Essen 2010 21-24 Octombrie

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
ririmia

Essen 2010 21-24 Octombrie

17 May 2010, 14:19

Sper sa-mi conving sotia sa tragem o "fuga" anul asta la Targul International de Board Gaming (ce bine suna !)

Am citit mai demult un super articol postat de Andrei pe forumul celor de la cutia.ro dar ma gindeam ca poate obtin mai multe detalii de la cei care au mai fost si anul trecut....si cine stie... poate mutam topicul la "Intilniri". :)

Din experienta anilor trecuti ce imi puteti spune legat de cazare, transport, bilete de intrare, bani 'rezervati' pentru jocuri :D ... etc. !?

Mai merge cineva si anul asta?

fixpix

Re: Essen 2010 21-24 Octombrie

17 May 2010, 17:54

Transportul e cu 2 taisuri. Pe de-o parte cel mai rapid si eficient e cu avionul pina in Dortmund si cu trenul de acolo. Daca iti iei bilet din timp la ceva companie low-cost iesi extrem de ieftin. Pe de alta parte iti iei cu tine o valiza mare si goala si in rest doar strictul necesar, ca altfel n-o sa poti aduce cu tine inapoi prea multe jocuri. Oricum, din experienta mea Essen nu e locul in care sa-ti iei jocuri. Au exact acelasi pret ca oriunde altundeva, nici macar nu poti spune ca nu platesti transportul, din moment ce pentru a le lua cheltuiesti deja cu avion+cazare+masa. Daca scopul e achizitia de jocuri, mai bine stai acasa si comanda-le la furnizori.

Eu m-as duce mai degraba pentru atmosfera decit pentru achizitii. Ai sansa sa vezi jocurile noi, designerii preferati si zeci de mii de jucatori neobositi, ceea ce nu se poate cumpara altundeva.

Nu pot sa comentez de cazare si masa, ca am avut un regim ceva mai special, dar din cite am auzit e bine sa rezervi locurile la hotel cit mai curind. Ceva de genul azi-miine, inainte cu 2 luni e cam ocupat totul. Sau te duci in ceva asezare apropiata de unde poti lua lejer trenul pina acolo sau poti inchiria o masina.

Bani de jocuri nu prea am avut dar tot am venit cu vreo 4-5 titluri inapoi, si asta dupa ce am sters alte 5 de pe lista. E greu, eu zic ca nu e o idee buna sa ai bani la tine cind te duci la Essen.

ririmia

17 May 2010, 21:39

hmm.... deci preturile nu sint mai mici avand in vedere ca este un "Targ International"... sau poate am ramas eu cu fixatia targurilor de la noi gen.. CERF...
Trebuie sa iau si eu cum ai spus si tu .. macar 4-5 titluri. :)

...si am mai retinut ceva... sa am un aparat foto pentru multe poze cu "celebritatile" boardgaming-ului !

Chuckila
King Meeple
King Meeple

18 May 2010, 09:45

Noile aparitii e putin probabil sa le iei la discount, insa e posibil sa reusesti sa obtii copii semnate de catre game designer (ceea ce pentru mine este un mare plus).

Dar pe langa noile aparitii, vor fi si standuri unde se vor vinde jocuri mai vechi si s-ar putea acolo sa reusesti sa iti iei ceva la pret bun. Cu un mic dezavantaj - majoritatea jocurilor vor fi de la producatori germani, deci e cat de cat bine sa iti iei jocuri fara dependenta de limba.

Pe mine unul ma bate foarte tare gandul sa ma duc, sa vedem ce mai apare pana in Octombrie totusi.

sebik80
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Just Muerte

06 Jul 2010, 14:34

S-a pus putin praful pe subiectul Essen - eu as vrea sa merg (ca in ultimii 2-3 ani cand nu am ajuns din diferite motive :( ). Ar mai fi clienti? Oare ar fi viabil de mers cu masina? Vro 3-4 oameni ca sa renteze si ca sa ramana loc si de jocuri. Eu sunt de acord cu Chuckila ca poti gasi jocuri ceva mai vechi la preturi foarte bune sau chiar jocuri la mana a doua - tin minte mai multe poze cu standuri mari cu jocuri second hand. :D

Chuckila
King Meeple
King Meeple

06 Jul 2010, 15:50

Daca tot sunt in "posturi utile" mood, hai sa fac un post si pe tema Essen. Cu mentiunea ca tot ceea ce voi scrie este aplicabil plecarilor din Cluj.

