Uite ca am jucat si Rex si AGoT. As zice ca abia le-am atins, asa ca am venit aici doar cu cateva pareri la prima vedere.
Ambele sunt ceva mai greu de invatat decat ar parea la prima vedere, cu multele reguli si relgulite a la FFG. Intrebarile par sa se repete la infinit "nu pot pune unitati in doua locuri?", iar jucatorii sunt mereu pierduti prin regulamente, player aids si carti. Probabil situatia s-ar imbunatati semnificativ dupa mai multe jocuri.
AGoT, jucat o data in 4, mi-a lasat un gust de Shonug. Din pacate nu ne-a priit Shogun, asa ca nu ne-am imprietenit nici cu AGoT. Un amalgam de tactici, un pic de haos adus de jucatori si ceva random in cartile trase la inceputul fiecarei ture menite sa mai diversifice putin situatia. Am senzatia ca merge destul de lent.
Rex mi-a placut mai mult, probabil pentru ca dupa mine aduce a Cosmic Encounter care mi-e pe plac, desi nu prea am cu cine-l juca. In tot haotismul jocului poti totusi sa controlezi mai multe decat ar parea, iar interactiunea dintre jucatori e excelenta (daca stiu sa o foloseasca). Am jucat 3 jocuri in 6: primul a durat doua runde, urmatorul doar una, iar urmatorul 3 runde. Jocul se termina dupa maxim 8 runde, asa ca finalizarea rapida repetata ne-a surprins si ne-am dat seama ca nu stim sa ne organizam iar colaborarea intre jucatori e esentiala. Desi mi-a placut jocul, aveam mereu senzatia ca totul se misca foarte incet si unii inca nu stiau toate regulile dupa cele 3 jocuri. Mi-a parut destul de logic, insa observand cum au decurs lucrurile pot concluziona ca e greu de invatat (sau ca eu nu stiu explica bine). Am fost dezamagit de felul in care s-a jucat jocul si mi-a fost clar ca nu eram pregatiti pentru el si nu ne dadeam seama ce avem de facut. Imi amintesc primele jocuri de Imperial cand faceam armata si mergeam sa ne anihilam unii pe altii in loc sa urmarim sa facem puncte. De aliante n-am avut parte, asa ca ramane de vazut cum e cu ele, insa nu ma astept la mare lucru. Modul in care se desfasoara luptele mi-a parut interesant, facand situatia de pe harta sa fie inselatoare si rasplatindu-i pe cei care au fost atenti la ce puteri aduc cartile adversarului. Interesant e cate lucruri se pot intampla intr-o runda de joc, multe in afara hartii. In ciuda numarului redus de actiuni pe harta (muti un grup de trupe, apoi pui un grup) mi s-a parut ca ai foarte multe optiuni bune din care sa alegi. Ca si AGoT, Rex vine cu un element aleator adus de cartile pe care le cumperi fara sa vezi ce cumperi care poate deranda, desi pe mine culmea ca nu m-a deranjat. Puteau totusi sa faca ceva cu licitatiile alea. In joc e multa informatie secreta si haos adus de jucatori, insa jocul iti da tot ce ai nevoie pentru a elimina mare parte din necunoscute. Cele 6 rase sunt pe cat de diferite pe atat de echilibrate, iar dificultatea jocului pare sa se rezume la capacitatea fiecaruia de a intelege cum gandesc ceilalti si ce optiuni au. Cred ca Rex imi place din aceleasi motive pentru care imi place si Cosmic Encounter, si probabil cui nu-i place unul nu-i va place nici celalalt. Iar cand zic ca-mi place nu zic ca stau relaxat si zambesc, ci mai degraba tensionat, stresat si poate iritat ca "nu vezi ca joci aiurea si ala castiga?"