Intalnire nationala 30.11-04.12 la Zilele jocurilor Tg Mures

Forum rules
Nimic nu e mai frumos decat o dupa-amiaza din weekend in compania unor prieteni de gasca si a unor jocuri tari. Hai sa ne intalnim, sa ne cunoastem si sa ne distram. Chiar daca nu sunteti din Bucuresti, poate forumul nostru va ajuta sa va cunoasteti cu alti pasionati din orasul vostru sau din imprejurimi si sa va intalniti la un joc. Intalnirile sunt deschise oricui dar ar fi bine sa confirmati prezenta in topic-urile deschise in acest scop, pentru a putea face in mod corect rezervarile, etc.
omucu
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Meeple-șef la boardgamers.ro

Re: Intalnire nationala 30.11-04.12 la Zilele jocurilor Tg M

29 Nov 2016, 16:37

Iui, maine-i 30 deja :)
Eu propun sa jucam maine dupa masa la Le&Le Games, de dragul vremurilor apuse pentru Bogdanm. Clubul e pe str. Artei nr. 3, la 6-7 minute de mers pe jos de hotel. Putem si la hotel fara probleme, sala de conferinte e disponibila pentru noi. La receptie trebuie doar sa spuneti ca sunteti pentru Zilele jocurilor.
In rest, abia astept sa veniti si sa jucam ceva, o sa profit de zilele de maine si poimaine, ca de vineri incolo sigur nu mai am timp (poate doar seara)

Teddy
King Meeple
King Meeple

30 Nov 2016, 17:23

Live:

Image

omucu
King Meeple
King Meeple

04 Dec 2016, 23:23

Multumesc celor care au venit. Targul a iesit foarte bine, dupa numaratoarea noastra au fost undeva la 3000 oameni, fara cei care au venit pentru teatru. Putem spune fara probleme ca e cel mai mare targ de jocuri din Romania. Am avut o tombola cu 14 jocuri ca premii, lumea s-a inscris pentru tombola si asa am putut numara oamenii.

Concursul de design a fost foarte ok, au fost 8 designeri inscrisi, castigatori a fost Mihai Dumitrescu (mihaid de aici de pe forum) cu jocul Greedy Diggers. Toata zona designerilor mi-a placut, pe langa cele 8 jocuri inscrise la concurs au mai fost vreo 3 prototipuri de jocuri.

Ca parti negative, nu ne-am organizat foarte bine cu concursurile, n-am avut un program continuu, totusi au fost concursuri de Bang!, Travelin, Tafl, 7 Wonders Duel si Patchwork. Trebuia sa fie si Regele din Tokyo, dar cei de la Lex nu au mai ajuns si a trebuit sa renuntam. Puteam face mai mult pe partea de concursuri si vom face mai mult data viitoare.

Majoritatea promovarii evenimentului a fost pentru familii cu copii, vrem sa crestem o noua generatie de gameri, din pacate doar cu gameri inraiti nu se poate face un eveniment de amploare. Au fost si jocuri pentru gameri, unele la preturi foarte bune (Castles of Burgundy la 115 lei, la standul Ludicus dadeai cu 5 zaruri si suma adunata era procent de reducere din orice cumparai), dar consider ca cireasa de pe tort pentru gameri a fost zona designerilor. Clar se pot face mai multe pentru gameri data viitoare, dar e nevoie expozanti care sa vina cu jocuri inraiti. M-ar bucura sa fie prezenti unii ca Checkpoint, Red Goblin sau Regatul jocurilor (in ordine alfabetica :) ), in special cu jocuri care nu erau prezente la alte standuri.

Mi-e destul de clar ca va avea loc si o editie Zilele jocurilor 2017, tot in perioada asta, e o perioada in care se pot face si vanzari, sa fie ok si pentru expozanti. Sunt multe de imbunatatit, dar principala problema e lipsa de implicare a unor distribuitori, lucru care schimbam sa se schimbe odata cu editia viitoare.

Vreau si feedback de la voi, ce v-a placut si ce nu v-a placut, din pacate timpul meu a fost limitat pe perioada targului si n-am apucat sa stau cu voi cat as fi vrut, iar seara am fost rupt de oboseala si n-am mai apucat sa ma joc la hotel. Asa ca, va rog, spuneti-mi partile pozitive si partile negative, unde vedeti voi ca se poate imbunatati, ce putem face ca data viitoare sa avem o crestere la fel de mare ca de la prima editie la aceasta. Ne foloseste foarte mult feedbackul si ne ajuta sa facem un eveniment mai bun, sa fie pe gustul cat mai multor oameni.

