Hai sa incepem cu un Disclaimer si alte lamuriri:
1. Aceasta initiativa imi apartine in intregime, nu e este ceva "comandat", asa cum e uneori cazul sondajelor de opinie sau al statisticilor. O fac din si cu pasiune.
2. Analiza cuprinde informatii despre jocuri, preturi si stocuri asa cum sunt ele reflectate pe site-urile magazinelor la sfarsitul saptamanii 21-27 martie 2011.
3. Situatia prezentata este un "snapshot", o imagine statica a ofertei, nu am cum sa analizez aspecte dinamice gen dimensiunea si evolutia in timp a stocurilor sau a preturilor. De asemenea nu am cum sa prezint aspecte subiective gen timpul de raspuns, procesarea comenzii, calitatea serviciilor de livrare, comunicare etc. O sa fac insa cateva aprecieri subiective la sfarsit.
4. Notiunile de "pret minim" si "pret maxim" sunt luate ca atare: astfel daca un magazin are pretul de 159 si altul are pretul de 160, 159 va fi considerat pret minim iar 160 pret maxim. Daca un joc este in oferta a 2 magazine si ambele practica acelasi pret, nu va exista nici pret minim, nici maxim => acest joc nu va fi inclus in analiza.
5. Voi folosi notiunea de "joc exotic" pentru acele jocuri care sunt prezente in oferta a maxim 2 magazine si "joc mainstream" pentru cele care sunt prezente in oferta a minim 3.
6. Sper sa nu va deranjeze ca am folosit lowercase peste tot in grafice si tabele, asa m-am obisnuit si asa imi place sa lucrez.
Analiza anterioara am publicat-o la mijlocul lui februarie si, din motive de reducere a volumului de munca si a timpului investit, am ales sa nu includ extensiile jocurilor. De aceasta data am reusit insa sa completez si acest mic minus, astfel ca aceasta analiza include oferta completa a celor 6 magazine (mai putin articolele "sleeves"). Volumul de munca a fost considerabil, asa ca probabil urmatoarea analiza o voi face peste cateva luni. Din pacate analiza anterioara nu-mi poate servi drept punct de reper din motivul mentionat mai sus. Insa analiza urmatoare (daca si cand ma voi hotari sa o fac) se va putea baza pe datele de aici si se vor putea vedea mai multe trenduri si reactii.
Incep ca si data trecuta cu o analiza a jocurilor. Piata romaneasca e inca una tanara si in dezvoltare si asta se vede foarte bine in cresterea constanta si semnificativa a ofertei la unele magazine. Cei 6 "jucatori" de pe piata au ramas aceeasi, intre timp nu am auzit de vreun alt mare magazin de boardgames. In total sunt puse la dispozitia cumparatorilor peste 800 de titluri - boargames, cardgames, expansions - si le putem analiza din mai multe puncte de vedere:
- exista 27 jocuri si extensii foarte ieftine, cu pretul sub 30 lei;
- exista 22 jocuri foarte scumpe, cu pretul peste 299 lei;
- distributia pe diferite intervale de pret se poate vedea intr-unul din grafice; am ales sa folosesc aceleasi intervale ca data trecuta;
- mai bine de jumatate dintre jocuri se afla in oferta unui singur magazin; un cincime din jocuri se afla in oferta a 2 magazine si sub 15% in oferta a 3 magazine;
- exista 14 jocuri cucuiete care se afla in oferta tuturor; din acestea, unul nu are stoc niciunde, 3 au stoc in 5 din cele 6 magazine si 3 au stoc peste tot;
- doar 6 din cele 823 jocuri au acelasi pret in oferta a 3 sau mai multe magazine, iar coincidenta face ca aceste 6 titluri sa se gaseasca fiecare in exact 3 magazine;
- exista cateva jocuri al caror pret difera foarte mult de la un magazin la altul, si puteti vedea aceste 25 jocuri pentru care diferenta intre pretul minim si cel maxim este de 40 lei sau mai mult.
