Jocuri traditionale romanesti
- Chuckila
- King Meeple

Jocuri traditionale romanesti
Am primit azi dimineata un geekmail pe BGG in care am fost intrebat urmatoarea chestie:
"Subject: Traditional Romanian board games?
Hi:
My son is researching Romania for a school project and I was wondering if you might be able to let me know if there are any traditional board games that are distinctly Romanian? I've read a little about tabla, but haven't been able to find any pictures of a board or pieces.
All best,"
Care le stiu eu ca ar fi de ale noastre:
Dacii si romanii, Sus Jos, Piticot, Bunul Gospodar, Enigma, Turism, Pacalici si mai nou Financial City.
Mai stiti altele?
"Subject: Traditional Romanian board games?
Hi:
My son is researching Romania for a school project and I was wondering if you might be able to let me know if there are any traditional board games that are distinctly Romanian? I've read a little about tabla, but haven't been able to find any pictures of a board or pieces.
All best,"
Care le stiu eu ca ar fi de ale noastre:
Dacii si romanii, Sus Jos, Piticot, Bunul Gospodar, Enigma, Turism, Pacalici si mai nou Financial City.
Mai stiti altele?
- tasurinchi
- King Meeple

Re: Jocuri traditionale romanesti
Joc-Tenis
Joc-Fotbal
Nu te supara, frate! - care, daca nu ma insel, e o varianta romaneasca de Sorry!
Joc-Fotbal
Nu te supara, frate! - care, daca nu ma insel, e o varianta romaneasca de Sorry!
- Chuckila
- King Meeple

Da, uitasem de "Nu te supara, frate!". Pe celelalte doua nu mi le-as fi adus aminte, chiar daca am jucat jocul de tenis de cateva ori cand am fost mic. 
Stiu de asemenea ca mai era un joc de dexteritate cu tematica fotbal. Cu niste lopatele si o bila metalica, marginile terenului din elastic si pionii de pe table din pioneze. Stie cineva cum ii spunea (Fotbal?!) si mai ales daca as putea sa il cumpar de undeva?
Stiu de asemenea ca mai era un joc de dexteritate cu tematica fotbal. Cu niste lopatele si o bila metalica, marginile terenului din elastic si pionii de pe table din pioneze. Stie cineva cum ii spunea (Fotbal?!) si mai ales daca as putea sa il cumpar de undeva?
- cristianf
- King Meeple

Nu mai tin minte cum se chema, dar era foarte tare. Ma indoiesc ca se mai gaseste. Daca mi-aduc bine aminte am pastrat tabla de joc pe undeva. O sa o caut cand mai trec pe la ai mei pe acasa.
-
fixpix
Din cite stiu eu mai toate sint clone, nu prea intra la categoria "distinctly Romanian". Dacii si Romanii sa zicem ca ar fi o exceptie, restul cam toate copiaza sau traduc jocuri existente:
Tabla - Backgammon
Sus Jos - Snakes and Ladders
Bunul Gospodar - Monopoly
Piticot - Ceva joc medieval/renascentist dar nu imi amintesc cum se numeste
Enigma - Clue
Turism - Monopoly
Pacalici - ?
Financial City - Monopoly
Joc-Tenis - Tennisspelet
Nu te supara frate - Sorry
Risc Commander - Risk
Imi pare rau, dar romanii nu au jocuri traditionale sau originale.
Tabla - Backgammon
Sus Jos - Snakes and Ladders
Bunul Gospodar - Monopoly
Piticot - Ceva joc medieval/renascentist dar nu imi amintesc cum se numeste
Enigma - Clue
Turism - Monopoly
Pacalici - ?
Financial City - Monopoly
Joc-Tenis - Tennisspelet
Nu te supara frate - Sorry
Risc Commander - Risk
Imi pare rau, dar romanii nu au jocuri traditionale sau originale.
- cristianf
- King Meeple

-
adixor
se numeste Micul FotbalistChuckila wrote:Da, uitasem de "Nu te supara, frate!". Pe celelalte doua nu mi le-as fi adus aminte, chiar daca am jucat jocul de tenis de cateva ori cand am fost mic.
http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Micul_fotbalist
-
byfulgu
@finpix: Ai jucat Financial City? Ai citit macar regulamentul? Daca vezi 2 jocuri cu harta formata din hexagoane inseamna ca unul e copiat dupa celalalt, corect?
- tasurinchi
- King Meeple

Eu as citi regulamentul, macar din curiozitate, daca as avea de unde sa-l iau. Pe pagina Financial City nu reusesc sa dau de el...
In alta ordine de idei, cred ca designul tablei de joc a fost prost ales. Chiar daca mecanicile de joc sunt complet diferite, cine vede jocul pe un raft sau oriunde, zice: "Inca o clona de Monopoly..."
In alta ordine de idei, cred ca designul tablei de joc a fost prost ales. Chiar daca mecanicile de joc sunt complet diferite, cine vede jocul pe un raft sau oriunde, zice: "Inca o clona de Monopoly..."
-
haretel
am ras sanatos mai devreme....
cata impertinenta sa afirmam ca Financial City nu e un joc original....
necunoscatori, dom'le....
asteptam o replica tehnica
cata impertinenta sa afirmam ca Financial City nu e un joc original....
necunoscatori, dom'le....
asteptam o replica tehnica
-
byfulgu
@tasurinchi - este foarte posibil sa existe aceasta asociere din cauza designului, pe care, recunosc, nu am pus mare accent initial, deoarece jocul trebuia sa transmita un mesaj, nu sa se diferentieze prin design. Regulamentul se gaseste pe site: http://financialcity.ro/regulament . Momentan exista o varianta in engleza cu cateva modificari fata de cea postata pe site.
@haretel - You rock, dude!
@haretel - You rock, dude!
- Chuckila
- King Meeple

