Ma uitam acum vreo doua luni prin review-urile de pe Dice Tower si am dat peste acest joc: o tabla ciudata, 7 soricei din lemn, 8 zaruri colorate si o cutie foarte frumos desenata. Cred ca nu este o surpriza ca m-am indragostit de el imediat, jocul pare facut in special pentru fete si copilasi din punct de vedere al graficii, dar am jucat si cu baieti care l-au apreciat la fel de mult, datorita tematicii si mecanicii de joc.
Pe scurt, Abandon Ship este un joc simplu, amuzant, foarte usor de invatat si care dureaza putin.
Date Tehnice
Designer: Reiner Knizia
Producator: AEG (Alderac Entertainment Group)
Nr. de jucatori: 3-7 (merge si in 2)
Durata jocului: 15-30 min.
Recomandat: 10+ ani
Componente
Jocul are in general componente de o calitate foarte buna, piesele sunt din carton gros, singura problema pare sa fie tabla de joc. Nava – care se pliaza in 3 – se desface repede la unul din pliuri si trebuie deci lipita, iar la celalalt pliu plansa nu se intinde perfect, ramane putin curbata – eu am rezolvat problema asta prinzand-o cu o agrafa de tabla, dupa cum se vede in poze. In rest, celelalte componente sunt facute din materiale solide, frumos lucrate si finisate.
• Plansa formata din 2 bucati – piesa de baza si vaporul
• 7 pioni – soricei din lemn (in 7 culori)
• 8 zaruri din plastic (in 8 culori)
• 8 piese din carton cu nivelul apei
• 5 piese - branza din carton, cu puncte bonus
• 7 piese – colace de salvare, din carton (fiecare culoare apare pe 3 piese)
• 1 foaie (2 pagini) cu reguli in engleza
Pregatirea
Se intind cele doua planse, iar Vaporul se introduce in plansa principala, prin partea de jos a acesteia. Apoi se aseaza toti soriceii pe treapta 1 a vaporului (exista confuzii din ce am vazut pe BGG daca soriceii trebuie pusi pe pragul 1 sau sub el, dar in reguli scrie clar ca se aseaza pe prag). Pe treptele care au o branza desenata in dreptul lor (17, 21, 25, 30 si 36) se aseaza cate o piesa – branza, aleator, cu fata in jos. Piesele care arata nivelul apei se aseaza in lateral, amestecate, tot cu fata in jos.
Toti jucatorii isi aleg acum cate o piesa – misiune (cele cu colac de salvare pe spate). Aceasta piesa va fi aratata celorlalti abia la sfarsitul jocului.
Run for your life!
Fiecare colac de salvare are cate o combinatie de 3 culori. La sfarsitul jocului, jucatorii vor primi puncte pentru toti soarecii din culorile respective, care au reusit sa fie salvati.
Atentie! Jocul se temina in momentul in care primii 4 soareci reusesc sa scape (ajung sus). Doar 3 dintre acestia vor primi puncte, cel care nu valoreaza nici un punct este chiar primul care ajunge sus. (nu este deci recomandat sa va grabiti sa ajungeti sus cu soarecii care va trebuie, pentru ca puteti pierde unul din ei daca alt jucator se hotaraste sa-l salveze primul).
Fiecare jucator poate misca orice soarece cu ajutorul zarurilor. In general, fiecare soarece poate fi mutat folosind zarul de culoarea corespunzatoare, dar exista si exceptii (zarul alb este joker, merge pentru orice culoare). In mod normal, dupa ce folositi un zar ca sa mutati un soarece, acest zar va iesi din joc pentru tura respectiva (se pune intr-o parte), cu exceptia cazului in care pe zar scrie altceva. Astfel, fiecare zar va fi scos pe rand din joc, pana cand nu va mai ramane nici unul. In acest moment va creste nivelul apei.
