o ecuatie de fiecare data.

Pentru cine nu cunoaste deja criteriile de evaluare recomandate de BGG le trec mai jos. (Eu le-am gasit la mult timp dupa ce am descoperit BGG. Se pare ca situl asta este foarte bogat in functii si multe dintre ele iti scapa la inceput, probabil si altii patesc la fel.)

BoardGameGeek list of recommended ratings:
10 - Outstanding. Always want to play and expect this will never change.
9 - Excellent game. Always want to play it.
8 - Very good game. I like to play. Probably I'll suggest it and will never turn down a game.
7 - Good game, usually willing to play.
6 - Ok game, some fun or challenge at least, will play sporadically if in the right mood.
5 - Average game, slightly boring, take it or leave it.
4 - Not so good, it doesn't get me but could be talked into it on occasion.
3 - Likely won't play this game again although could be convinced. Bad.
2. Extremely annoying game, won't play this ever again.
1. Defies description of a game. You won't catch me dead playing this. Clearly broken.

Rautz

20 Feb 2011, 17:13

Da, suna cel mai bine
Dar sa nu mai aud atunci intrebari 'de ce ai notat jocul X cu Y' :D

Stai sa mai schimb atunci cateva note in functie de acest tabel

Rautz

21 Feb 2011, 22:47

Kingsburg + To Forge a Realm e inca un joc economic, in general acestea ne plac dar deja avem cam multe de acest tip si mai am in vizor cateva(Puerto Rico, Glen More, Navegador)
Mi se pare mai dragut decat Agricola dar momentan imi place Stone Age mai mult
Aditiile din To Forge a Realm dau o rejucabilitate putin mai mare dar are si unele elemente slabe, gen noroc la cartile trase, mai ales ca am tras de 2 ori la rand 'The King is sick' care pur si simplu a incheiat jocul dupa 2 sau 3 ani(ma rog, ar putea fi rezolvata prin eliminarea acestor carti dar sansa sa pice ambele e foarte mica oricum)
Alte elemente slabe sunt plasamentul aiurea al unor campuri de resurse, de exemplu e mult mai bine sa dai 17 decat 18, sau campul 1 e mai bun decat campurile 2-6
Sau unele cladiri sunt mult mai slabe decat altele de pe acelasi tier

Cred ca devine mult mai interesant cand sunt 4 jucatori si se bat pe locurile bune de luat resurse, altfel in 2 fiecare isi cam ia ce vrea.
Sunt destul de multe strategii insa pentru constructia cladirilor, impreuna cu norocul de la carti si de la zaruri dau o rejucabilitate mare iar scorurile sunt mereu stranse, maxim 2-3 puncte distanta, am avut si partida incheiata la egalitate(departajare la resurse parca)
O sa-l incerc cu siguranta si in 4, dar merge de jucat din cand in cand si in 2
from http://www.boardgamegeek.com/image/927800

haretel

21 Feb 2011, 23:13

Bahaus, esti in playing spree :)

aveti timp, nu gluma

Rautz

22 Feb 2011, 04:42

Trebuie sa-ti faci timp pentru prietena...

imba
King Meeple
King Meeple

22 Feb 2011, 05:18

Bahaus wrote: am tras de 2 ori la rand 'The King is sick' care pur si simplu a incheiat jocul dupa 2 sau 3 ani(ma rog, ar putea fi rezolvata prin eliminarea acestor carti dar sansa sa pice ambele e foarte mica oricum)
:-) Mie nu mi s-a intamplat asta pana acum, dar ce e drept, exista o sansa. Probabil in urmatoarele 50 de jocuri nu o sa mai trageti combinatia asta decat daca sunteti incredibil de norocosi. Cu scenariile cum merge?

Rautz

22 Feb 2011, 05:29

N-am jucat decat 3 jocuri momentan, deci n-am apucat
E posibil sa fi venit la rand cele 2 carti din cauza ca era neamestecat pachetul, dar banuiesc ca si tu ai jucat cu ele deci era amestecat, si eu le-am amestecat, ce e drept nu foarte bine, gandindu-ma ca oricum e amestecat si nestiind ce contin cartile pana la urma orice vine tot o 'surpriza' e
Azi sau maine o sa avem ocazia sa-l jucam si in 4 asa ca o sa vedem ce va fi

Rautz

23 Feb 2011, 15:02

As ruga daca puteti sa-mi recomandati niste jocuri frumoase pentru 6+ persoane, chiar 5+, pentru ca vin niste prieteni pe la mine si realizez ca momentan n-am decat Agricola si Kingsburg care se joaca in 5, restul toate 2-4
Am vazut Arkham Horror interesant, altceva?(sa nu dureze nici excesiv, e greu sa tii 6+ oameni multe ore la un singur joc)

Azi nu mai am ce face, dar macar pe viitor sa am ceva jocuri

suf
King Meeple
King Meeple

23 Feb 2011, 15:13

6+ Ricochet Robots, Dixit, The Resistance, Imperial 2030, Identik.

tasurinchi
King Meeple
King Meeple

23 Feb 2011, 15:20

Saboteur, 7 Wonders

jakkal

23 Feb 2011, 15:22

6+ Citadels, 7 Wonders, Saboteur, Chicago Express, BANG, etc.

