Lucruri pe care nu vreau sa le mai aud cand joc boardgames

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
Post Reply
DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Going Cardboard

Lucruri pe care nu vreau sa le mai aud cand joc boardgames

02 Dec 2015, 14:52

... dar pe care le voi mai auzi cu siguranta. Pentru ca jucam mult, uneori obositi, alteori usor iritati, de multe ori coplesiti de ce ni se intampla la masa de joc. :)
Includ si cate o situatie de "reverse engineering" ca sa indulcim lucrurile.

Si as vrea sa aud si "preferatele" voastre.

1. "A cui tura e??"
Dupa ce 10 minute nu s-a intamplat nimic si evident e tura lui/ei. Si nici nu s-a gandit ce vrea sa faca, asa ca mai trec 10 minute.
Reverse engineering: A ramas legendara expresia "de atunci e tot tura ta" dupa intalnirea de la Oasa cand ne spuneam unul altuia expresia dupa 5 secunde de asteptare. Cred ca prima oara am folosit-o cand am facut o pauza de vreo 20 minute in timp ce dibuiam regulile de la Arkwright.

2. "Nu mi-am luat puncte/bani pentru cutare actiune acum 3 runde..."
Bineinteles ca nimeni nu-si mai aduce aminte nimic.
Reverse engineering: Paka ne-a batut cu 10 puncte avans in La Granja (75-64-63-58, parca) uitand sa-si ia bonus dupa fiecare livrare in piata - vreo 5 in total. Fiecare bonus poate fi o actiune ce aduce 1-2 puncte la momentul potrivit.

3. "Vreau sa fac asta. Nu am voie?? De ce nu?"
Dupa ce i s-a explicat de 3 ori in ultimele 20 minute de ce nu se poate.
Reverse engineering: descoperim cu totii pe la jumatatea jocului ca nu am facut ceva bine, continuam cu regulile corecte, numai ca sa ne dam seama la sfarsit ca era bine cum am facut prima data.

PS: Daca va regasiti in vreuna din situatii, nu o luati personal. Va asigur ca nu sunteti un caz unic.
Tot ce am scris aici e documentat din minim 5 intamplari reale. :)

Imago
Administrator
Administrator

Re: Lucruri pe care nu vreau sa le mai aud cand joc boardgam

02 Dec 2015, 15:17

"Nu mai tin minte jocul asta, te rog sa fii calm si sa-mi explici pe indelete cea ce nu inteleg".
- E a saptea partida, imi pare rau ca nu tii minte nimic din el. Uite manualul, cheat sheeturile, stai 5 minute si aminteste-ti ce trebuie sa faci. Ba chiar gandeste-te si la o strategie care vrei sa o adopti in aceasta partida.
Last edited by Imago on 02 Dec 2015, 16:38, edited 1 time in total.

LookyRo
King Meeple
King Meeple

02 Dec 2015, 15:50

"Cand se termina jocul asta?"
- Asta se intampla la jocurile tematice, pentru cei pe care nu-i prinde jocul. Desi am zis dinainte ca jocul dureaza cel putin o ora.

"Ah, nu asta voiam sa fac. Pot sa rejoc tura?"
- La jocurile de carti se intampla mai des asta, cand nu-s atenti ce carte joaca.

26octombrie
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Awesome Silly Bard

02 Dec 2015, 16:29

no stones in my pocket
I live in a glass house...

Blackbane

02 Dec 2015, 17:09

"Eu nu ti-am facut nimic. De ce imi iei locul / furi resursele / nu ma lasi sa fac actiunea aia?"

La mai toate worker placement-urile destul de tight ( Alien Frontiers, Die Staufer, Marco Polo ).

"N-aveti incredere in Vlad!"

Cu precadere la The Resistance si Cosmic Encounter

"Nu putem sa jucam Dixit mai bine?"

- self-explanatory

Shaikan
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Dark Lord @ Natiunea Jucatoare

02 Dec 2015, 17:20

"N-aveti incredere in Vlad!"