Haddeo
King Meeple
King Meeple

05 Dec 2016, 08:46

Felicitari, si pentru targ si pentru concursul de design. (chiar sunt curios de jocurile propuse)
N-am participat din cauza distantei (insemna sa-mi irosesc doua zile doar pe drum) deci ceea ce nu mi-a placut a fost faptul ca e la 6h (sau 5 conduse periculos) de mers cu masina din Bucuresti :D.
Mi se pare incredibil ca exista evenimente mari la Tg Mures, Iasi dar in Bucuresti nu sunt. Daca te hotarasti sa exporti targul la Bucuresti poti sa te bazezi pe ajutorul meu :). In afara de hard core gamers nu cred ca au fost multi din alte orase care au venit special pt targ ceea ce ma face sa cred ca daca in Tg Mures (140K locuitori) au venit 3000 de oameni, in Bucuresti cred ca vin mult mai multi si poate si distribuitorii se vor arata mult mai interesati.
But what if they are creating the disaster within themselves?
Things are OK now but I never know when it's going to change.

omucu
King Meeple
King Meeple

05 Dec 2016, 09:26

E cu doua taisuri toata treaba. In Tirgu Mures am putut intra in toata presa locala fara sa cheltuim bani, in Bucuresti e imposibil asa ceva. Am avut afise la majoritatea scarilor de blocuri cu peste 7 etaje, am avut in toate scolile si liceele importante si in toate facultatile, inclusiv la camine. Cele mai importante baruri, patiserii, lanturi de magazine, au fost afise peste tot. Am avut 10 zile de oameni cu flyere in oras. Intr-un oras mare e greu de facut asa un impact mare cum am reusit intr-unul mic. Multa lume mi-a zis ca ar trebui mutat evenimentul la Bucuresti, dar mie mi-ar fi imposibil sa-l organizez in alta parte. Pe de alta parte, vreau sa cred ca si Tirgu Mures are avantajele lui, e la distante aproximativ egale de Cluj, Alba, Bistrita, Sibiu, Brasov si are si cuvantul târg(cu ”î”) in denumirea orasului. Ah, si ultimul argumente "nici Essen nu-i Berlin", cum am tot repetat zilele astea :)

Haddeo
King Meeple
King Meeple

05 Dec 2016, 09:29

omucu wrote: "nici Essen nu-i Berlin", cum am tot repetat zilele astea :)
:D da da... si traditia/piata board gameurilor in Romania e aroape identica cu cea din Germania ;) ;) ;)
omucu wrote:e la distante aproximativ egale de Cluj, Alba, Bistrita, Sibiu, Brasov
Cati oameni crezi ca au venit din orasele astea special pentru targ care nu sunt hard core gamers ? Eu presupun ca foarte putini, sub 50
Last edited by Haddeo on 05 Dec 2016, 09:31, edited 2 times in total.

omucu
King Meeple
King Meeple

05 Dec 2016, 09:30

Pai tocmai, ca noi avem aici Le&Le Games de vreo 7 ani si Ludicus/jatzsma de vreo 5. Stam bine de tot pe harta asta si cred ca avem un grad de constientizare a existentei jocurilor in randul populatiei mult mai bun ca alte orase mult mai mari.

Haddeo
King Meeple
King Meeple

05 Dec 2016, 09:39

omucu wrote:avem un grad de constientizare a existentei jocurilor in randul populatiei mult mai bun ca alte orase mult mai mari.
poate, dar totusi.... aveti 140K populatie, aveti de 14 ori gradul de constientizare a existentei jocurilor mai mare decat in Bucuresti ? La Essen vin mii si mii de oameni din afara sa participe, la Tg Mures nu cred ca vin din afara orasului prea multi.... poate cateva zeci. Nu cred ca se poate compara Esenul cu orice alt targ din Romania prezent sau viitor si nu cred ca o sa ajunga Romania comparabila cu Germania la boardgames nici acum nici in 20 de ani, asa ca nu are rost discutia , cu tot respectul :)

Imago
Administrator
Administrator

05 Dec 2016, 09:56

Bine Adi, insa sa fim seriosi, de ce am compara Essen cu un eveniment din Targu Mures?
Hai sa ne raportam la situatia reala, si sa-i felicitam pentru organizare. Intreaba-i pe boardgamerii din Galati sau Ploiesti daca ar vrea ei ce au cei din Targu Mures.

