Scythe
- Chuckila
- King Meeple

Re: Scythe
E un joc bunicel, atat. Agricola, pe de alta parte, este un joc superb. Indiferent de pozitia in topul BGG.
Apreciam mai mult topul BGG in care primele 5 locuri erau acontate de Twilight Struggle, Agricola, Through the Ages, Puerto Rico si Terra Mystica (nu neaparat in aceasta ordine), decat cel in care sunt Pandemic Legacy, noul TtA, Twilight Struggle, Terra Mystica si Caverna. Cu sanse mari ca Star Wars Rebellion si Scythe sa ajunga in primele 5 la randul lor.
Se pare ca sunt in minoritate.
Apreciam mai mult topul BGG in care primele 5 locuri erau acontate de Twilight Struggle, Agricola, Through the Ages, Puerto Rico si Terra Mystica (nu neaparat in aceasta ordine), decat cel in care sunt Pandemic Legacy, noul TtA, Twilight Struggle, Terra Mystica si Caverna. Cu sanse mari ca Star Wars Rebellion si Scythe sa ajunga in primele 5 la randul lor.
Se pare ca sunt in minoritate.
- Zmiq86
- Chief Meeple

Nu sunt foarte surprizat. Am jucat Agricola dupa am jucat Caverna și pot să zic că Caverna este cateva ori mai suberba decât Agricola. Da, este un fapt că Agricola a fost un joc foarte suberb, dar acum prin Caverna și odata mai ales Scythe nu e așa. Și despre Scythe - cred că locul 10 e puțin prea mult pentru el, dar dacă oameni-i le plac nu putem să facem nimic 
- VickdaReaper
- Super Moderator

Un răspuns scurt - cult of the shiny and new.
Un răspuns lung - n-am nimic cu Scythe, e un joc bun, dar nicidecum material de top 10. Are avantajul de a fi foarte nou, Foarte arătos şi foarte bine promovat. Eu rămân la părerea că Agricola este jocul mai bun dintre cele două, dar probabil că vârsta, fazele acelea "agonizante" de hrănire şi solutia mai la îndemână din Caverna îl trag nitel în jos.
O părere - mă gândesc că o dată cu noua versiune, ori cu cea pentru fanatici de anul viitor, Agricola va urca din nou în top 10. Şi o să avem două jocuri la fel în top 100 (vezi Through the Ages, old and new).
Un răspuns lung - n-am nimic cu Scythe, e un joc bun, dar nicidecum material de top 10. Are avantajul de a fi foarte nou, Foarte arătos şi foarte bine promovat. Eu rămân la părerea că Agricola este jocul mai bun dintre cele două, dar probabil că vârsta, fazele acelea "agonizante" de hrănire şi solutia mai la îndemână din Caverna îl trag nitel în jos.
O părere - mă gândesc că o dată cu noua versiune, ori cu cea pentru fanatici de anul viitor, Agricola va urca din nou în top 10. Şi o să avem două jocuri la fel în top 100 (vezi Through the Ages, old and new).
- Zmiq86
- Chief Meeple

WizKids împreuna cu Lookout Games vor face 6 mini extensii pentru Agricola. Pe lânga calitate lui WizKids, care dacă aveți Dice Masters trebuie sa știți că nu e foarte bine, ar trebui să vedem câteva cărții noi din Uwe Rosenberg și parte, care ar trebui să dă fiecarui jucător componente diverse.VickdaReaper wrote:O părere - mă gândesc că o dată cu noua versiune, ori cu cea pentru fanatici de anul viitor, Agricola va urca din nou în top 10. Şi o să avem două jocuri la fel în top 100 (vezi Through the Ages, old and new).
Nu știu cât de mult diferință vă-ne duce asta, dar trebuie să vedem. Poate ca ai zis Agricola vă urca din nou în top 10.
-
Imago
- Administrator

Agricola e un joc fenomenal, insa Scythe imi pare bine ca l-am vandut imediat cum l-am primit. Am cumparat alt super joc din banii obtinuti de pe Scythe, Forbidden Stars.
Nu am inteles nimic din cele 2 partide de Scythe pe care le-am jucat, incearca sa faca de toate (cica ar fi 4X) insa rezultatul nu este unul extraordinar. Daca asta e joc 4X (detaliu din descriere care m-a fdeterminat sa-i fac pledge), atunci are 2 parti foarte putin dezvoltate (eXploration si eXtermination).
Nu am inteles nimic din cele 2 partide de Scythe pe care le-am jucat, incearca sa faca de toate (cica ar fi 4X) insa rezultatul nu este unul extraordinar. Daca asta e joc 4X (detaliu din descriere care m-a fdeterminat sa-i fac pledge), atunci are 2 parti foarte putin dezvoltate (eXploration si eXtermination).
- Corwin
- King Meeple

