Gateway Games - the e$$ential collection

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Going Cardboard

Gateway Games - the e$$ential collection

24 May 2011, 18:46

Mi s-a propus sa merg in seara asta sa joc boardgames cu o persoana care nu a mai vazut pana acum decat Carcassonne... Si m-am gandit: "Minunat! Hai sa incerc sa "virusez" inca un suflet, sa-i bag in sange dragostea de boardgames si sa il indrum iremediabil pe drumul plin de meeples, cuburi si zaruri." :twisted:

Apoi m-am uitat pe raft si m-am cam ingrijorat... Am cateva titluri care sunt usurele, colorate si foarte fun, dar mi se pare ca selectia nu e suficient de buna. Am avut in timp suficiente "gateway games" pe masa, dar cum am trecut oarecum de etapa aceea, au plecat si ele de pe rafturile mele, nu m-am gandit ca de unele din ele voi mai avea probabil nevoie. Asa ca apelez la ajutorul vostru. Hai sa incercam sa facem cea mai buna lista de gateway games pe care a vazut-o lumea vreodata. Si, ca sa fac lucrurile mai interesante, o sa elimin din start titlurile cele mai populare, cele care se gasesc pe mai toate drumurile si majoritatea dintre noi ne-am lovit de ele la un moment dat. Pentru ca, sa fim clari: unele jocuri se vand in milioane de exemplare, asa ca sunt sanse mari ca atunci cand vrem sa aratam cuiva cu ce se mananca un boardgame sa zica: "Aaa, Catan, il stiu pe asta... Asa e un boardgame? Ce ai altceva?"

Sa presupunem ca in loc de Catan poate fi oricare din titlurile astea: Carcassonne, Dominion, Ticket to Ride, Citadels, Pandemic, Lost Cities, Bohnanza, Small World, Stone Age, Alhambra. Ah, si fara Party Games. :)

Mai e o conditie, jocurile propuse de voi trebuie musai sa va placa si voua sa le jucati, sa nu va prind ca faceti recomandari de titluri la care in mod normal strambati din nas, dar aveti nostalgii de prin "tinerete".
Nu e nevoie sa faceti clasamente, doar sa insirati titluri - eventual cu argumente acolo unde simtiti nevoia - si sa specificati "mentiune speciala" daca e cazul la vreun titlu mai acatarii.
Fiecare mentionare a unui titlu va primi un punct, fiecare "mentiune speciala" va primi doua puncte, peste cateva zile o sa fac si un clasament sa vedem cum stau lucrurile.

"Wargames" si "dungeon crawlers" si jocuri de peste 3.0 jucati toata ziua, nu? Hai sa va vad la "gateway games"! :)

Chuckila
King Meeple
King Meeple

Re: Gateway Games - the e$$ential collection

24 May 2011, 18:53

Hahahaha, pai tu incerci sa scoti din lista de "gateway games" exact "gateway games"-urile de capatai. Si atunci nu mai are cum sa fie "the e$$ential collection" :)

cristianf
King Meeple
King Meeple

24 May 2011, 19:11

7 Wonders clar.

Sneaks & Snitches a prins incredibil la un grup de 8 oameni (am ajuns sa ne batem pe cele 5 locuri disponibile la masa) in conditiile in care 4 eram boardgameri cu state vechi si ceilalti 4 aveau la activ doar Monopoly si Roata Norocului. :mrgreen:

Din colectia mea as mentiona mai noul Pastiche si Jamaica. Daca stau sa ma gandesc, ai mei nu au refuzat niciodata o partida de Archaeology The Card Game desi la Through The Desert au strambat din nas. In rest nu am reusit sa ii despart de remi sau wist. :)

DanielIndru
King Meeple
King Meeple

24 May 2011, 19:23

Chuckila wrote:Hahahaha, pai tu incerci sa scoti din lista de "gateway games" exact "gateway games"-urile de capatai. Si atunci nu mai are cum sa fie "the e$$ential collection" :)
Pai pe astea le consider jucate, re-jucate si ras-jucate. Nu ar fi nimica esential daca as face o lista in care pe primele 5 pozitii stau Ticket to Ride my Dominion in Catan through Carcassonne during Stone Age. :)
Nu ar fi nimic e$$ential la el, ar fi doar un top pe care il poate face oricine... Vreau sa puna lumea osu' la munca si sa iasa din tipare. :)

Chuckila
King Meeple
King Meeple

24 May 2011, 19:27

djdano wrote:Vreau sa puna lumea osu' la munca si sa iasa din tipare. :)
Sir, yes Sir!!