Haddeo
King Meeple
King Meeple

05 Dec 2016, 09:59

Imago wrote:Bine Adi, insa sa fim seriosi, de ce am compara Essen cu un eveniment din Targu Mures?
pai eu i-am felicitat si nu eu am facut comparatia :)

omucu
King Meeple
King Meeple

05 Dec 2016, 10:13

E ok :)
Vreau doar sa mai zic ca eu nu tineam neaparat sa fac evenimentul asta, dar tin neaparat ca el sa se intample. Daca ar fi continuat baietii cu TIG, probabil nu simteam deloc nevoia sa-l fac. Daca era altul, din nou, nu simteam nevoia sa-l fac. Singurul din tara mai e Lex Hobby Con si e doar pe jocurile distribuite de ei si e in mall. Am vrut altceva. In alte tari sunt o gramada, Ungaria are, Polonia are, cam toti au. Da, toti au traditie mai mare in ale jocurilor decat avem noi, dar de undeva trebuie sa incepem. Nici expozantii de la noi nu-s tare pregatiti sa participe la targuri, ati fi surprinsi ce raspunsuri am primit de la unii, sau de lipsa de interes a altora. Important e ca cei care au venit au venit in mod clar mai bine pregatiti ca data trecuta si e si asta un lucru foarte important. Nu poate creste calitatea evenimentului fara sa creasca si calitatea celor care isi expun oferta acolo. Si n-am ce sa le reprosez celor de la Cutia, Happy Color si Ludicus, toti au fost profesionisti si au venit foarte bine pregatiti, mai ales ca nu stiau exact la ce vin, era doar speranta ca va iesi bine.
Am avut o crestere a vizitatorilor de 3 ori fata de prima editie. Nu ma amagesc ca voi putea sa am acelasi nivel de crestere la urmatoarea editie, stiu si eu ca-i Tirgu Mures. E clar ca si perioada a fost mult mai bine aleasa, s-au cumparat foarte multe jocuri pentru cadouri.
Acum suntem la faza de analiza si vreau sa aflam ce putem imbunatati. Stim deja multe care n-au fost ok, dar sunt sigur ca sunt si lucruri care ne-au scapat, e absolut normal.
Am inteles ca azi dimineata a fost un scurt reportaj la ProTv, pe national, despre targ, e o foarte buna expunere si ma bucur. Sper sa facem rost si de inregistrare, deocamdata n-am vazut-o pe siteuri.

DeeDee
King Meeple
King Meeple

05 Dec 2016, 10:21

Eu am mers, din Cluj, special numai pentru targ. Am stat o ora maxim, si am plecat.
Placut:
* tombola :) (desi nu am castigat ce am vrut - si anume Pandemic - se pare ca am castigat altceva, o jucarioara :) ). Mai ales ca am fost invitati sa participam la intrare, altfel n-am fi stiut de ea.
* media de varsta - o surpriza placuta; am venit cu non-gameri dupa mine, si prima lor reactie la intrare a fost sa se sperie ca suntem inconjurati doar de liceeni. Dupa ce am dat o tura, s-au mai linistit :).
* Preturi bune la cateva jocuri
* mesele cu jocuri gata pregatite, la care doar sa te pui jos
* atmosfera - o forfota placuta, lumea era chill
* ca a existat zona de prototipuri
* ca a existat zona de arte pentru copii.

Ce se poate imbunatati:
* locatia - nu ca e rea, insa ... nici moderna nu e. Unele colturi erau cam inghesuite pentru numarul de participanti din fata "tarabei". Nu erau puse cordoane de delimitare ca sa stii unde se termina si unde incepe targul, adica puteai merge si pe holuri aiurea. Nu m-a deranjat excursia pana la Tirgu-Mures (sigur e cu i din i?), am inclus si o promenada prin centru. Sigur, un oras mai mare ar avea mai multe de oferit, dar ma bucur ca avem un targ de acest fel, si pana la Bucuresti nu m-as fi dus, nici pe bani.
* ofertele expozantilor - mi-a placut mult faza cu reducerea pe baza de zaruri, desi nu am cumparat nimic - dar asta a fost la un singur stand. Nu asteptam preturi de Black Friday, dar nu era rau sa fie pe-aproape. As fi vrut sa fie materiale promotionale mai multe - sa-ti iei un meeple, un zar, o maslina... Eu ador free crap la targuri, si m-am bucurat de radiera primita de la Ravensburger ca de un cadou de craciun :). E posibil ca existau si se dadeau doar la achizitia produselor?
* Langa mesele gata pregatite cu jocuri, sa existe oameni gata pregatiti sa joace cu tine. Din acest punct de vedere mi-a placut tot la Ravensburger, unde un baiat foarte amabil s-a jucat cu noi Indigo. Am fi vrut sa jucam si altele, ca mese goale mai erau, insa nu era nimeni sa explice regulile, sa te invite amabil sa incerci ceva nou. De asemenea, in unele zone era foarte aglomerat.
* zona de designeri - cateva jocuri aratau foarte interesant, dar doar cativa oameni odata aveau acces si n-am vrut sa ne inghesuim.
* derivat din observatiile de mai sus - ar fi interesant sa existe demo-uri de jocuri: la o anumita ora (sau anuntat prin difuzoare cu o juma de ora inainte) sa fie invitati oameni sa vada/joace un joc: cineva sa explice regulile cu voce tare, pentru multime, dupa care doritorii sa se puna la 2-3 mese sa il joace 9sau direct sa il cumpere). Ar fi valabil mai ales la jocuri cu 4+ jucatori. O alta idee: sa existe un colt televizat, unde jucatori (carora nu le e rusine) sa se joace in lumina reflectoarelor, iar altii sa poata urmari jocul fara a le fi jena ca le sufla in ceafa unor straini.
* un pic de muzica ambientala in surdina, care sa uniformizeze zgomotul de fond. Nu era deranjant oricum, dar parca cu muzica e mai classy :)
* numarul relativ mic de expozanti. Adica, au fost suficienti pentru marimea spatiului, dar era fain sa fie si mai multi.