1. Drumul

In general, alternativele calatoriei in Europa sunt masina, respectiv avionul. Am decis sa ignor caruta, autocarul/autocamionul si sania. Am sa le iau cu rand, cu avantajele si dezavantajele fiecareia. 3 avantaje si dezavantaje de caciula:

Masina:
- Avantaje:
* Flexibilitatea programului - Cei care aleg masina vor avea avantajul de a-si aranja excursia dupa bunul plac. Se pleaca seara/naoptea pentru a ajunge acolo pe dimineata, direct in mijlocul actiunii? Sau se prefera condusul pe timpul zilei, pentru a ajunge la hotel seara pentru un dus/somnic bun?
* Cazare - Strans legat de flexibilitatea programului este si flexibilitatea alegerii locului unde se va alegea cazarea. Nu mai sunt locuri in Essen? In maxim 40 km sunt Dortmund/Dusseldorf/Gelsenkirchen/Bochum, toate alternative extrem de bune pentru cazare. Si probabil mai ieftine pe perioada targului decat ceea ce se poate gasi in Essen.
* Spatiu pentru dusul/adusul de goodies - Ce ne doare cel mai mult cand mergem la Essen, nu? Degeaba ne vom stabili tot felul de limite, limitute si bariere la ce luam/nu luam, totul se va narui ca un castel de nisip odata ajunsi acolo. Asa ca va fi nevoie mare de spatiu; masina, fata de avion, are avantajul portbagajului.

- Dezavantaje:
* Oboseala - Oricat de obisnuiti suntem cu masina, un drum de 15-20 ore cu masina e hardcore. Mai prindem si lucrari la drumurile patriei si deja plecam in vacanta cu capsa pusa.
* Costul - Via Michelin aproximeaza la 170 EUR drumul dus - 145 EUR combustibil + 25 EUR taxele de drum. Dus-intors, rotunjit, ajungem la 350 EUR. Mult dom'le, dincolo era mai ieftin!
* Elementul surpriza - Pateste ceva masina, suntem buni de plata. Putin probabil, insa posibil. Fata de o masina inchiriata, pe care am da-o inapoi si am luat alta.

Avionul:
- Avantaje:
* Costul - Dus-intors, Cluj - Dusseldorf pentru 2 persoane cu WizzAir in perioada 19-26 Octombrie ~= 250 RON. Pretul unui Descent. Cluj - Dortmund 20-25 Octombrie 2 persoane ~= 250 RON.
* Time is money - De pe str. Tulcea, Cluj pana pe Herr Muller Strasse din Dortmund (exista asa ceva?), 4 ore. Tinand cont ca zborurile spre Germania sunt in jurul amiezii, se ajunge numai bine pentru check-in, pranz si o scurta (unica?!) plimbarica de recunoastere a zonei.
* No stress - Daca nu avem surprize cu compania aeriana la momentul decolarii/aterizarii, ar trebui sa avem aceeasi stare de spirit pe care am avea-o daca am trece orasul sa ne vizitam prietenii. Pentru mine acesta este cel mai mare avantaj - detest sa fiu irascibil din cauza oboselii.

- Dezavantaje:
* Program fix - Mai ales in cazul companiilor low-cost, schimbarea datei zborului costa mult mai mult decat biletul in sine. Asadar, suntem legati de data/ora la care am cumparat biletul
* Mobilitate - Daca nu se va gasi/nu se va dori cazare in Essen, va fi necesara inchirierea unei masini. Eu unul nu consider acest fapt un dezavantaj, insa pentru altii acest cost suplimentar ar putea intra la dezavantaje. Daca se aduna 4 diuzi (sau o combinatie de diuzi si diude) la o masina, deja scorul pe persoana/zi devine acceptabil.
* Spatiu - Un bagaj/persoana s-ar putea sa fie cam a zecea parte din ceea ce ar avea nevoie un gamer la Essen. Dezavantaj care ar putea sa fie compensat daca se gaseste un amic boardgamer de pe forum cu masina - il incaltam cu tot ce am cumparat si am scapat. Eventual il mituim cu o bere :D

Si acum cateva observatii personale.

1. Daca ar fi sa merg, as merge doar cu Lavinia, fara Evelin. Din pacate, nu cred ca se poate.
2. Intre Dortmund si Dusseldorf, aleg fara sa clipesc Dusseldorf in conditiile in care ambele zboruri sunt in aceeasi zona de pret. Nu de alta, insa la aprox 25 km de Dusseldorf este Wuppertal (Club Butan anyone?!). Prietenii (care au ascultat A State of Trance 400) stiu de ce! Board gaming + o seara de clubbin = dementa!
3. As lua cu mine 1 tricou, 3 bucati de sosete, cativa budigai si ATAT! Ah, si cel mai mare bagaj de cala pe care l-as gasi.