suf
King Meeple
King Meeple

23 Feb 2011, 15:23

5 Navegador, Imperial 2030 (mai bun in 5 decat in 6), Steam, Ticket to Ride

adrim
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: euro-epic

23 Feb 2011, 17:02

Bahaus wrote:Am vazut Arkham Horror interesant, altceva?(sa nu dureze nici excesiv, e greu sa tii 6+ oameni multe ore la un singur joc)
Eu m-am ars cu Arkham Horror. Marketing de nota 10 la jocul asta, te fura PR-ul si cutia frumoasa. Dar dupa ce incepi sa citesti regulamentul incepe intradevar oroarea ...
- dureaza excesiv (catre 8 ore)
- necesita un spatiu urias (asigura-te ca ai loc de el + musafiri)
- numarul recomandat de jucatori e 3 (timpii morti cresc dramatic cu mai multi)
- ai nevoie de 2 zile pentru a invata regulile
- jocul se cam joaca singur, tu doar trebuie sa arunci sute de zaruri (de fapt mai trebuie sa citesti niste cartonase - cica asa se creeaza atmosfera horror - dar alte decizii nu prea ai de luat)

Din punctul meu de vedere jocul nu are nici o vina, eu sunt cel care am gresit, l-am luat la recomandare fara sa-l verific atent. Jocul are foarte multi fani, s-ar putea sa te prinda si pe tine, eu zic doar sa te documentezi bine inainte sa iei jocul asta, eventual sa citesti regulamentul putin :twisted:

(In cele din urma pe al meu l-am schimbat pentru Caylus)

Rautz

23 Feb 2011, 22:24

Multumesc de raspunsuri
Pana la urma s-a jucat foarte frumos Kingsburg in 5

Da, tocmai de aia n-am luat Arkham, si l-am cerut pentru intalnirea de Duminica, dar daca zici ca dureaza asa mult nu cred ca-s sanse nici acolo sa-l joc. Poate o sa-l joace insa cineva si eu sa ma uit putin cum se joaca
Sunt curios cu Mansion of Madness dar am impresia momentan ca e la fel cu marketing puternic dar s-ar putea sa nu fie cine stie ce ca joc

imba
King Meeple
King Meeple

23 Feb 2011, 22:45

@adrim
- 8 oreee/joc? No way!
- 2 zile pentru reguli?
Fara malitiozitate, dar ori ai dat de niste oameni care supraanalizeaza reguli/situatii, fie nu a fost pe intelesul vostru cartea de reguli si/sau factorul de noroc dat de aruncarea de zaruri. Dupa ce inveti regulile, sunt destul de intuitive, iar aici cred ca toti cei care au trecut de acest pas cred ca imi vor da dreptate. Iar 8 ore este ceva de speriat ca durata de joc. Intr-o vreme jucam de 5 ori pe saptamana jocul asta si dura cam 2-3 ore in medie cu inca 2 oameni care stiu regulile. In 2 cu 2 investigatori, daca dureaza mai mult de 2 ore jumate, clar faceti ceva gresit.
- Ca spatiu, am o masa de 1 m patrat pe care intra cam tot. E o problema de organizare.
- Iar cu timpii morti, tind sa fiu de acord, pentru ca in 8 poate deveni de-a dreptul haotic, dar faptul ca anumite elemente ale turelor (precum cred ca te-ai documentat din rulebook) se desfasoara simultan! scade mult din downtime. Plus ca skillcheckurile se realizeaza aruncand o data! cu zarurile. Eventual, iti ia mai mult cititu de pe cartonasele alea horror, care clar nu te-au pasionat.
- In nici un caz jocul nu se joaca singur. Sunt zeci de alegeri si planuri care se pot schimba de la runda la runda sau nu. In nici un caz nu este un roll&move aka Monopoly/Piticot. Ma ambitionezi sa scriu un review pe treaba asta!
Arkham nu este pentru cineva caruia nu ii plac jocurile tematice, iar din ce se vede pe BGG ca note, tie nu prea iti plac.

@bahaus
Ma bucur ca a fost fain Kingsburg in 5.
Arkham l-am jucat de Halloween cu inca 4 incepatori si pot sa zic ca a durat aproximativ 3 ore jocul + regulile. In principiu e un joc tematic (zaruri/skill checkuri), dar care mie, unul, mi-a placut foarte mult si e destul de misto si in 2. Stiu pentru ca l-am jucat cam 50% din timp asa.
Ma supara cand vad ca un joc este denigrat de oameni care nici nu i-au acordat suficient timp/atentie pentru a-l descifra.

Rautz

23 Feb 2011, 23:08

Eh e normal pana la urma, jocurile care nu-ti plac le joci putin, doar n-o sa joci 50 ore ceva ce nu-ti place

Sper sa vad Duminica ce e cu jocul asta, si poate ar fi cazul sa-mi iau Dominion, Chicago Express si Steam special pentru 6 oameni

suf
King Meeple
King Meeple

23 Feb 2011, 23:19

E interesant Dominion in 6. Eu am jucat odata insa si m-am cam desumflat. Poate a fost si din cauza jucatorilor, dar obisnuit fiind sa mearga foarte repede, fara sa astepti mai mult de poate un minut, mi s-a parut ca merge foarte incet (relativ la cum merge in 3-4). Steam merge bine in 5, si e OK si in 6 insa va dura bine peste 2 ore. E genul de joc care e mai interesant in mai multi [zic eu] insa la noi nu a mai vazut masa in ultima vreme, asta poate si pentru ca e unul din primele noastre jocuri.

imba
King Meeple
King Meeple

23 Feb 2011, 23:19

Poate un Battlestar galactica pentru 6? Sau un Railways of the World? De astea 2 stiu eu ca mi-au placut pentru ca m-am documentat.

Mai multe sugestii gasesti aici

Rautz

23 Feb 2011, 23:23

Deja m-am uitat peste Chicago Express si l-am pus in wishlist, Battlestar Galactica o sa-l incerc sper Duminica
Desi banuiesc ca o sa-l cumpar, problema jocului ar putea fi ca se adreseaza in special oamenilor care au vazut serialul, altfel nu-mi imaginez un interes prea mare pentru joc

Multumesc pentru link

Post Reply

Return to “Ultima cucerire”