Dupa ce iese din joc si ultimul zar, se intoarce o piesa cu nivelul apei (acestea au valori de la 3 la 8). Numarul care apare arata cu cate nivele se scufunda vaporul. Daca, urcand aceste nivele, apa intalneste o treapta cu un soarece pe ea, se opreste la nivelul pe care era soarecele, iar acesta iese din joc, impreuna cu zarul sau. In cazul in care sunt mai multi soareci pe acelasi nivel, apa se opreste langa ei si jocul continua, iar in momentul in care ramane un singur soarece pe acea treapta (ceilalti se muta intre timp), acesta este inghitit de apa. Dupa ce se rezolva actiunea de crestere a apei, se repun in joc toate zarurile pentru soarecii care au ramas in joc si continua jucatorul al carui rand urmeaza.
Bonus! Piesele – branza valoreaza puncte in plus la sfarsitul jocului. Ele au valorile: 1,1,1,2,2, dar sunt asezate aleator pe tabla. Primul jucator care ajunge cu un soarece (orice soarece, nu doar ai lui) pe o treapta cu branza ia acea piesa si o tine in secret pana la sfarsit. Daca un jucator trece de o treapta dar nu ramane pe ea (ex.: merge de pe 16 pe 18), nu ia branza.
Sfarsit
Jocul se termina atunci cand al patrulea soricel ajunge sus. Treapta de sfarsit este cea mai de sus (X 5 3 2), nu cea cu numarul 36. Primul soarece care ajunge la final este asezat pe X si nu valoreaza nimic. El nu mai este considerat “in joc” si deci i se scoate si zarul. Urmatorii 3 soareci care se salveaza se aseaza in ordine pe 5, 3, respectiv 2.
Dupa ce s-au ocupat toate locurile de sus, fiecare jucator isi intoarce colacul de salvare si piesele cu branza. Apoi, fiecare isi calculeaza punctele astfel: pentru fiecare culoare de pe colac, se adauga numarul de sub soricel (daca acesta s-a innecat pe drum sau e pe X, nu ia nici un punct), apoi se adauga numerele de pe branza.
Castigatorul este cel care are cele mai multe puncte.
Plusuri si Minusuri
+ Este un joc foarte amuzant si scurt, merge jucat la inceputul unei sesiuni de joc, intre doua jocuri serioase sau pentru relaxare si destindere
+ piese in general foarte bune, de calitate, colorate frumos
+ complexitate foarte mica, se invata foarte usor, prinde foarte repede si la copii (simplu, colorat etc.)
+ interactiune mare cu ceilalti jucatori
- complexitate mica, e posibil sa te plictisesti dupa 10 jocuri (nu e si cazul meu, eu l-as juca incontinuu)
- factorul noroc este decisiv, toata baza actiunii sta in cele 8 zaruri si in ce fac ceilalti pana la tine
- posibilitate foarte mica de a face strategii, deoarece pana vine iar randul tau e posibil sa pierzi zarul care iti trebuie sau sa moara soarecele
- jocul are dimensiune destul de mare, adica se intinde mult din cauza plansei. Nu poate fi jucat oriunde din cauza asta, dar noi am reusit sa jucam si in parc, pe o masa mare (atentie la vant, soarecii se pot rasturna)
Recomandari
• Nu va grabiti sa fugiti cu cate un soarece mult in fata, deoarece poate fi adus foarte repede inapoi. De asemenea, daca avansati numai cu unul, ceilalti vor ramane foarte in spate si vor fi inghititi de apa.
• Incercati sa mergeti cat mai uniform cu toti soarecii pe care ii aveti de salvat. Astfel, daca ajungeti sus si pierdeti unul pe X, ceilalti doi vor avea sanse mari sa ia 5 si 3 puncte.
• In prima parte a jocului, ganditi-va bine ce soareci sa mutati. De cele mai multe ori, apa va inghiti un soarece inca din prima tura, deoarece la inceput se misca mai greu din loc, pana se dezmeticeste lumea (la noi, in 90% din cazuri este cel mov, pana acum a murit aproape la fiecare joc din prima tura)
• Nu mutati numai soarecii vostri, pentru ca se vor prinde ceilalti si va vor sabota.
• Zarurile au cateva simboluri care va permit sa mutati orice soarece, indiferent de culoare. Folositi aceste zaruri cat de des puteti, pentru a va pastra zarurile din culorile care va trebuie in joc. Astfel veti putea muta acelasi soarece de mai multe ori in aceeasi tura.