All in all, eu am fost multumita de experienta avuta, si am venit acasa cu un joc de Indigo. (si bonus, radiere si pixuri Ravensburger, yay!)

doipatru
Chief Meeple
Chief Meeple
Custom Rank: Cluj Crusader

05 Dec 2016, 14:56

Felicitari pentru eveniment omucule !

Si noi am venit tot din Cluj si am participat la primele doua zile.
Atmosfera a fost destul de misto, am vazut multa lume care era clar ca e noua in lumea board game-urilor (marea majoritate), dar si oameni care jucau chestii mai "grele".

Toate opiniile de mai jos sunt exprimate strict din punctul meu de vedere:

Plusuri:
- Tombole (desi n-am primit inca telefonul care ar fi trebuit sa ma anunte ca am castigat. Nu-i nimic, mai astept :) )
- Reducerea de la Ludicus, obtinuta prin aruncarea de zaruri. Am obtinut un 25% nesperat, iar ideea mi s-a parut chiar misto.
- Locatia evenimentului, centrala, usor de gasit (putin cam fring inauntru totusi)
- Atitudinea majoritatii celor prezenti

Imbunatatiri:
-unii dintre care prezentau jocurile si explicau regulamentele le cam fușăreau, lucru pe undeva de inteles, avand in vedere de cate ori au facut chestia aia in ziua respectiva. Astfel, era nevoie in permanenta de manual pentru a putea lega ceva. Sigur, au existat si exceptii. Castles of Burgundy ne-a fost explicat de catre Corwin si cred ca n-a omis nicio virgula din regulament, ba mai mult am primit si exemple si intamplari din turele jucate chiar de el ! :D Multam fain Radule !
-am simtit destul de repede ca nu sunt eu targetul acestui targ, dupa cum si Mihai zicea mai sus, evenimentului fiind mai mult pentru familii cu copii
-am vazut in restaurantele din centru oameni de aici de pe forum, dar nu i-am vazut si la mesele de la targ. Probabil au ramas sa joace doar la hotel ceva mai potrivit pentru ei.
-dupa ce am vazut si incercat multe din jocurile expuse, ne-am gandit sa punem pe masa si altceva, ceva mai juicy, din colectia proprie. Problema e ca nu mai erau mese libere. Desi asta e o chestie buna pentru popularitatea festivalului, pe noi ne-a determinat sa ne retragem altundeva si sa ne jucam.

Una peste alta cred ca obiectivul s-a atins si ca urmatoarele evenimente vor avea un succes si mai mare in randul celor targetati.

TravelinEli
Chief Meeple
Chief Meeple

05 Dec 2016, 16:01

Am venit la targ din Bucuresti sa prezenta un prototip (si sa joaca, bineinteles). Din puntul meu de vedere, targul a fost un suces complet - a fost multe persoane, ei au distrat, si atmosfere a fost foarte buna. Nu pot sa zic mult negativ despre experienta dar si eu am vazut nistre lucrari care poate sa fie imbunatit.

- Prezentare/Concursuri/Evenimente - A simtit un pic disorganizat si eventuri nu-a fost promovat prea tare. A fost o prezentare de un alt prototip care a avut doar 10 persoane sau asa. Cu niste promovare, poate 50 de persoane vin la prezentare. Aceleasi situatia cu concursuri si evenimente.

- Open gaming - Nu a fost usor sa gaseste alti jucatori pt un joc. La alte conventie, am vazut semne "Need players" la masa si a fost foarte usor sa asezi si joaca fara pregatire. Doar la Ravensburger am vazut ceva similar la targ.

Dar, toate de asta e mic. Mi-a placut targul foarte mult si sigur ca vin anul viitor. Felicitari la Mihai si toate organizator/expozanti care a facut ceva frumos anul asta!

