suf
28 Apr 2011, 00:25
Am jucat cateva jocuri in urma cu putine luni. E un joc family, nu prea-ti poti face planuri mai departe de runda urmatoare, deci multa strategie nu e. Merge bine in 3 sau 4 jucatori, dureaza 1-2 ore. E o oarecare interactiune indirecta intre jucatori, dar as zice ca destul de redusa. Ai putea incurca un jucator in piata daca ai sti ce vrea sa faca, dar nu prea stii. Cu toate astea, jocul iti pune creierasul la munca. Il pune la munca in sensul ca trebuie sa-ti planifici mutarile pentru o runda de la inceput. Acolo e cel mai mult de calculat, noroc ca asta fac toti jucatorii de-odata. La planificare ai in general 5 tipuri de actiuni si gandesti in genul urmator: As putea sa pictez portiunea aceea care imi da multe puncte daca nu o picteaza altcineva inainte, dar pentru asta am nevoie de inca un portocaliu pe care l-as putea obtine daca as lua galbenul din piata si sa-l combin cu rosul pe care il am, iar celalalt rosu l-as putea combina cu X ca sa obtin roz daca reusesc tura urmatoare sa ma trezesc mai de dimineata si sa prind X, dar atunci ar trebui sa merg si la teatru ca sa ma mai destind, altfel ma trezesc imbufnat si maine nu mai pot lucra la fel de mult... Dar ce pacat ca nu mai am bani, ar trebui sa mai pictez niste portrete si apoi am cu ce cumpara rosul si verdele, iar verdele as putea apoi sa-l combin cu [...]. Partea asta e ca un joc economic in care dai mere si pere pe struguri si din struguri faci must, odar ca nu sunt lucruri, sunt culori, iar asta te cam da peste cap (intr-un mod placut). Tot uiti din ce obtii o culoare si iti tot faci gramajoare de cuburi incercand sa imaginezi in minte cum se transforma doua cuburi in altul de alta culoare care apoi iar se combina si iar se combina. Tematica e frumoasa, oamenii merg sa doarma, se trezesc la diverse ore si in functie de asta se alege ordinea de joc, harta e frumos colorata, piesele dragute. Partea mai neplacuta e ca la sfarsitul jocului te simti de parca ai fi iesit de la examen; asta probabil ca trece odata ce joci mai multe jocuri si posibil sa nu se intample la toata lumea. Ideea de a combina culorile sta la baza jocului si nu o mai intalnisem pana atunci. Jocul include 3 expansiuni (noi am jucat direct cu toate 3 si nu mi-a parut ca e mai greu cu ele. Stiu ca de curand a aparut jocul Pastiche care pare sa concureze la combinat culori si la pictat capodopere. Nu l-am jucat asa ca nu stiu daca e mai bun sau mai rau, dar pare sa nu aiba stresul lui Fresco. Mie mi-a placut sa incerc Fresco pentru ca venea cu o tematica noua (despre combinat culori). Senzatia mea a fost ca trebuie sa ma concentrez foarte mult fara sa am o satisfactie pe masura. Nu e un joc rau, dar nu l-as mai juca si nu il recomand.