Promit ca am sa revin si eu cu lista esentelor tari in materie de gateway aaaaacuuuusica.

tasurinchi
King Meeple
King Meeple

24 May 2011, 19:44

Nu stiu daca e permis, dar eu am doua mentiuni speciale

Tempus - un joc extrem de "underrated" din punctul meu de vedere. Destul de abstract, nu tocmai aratos, dar foarte usor de invatat si de jucat. A prins bine si foarte bine aproape la toata lumea cu care l-am incercat. Un alt avantaj ar fi ca nu e doar un simplu "gateway", ci e un "Martin Wallace gateway". Cui ii plac jocurile acestuia si vrea sa le introduca si altor prieteni, poate sa inceapa lejer cu Tempus.

Galaxy Trucker - Inovator, aratos si foarte distractiv, o bijuterie. Totusi, din cate am observat, nu prinde la toata lumea, din cauza ca o parte se joaca contratimp, fapt frustrant pentru unii.

Si acum si restul:

Moden Art - printre cele mai bune jocuri de licitatie, in opinia mea. Scurt, simplu, amuzant, unul dintre putinele Knizia in care tema chiar se potriveste cu mecanica.

Conquest of Paradise - un hibrid intre euro si light wargame, ceea ce ar fi putut sa fie Cyclades (dar nu prea e, din pacate)

DanielIndru
King Meeple
King Meeple

24 May 2011, 19:56

tasurinchi wrote:Nu stiu daca e permis, dar eu am doua mentiuni speciale
E permis, sigur ca e permis. :)
O sa vin si eu cu ale mele optiuni, dar la final, sa nu influentez in nici un fel voturile celorlalti. :P

bogdanpocol

24 May 2011, 21:47

Cyclades - surprinzator in grupul meu a devenit al 2-lea CATAN.
7 wonders - un joc bun care prinde super repede la incepatori.
Santiago - joc super destept de licitatie, care a intrecut celebrul carcassonne.(in grupul meu)
Kingsburg - Simplu , rapid (doar dupa ce se obisnuieste lumea cu el), extrem de colorat.
Saboteour - joc pt multi haios dar care poate duce la conflicte (asta cred ca intra la categoria party games pe care nu o vrei, dar eu zic ca e ceva mai mult decat un party game)
A Castle for All Seasons - worker placement dragut, mai slab decat Stone Age.

cristianf
King Meeple
King Meeple

25 May 2011, 01:27

S-ar putea sa ma insel dar cred ca am putea introduce Saboteur la gateway games si Saboteur 2 la party games.

adrim
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: euro-epic

25 May 2011, 02:21

Quoridor - merge foarte bine daca omu pe care vrem sa-l virusam stie si ii place sahul (Quoridor se joaca destul de bine si in patru nu doar in 2)
Blokus - nu l-am testat pe nici un incepator inca, dar imi imaginez ca merge ok pentru aceeasi categorie de mai sus
Samurai - usor de explicat, de asezat, de jucat - suficient de frumusel si tensionat - poate putin cam dificil de la primul joc, dar am reusit sa surprind cativa novici cu el
Age Of Empires III - cred ca as incerca si cu asta in unele cazuri, ca are omuleti de plastic si e colorat frumos, si nu dureaza chiar atat de mult

Rautz

25 May 2011, 03:05

Fara party games pffff
Daca nu cuceresti cu Dixit pe oricine inseamna ca n-o sa-i cuceresti cu nimic

Pe de alta parte nu as atrage jucatori noi cu jocuri care pot duce la conflicte, gen Catan, Saboteur, Bohnanza, The Resistance, Mafia, Citadels

Jocurile mele de atras jucatori noi sunt Dixit, Ticket to Ride, No Thanks, Dominion, Biblios, Carcassonne, Jamaica

suf
King Meeple
King Meeple

25 May 2011, 08:23

@bahaus: Ce-i drept am vazut certuri mari la Catan, dar si Ticket to Ride e stresant ca "mi-ai luat drumul!" si la Carcassonne e mancatorie. In plus, lasa-i sa-si scoata ochii :))

Rautz

25 May 2011, 10:27

Ma refer la jocurile in care poti crea conflicte pe loc, direct.
Jocuri precum Ticket to Ride sau Carcassonne au o mica doza de conflict dar e mai indirect
In TtR ocupi traseul cuiva fara sa stii ca o faci
In Carcassonne metodele de a-i fura cuiva castelul/drumul/pasunea sunt indirecte si nu usor sesizabile de catre incepatori, astfel ca nu se simt direct atacati

Din proprie experienta am avut jocuri(putine) care au iesit cu mici certuri in jocurile Carcassonne, Catan, Bohnanza, Citadels si Mafia

Carcassonne am ales totusi sa-l includ in lista pentru initiat jucatori noi pentru ca certurile survin abia cand inveti metodele de a-i sabota pe ceilalti sau a le fura punctele

