Nu ma intereseaza discutii legate de moraliatea acestor copii, vreau sa ma adresez doar celor care au o pasiune in a reface, preface, creea jocuri ieftin (pentru ca unuii chiar nu au bani...), si pentru mine e fun
Vreau sa adaug doar ce spune legea Romaniei: ”Nu constituie o incalcare a dreptului de autor, in sensul legii privind dreptul de autor si drepturile conexe, reproducerea unei opere fara consimtamantul autorului, pentru uz personal sau pentru cercul normal al unei familii, cu conditia ca opera sa fi fost adusa anterior la cunostinta publica, iar reproducerea sa nu contravina utilizarii normale a operei si sa nu il prejudicieze pe autor sau pe titularul drepturilor de utilizare.” http://www.legal-brand.ro/dreptul_de_au ... ile_conexe
Pentru început: Coloniștii din Catan este un board game creat de Klaus Teuber în 1995. Jucătorii își asumă rolul de coloniști, fiecare încearcă să construiască și să dezvolte orașele lor în timp ce tranzacționează și acumulează resurse. Jucătorii sunt recompensați cu puncte odată cu dezvoltarea propriilor orașe. Primul care ajunge la un anumit număr de puncte este câștigătorul.
Regulamentul il puteți găsi, din păcate, doar in engleză: https://drive.google.com/open?id=0B431J ... authuser=0
sau un ghid in romană: http://www.profeasy.com/Colonistii/
O să încerc să explic într-o altă postare regulile pe scurt. Până atunci, am să detaliez piesele componenete:
Margini (6)
Hexagoane (19)
Cărți de joc (resurse-95; dezvoltare-25)
Cărți speciale (2)
Cartonașe cheltuieli de construcție (4)
Piese (așezări-20; orașe- 16; drumuri- 60; hoț-1)
Jetoane cu numere (18)
Zaruri (2)
Detalii tehnice și ustensile:
# MUCAVA
Pentru margini, hexagoane și încă câteva lucruri, vom folosi mucava (carton de presat. de legătorie, folosit de obicei pentru cartonarea cărților, confecționarea cutiilor sau ambalajelor), dar din experiență vă spun că este: foarte bun și pentru ceea ce facem noi aici.
Cartonul mucava se poate găsi în București pe Str. Lipscani, la Hanul cu Tei, în cadrul magazinelor de pictură (primul pe dreapta cum vii de la leoaică), la un preț de 7 RON (2mm) sau 9 RON (3mm) , lungime: 1m, lățime: 70cm. Dar cred că se poate găsi și în alte orașe ( Buzău: Dani Cris,93), dar și pe internet: http://www.rik.ro/hartie-tipografica/ca ... ucava.html (nu e al meu, nu am cumparat de aici, nu fac bani din reclama , e doar o propunere, cautati si voi pe net) Eu am folosit pentru joc: o bucată de mucava 70x100mm de 2mm ( 7 RON* )
# COLI DE CARTON
Pentru toate cărțile de joc, adică pentru resurse și cărți de dezvoltare, vom folosi coli de carton mate A4.
Se pot găsi în aproape orice papetărie. Eu am cumpărat de la ACTIV S.R.L. (papet.ro) Str. Sf Vineri intersecție cu Str. Stelea Spataru (Zona Unirea, București) la 0.5 RON/coală (230g), Dar recomand si Depozitul de Papatarie tot in București dar livrează și în țară. În Buzău recomand: Dani Cris 93 pe Str. Al. Marghiloman nr. 94 sau Str. Ostrovului.
Eu am folosit pentru joc: 7 coli de carton mate A4 / 230g ( 3.5 RON* )
# COLI AUTOADEZIVE (etichete autoadezive)
Pentru a da culoare jocului, și pentru a creea cu adevărat jocul, ne vom folosi pentru aproape orice (în afară de zaruri și piese de plastic) de coli autoadezive sau etichete autoadezive A4.
Se pot găsi în mai multe papetării, Eu am cumpărat de la Depozitul de Papetarie un toc de 100 bucăți etichete autoadezive A4, la 30 RON. Dar recomand ACTIV S.R.L București sau Dani Cris 93 Buzău, dacă doriți să cumpărați la bucată.
Eu am folosit pentru joc: 15 coli (cărți de joc și jetoane) + 5 (hexagoane, cărți speciale și reguli construcție) + 6 (margini) = 26 de etichete autoadezive A4 ( 8 RON* )
# IMPRIMANTĂ
Colile autoadezive trebuie imprimate, de aceea avem nevoie de o imprimantă. Eu mi-am cumparat de curând o imprimantă HP cu sistem CISS 550 RON. Recomand CISSMARKET. De ce CISS? Este practic, calitativ si reduce costurile de imprimare.
# CUTTER/ FOARFECĂ
Totul trebuie tăiat și de aceea avem nevoie de un cutter pentru mucava și de o foarfecă pentru coli, de preferat și o foarfecă specială ondulată pentru colțurile cărților de joc.