Condensat, tot ce am scris mai sus e in aceasta imagine (pentru o vizualizare optima va recomand sa mergeti pe linkul de BGG si sa deschideti poza intr-una din dimensiunile mai mari):
Cateva cuvinte despre oferta de jocuri de la cele 6 magazine:
- cea mai bogata oferta se gaseste la Taraba, iar cea mai saraca la Boardmaster;
- daca e sa vorbim de proportia titlurilor exotice vs. cele mainstream, Boardgames are cele mai putine exotice, iar Cutia are cele mai multe; celelalte 4 magazine au o proportie destul de echilibrata intre titlurile exotice si cele mainstream;
- cantitativ, cele mai multe titluri atat mainstream cat si exotice se gasesc in oferta Taraba - ceea ce e logic.
Am marcat in imagini cu culori complementare cei doi poli opusi ai dimensiunilor analizate:
Putin despre situatia stocurilor:
- mi-ar fi placut sa am la indemana date cantitative despre stocuri (cate bucati din fiecare titlu e prezent pe stoc sau care e cuantumul valoric al stocurilor) dar nu am acces la astfel de informatii; asa ca ma rezum la a prezenta cate titluri sunt pe stoc, cantitatea putand fi oricat de mare;
- procentual, Boardgames si Cutia au cele mai multe titluri pe stoc, aproape trei sfert din oferta fiind la indemana cumparatorilor; Red Goblin si Regina sunt la polul opus, cu aproximativ jumatate din oferta de jocuri pe stoc;
- cantitativ, cele mai multe titluri pe stoc se gasesc la Taraba;
- din punct de vedere al structurii, stocurile Boardgames sunt in proportie de 90% compuse din jocuri mainstream, in timp ce procentul aferent de la Cutia e de 37%;
- cele mai multe titluri exotice se gasesc in cantitati aproape egale in oferta Taraba si Cutia.
Putin despre preturi: am ales sa fac de aceasta data 2 analize - una care ia in calcul oferta de pret a magazinelor (minim 3 oferte) indiferent de situatia stocurilor, si alta care ia in calcul numai jocurile cu stoc (aici a trebuit sa reduc numarul minim de oferte la 2, altfel as fi avut mult prea putine jocuri la indemana pentru a avea o analiza relevanta). Dupa cum se vede, situatia se mentine in linii mari in ambele cazuri, dar sunt si cateva diferente pe care o sa le punctez. Hai sa tragem concluziile mai intai pentru prima analiza:
- procentual, Boardgames are cele mai putine titluri la care practica pretul minim de pe piata; la polul opus se afla Regina care are pretul minim la trei sferturi din oferta proprie;
- tot procentual, Red Goblin practica pentru doua treimi din jocurile sale cel mai mare pret de pe piata; Regina si Boardmaster sunt la polul opus;
- cantitativ, cele mai multe preturi minime sunt la Regina si cele mai multe preturi maxime le au Red Goblin si Taraba;
- Taraba practica in proportie foarte mare pretul mediu pe piata.
Grafic, situatia se prezinta astfel:
In mod evident, numarul jocurilor care sunt pe stoc este mult mai mic. Concluzii insa se pot trage cu usurinta:
- procentual, Boardgames si Red Goblin au cele mai putine titluri la care practica pretul minim de pe piata; la polul opus se afla Regina care are pretul minim la trei sferturi din oferta proprie;
- tot procentual, Red Goblin practica pretul maxim de pe piata la aproape jumatate din jocurile de pe stoc;
- cantitativ, cele mai multe preturi minime sunt la Regina si cele mai multe preturi maxime le au Red Goblin si Taraba;
- Taraba si Boardgames practica pentru jumatate din oferta de pe stoc pretul mediu de pe piata.