DanielIndru
King Meeple
King Meeple

25 May 2011, 10:42

Astea ar fi recomandarile mele, toate sunt mentiuni speciale pentru ca toate sunt deosebite:

Samurai - pentru ca are un board deosebit si piese frumoase, pentru ca in 5 minute toata lumea intelege mecanica si stie sa il joace dar in acelasi timp e loc de multa gandire si strategie
China - pentru ca e colorat si exotic, pentru ca are oarecare reminiscente de TtR (si cei care au deja X partide de TtR la bord se vor simti confortabil in preajma lui), pentru ca se explica usor dar are nuante strategice care il fac interesant
Ra - pentru ca licitatiile sunt foarte incitante, pentru ca la 5 minute dupa ce am facut setup-ul toata lumea a inteles cum se joaca, pentru ca in fiecare tura ai de luat decizii si totul e "pe fatza"

acidutzu

25 May 2011, 11:32

Ca mentiuni speciale:

Talisman - pentru ca este usor de explicat si are de toate :)
Richochet - pentru ca este accesibil si creeaza dependenta

La restul:

Mord Im Arosa - are reguli simple si e distractiv
Fabula - pt ca dixit e exclus si fabula pt BGG nu e trecut la party ;)

DanielIndru
King Meeple
King Meeple

25 May 2011, 13:26

djdano wrote:Si, ca sa fac lucrurile mai interesante, o sa elimin din start titlurile cele mai populare, cele care se gasesc pe mai toate drumurile si majoritatea dintre noi ne-am lovit de ele la un moment dat
...
Catan
...
Carcassonne, Dominion, Ticket to Ride, Citadels, Pandemic, Lost Cities, Bohnanza, Small World, Stone Age, Alhambra.
Ca sa detaliez de ce si cum am ales sa exclud aceste titluri: motivul e clar, am vrut o lista de "gateway games" care sa fie putin in afara zonei mainstream, niste jocuri frumoase si usoare, dar care nu se gasesc pe toate drumurile si in toate vitrinele, jocuri de care nu toti cei care vor sa guste fenomenul au auzit sau s-au impiedicat. De-asta am considerat lista e$$entiala, altfel era una banala si foarte mainstream. Un alt motiv ar fi ca cei care se joaca deja de mai multa vreme au "stors" tot ce era de stors din aceste jocuri si nu vor dori sa le puna pe masa in fatza unor incepatori, ci vor alege altceva ce le gadila in mod placut latura strategico-familiala :ugeek: acum ca au cunoscut atat de multe titluri din atat de multe zone. Ei bine, despre aceste jocuri vreau eu sa aflu.

Criteriul de eliminare a fost simplu, am ordonat intreaga lista de jocuri de pe BGG dupa numarul de voturi primite si am eliminat titlurile din categoria "Family games" care au peste 10.000 voturi.

Si acum ca sa revenim la "durerea" noastra, hai sa mai vedem niste "Gateway Games". :)

Shaikan
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Dark Lord @ Natiunea Jucatoare

25 May 2011, 16:15

Sincer, inafara de party games, 2 tituluri care au prins foarte bine la majoritatea oamenilor noi si care nu au fost mentionate pana acum sunt Fresco si Power Grid.

Fresco deoarece are si un aspect deosebit, plansa este deosebita, pictura din centru atragand privirile din prima si tema este de asemenea foarte bine implementata.

Power Grid-ul pentru sistemul de licitatie...pentru faptul ca se poate juca chiar si in 6 persoane si desi regulile sunt relativ simple si usor de inteles, exista destul de multa strategie in joc care sa artraga firile competitive. :)

Tin sa mentionez ca atat Fresco cat si Power Grid au prins foarte bine si la fetele din diversele grupuri cu care joc. :D

suf
King Meeple
King Meeple

25 May 2011, 16:29

Si din nou se potriveste... Crokinole al meu, daaa! Mergi la neinitiat si - tadaaaaa! - scoti un Crokinole din buzunar :D

DanielIndru
King Meeple
King Meeple

25 May 2011, 16:33

suf wrote:Si din nou se potriveste... Crokinole al meu, daaa! Mergi la neinitiat si - tadaaaaa! - scoti un Crokinole din buzunar :D
Hai sa-ti dau tema de casa: fa un Crokinole portabil si "foldable", cam ca masa ta de jocuri. Poti? :)

suf
King Meeple
King Meeple

25 May 2011, 17:01

djdano wrote:
suf wrote:Si din nou se potriveste... Crokinole al meu, daaa! Mergi la neinitiat si - tadaaaaa! - scoti un Crokinole din buzunar :D
Hai sa-ti dau tema de casa: fa un Crokinole portabil si "foldable", cam ca masa ta de jocuri. Poti? :)
Aha, cam asa ceva? :lol:

Post Reply

Return to “Discutii generale”