Patesc acelasi lucru(inlocuind numele :)) la Robin Hood, Coup si orice alt joc de bluff, nimeni nu crede ca sunt negustor cinstit :(

[/quote]

AngelEye
King Meeple
King Meeple

02 Dec 2015, 17:29

Shaikan wrote:"N-aveti incredere in Vlad!"
Patesc acelasi lucru(inlocuind numele :)) la Robin Hood, Coup si orice alt joc de bluff, nimeni nu crede ca sunt negustor cinstit :(
Deci imi este o mila de tine, sincer, ma crezi ? :mrgreen:

Lasand "gluma" la o parte cam aceeasi problema o am si eu si la randul meu incerc sa retaliez la fel si in felul asta imi stric concentrarea :)

"Stai ca as vrea sa refac mutarea la care m-am gandit cat ati jucat voi alte jocuri " din pacate si aici ma mai simt cu musca pe caciula desi nu la fel de des ca altii :lol:

Chestia cu al cui e randul cred ca este valabila pentru toti boardgamerii din lume ca de altfel si 99 % din cele enumerate pana acum si nici nu cred ca vom scapa de ele :)

danielM
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: general de sufragerie

02 Dec 2015, 23:09

”Hai sa incepem jocul si vedem pe parcurs”

Dupa ce am pus jocul pe masa si nu am explicat mai mult de un sfert din el..

26octombrie
King Meeple
King Meeple

02 Dec 2015, 23:18

danielM wrote:”Hai sa incepem jocul si vedem pe parcurs”

oo, da! asta e cea mai crunta :evil:

danielM
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: general de sufragerie

02 Dec 2015, 23:21

26octombrie wrote:

oo, da! asta e cea mai crunta :evil:
”but.. nici macar nu ti-am spus ce actiuni poti sa faci!”

Chiar e crunta .___.

26octombrie
King Meeple
King Meeple

02 Dec 2015, 23:28

imi tot propun ca, daca cand mai aud asta, sa zic: bine, hai sa jucam! it should be goood... :twisted:

Chuckila
King Meeple
King Meeple

03 Dec 2015, 02:55

La Madeira si Signorie trebuie sa jucam cu astia. Dupa 1 tura sa se ridice debusolati de la masa ca si cand i-a lovit marfarul la 80 km/h.

Corwin
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Terraformer

03 Dec 2015, 12:38

Oh god, yes... Am aplicat si solutia propusa de 26octombrie: "Hai sa incepem, e tura ta, ce faci?" "Pai nu stiu..." :td:

In general incerc sa le spun oamenilor dinainte cam cat dureaza explicarea regulilor, sa limitez sansele sa aud fraza de mai sus.
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe Yucata și Board Game Arena.

26octombrie
King Meeple
King Meeple

03 Dec 2015, 13:40

De fapt, cel mai mult ma enerveaza altceva, si nu cred ca are vreo rezolvare facila. Faza cu barna si paiul. O sa exemplific.

Ma scoate din minti cand cineva ma intrerupe la explicarea regulamentului! Cand incerci sa cuprinzi un joc intr-un tot unitar, ai nevoie de o structurare, care poate iti ia cateva minute. Stiu persoane care ma intrerup si completeaza, ceea ce ma scoate de pe sine si-mi displace profund. Cand altii explica, daca o fac cumva cu acelasi sistem ca al meu e ok, dar daca explica dupa alte harti mentale..., quess what?! :twisted:
La intalnire mi-am dat seama ce mutant nesuferit pot fi uneori; Adrian a explicat doua jocuri la masa, pentru ceilalti, jocuri pe care eu le stiam (Tigris si Hansa). My evil twin a pus stapanire pe mine, soptindu-mi ca sigur nu le explica la fel de concis, la fel de tematic, la fel de eficient ca mine si sigur ca trebuie sa zic si eu ceva... over and over...
So, pe langa scuzele pe care i le datorez, ceea ce voiam sa subliniez e urmatorul lucru: We all live in glass houses and yet we carry around a pocket full of stones.

In consecinta, sunt cateva chestii usor iritante la masa, dar nu-s un capat de tara, bucuria jocului ma recompenseaza inzecit, asa ca n-am a ma plange. Singura chestie care ma scoate cu totul din atmosfera de joc si-mi stinge orice bucurie e (noroc ca e foarte rara) situatia in care cineva are ceva cu altcineva (nu neaparat cu mine) si se foloseste de joc pentru a-si regla conturile. Mi se pare esential sa existe si mecanisme de take that, fara ele jocurile ar deveni waaay too boring, dar sistemul trebuie sa fie sa dai in cel care e mai in fata, nu sa te intorci spre cel din urma si sa-i tragi cu sete. Cand esti in fata mi se pare normal sa iti asumi tinta de pe tricou, cand esti ultimul nu :)

Blackbane

03 Dec 2015, 15:33

26octombrie wrote: situatia in care cineva are ceva cu altcineva (nu neaparat cu mine) si se foloseste de joc pentru a-si regla conturile
Funny that you mentioned that!