Daca cumva reusim sa ne eliberam acel weekend, am sa suflu goarna aici pe forum. Cu cat mergem mai multi, cu atat distractia ar fi mai mare.

sebik80
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Just Muerte

06 Jul 2010, 16:25

Da, bine zici, multe pros and cons :) O solutie la unul din dezavantajele avionului (spatiul) ar fi livrarea unui pachet in tara direct de acolo - citeam pe bgg ca multi fac asa. Bine, solutia asta poate genera un dezavantaj suplimentar - costul livrarii - insa e o solutie de luat in calcul.

Ioana

07 Jul 2010, 00:00

Foarte buna si utila lista Chuckila! As vrea sa mentionez ca, in cazul plecarii cu avionul, pentru deplasarea intre Dusseldorf/Dortmund si Essen se poate calatori cu trenul, fara batai de cap :), iar in Essen cu metroul.

MandrulDuce
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Dungeon Master

07 Jul 2010, 14:16

Va rupe in doua trenul in germania. AM o prietena ce rezideaza acolo de cateva luni si stiu de cand a plecat ca biletul dfe tren o costa cat avionul . Which kinda sucks...indiferent de cat de diferita ar fi definitia nemtilor a cuvantului "Tren" fata de ce e la noi.

Never play cat and mouse games if you're a mouse.
Life, like all games, becomes fun when one realizes it's just a game!

fixpix

07 Jul 2010, 17:32

Ioana wrote:in cazul plecarii cu avionul, pentru deplasarea intre Dusseldorf/Dortmund
Bine zice Ioana, biletul intre cele doua orase e undeva pe la 5 euro daca tin eu bine minte. Maxim 10 cu tot cu autobuze schimbate.

alia
Special Meeple
Special Meeple

08 Jul 2010, 18:10

Am verificat pe http://www.bahn.de/i/view/GBR/en/index.shtml si un bilet de tren de la Dortmund din aeroport pana la Essen costa in jur de 46EUR dus intors. Eu mi-am facut deja rezervari si mi-am cumparat biletul de avion si va pot spune ca nu prea mai exista locuri in hotelurile din apropiere de Messehallen. Cel putin nu la preturi rezonabile.
Daca se hotaraste cineva sa mearga cu masina voiam sa intreb daca primeste ceva, o atentie, ceva acolo:) ca sa transporte ceva jocuri inapoi spre casa, respectiv Cluj.

/alia

Ioana

29 Sep 2010, 12:24

Ca tot se apropie cu pasi repezi marele targ, sa va prezint primele 2 pagini dintr-o lista cu care m-am intalnit pe boardgamenews: Most anticipated games at Essen 2010.
Most-anticipated-games-at-Essen-2010.jpg
Most-anticipated-games-at-Essen-2010-2.jpg
Pe mine m-au facut curioasa (din jocurile listate) 7 Wonders, London, Merkator, Tikal II, Gosu, Automobile si Isla Dorada. Voi ce joc asteptati cu nerabdare sa apara la Essen si apoi in Romania?

adixor

29 Sep 2010, 14:30

7 wonders, da, suna bine. si Tikal 2 si automobile si isla dorada (desi probabil e ceva light gen adventurers).

haretel

29 Sep 2010, 14:31

Ciudat ca Fabula nu e in primele 2 liste :)

sau nu e lansat la Essen ?

Ioana

29 Sep 2010, 14:56

Si eu m-am mirat, mai ales ca-l astept cu mare nerabdare (dar am uitat sa-l trec in lista...) Cu siguranta Fabula se va lansa la targul de la Essen, pentru ca pe site-ul asmodee.com scrie Available October 2010.

Ioana

19 Oct 2010, 11:22

Fixpix, te gasim la Essen anul acesta, lansand Civitas? In ce stadiu se mai afla jocul tau?

fixpix

19 Oct 2010, 18:55

As vrea eu. Din pacate o excursie in Germania este destul de problematica pentru mine. O sa astept rabdator urmatorul GenCon, care este ceva mai accesibil.

Jocul merge inainte, chiar acum citeva zile am primit raspuns de la Z-man despre el. Negativ, dar totusi raspuns. :D

VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator

19 Oct 2010, 20:50

Apropo de lista cu cele mai asteptate jocuri, yo! propun urmatoarele, fara a fi puse in vre-o ordine anume: Kaigan, K2, Inca Empire, 7 Wonders, The Great Fire of London, Khan, Mousquetaires du Roy, Jerusalem, 51st State si London... Cam multicele, dar stiu ca asa ii sta bine oricui, cu un wishlist generos. :D
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

taticu

20 Oct 2010, 07:27

la K2 deja am facut preorder, ptr restul ma lupt cu aia de pe acolo :D essen, here we come!

Dang

20 Oct 2010, 15:36

Civilization se va lansa la Essen?

Post Reply

Return to “Discutii generale”