DeeDee
King Meeple
King Meeple

05 Dec 2016, 16:38

Uuu, da, semn de 'Need players' ar fi fost genial

omucu
King Meeple
King Meeple

05 Dec 2016, 17:16

Multumesc, incerc sa va raspund pe rand :)
Ce se poate imbunatati:
* locatia - nu ca e rea, insa ... nici moderna nu e.
Nu-i moderna, parerile au fost impartite legate de ea, dar are avantajul principal ca e in centrul orasului si vine multa lume care in alta parte nu s-ar duce. Problema noastra principala legata de spatiu a fost ca la etaj a fost frig, m-am certat cu cei de la teatru de vreo 5 ori in cele 3 zile pe tema asta, din pacate fara mari rezultate.
* ofertele expozantilor - mi-a placut mult faza cu reducerea pe baza de zaruri, desi nu am cumparat nimic - dar asta a fost la un singur stand. Nu asteptam preturi de Black Friday, dar nu era rau sa fie pe-aproape. As fi vrut sa fie materiale promotionale mai multe - sa-ti iei un meeple, un zar, o maslina... Eu ador free crap la targuri, si m-am bucurat de radiera primita de la Ravensburger ca de un cadou de craciun :). E posibil ca existau si se dadeau doar la achizitia produselor?
Intr-adevar, reducerile de la Ludicus se pare ca au fost foarte apreciate, dar si cei de la Cutia aveau reducere de 20% la tot, la Ravensburger erau reduceri intre 12-28% (desi erau scrise doar preturile vechi si preturile noi), la Le&Le Games erau si acolo reduceri bune, iar expozantii mai mici erau si ei cu preturi speciale de targ. Despre free stuff, la Cutia erau promo-uri pentru Leo si Cacao, pentru cine cumpara jocul.
* Langa mesele gata pregatite cu jocuri, sa existe oameni gata pregatiti sa joace cu tine. Din acest punct de vedere mi-a placut tot la Ravensburger, unde un baiat foarte amabil s-a jucat cu noi Indigo. Am fi vrut sa jucam si altele, ca mese goale mai erau, insa nu era nimeni sa explice regulile, sa te invite amabil sa incerci ceva nou. De asemenea, in unele zone era foarte aglomerat.
La toate standurile erau oameni pregatiti sa explice jocurile, poate ca i-ai prins in momente in care explicau la alte mese, nu era un raport de un om-o masa, e si imposibil asa ceva, nu se face nici la case mai mari. Trebuie un pic de rabdare. Ca orice lucru in care sunt implicati multi oameni, sunt cazuri si cazuri, oameni mai bine pregatiti si oameni mai prost pregatiti. La Ravensburger ai dat de unul bine pregatit (puteai la fel de bine sa nimeresti altul), la alt stand poate ai avut un pic de ghinion. In cazul ideal toti sunt bine pregatiti, dar tot cu oameni se lucreaza, tot timpul o sa fie unii mai bine pregatiti si unii mai prost pregatiti. Pe masura ce se castiga experienta cu astfel de evenimente va creste si calitatea. La Essen in prima jumatate de zi a targului majoritatea voluntarilor de la standuri nu stiu explica bine jocurile, in zilele urmatoare e totul mult mai bine.
* zona de designeri - cateva jocuri aratau foarte interesant, dar doar cativa oameni odata aveau acces si n-am vrut sa ne inghesuim.
Zona designerilor a fost prima data cand am organizat-o, n-am crezut ca vor fi asa de multi, dar ma bucur ca a fost asa. A fost in mod clar un succes si vom continua sa o facem. Designerii vin cu cate unul sau doua exemplare din prototipurile lor, tot ei stau si explica jocurile oamenilor. Acolo nu sunt voluntari si e oarecum normal sa fie asa, e o zona necomerciala si designerii au nevoie de feedbackul primit de la jucatori. Daca ar intra niste voluntari intre ei si vizitatori, o parte din feedback s-ar pierde si nu asta e scopul. Ma bucur ca era aglomerat la ei, inseamna ca a avut succes. Din nou, rabdarea e cheia, au fost si momente cand era loc :)
* derivat din observatiile de mai sus - ar fi interesant sa existe demo-uri de jocuri: la o anumita ora (sau anuntat prin difuzoare cu o juma de ora inainte) sa fie invitati oameni sa vada/joace un joc: cineva sa explice regulile cu voce tare, pentru multime, dupa care doritorii sa se puna la 2-3 mese sa il joace 9sau direct sa il cumpere). Ar fi valabil mai ales la jocuri cu 4+ jucatori. O alta idee: sa existe un colt televizat, unde jucatori (carora nu le e rusine) sa se joace in lumina reflectoarelor, iar altii sa poata urmari jocul fara a le fi jena ca le sufla in ceafa unor straini.
S-a facut o prezentare a jocului Kosmium, urmata de o discutie cu designerul. Altfel e destul de greu si ineficient sa faci prezentari pe un ecran sau ceva, e mult mai eficient sa joci cu oamenii la standuri. Si toate jocurile deschise pe mese aveau oameni care sa le explice, singura problema e ca se putea sa fie ocupati la alte mese, trebuia un pic de asteptare.
* un pic de muzica ambientala in surdina, care sa uniformizeze zgomotul de fond. Nu era deranjant oricum, dar parca cu muzica e mai classy :)
Aici nu sunt de acord, ce muzica poate sa fie mai frumoasa decat niste zaruri aruncate sau hohotele de ras de la masa de langa? :)
* numarul relativ mic de expozanti. Adica, au fost suficienti pentru marimea spatiului, dar era fain sa fie si mai multi.
N-au fost suficienti expozanti pentru marimea spatiului, noi ne-am straduit sa fie mai multi dar atat am putut aduna la aceasta editie. Lex a ramas inzapezit pe drum dinspre Iasi, dar sunt o parte dintre distribuitori care n-au inteles importanta evenimentelor. Sau poate din comoditate au ales sa nu participe. Noi consideram ca nu sunt mari costurile de participare, mai ales raportate la beneficii, expozantii prezenti au avut vanzari bune si expunere mare. Trebuie doar sa lucram sa-i convingem si pe cei care au lipsit de data aceasta, sa vina data viitoare. In acelasi spatiu se organizeaza targ de carti cu numar mai mult de dublu de expozanti si o aglomeratie greu de imaginat. Nu stiu daca vreau chiar nivelul ala de aglomeratie, dar mai multi expozanti sigur vreau. Se pot apropia mesele mai tare intre ele, se mai pot aduce mese si atunci incap si mai multi expozanti, si sunt si mese de jucat alte jocuri decat cele prezentate ca demo.
All in all, eu am fost multumita de experienta avuta, si am venit acasa cu un joc de Indigo. (si bonus, radiere si pixuri Ravensburger, yay!)
Asta e cel mai important, te asteptam si la anul, promitem sa fie mai bine din toate punctele de vedere (desi nu stim de acum daca vom mai avea radiere si pixuri :P)
Imbunatatiri:
-unii dintre care prezentau jocurile si explicau regulamentele le cam fușăreau, lucru pe undeva de inteles, avand in vedere de cate ori au facut chestia aia in ziua respectiva. Astfel, era nevoie in permanenta de manual pentru a putea lega ceva. Sigur, au existat si exceptii. Castles of Burgundy ne-a fost explicat de catre Corwin si cred ca n-a omis nicio virgula din regulament, ba mai mult am primit si exemple si intamplari din turele jucate chiar de el ! :D Multam fain Radule !
Tin sa-i multumesc si eu lui Radu pe aceasta cale :)
-am simtit destul de repede ca nu sunt eu targetul acestui targ, dupa cum si Mihai zicea mai sus, evenimentului fiind mai mult pentru familii cu copii
Evenimentul e pentru toata lumea, in momentul in care rezolvam problema de mai sus cu numarul mic de expozanti, nu o sa mai simti deloc ca nu esti in target. Dar nici nu vreau sa fie un eveniment 100% pentru gameri ca atunci ne adunam 100 oameni intr-un beci si ne jucam intre noi si nu mai facem inca o editie sigur. Eveniment comercial destinat doar gamerilor inraiti este in momentul de fata imposibil de realizat.
-am vazut in restaurantele din centru oameni de aici de pe forum, dar nu i-am vazut si la mesele de la targ. Probabil au ramas sa joace doar la hotel ceva mai potrivit pentru ei.
-dupa ce am vazut si incercat multe din jocurile expuse, ne-am gandit sa punem pe masa si altceva, ceva mai juicy, din colectia proprie. Problema e ca nu mai erau mese libere. Desi asta e o chestie buna pentru popularitatea festivalului, pe noi ne-a determinat sa ne retragem altundeva si sa ne jucam.
Toti au fost si pe la targ, s-au jucat si acolo si in general noaptea la hotel. Cu cateva mese in plus cred ca rezolvam problema data viitoare, dar speranta mea principala e sa nu aveti loc nici data viitoare, dar sa aveti expuse la distribuitori destule jocuri care sa va traga cu ochiul incat sa nu vedeti o problema din asta. Si la zona designerilor acelasi lucru.

