Jocuri recomandate pentru incepatori

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
Post Reply
chrislove

Jocuri recomandate pentru incepatori

23 Dec 2009, 01:05

Pt incepatori in ale boardgames (bine ati venit :) ), parerea mea este ca e important:
1. ca regulile sa nu fie complexe, sa nu dureze mult explicatiile
2. sa arate bine, sa atraga jucatorul neinitiat
2. sa nu dureze mult jocul (cam 1h-1,5h)

Din experienta mea, cel mai bine au mers:

Bohnanza - se explica f repede, e fun, merge pt inceput.
Ticket to ride: Europe sau Romania(pe asta l-am scos la imprimanta in oras, am lipit bucatile si am facut tabla de joc) - evident, e notoriu ca fiind bun pt incepatori. Are toate ingredientele de mai sus.
Cleopatra - a prins f. bine, nu au fost intampinate greutati si a fost si f. fun.
Dominion - a mers struna, chiar am luat bataie de la un incepator :)
Carcassonne - incepatorii il vor juca la un nivel basic, adica nu vor intra in prea mari strategii. Cu timpul vor descoperi ca e mai deep.
Stone Age - e poate putin mai greoi la prima vedere pt. incepatori, dar il vor adora.
Settlers of Catan - ar putea sa placa unui nou-venit, tinand cont cat de popular e acest joc.
Lost Cities (nu card game) - foarte usor de inteles si e placut de jucat. Mai greu e sa te lasi de jucat :)

Dupa ce au incercat macar unul din cele mentionate mai sus, se poate incerca si:
Agricola - varianta simpla - e captivant
Roma - poate fi o idee pt cei mai combativi
Thebes - e destul de mult noroc in jocul asta, si asta s-ar putea sa bucure un incepator, pt ca ii da sanse de castig (sau nu :) )
Airships - e simpatic, usor de inteles
Mr. Jack - se poate incerca daca atrage ideea de joc deductiv.
Red November - e fun, simpatic, cooperativ, desi are o mecanica mai aparte si poate parea un pic incurcata la inceput.
Pandemic - sigur un incepator va fi atras de el, are o mecanica frumoasa si faptul ca e cooperativ e un plus.

adixor

Re: Jocuri recomandate pentru incepatori

25 Dec 2009, 00:17

Mie mi se pare putin cam mult Agricola pentru un incepator, chiar si varianta simpla. Ma rog, depinde de cum definim incepatorul, tind sa-l vad cam cum eram eu acum vreo 2 ani, cu Monopoly considerat joc suprem si cu mare experienta in table, rummy si alte asemenea :) Pe de alta parte, Agricola e numarul 1 in top si desi orice top in care sunt cateva mii de jocuri este discutabil (indiscutabil :) ) jocul are multe motive sa fie acolo.

As adauga la jocuri pentru incepatori, desi abstracte (si nu preferintele mele de pe primul loc) jocurile gen Ingenious. Acesta mi-a facut o impresie extrem de buna. L-am invatat in cam 3-5 minute si am jucat dintr-un foc 3 jocuri si as mai fi vrut. Uneori ideile simple si geniale sunt cele mai de efect.

Ioana

29 Dec 2009, 22:12

Sunt de acord cu primele 3 puncte enumerate de chrislove. Un incepator n-are rabdare sa citeasca sau sa-i explici ore in sir regulile jocului. Mai intai trebuie sa-l prinda microbul, apoi va incerca jocuri mai grele.

Pentru cei care n-au mai jucat board games, recomandarile mele sunt:
Carcassonne - are foarte multe extensii si fac din el un joc interesant
Ticket to Ride - oricare din gama TtR
Settlers of Catan - are multe extensii
Alhambra - are multe extensii
care se incadreaza la categoria jocurilor de familie. Cele 4 enumerate mai sus sunt printre cele mai vandute board games din lume.

Bune pentru incepatori sunt si jocurile de strategie abstracta - gen Ingenious cum spune adixor, (care mie imi plac la nebunie), cum ar fi:
Blokus, Blokus Trigon, Blokus 3D
Rocochet Robots
- nu e chiar de strategie abstracta, ci mai mult genul puzzle, labirint.
Ingenious
Yinsh, Zertz, Dvonn, Tzaar
etc. - Jocurie din gama Gipf Project.

Si jocurile de petrecere sunt foarte bune de inceput. Se invata repede si sunt extraordinar de distractive :D! Destind atmosfera!
Jungle Speed
Bohnanza
Saboteur

"Incepatorii" au de unde alege!

adixor

29 Dec 2009, 23:00

Aa, uitasem de Ricochet Robots. Suuper tare, ne e greu sa ne oprim. Mai ales cand suntem multi e un party game excelent!

Ioana

24 Jan 2010, 21:11

Dupa ce-am jucat Jamaica, pot spune ca este un joc care se incadreaza foarte bine in categoria gateway. Componentele arata superb, regulile se invata foarte repede si un joc nu dureaza prea mult (in 2 a durat cam o ora).

O idee ar fi sa ne spuna fiecare cu ce joc/jocuri a inceput (in afara de Monopoly!) si sa ne povesteasca primele impresii.