Situatie de la ultima partida de Cosmic Encounter:

Joc in 6 oameni. 5 dintre noi cu 4 colonii pe planetele adversarilor ( deci la o colonie de castigarea jocului ), al saselea jucator cu 3.

Vine randul meu sa atac. Fac encounter cu un jucator care avea si el 4 colonii. In mana am numai carti mici, plus una de negociere. Stiam clar ca si el care carte de negociere in mana.
Eu: - Eu propun sa negociem. ( inainte sa jucam cartile )
El: - Bine.

Dam cartile pe fata, ambele carti de negociere:
Eu: - Perfect! Tu iti pui o colonie pe o planeta de-a mea, eu pe una de-a ta, castigam amandoi jocul.
El: - Nu.
Eu: - Pai de ce? Ca pana vine randul tau mai sunt doi jucatori, amandoi cu sanse sa ia ei jocul.
El: - Nu.
Eu: - E ilogic... Castigam amandoi in felul asta...
El: - Da, am inteles asta. Dar nu vreau sa castigi tu.

Corwin
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Terraformer

03 Dec 2015, 16:10

Image
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe Yucata și Board Game Arena.

ProfessorChaos
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Miniature Painter

07 Dec 2015, 20:22

Shaikan wrote:"N-aveti incredere in Vlad!"

[/quote]

Păi asta poate fi transformată într-o strategie de joc excelentă: Fii negustor cinstit și probabil o să câștigi.
Nothing to prove. I play to have fun.

Colecția mea
Wishlist
De încercat/luat prin trade

ProfessorChaos
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Miniature Painter

07 Dec 2015, 20:47

Aici o să-mi asum eu puțin rolul de avocat al diavolului. Ca orice gamer neaoș și eu tind să explic toate regulile cap-coadă înainte să începem. Și aici o să-mi pun puțin ochelarii de dom' profesor: oamenii au moduri diferite de învățare (chestie de care nu se ține cont nici în școala românească). Principalele pe care mi le aduc aminte erau: vizual, auditiv, chinestezic, (posibil și abstract, ceva...) Aștia chinestezici ne scot din pepeni că până nu pun ei mâna să facă să greșească și să repete de câteva ori nu pot reține. Și cam asta e, n-ai ce să le faci. Fie te adaptezi la modul lor de învățare fie treceți pe Dixit.

Putem să-i împărțim și pe thinking, feeling, intuitive, sensorial. Pe ăștia mai visători clar trebuie să îi prinzi cu o poveste, o vrăjeală la început și pe parcurs să treci la chestii mai tehnice.

Dar dacă-i duce puțin și capul merită investiția de răbdare.

Exemplul1: zilele trecute am jucat Kemet cu un prieten și mi-a zis clar că primul joc e de sacrificiu până se prinde de combouri și mecanici, dar că-i place și să mai jucăm. În primul joc l-am snopit, în al doilea a câștigat la 2 puncte distanță, partidă action packed și super distractivă.

Exemplul2: Prietena mea - dacă dureaza mai mult de 5 minute explicațiile de început am plictisit-o. Am învățat să-i dau clar povestea și contextul la început și apoi când vine tura îi explic mai în detaliu ce poate să facă și joc mai light prima partidă. Dacă i-a plăcut ne mai jucăm și jucăm mai pe bune cu minim de explicații, că oricum a prins de la prima partidă. Dacă n-a prins-o jocul măcar nu mi-am bătut gura degeaba și punem bine cutia la adunat praf.

Bineinteles sunt si oamenii cu ADHD cărora trebuie să le explici la fiecare tură ce le face rasa din SmallWorld... în cazul ăsta hobby-ul nu e de ei :)
Nothing to prove. I play to have fun.

Colecția mea
Wishlist
De încercat/luat prin trade

Post Reply

Return to “Discutii generale”