- Prezentare/Concursuri/Evenimente - A simtit un pic disorganizat si eventuri nu-a fost promovat prea tare. A fost o prezentare de un alt prototip care a avut doar 10 persoane sau asa. Cu niste promovare, poate 50 de persoane vin la prezentare. Aceleasi situatia cu concursuri si evenimente.
Am fost mai prost organizati pe partea de concursuri ca la prima editie si stim asta. E unul din principalele puncte pe care trebuie sa le imbunatatim in mod clar pentru editia viitoare. N-ar strica un MC care sa faca din cand in cand anunturi, probabil il vom avea data viitoare. Acum am mai vorbit eu la microfon, dar nu sunt nici cea mai potrivita persoana si nici nu am stat bine cu timpul. Toata partea cu programul de concursuri are loc de imbunatatiri, vineri dimineata uitasem sa printam programul concusurilor si doar pe la amiaza am reusit sa lipim pe stalpi si pe pereti. Se poate imbunatati mult, inclusiv cu program printat pe fluturasi si primit de fiecare vizitator, poate chiar si cu o mica harta a locului, sa vada lumea ca exista si zona de designeri, nu stiu daca toti vizitatorii au vazut ca sunt prototipuri acolo sau au crezut ca e doar lume care se joaca. Lucram la asta.
- Open gaming - Nu a fost usor sa gaseste alti jucatori pt un joc. La alte conventie, am vazut semne "Need players" la masa si a fost foarte usor sa asezi si joaca fara pregatire. Doar la Ravensburger am vazut ceva similar la targ.
Erau mese pregatite de joaca, in special la Ravensburger si Ludicus. La Ludicus a fost Agricola editia de familie pe masa non-stop, cu om pregatit de explicatii langa, la fel si Patchwork si altele.