Eu am fost initiata cu Ticket to Ride, un joc cu componente de o calitate excelenta. Mi-a placut foarte mult si, desi am luat bataie la primul joc, abia asteptam sa-l mai joc pentru a-mi lua revansa! Am fost impresionata cat de mult diferea de Monopoly - in toate privintele.
Cu Ticket to Ride am reusit sa-i convertim pe aproape toti prietenii nostri!

chrislove

24 Jan 2010, 21:27

Noi am inceput cu Scotlandyard, care ne-a placut. Dar nu mergea in 2. Apoi la distanta de o luna, a primit el cadou de la colegi: Roma, Cascassonne, si Puerto Rico.
Cand am jucat Roma prima data simteam ca imi ia mintea foc :) cu atatea carti de tinut minte si reguli. Carcassonne mi-a placut, dar nu prea am inteles f bine faza cu fermele, credeam ca e doar asa, de construit orase. Puerto Rico nu mai stiu cum a fost, l-am testat in 2, nu m-a atras f tare la inceput, parea cam complex. Abia dupa 4-5 jocuri am pris drag de el.

Apoi cateva zile am luat Cleopatra, care a fost mare hit. (L-a ales el, pt ca arata bine :) ). De aici incolo am inceput sa ne interesam mai mult de un joc inainte sa il cumparam.

Indy
Chief Meeple
Chief Meeple

25 Jan 2010, 14:35

Eu am jucat prima oara Colonistii din Catan cu niste prieteni. Mi-a placut foarte mult si am cautat pe net boardgames. Am comandat Ticket to Ride pentru ca toata lumea il recomanda si parea foarte simplu de jucat.

Apoi am jucat cu aceeasi prieteni Carcassone si Puerto Rico. De atunci am fost fan definitiv al boargame-urilor :D

Am inceput procesul de evanghelizare cu toti cunoscutii cu TTR. Apoi mi-a cumparat sotia Thebes care ne-a placut si el destul de mult. De aici incolo am descoperit site-urile de specialitate si am cumparat Power Grid si Lord of the Rings.

Acum ne gandim care sa fie urmatoarea achizitie. Din pacate multa lume nu prea are rabdare sa invete jocuri foarte complicate, asa ca as vrea un joc mai simplut care sa fie fun si placut de jucat in 4-5 jucatori (ma gandesc la Alhambra ,Bonanza sau Pandemic. Sau toate 3 :lol: ). Si sunt curios sa vad si cum sunt jocurile cooperative (Arkham Horror e visul meu) si cele de investigatie (gen Mistery of the Abbey) despre care am citit destul de mult si care mi se pare foarte interesant.

P.S.: am uitat sa precizez ca 90% din persoane au fost incantate la maxim de TTR :D

chrislove

25 Jan 2010, 16:17

Desi sunt fan, Arhkam nu ti-l recomand in 4-5 chiar deloc, pt ca va dura cam mult. In 2-3 e ok, sau 4 daca stiu bine jocul.
Mystery of the Abbey e f. misto, cred ca ar merge f. bine in 4-5, nu are asa multe reguli, si cred ca vi s-ar potrivi.
Pandemic (care e de 2-4) este iar bun pt. voi, e cooperativ, noua ne place f mult, l-am jucat in maxim 3, dar cred ca e ok si in 4, nu dureaza asa mult.
Bonanza e cel mai usurel dintre toate, e fun, merge ca umplutura intre alte jocuri :).
Alhambra nu l-am jucat decat o data, deci nu ma pot pronunta.

La Cleopatra te-ai uitat? E de 2-5, ca mecanica mi se pare sa semana un pic cu TTR (strangi carti ca sa cumperi parti din palat), nu are reguli prea grele, si arata extraordinar.
Sau la Jamaica, care e 2-6, e f. fun, se joaca usor, arata extraordinar?

Indy
Chief Meeple
Chief Meeple

25 Jan 2010, 18:49

Eu la Arkham ma gandisem sa-l iau pentru a juca in 2 cu sotia (asa am citit si pe aici ca e indicat de jucat). Nu cred ca as avea rabdare sa explic un joc asa de complex altor persoane, si nici ele sa-l inteleaga :))

Shadows over Camelot cam ce dificultate ar avea ? Trebuie jucat cu oameni care sa fie trecuti prin boardgames-uri? Si pe el il am in lista, ideea in sine mi se pare foarte faina.

Ioana

25 Jan 2010, 22:59

Noi am jucat Shadows over Camelot si cu oameni care nu mai jucasera nici un board game si le-a placut. Are regulile foarte bine explicate, ca de altfel toate jocurile de la Days of Wonder. Este un joc de familie cu dificultate medie spre usoara. Cel mai bine se joaca in 6-7 jucatori.

Indy
Chief Meeple
Chief Meeple

06 May 2010, 13:36

Citadels poate intra in categoria asta de jocuri (pentru incepatori) ?

Nu prea am vazut prea multe pareri pe aici despre el :)

badeamarius83

06 May 2010, 13:53

da! merge foarte bine.
Se explica rapid, regulile sunt simple si durata jocului este relativ scurta.