Grafic, situatia se prezinta astfel:
La final voi prezenta consideratii care nu au caracter stiintific si poseda si un oarecare grad de subiectivism. In principiu, aceste consideratii sunt deschise dezbaterii, mai ales ca potentialul umoristic la unele dintre ele e ridicat.
a. Colectia mea de jocuri (inclusiv comenzile plasate dar nelivrate si jocurile care nu mai sunt in proprietatea mea) este cumparata: 35% de la Regina (pentru ca am gasit preturi mici si/sau disponibilitatea de a aduce titluri mai exotice), 12% de la Taraba (pentru ca aveau promotii), 15% de la Cutia (din aceleasi considerente ca si la Regina) si 39% din alte surse (jocuri la mana a doua de pe forum sau de pe BGG, oferte de la magazinele din strainatate); din experienta avuta recomand colaborarea cu Regina, lucrurile au mers snur de fiecare data; cei de la Cutia s-au mai dat pe brazda in ultima vreme, dar la inceput nu am fost foarte incantat nici de comunicare nici de profesionalism - insa preturile mici si "exotismul" m-au adus inapoi.
b. Taraba se apropie de numarul maxim de prieteni (5.000) pe Facebook; nu sunt deloc convins ca asta inseamna ca exista 5.000 oameni in Romania care cumpara boardgames... poate sunt cateva sute si restul cumpara puzzle, sau pur si simplu dau "Add friend" ca sa fie <prieteni> la numar; Boardgames-Blog are si el vreo 700 <prieteni>, in timp ce forumul Boardgames are numai 120 likes.
c. In cazul in care va intrebati, inca nu am trecut pe la casieria magazinelor... ma gandesc sa o fac de data asta, dar parca e prea mare deranjul.
d. In ce priveste site-urile comerciantilor, din punct de vedere functional imi plac in egala masura toate mai putin Red Goblin si Cutia; nu-mi place deloc ca trebuie sa incarc o pagina noua ca sa vad situatia stocului pentru un joc; din punct de vedere grafic cel mai mult imi place Boardgames.
e. In ce priveste comanda jocurilor care nu apar pe site, sunt putine schimbari fata de analiza precedenta; Regina ne anunta in continuare pe forum si pe email despre urmatoarea comanda, iar Taraba a pus pe prima pagina un link "Nu gasesti jocul dorit?" catre un formular de comanda; daca mi se permite, vreau sa fac o sugestie tuturor magazinelor: de fiecare data cand cineva va intreaba de un joc si exista disponibilitate la furnizorii vostri, treceti jocul acela pe site chiar daca cel care a intrebat de el nu ajunge sa-l comande - s-ar putea ca mai multi oameni sa si-l doreasca si, in plus, poate nu va trebui sa dati din nou pe email aceeasi informatie si altor oameni interesati de acelasi joc.
f. A inceput sa apara conceptul de "precomanda" la jocurile noi; nu pot sa zic decat ca ma bucur sa vad asta; sper ca in viitor sa vedem la aceste oferte de precomanda si niste preturi promotionale.
g Imi doresc ca actualizarea site-urilor in ce priveste disponibilitatea unor jocuri sa se faca mai des; daca se stie ca jocul este OOP si nu mai e de gasit la niciun furnizor => "Nu se mai produce"; daca jocul este momentan epuizat, dar se stie ca va reveni curand sau e un joc nou care va intra in viitorul apropiat in stoc => "In curand"; hai sa ma plang si la modul concret: Cyclades, Roma si Glen More sunt numai cateva dintre jocurile pe care mi le doresc si nu mai sunt de gasit de ceva vreme - puneti-le va rog statusurile aferente; de asemenea habar nu am ce inseamna pe site-ul Regina "Stoc confirmat la telefon xxxx-xxxxxx"?
In speranta ca nu v-am plictisit de moarte cu inca un post monstruos, va invit sa va expuneti parerea si sa dezbatem cele de mai sus.
Cheers!