Toata treaba asta e inca la inceput si ma bucur ca este interes. Cum am mai spus, problema principala este la distribuitori, noi am creat doar cadrul in care sa se desfasoare. Cutia, Happy Color si Ludicus s-au desfasurat foarte bine aici, si-au prezentat marfa bine de tot si au avut si rezultate bune. In momentul in care vor invata si ceilalti sa fie prezenti si bine pregatiti si calitatea evenimentului va creste cu mult si experienta voastra va fi diferita doar in bine. Depinde si de voi un pic sa-i faceti sa inteleaga. Nu neaparat la Zilele jocurilor, dar si la alte evenimente, poate targuri de carte, poate chiar un festival de muzica. Cu cat distribuitorii sunt mai prezenti in fata potentialilor jucatori, cu atat piata creste si vom avea evenimente de calitate mai buna, promo-uri la evenimente si concursuri mai bune.

danielM
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: general de sufragerie

05 Dec 2016, 19:45

Incep si eu prin a-l felicita pe omucu pentru organizarea acestui eveniment!

Am venit de la Arad si ne-am simtit minunat. Locatia este foarte bine plasata, orice alta zona decat centrala, in opinia mea ar scadea numarul de participanti. La fel, faptul ca a fost la doi pasi de hotel a fost un mare plus. Mi-au placut:
+ locatia (cu mentiunea ca la etaj a fost cam frig, mai ales in prima zi)
+ faptul ca la intrare era cineva care te putea indruma sau iti putea oferi informatii despre expozanti etc
+ ideea celor de la Ludicus de a oferi reducere in functie de cat dai cu zarul mi s-a parut foarte faina si potrivita, alaturi de Happy Color au fost cei mai pregatiti pentru a face fata evenimentului si acest lucru s-a observat
+ atmosfera
+ zona dedicata designerilor

Cateva sugestii: legat de concursul de design, as stabili un interval de timp in care jocurile participante sa fie testate de catre juriu, designerii sa fie prezenti acolo in acel timp iar juriul sa poata incerca toate jocurile in timpul stabilit (au fost situatii in care unii designeri erau de negasit). De asemenea, crearea unei planse/ afis A3 sau A4 standard, pe care sa fie trecut numele designerului si numele jocului, pentru o mai usoara identificare a lor.
Un MC ar fi bun, ori tu, daca ai timp, insa e mai greu sa faci doua lucruri in acelasi timp, ori altcineva, care sa anunte evenimentele din acea zi etc. Dar sa nu acapareze, sa aiba interventii scurte atunci cand e nevoie.
In concluzie, e clar ca un astfel de eveniment nu poate fi dedicat exclusiv gamerilor pentru ca atunci ne-am aduna cei de la o intalnire nationala si aia ar fi; targetul trebuie sa fie acelasi, poate ceva mai multe spatii de joc, noua ne-a fost destul de dificil sa gasim un spatiu liber; cam singurul spatiu disponibil era o masa din zona designerilor, care in mod normal era destinata lor. Cu toate ca nu am venit pentru a cumpara, prezenta macar a unei oferte si pentru jucatori mai inraiti, cu jocuri pe masura, sleeves si alte accesorii, ar fi apreciata.

Felicitari inca o data!

PS: ne-au lipsit ”mizeriile” de dupa ora 12 explicate de tine, asa ca ne esti dator :))

DeeDee
King Meeple
King Meeple

06 Dec 2016, 10:08

Haha, ai dat feedback la feedback :). Iti doresc mult succes la urmatoarea editie, si din comoditate, sper sa se tina la Cluj :) !

mihaid
Chief Meeple
Chief Meeple

06 Dec 2016, 12:33

Felicitari omucu, eu zic ca a fost un eveniment foarte reusit.