- Custom Rank: Terraformer
E de fapt un engine builder. Intr-adevar, daca te asteptai la un 4X iti inteleg dezamagirea. Eu n-am prins Kickstarterul si nici hypeul din timpul lui, asa ca atunci cand am ajuns sa-l joc am fost foarte placut impresionat.
-
DeeDee
- King Meeple

Nici pe mine nu m-a impresionat Scythe, si cred ca e asa popular fiindca i se face marketing foarte bun, nu fiindca nu ar fi alte jocuri mai bune ca el.
Sunt frumoase mini-urile si tabla de joc, impresionante chiar, insa ca si mecanica mie mi s-a parut ca nu e foarte echilibrat.
Dar, pe de alta parte, mie personal nu-mi plac jocurile care implica confruntari directe asa ca sunt subiectiva
.
Sunt frumoase mini-urile si tabla de joc, impresionante chiar, insa ca si mecanica mie mi s-a parut ca nu e foarte echilibrat.
Dar, pe de alta parte, mie personal nu-mi plac jocurile care implica confruntari directe asa ca sunt subiectiva
- Corwin
- King Meeple

La mine in top in momentul de fata e foarte sus (locul 4, cu 1 inainte la Agricola) in parte din cauza gameplayului, dar trebuie sa recunosc ca si din cauza componentelor.deevinnula wrote:Dar, pe de alta parte, mie personal nu-mi plac jocurile care implica confruntari directe asa ca sunt subiectiva.
S-ar putea sa coboare tocmai din cauza ca (dupa parerea mea) interactiunea intre jucatori e destul de scazuta. E drept ca te poti bate, dar vrei asta destul de rar, si daca mergi "la sigur" in fiecare batalie ajungi foarte repede sa fii vulnerabil in urmatoarele batalii. Mi se pare cu potential mai mare pe termen lung Terraforming Mars, care e mai bataios decat Scythe, desi "batalia" e data prin teraformarea unor spatii sau accesarea unor bonusuri inaintea opozitiei (si in unele cazuri prin carti care ataca direct resursele sau productia unui adversar; exista varianta fara).
Extensia prevazuta pentru Scythe pare sa imbunatateasca lucrurile, crescand interactiunea si rejucabilitatea.
- arthuriovan
- King Meeple

- Custom Rank: Art Meeple
@ adelindumitru - sunt curios despre ce anume te-ai "certat" cu designerul jocului, in conditiile in care tu singuri recunosti ca nici macar nu ai jucat Scythe (o sesiune, o jumatate de sesiune - oricat). Cred ca foarte multi designeri ar fi iritati sa primeasca critici de la useri BGG care nu au incercat jocurile lor.Eu nici măcar nu am încercat Scythe
On topic - Scythe e intr-adevar un joc overhyped, dar asta nu inseamna automat ca este si un joc prost. Eu l-am jucat de 3 ori pana acum si mi se pare cel mai bun joc scos de Stonemaier Games. Succesul i se datoreaza marketingului foarte bine realizat dar si seriozitatii producatorului (grafica si componente top notch, gameplay bun). Sincer nu stiu daca va reusi sa se mentina in top 10 BGG in fata unor jocuri clasice (Agricola) sau in fata unor jocuri noi - dupa parearea mea Scythe e un joc de top 100 BGG.
- dmx85
- King Meeple

am incercat o singura data Scythe si mi-a placut destul de mult. L-as mai juca de vreo 2-3 ori pana sa imi dau o parere finala insa cred ca are potentialul de ajunge la nivelul la care e Terra Mystica. Agricola in schimb nu e un joc deloc rau, are un design bun in spate, insa mie nu mi-a placut deloc, mi s-a parut extrem de fiddly si neelegant, asa ca nu poate decat sa ma bucure iesirea lui din top 10.
-
Imago
- Administrator

Eu am jucat de vreo 7 ori Agricola pana sa inceapa sa imi placa foarte mult. Primele 2 paartide era - ei hai sa joc si eu MINUNEA design-ului contemporan. Urmatoarele 5 partide au fost jucate la insistenta sotiei. Aia chiar ma zgaltaia - Agricola, vreau sa jucam Agricola. E un joc fai, daca ai cu cine sa-i mai acorzi o sansa, go ahead.dmx85 wrote: Agricola in schimb nu e un joc deloc rau, are un design bun in spate, insa mie nu mi-a placut deloc, mi s-a parut extrem de fiddly si neelegant, asa ca nu poate decat sa ma bucure iesirea lui din top 10.
- Corwin
- King Meeple

Eu am jucat Agricola o data in 5 jucatori la o intalnire nationala. A fost un fail total. Apoi am aflat ca e mult mai fain in 2 sau 3 jucatori.
Cred ca nici macar n-am jucat cu draft prima data. A sarit de sub locul 50 pana pe locul 5 in topul meu. Cum am zis, s-ar putea ca Scythe sa coboare si sa ajunga sub Agricola dupa un timp.
- dmx85
- King Meeple