# CREION/ RIGLĂ/ RADIERĂ
Dacă ne-am procurat toate aceste ustensile, putem începe:
1.MARGINI (6)
Marginile se vor confecționa din mucava și coli autoadezive, am atașat la final materialele necesare pentru acestea. Ca idee de prelucrare: se scot la imprimanta pe coli autoadezive, se decupează, se lipesc pe mucava, apoi aceasta este taiată cu cutter-ul în forma dorită.
Recomand ca dimensiunile să fie respectate, iar pentru ca marginile să se îmbine mai bine recomand ca îmbinăturile să aibă forma de trapez.
Sunt 6 margini cu porturi diferite, atenție la numerele de pe margini.
2. HEXAGOANE (19)
Hexgoanele se vor confecționa din mucava și coli autoadezive, am atașat (aici) materialele necesare pentru acestea. Ca idee de prelucrare: vezi marginile (1*)
Hexagoanele sunt urmatoarele: 3 stânci , 3 lut, 4 păduri, 4 câmpii, 4 suprafețe agricole și 1 deșert.
Pentru dimensiunile exacte ale hexagoanelor am atașat (aici) o imagine.
Recomand mare atenție la confecționarea hexagoanelor, respectand dimensiunile, pentru ca jocul să se poată îmbina corect.
3. CĂRȚI DE JOC (120)
Cărțile de joc se vor confecționa din coli de carton mate și coli autoadezive. Vom avea nevoie de 120 de carți de joc (resurse-95; dezvoltare-25). Dimensiunile cărților de joc sunt urmatoarele: 4.5x7cm.
Am atașat la final materialele necesare. Trebuie să ținem cont că avem 95 de cărți cu resurse (19 oaie, 19 lemn, 19 cărămizi, 19 minereu și 19 grâu ) și 25 de cărți de dezvoltare (14 soldat, 2 construcție de drumuri, 2 monopol, 2 descoperire, 5 punct câștigător ).
Ca idee de prelucrare: se aranjează in pagină resursele si cărțile de dezvoltare necesare (se recomandă ca pentru print să se folosească o dimensiune puțin mai mică), apoi se printează pe colile autocolante, acestea se pot lipi pe colile cartonate apoi se decupează, sau se pot decupa separat. Atenție la lipirea autocolantelor diferite, pentru spate: avem 95 pentru resurse și 25 pentru dezvoltare. Colțurile pot fi tăiate cu foarfeca specială ondulată.
4. CĂRȚI SPECIALE (2)
Pentru cele 2 cartonașe / 2 cărți speciale, vom folosi mucava și coli autoadezive. Cărțile speciale cu câte două puncte câștigătoare sunt: "Cea mai mare armata." și "Cel mai lung drum." Dimesiunile cărților speciale sunt: 7x9cm.
Am atașat la final materialele necesare. Ca idee de prelucrare: vezi marginile (1*)
5. CARTONAȘE CHELTUIELI DE CONSTRUCȚIE (4)
Cartonașele de cheltuieli de construcție (4), le vom confecționa din mucava si coli autoadezive. Dimensiunile cartonașelor sunt: 6x7cm. Am atașat la final materialele necesare. Ne trebuie 4 cartonașe. Ca idee de prelucrare: vezi marginile (1*)
6. PIESE (97)
Avem nevoie de piese pentru: drumuri (15x4); așezări (5x4); orașe (15x4) și 1 hoț. Avem nevoie de 4 culori diferite pentru aceste piese. E mai complicat cu achiziționarea pieselor, dar pot să vă dau câteva idei.
Eu folosesc piese LEGO.
Dar cred că se pot folosi bucăți de lemn vopsite in 4 culori, plastilină care se întărește si care poate fi vopsită sau chiar mucava, dar puteți să va folosiți imaginația și să găsiti voi alte metode și m-aș bucura să imi spuneți si mie
7. JETOANE CU NUMERE (18)
Vom confecționa jetoanele cu ajutorul unei monede de 50 de bani, mucava si coli autoadezive. Am atașat (aici) materialele necesare pentru printat.
Ca idee de prelucrare: cu ajutorul monedei de 50 de bani, vom face 18 cercuri pe mucava apoi le vom decupa cu foarfeca (de preferat), vom scoate la imprimanta pe coala autoadeziva jetoanele si le vom decupa, apoi le vom lipi pe jetoanele de mucava. Pe spate se poate lipi o eticheta autoadezivă albă.
8. Zaruri (2)
Avem nevoie pentru joc, de 2 zaruri, se pot găsi in mai multe magazine, în special în papetării. Dar nu îmi fac probleme că aceste piese nu le veți găsi.
Admin edit: link removed , găsiti toate materialele necesare pentru a face acasă, ieftin, rapid dar și distractiv, jocul Colonistii din Catan - jocul de bază.
După ce toate piesele au fost confecționate, ansamblate sau achiziționate, jocul ar trebui să arate ca în imaginile de mai jos. Distracție placută! Aștept păreri și comentarii! Sper că v-am fost de ajutor și voi revenii cu alte: Cum se fabrică homemade ( handmade ) board game-uri.
...