Pe de altă parte, frumusețea jocului stă în nuanțele pe care le aduce mecanismelor respective. Într-adevăr, plasarea de muncitori pare a fi standard: pui un animeeple, iei resursă. Dar....ai nevoie de muncitori și pentru a îndeplini obiectivele (fie cele standard, prezente în fiecare joc, fie cele speciale, care alternează de la partidă la partidă). Poți plasa muncitori și pe cărți de Destinație pe care le joci sau pe care le joacă alți jucători.

Unele dintre cele mai drăguțe componente din jocuri. Folosite preponderent pentru a recruta noi Creaturi.
Partea de jucat cărți nu pare a fi nici ea inovatoare - dar prin simplul fapt că ai o combinație de hand management și drafting, Everdell aduce ceva nou. Ai posibilități noi create de regula că poți juca atât cărțile din mână (la care doar tu ai acces), cât și pe cele de pe tablă (accesibile tuturor). Să presupunem că aceeași carte este și jos dar și în mâna ta. Pe care o vei juca? Ei bine, răspunsul va depinde de multe variabile: câte cărți ai în mână? te apropii de limita de 8? ar putea alt jucător să folosească cartea respectivă într-un mod care l-ar/ ar ajuta-o? oare ce carte va veni dacă vei elibera spațiul respectiv?
Cea mai interesantă parte mi se pare însă a fi faptul că alternezi plasarea de muncitor cu jucarea cărților. Chiar dacă nu mai ai nici un muncitor de folosit, vei putea să faci acțiuni în continuare, dacă ți-ai planificat utilizarea resurselor așa cum trebuie. Tempo-ul jocului mi se pare unul dinamic, datorat și faptului că nu trebuie să aștepți ca ceilalți jucători să își termine acțiunile ca să treci la runda (anotimpul) următoare. Sigur, nu va avea mult sens din punct de vedere tematic faptul că tu ești deja în toamnă când alți jucători de abia se pregătesc de vară, dar e un compromis care reduce timpii morți ai partidei.

Așa ar putea arăta tabla unui jucător la finalul partidei. Tokenul așezat pe Storehouse semnifică faptul că respectiva clădire a fost utilizată pentru a recruta pe gratis o Creatură (Woodcarver, plasat un pic mai jos).
Sunt atâtea aspecte interesante, care chiar funcționează în Everdell, de la cum poți juca Creaturi pe gratis dacă ai anumite Clădiri la cum trebuie să îți gestionezi creșterea orășelului pentru a nu depăși limita de 15 cărți jucate.
Desigur, nu e un joc perfect, și nu e un joc pentru toată lumea. Poate apărea analysis paralysis, mai ales spre finalul jocului. În 2, nu ni s-a părut că ar fi o problemă, dar am tot văzut menționat acest lucru la persoanele care au dat o notă mică jocului pe BGG, și are sens că în mai mulți ar putea să se întâmple acest lucru. Unele persoane or să fie frustrate de faptul că acel copac le va sta în cale.
Dar, per total, cred că este un joc care tinde să se facă plăcut. Un reviewer de pe BGG spunea că Everdell e un joc ”prea drăguț ca să fie criticat”. Nu aș merge atât de departe, și nu cred că frumusețea jocului constă doar în artwork și în producție. Dar este un joc care tinde să se facă plăcut prin cumulul de mecanisme, prin faptul că poți să ajungi la niște combo-uri foarte satisfăcătoare, prin integrarea tematică și da, nu în ultimul rând, prin calitatea producției.
Disclaimer: jocul a fost oferit de Starling Games (imprint al Tabletop Tycoon) pentru review
.