Poate fi foarte distractiv cu oameni potriviti :)

bibicu

06 May 2010, 14:18

Iata si parerea unui incepator.

Daca las la o parte jocurile de Monopoly din scoala generala, remi din liceu si sahul din facultate, pot spune ca m-am apucat de boardgames acum vreo 2 luni. Am citit vreo 2 sapt pe net (BGG) si am comandat 2 jocuri din topul BGG (nu aflasem de forumul asta).

In ultimele 2 luni am observat ca preferam jocurile unde nu trebuie sa tinem minte o gramada de reguli, exceptii, descrieri (gen 15 rase, cu fiecare cu 15 puteri magice ...), ci cele unde regulile sunt simple insa jocul ne stimuleaza neuronul.

Am jucat:

Ticket to ride Europe - dragutz dar ni s-a parut cam repetitiv. In 4-5 probabil e mult mai fun pt ca tabla devine mai mica, insa tot repetitiv va fi.

Dominion - nu ne-a prins deloc. Ni s-a parut cam plictisitor (stiu ca unii vor tipa SACRILEGIU !) Chapel deck e cm misto chestie, dar cam atat.

Settlers of Catan - ne place ! Prietena mea zice ca-i place pt ca are tot felul de lucruri de facut la fiecare tur, de construit, de negociat.

Battle line - joc f bun pt 2. Foloseste neuronul si ii place si ei si mie. Reguli simple, timp pana in juma de ora.

Pandemic - excelent joc cooperativ. F multa tensiune. In functie de rolurile alese, sunt sanse mari sa luam bataie de la joc (de ex nu am reusit sa batem jocul cu Ops expert + Researcher)

Ultimele achizitii f bune pt incepatori:

Packeis am pol (Hey , that's my fish)
Gemblo (un fel de Blokus cu hexagoane).

Ambele au reguli f simple, insa sunt jocuri f tactice. In 2 e mai multa strategie, in 4 sunt mai haotice si mai fun.

Ce am mai jucat pe la intalniri si mi s-au parut f bune pt incepatori:

Dixit, Tobago

Indy
Chief Meeple
Chief Meeple

06 May 2010, 14:56

badeamarius83 wrote:da! merge foarte bine.

In cati e cel mai frumos de jucat?
Merge si in 4 ?

Ioana

06 May 2010, 15:23

Pe BGG e recomandat in 5 jucatori, dar merge foarte bine si in 4.
Acum as avea chef sa joc un Citadels sambata, pe 15 mai :). Mai vrea cineva?

Indy
Chief Meeple
Chief Meeple

06 May 2010, 15:24

Eu vreau, dar nu pe 15 mai :p

badeamarius83

06 May 2010, 16:46

Indy wrote:
badeamarius83 wrote:da! merge foarte bine.

In cati e cel mai frumos de jucat?
Merge si in 4 ?
in 5 nu cred ca l-am jucat.
Am jucat foarte mult in 4 si merge f. bine.
L-am jucat si in 6 si 8 dar parca astepti prea mult, e prea lent.
Probabil 4 si 5 e ideal.
In 3 mi se pare ca nu merge deloc, dar in schimb in 2 e excelent.

ririmia

06 May 2010, 19:09

De obicei ne stringem mai mult de 6 jucatori si jucam prin rotatie...sau cite doi oameni la un jucator. Intotdeauna am cautat jocuri pentru multi jucatori si sa nu dureze prea mult.

Ca sa ii "incalzesc" incep cu prostioare de genul:

BLUFF http://www.boardgamegeek.com/boardgame/45/liars-dice - Un joc cu zaruri extrem de usor de explicat si dureaza in jur de 15-20 minute.
DIAMANT http://www.boardgamegeek.com/boardgame/15512/diamantt - Un joc antrenant in care iti "testezi" norocul. Regulile sint foarte simple si un joc dureaza max 30 min.
SABOTEUR http://www.boardgamegeek.com/boardgame/9220/saboteur - Un alt joc de 'bluff', usor de explicat, dureaza aprox. 30 minute.
FOR SALE http://www.boardgamegeek.com/boardgame/172/for-sale - Un joc de tip 'licitatie' in doua etape, foarte usor de explicat, dureaza aprox 20 minute.
... daca lumea are dispozitia necesara incercam chiar si ACTIVITY http://www.boardgamegeek.com/boardgame/8790/activity... totul este pentru distractie si buna dispozitie.
Toate astea nu in aceasta ordine si nu obligatoriu toate. :D

Dupa aceasta 'incalzire' ne apucam de celelalte jocuri mai 'grele', marea lor majoritate din categoria "party games".

La sfarsit nu uitam un alt joc care pe cat de simplu este, atat de greu ni se pare la ora la care il jucam. :D
Pass the Bomb http://www.boardgamegeek.com/boardgame/137/pass-the-bomb

adixor

06 May 2010, 19:26

interesanta lista.. si de incercat la o intalnire. ar fi frumos daca ai putea veni pe 15 ririmia. si daca da, vorbim pt threadul cu intalnirea.

Post Reply

Return to “Discutii generale”