Am jucat chiar in seara asta 5 jocuri impreuna cu alte 5 persoane si chiar m-am distrat. Am ras mult la el si chiar s-a destins atmosfera enorm. Merge ca o pauza intre 2 jocuri mai grele si chiar daca nu ma asteptam am avut probleme sa numesc legumele (nu doar o data).
Componente
Are un numar de 120 de carti cu legume (30 cu rosii, 30 cu salata, 30 cu ardei si 30 cu conopida) si 8 carti tabu (in care apare un gandac mare care interzice pronuntarea uneia dintre legume, 2 carti pentru fiecare tip de leguma). Cartile arata chiar bine, sunt frumos colorate.
Regulament (cred ca merge listat si la Traduceri acolo cu un link)
Ideea jocului e simpla. Se impart cele 128 de carti la jucatori in mod egal. Fiecare isi tine cartile intr-un teanc cu fata in jos, fara sa se uite ce carti are. Va intoarce o carte repede, cand e randul sau si va numi leguma. Evident apar si niste restrictii:
a) Mereu jucatorul trebuie sa spuna adevarul.
Mai putin:
- atunci cand cartea pe care tocmai o intoarce este identica cu ultima carte jucata de cel de dinaintea sa. In acest caz trebuie sa minta. (De exemplu: daca jucatorul al carui rand e intoarce o carte cu ardei, iar cel dinaintea sa a avut tot ardei - si a spus ardei -, el va trebui sa spuna rosie, salata sau conopida).
- atunci cand cartea pe care tocmai o intoarce se potriveste cu ultima minciuna spuna de jucatorul de dinaintea sa. In acest caz trebuie sa minta. (daca jucatorul dinaintea sa a trebuit sa minta - conform exemplului de mai sus -, atunci va trebui sa spuna ceea ce a ramas nespus).
b) Atunci cand se intoarce o carte cu un gandac, jucatorul va spune "gandac".
c) Daca jucatorul intoarce o carte, dar inainte cineva a jucat o carte tabu (pe aceeasi tura), atunci va trebui iar sa minta si sa evite leguma tabu.
Regulile se cumuleaza, adica se va tine cont si de cartea tabu si de leguma spusa de cel de dinaintea ta.
Cu cartile tabu noi am jucat in doua feluri:
a) Am intors o carte tabu si am lasat-o valabila doar pe o tura, pana a disparut sub alta carte la respectivul jucator, iar in caz ca apareau 2-3 carti tabu pe tura tineam cont de toate.
b) Am lasat-o valabila pana a aparut o alta carte tabu.
Important!
Pentru ca jocul sa aiba farmec cu adevarat:
- se intorc repede cartile, fara sa fie studiate inainte sa fie asezate pe masa!
- se spune repede leguma care trebuie!
Orice ezitare, orice aaaah, aaaaa etc. se penalizeaza. In caz ca cineva greseste leguma va lua inapoi in teanc tot ce s-a dat jos.
Aici noi iar am jucat in doua feluri:
a) am facut teanc comun pentru toti jucatorii
b) am facut teanc de carti intoarse pentru fiecare jucator in parte.
De ce merita sa-l aveti
Jocul e fun, e usor si destinde atmosfera. Chiar merita cumparat si adaugat la colectie.
Razi de tine, razi de restul care se incurca. Te oftici cand aproape castigi si iei toate cartile inapoi. Te distrezi cand altul pateste asta. Toata lumea era sceptica, dar a prins bine..