Ce mi-a placut cel mai mult:
-locatia, pe langa faptul ca a fost central, mie mi-a placut ca sala da un aer cultural evenimentului, nu unul comercial.
-oamenii prezenti, foarte amabili sa iti arate jocuri noi, si curiosi sa vada jocuri noi pentru ei.
-zona designerilor a fost o buna oportunitate sa fie prezentate si testate prototipuri.

Idei pentru editia viitoare:
-ecusoane pentru designeri si pentru cei care explica jocurile la mese, sa stie vizitatorul pe cine poate sa abordeze ca sa participe.
-sustin ideea cu "Need players", poate scris pe un balon pe care sa il inalti cand ai nevoie de jucatori la masa ta, ca balonul sa fie vizibil din toata sala.

Eu am venit din Calarasi, am facut 8 ore pe drum si s-a meritat! Am jucat jocuri noi, si am gasit jocuri care mi-au placut (jocuri pe care altfel nu le-as fi ales doar din reviewuri).
Zona designerilor a fost super, multi oameni care au venit sa joace prototipuri, am primit feedback inclusiv cu critici constructive, am reusit sa vorbesc cu producatori cu experienta in domeniu, mie mi-a placut.
Sper sa ne revedem cat mai curand la evenimente de genul asta!

omucu
King Meeple
King Meeple

06 Dec 2016, 16:07

danielM wrote:
Cateva sugestii: legat de concursul de design, as stabili un interval de timp in care jocurile participante sa fie testate de catre juriu, designerii sa fie prezenti acolo in acel timp iar juriul sa poata incerca toate jocurile in timpul stabilit (au fost situatii in care unii designeri erau de negasit). De asemenea, crearea unei planse/ afis A3 sau A4 standard, pe care sa fie trecut numele designerului si numele jocului, pentru o mai usoara identificare a lor.
S-au notat astea, le facem. Nu ne asteptam la asa multe jocuri inscrise in concurs, desi in 30 deja stiam ca sunt 8, primisem mailurile de la toti. Nu trebuia facuta toata jurizarea intr-o zi, facem mai bine data viitoare.
Un MC ar fi bun, ori tu, daca ai timp, insa e mai greu sa faci doua lucruri in acelasi timp, ori altcineva, care sa anunte evenimentele din acea zi etc. Dar sa nu acapareze, sa aiba interventii scurte atunci cand e nevoie.
Pe duminica deja a fost mai bine pe treaba asta, o sa facem mai bine cu totul data viitoare.
In concluzie, e clar ca un astfel de eveniment nu poate fi dedicat exclusiv gamerilor pentru ca atunci ne-am aduna cei de la o intalnire nationala si aia ar fi; targetul trebuie sa fie acelasi, poate ceva mai multe spatii de joc, noua ne-a fost destul de dificil sa gasim un spatiu liber; cam singurul spatiu disponibil era o masa din zona designerilor, care in mod normal era destinata lor. Cu toate ca nu am venit pentru a cumpara, prezenta macar a unei oferte si pentru jucatori mai inraiti, cu jocuri pe masura, sleeves si alte accesorii, ar fi apreciata.
Daca vin mai multi expozanti, cu mai multe jocuri prezentate, s-a rezolvat problema, aveti mai multe de incercat de la ei. Nici la Essen nu sunt mese libere pentru jocurile oamenilor, dar oferta e atat de mare ca nu le simti lipsa. Cand citesc feedbackul de la voi toti si vad ca una din probleme a fost ca n-au fost mese libere nu pot decat sa ma bucur, asta am si vrut :)
PS: ne-au lipsit ”mizeriile” de dupa ora 12 explicate de tine, asa ca ne esti dator :))
Si mie mi-a lipsit sa explic mizerii, dar promit sa recuperez la urmatoarea nationala.
Idei pentru editia viitoare:
-ecusoane pentru designeri si pentru cei care explica jocurile la mese, sa stie vizitatorul pe cine poate sa abordeze ca sa participe.
-sustin ideea cu "Need players", poate scris pe un balon pe care sa il inalti cand ai nevoie de jucatori la masa ta, ca balonul sa fie vizibil din toata sala.
Eli a pus o hartie cu Travelin si a scris si de turneu, si-a facut oarecum singur anuntul :)
Facem ceva cu "need players" :)

Ma bucur ca principalul feedback e pozitiv, sunt convins ca majoritatea veti incerca sa veniti si la editia viitoare, poate impreuna cu altii. Promit sa fac tot ce e posibil sa avem mai multe de oferit si sa imbunatatim tot ce n-a fost cum trebuie.

Post Reply

Return to “Intalniri si evenimente”