suf
07 Mar 2011, 00:00
Wealth of Nations
L-am jucat azi pentru prima data. Prima impresie dupa un singur joc e WOW! Ne-a placut foarte mult; e un joc economic in care toti eram cu sufletul la gura cand planificam si replanificam. Am jucat in 5, insa destul de neiertator jocul - in a doua jumatate un jucator a falimentat si a iesit din joc (am jucat cu modificarile de regulament din extensie). Jocul (care zice pe cutie 2ore+) a durat aprox 4 ore jumatate in [aproape] 5 jucatori. Presupun ca in 4, dupa ce ai jucat 2-3 jocuri, merge mult mai repede, desi ma indoiesc sa tina doar 2 ore. Pentru cine e obisnuit cu Le Havre cred ca jocul ar fi excelent. Piesele, desi in poze mi-au parut nereusite (grafica, culori etc), m-am obisnuit repede cu ele si chiar mi-au placut. Pietele in special sunt oarecum cu adancime, avand gropite acolo unde se aseaza fiecare produs. Lasand la o parte parerile, sa explic pe scurt jocul:
O runda de joc are 3 faze. In prima faza, cea de negot, iti planifici ce vrei sa construiesti si faci negot cu ceilalti jucatori sau vinzi/cumperi resurse din piete ca sa obtii resursele de care ai nevoie. In faza 2, cea de dezvoltare, folosesti resursele obtinute pentru a te extinde pe harta (ocupand terenuri noi, construind etc). In faza 3 alimentezi zonele construite de tine (fabrici, banci, mine, academii etc) pentru ca acestea sa produca.
Exista 6 tipuri de resurse. Una sunt banii, iar pentru celelalte 5 exista cate o piata unde se vinde/cumpara resursa respectiva (pretul de vanzare fiind mai mic decat cel de cumparare). In mijloc este harta pe care poti sa-ti construiesti zone care sa iti aduca resurse (exista 6 tipuri de zone pe care le poti construi). Jocul este facut astfel in cat cu cat ai mai multe zone din acelasi tip, cu atat e mai ieftin sa produci o unitate din resursa respectiva. Pentru a produce ai nevoie de mancare si energie, iar daca ajungi la supraproductie se poate intampla ca energia si mancarea necesare productiei sa valoreze mai mult decat produsul final, caz in care nu se mai renteaza sa folosesti aceste zone (si nu e un semn bun). Mereu ai nevoie de toate cele 6 resurse si abia daca produci 2-3 tipuri, motiv pentru care trebuie sa vinzi din productia ta in piata sau sa faci negot cu ceilalti jucatori ca sa obtii resursele de care ai nevoie pentru a te extinde.
Initial ai cateva resurse, cateva constructii, si ceva bani. Este foarte mare nevoie de bani in prima parte a jocului, jucatorii fiind nevoiti sa-si ia credite. Creditele sunt foarte costisitoare: primul credit iti aduce 20 bani, al doilea 19 si tot asa, cel de-al 20-lea aducandu-ti doar 1 ban! In plus, la fiecare tura se plateste dobanda de 1 ban pentru fiecare credit detinut (varianta luata din extensie), iar un credit se poate rascumpara doar cu 25 bani (chiar si cel pe care ai primit 1 ban). La primul joc am ajuns pe la 10-15 credite luate, putini fiind cei care au reusit sa le mai achite. Creditele ramase se depuncteaza foarte mult la final.
Jocul permite foarte multa strategie. Ai nevoie sa estimezi fluctuatia celor 5 piete de resurse pentru urmatoarele cateva runde in functie de cine ce productie are si ce ar putea sa urmareasca in viitorul apropiat. Ca sa te extinzi repede ai nevoie de multe credite, putand ajunge insa sa nu mai poti plati dobanda. Esti nevoit sa ai doar 2-3 tipuri de resurse produse si sa produci cat mai mult ca sa ti se renteze, insa daca saturezi piata atunci produsul nu va mai avea valoare. Cred ca este jocul ideal pentru cei carora le plac speculatiile sau carora le plac jocurile economice grele (cel putin Le Havre). Mie mi-a dat acel feeling pe care il am cand joc Through the Ages, desi jocurile sunt foarte diferite.
Cel mai mult dureaza faza de trading, unde de fapt iti faci un plan cu ce ai vrea sa construiesti si ce resurse iti trebuie, insa nu poti fi 100% sigur ca vei reusi sa strangi tot ce-ti trebuie. De multe ori vinzi niste resurse, apoi realizezi ca n-ai sanse sa faci ce vroiai, faci alt plan, cumperi iar resursele pe care tocmai ce le-ai vandut pierzand la cursul de schimb. Pare ca ar fi usor sa-ti faci un plan si sa calculezi daca il poti atinge, insa sunt atat de multe aspecte de luat in calcul (5 cursuri de schimb, asezarea geografica, piese disponibile, resursele detinute de ceilalti jucatori etc) incat e foarte greu sa fi sigur pe planul tau, iar inca un credit luat pentru o resursa care iti lipseste te poate baga in groapa. Poate putin de tot se aseamana cu faza de la Shogun in care fiecare isi planifica runda, insa aici exista foarte multa interactiune si foarte multe negocieri. Ajungi sa tragi cat poti si de ultimul banut, si de cand iti faci planul pana sa il pui in aplicare deja ceilalti jucatori, prin actiunile lor, fac sa se schimbe semnificativ situatia.
Wealth of Nations este un joc economic cu multa interactiune, se bazeaza pe speculatie si este un joc greu si neiertator. Asemeni jocului Through the Ages (aSoC), e un joc pentru jucatori cu experienta, o mica gresala putand fi fatala. Recomand cu caldura jocul, cu conditia sa aveti suficient timp pentru el. Desi nu e la fel de greu precum TtA:aSoc, mie mi-a dat acelasi feeling placut de suspans, tindandu-ma mereu concentrat si cu sufletul la gura si reevaluand de fiecare data situatia, stiind ca diferenta intre un plan extrem de bun si unul sortit esecului e foarte foarte mica.