Sunt cateva mecanici implementate in unele jocuri care mie personal mi se par un mare turn off, cum ar zice americanu'. Nu e nimic in neregula cu ele, e doar o chestie de gusturi. La Agricola, Caverna, Ora et Labora sau Le Havre (care surprinzator imi place destul de mult desi are acelasi sistem ca si celelalte) mecanica de a pune la inceputul fiecarei ture cate o piesa pe fiecare spatiu, iar in unele locuri se strang multe piese care pot fi luate de cineva doar pt ca acel spatiu nu a mai fost utilizat de mult timp mi se pare mie personal wrong . Prefer oricand un sistem ca la Tzolkin unde daca vrei sa obtii mai multe chestii cu un worker trebuie sa "muncesti" pt ele, adica sa lasi worker-ul ala mai mult timp blocat spre deosebire de Agricola unde unele spatii devin un fel de pleasca pt cine are sansa sa fie primul. De asemenea, sa pui in fiecare tura cate o piesa diferita pe fiecare spatiu mi se pare extrem de fiddly si neelegant. O alta problema o am cu cartile unde scrisul este minuscul si urasc jocurile care au carti cu scris minuscul. Pur si simplu mi se pare ca unii publisheri dau dovada de amatorism negandindu-se la unele aspecte care par de bun simt. Sunt extrem de multi oameni pe lumea asta care au probleme cu vederea, printre care ma numar si eu din pacate.Imago wrote:Eu am jucat de vreo 7 ori Agricola pana sa inceapa sa imi placa foarte mult. Primele 2 paartide era - ei hai sa joc si eu MINUNEA design-ului contemporan. Urmatoarele 5 partide au fost jucate la insistenta sotiei. Aia chiar ma zgaltaia - Agricola, vreau sa jucam Agricola. E un joc fai, daca ai cu cine sa-i mai acorzi o sansa, go ahead.dmx85 wrote: Agricola in schimb nu e un joc deloc rau, are un design bun in spate, insa mie nu mi-a placut deloc, mi s-a parut extrem de fiddly si neelegant, asa ca nu poate decat sa ma bucure iesirea lui din top 10.
Repet, designul la Agricola mi se pare unul bun, poti face extrem de multe lucruri in jocul ala, insa sunt cateva concepte care mie nu imi plac absolut deloc si de aceea nu pot spune ca imi place. De asemenea, nu imi place faptul ca designerul foloseste mecanici mult prea similare in jocuri care ar trebui sa fie total diferite, mi se pare o lipsa de imaginatie, insa atata timp cat isi mentine popularitatea si lumea pare sa aprecieze toate aceste jocuri, are o scuza intradevar.
- DanielIndru
- King Meeple

- Custom Rank: Going Cardboard
Poftim?? Poate nu vorbim de acelasi joc...dmx85 wrote:spre deosebire de Agricola unde unele spatii devin un fel de pleasca pt cine are sansa sa fie primul.
- dmx85
- King Meeple

ma rog, nu tine de sansa, dar anumite spatii nu sunt interesante decat cand strang foarte multe resurse. Imi e destul de greu sa ma fac inteles pt ca motivul pt care nu imi place este unul cat se poate de personal.DanielIndru wrote:Poftim?? Poate nu vorbim de acelasi joc...dmx85 wrote:spre deosebire de Agricola unde unele spatii devin un fel de pleasca pt cine are sansa sa fie primul.
- Corwin
- King Meeple

Problema cu cartile o inteleg. De-aia mi se pare mult mai elegant designul de la Terra Mystica. Nu e perfect nici ala, dar folosirea exclusiva a imaginilor il face mult mai usor de urmarit. Terraforming Mars e o combinatie interesanta: are o tona de carti, dar un numar redus de simboluri si e fezabil in mare parte sa-ti dai seama ce au ceilalti in fata lor.
- dmx85
- King Meeple

un alt element care ma enerveaza in board games il reprezinta jocurile de tip Race for the Galaxy in frunte cu respectivul joc: milioane de simboluri pe carti si nimic scris. Terraforming Mars nu pare a avea problema asta, dar inca nu l-am jucat, asa ca nu pod da un verdict.
- Corwin
- King Meeple

Oh. Am jucat RftG o singura data (cu ceva extensii cred) si m-am cam pierdut. La Terraforming Mars nu am avut deloc aceasta problema.dmx85 wrote:un alt element care ma enerveaza in board games il reprezinta jocurile de tip Race for the Galaxy in frunte cu respectivul joc: milioane de simboluri pe carti si nimic scris. Terraforming Mars nu pare a avea problema asta, dar inca nu l-am jucat, asa ca nu pod da un verdict.
-
DeeDee
- King Meeple

Probabil ca nu scriu pe ele ca sa poata spune ca sunt "language independent" - si sa traduca doar manualul