• Incercati sa luati cat mai multe branze. Am castigat un joc in care aveam doar un soarece salvat, dar cu 4 bucati de branza am ajuns pe locul 1, la diferenta de un punct.
• Daca jucati in mai putin de 7, puteti schimba la inceput misiunea, daca ati avut-o pe aceeasi la jocul anterior. Asa jocul este mai dinamic si nu se prind ceilalti imediat ce culori aveti.
Abandon Ship - Review
Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).
Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip review sau articole cu impresiile voastre despre un anumit joc (articole ce pot fi apoi bineinteles discutate in cadrul topicurilor respective).
Pentru discutiile generale necentrate pe ideea de "review" va invitam in forumul Discutii generale.
- deeug
- King Meeple

- Custom Rank: Game Explorer
Re: Abandon Ship - Review
multumesc pfinix! 
Vazusem imaginea de pe cutie si chiar ma intrebam despre ce-i vorba.
Excelentul tau review mi-a dat toate raspunsurile
Vazusem imaginea de pe cutie si chiar ma intrebam despre ce-i vorba.
Excelentul tau review mi-a dat toate raspunsurile
- cristianf
- King Meeple

Foarte bun review-ul
Tocmai ce l-am cumparat si eu, dar n-am apucat inca sa-l joc mai ales ca pleaca de la 3 jucatori in sus. L-am luat pentru a-l compara cu Water Lily (din cele 2 doar unul va ramane in colectie
)
-
pfinix
multumesc pt aprecieri.
@deeun: ma bucur tare mult ca ti-au fost atat de utile informatiile
@cristianf: nu am jucat Water Lily, sa imi spui concluzia acestei comparari. cat despre AS, noi jucam des in 2 si merge foarte ok, nu e deloc dezechilibrat jocul (adica nici nu scapa toti soarecii, mor cativa pe parcurs, si nici nu scapa 3 si mor toti ceilalti, daca intelegi ce vreu sa spun). insa intr-adevar in 2 ai mai mult control asupra soarecilor deoarece ajungi sa dai mai des cu zarul, asta ar fi singura diferenta.
@deeun: ma bucur tare mult ca ti-au fost atat de utile informatiile
@cristianf: nu am jucat Water Lily, sa imi spui concluzia acestei comparari. cat despre AS, noi jucam des in 2 si merge foarte ok, nu e deloc dezechilibrat jocul (adica nici nu scapa toti soarecii, mor cativa pe parcurs, si nici nu scapa 3 si mor toti ceilalti, daca intelegi ce vreu sa spun). insa intr-adevar in 2 ai mai mult control asupra soarecilor deoarece ajungi sa dai mai des cu zarul, asta ar fi singura diferenta.
-
pfinix
mi-am dat seama ca nu am pus nici o poza cu tabla de joc integrala, ca sa vedeti cat de mare e
nu ocupa o suprafata foarte mare, dar e tare lunga si se lungeste si mai mult cand incepe sa se scufunde vaporul
nu ocupa o suprafata foarte mare, dar e tare lunga si se lungeste si mai mult cand incepe sa se scufunde vaporul
- cristianf
- King Meeple

Am jucat weekend-ul asta AS in 6 oameni. A fost interesant, dar plictisitor pe alocuri. E cam mult deadtime pana dai cu zarul din nou, dar noroc ca nu prea au ceilalti la ce sa se lungeasca cu alegerile. Nu e rau, dar poate ca e mai fun in 4-5 jucatori decat in 6-7. In ceea ce priveste comparatia cu Water Lily, nu stiu ce sa zic. Sunt diferite dar din punctul meu de vedere ambele merita cam nota 6 (conform BGG - jocuri ok pe care sa le joci din cand in cand daca ai chef de ceva mai light).
PS incerc sa le scot pe amandoua din colectie pentru a-i face loc unui Inca Empire
PS incerc sa le scot pe amandoua din colectie pentru a-i face loc unui Inca Empire