Adixor, mersi mult de tot!
Si am zis sa dau acum un google dupa "Cumpara Micul fotbalist". Bineinteles ca mi-au fost returnate numai articole de genul "Micul Beckham s-a reapucat de fotbal" si "Blogul Micului Fotbalist". Oh well.
Si am zis sa dau acum un google dupa "Cumpara Micul fotbalist". Bineinteles ca mi-au fost returnate numai articole de genul "Micul Beckham s-a reapucat de fotbal" si "Blogul Micului Fotbalist". Oh well.
-
Puf
N-am nimic impotriva lui Financial City (ca idee de joc)...nu este un joc pe gustul meu precum nici monopoly nu este un joc pe gustul meu (acum dupa ce am descoperit lumea boardgame-urilor) - cred ca intra in aceasi categorie...nu?
Tot ce stiu despre Financial City sunt mesajele pe care le primesc pe FB cu invitatii la evenimente...si dezamagirea de care da dovada byfulgu cand nu apare lumea...nah...ce sa zic...unii isi schimba parerea sau planurile (eu am refuzat invitatiile - ca sa nu crezi ca pe langa faptul ca-s asa de critica mai sunt si sadica).
Dar nu scriu ca sa fiu rea aici...doar ca mai mult de atat nu am aflat...am vazut cutia de joc la Diverta. Am avut si ocazia sa il vad desfacut...si sa ating componentele...tabla de joc. Let me give you my objective account of it:
@byfulgu: inteleg ca vrei sa faci ceva prin care sa castigi altceva - numai ca tu gandesti foarte BIG! puteati sa il scoateti mai ieftin avand in vedere cat de ieftin apare la o prima vedere...este o dezamagire...asta ca prezentare...ca prima impresie la atingerea cartonului subtire si ieftin...puteai sa investesti ceva mai mult si poate scoteai mai mult de la jocul asta...avand in vedere ca ti-ai dat silinta sa vii cu un joc (care ai pretentia ca e original).
Ce deranjeaza nu e faptul ca e ieftin (ca si componente) ci faptul ca tu ni-l bagi pe gat...am cautat si eu sa vad ce jocuri ai mai jucat...un account ceva despre orice alt joc...sa vad ce experienta ai...sa vad ce te recomanda - NIMIC - dar astept rabdatoare sa vad o lista...sau un review al unui joc pe care l-ai jucat si ti-a placut - altul decat Financial City
Am inteles ca nu ai pus accent pe felul in care arata sau felul in care a fost tiparit jocul tau...ca pana la urma ideea jocului trebuie sa se reprezinte prin planul original de a educa financiar(?) - pai asta face si monopoly...si am reusit sa joc monopoly si sa fiu captivata ca si copil de la 7 ani - jocul tau...nu stiu cui se adreseaza sincer...ca eu nu am reusit sa imi dau seama.
Iar de banii pe care i-as da pe Financial City mi-as lua un joc mult mai placut si de o alta calitate (poate te uimeste dar lumea se mai uita si la asta)!
La urmatorul joc pe care il scoti o sa fiu mai atenta...pana atunci ma scuzi daca sunt un pic reticenta in a incerca jocul tau!
Tot ce stiu despre Financial City sunt mesajele pe care le primesc pe FB cu invitatii la evenimente...si dezamagirea de care da dovada byfulgu cand nu apare lumea...nah...ce sa zic...unii isi schimba parerea sau planurile (eu am refuzat invitatiile - ca sa nu crezi ca pe langa faptul ca-s asa de critica mai sunt si sadica).
Dar nu scriu ca sa fiu rea aici...doar ca mai mult de atat nu am aflat...am vazut cutia de joc la Diverta. Am avut si ocazia sa il vad desfacut...si sa ating componentele...tabla de joc. Let me give you my objective account of it:
@byfulgu: inteleg ca vrei sa faci ceva prin care sa castigi altceva - numai ca tu gandesti foarte BIG! puteati sa il scoateti mai ieftin avand in vedere cat de ieftin apare la o prima vedere...este o dezamagire...asta ca prezentare...ca prima impresie la atingerea cartonului subtire si ieftin...puteai sa investesti ceva mai mult si poate scoteai mai mult de la jocul asta...avand in vedere ca ti-ai dat silinta sa vii cu un joc (care ai pretentia ca e original).
Ce deranjeaza nu e faptul ca e ieftin (ca si componente) ci faptul ca tu ni-l bagi pe gat...am cautat si eu sa vad ce jocuri ai mai jucat...un account ceva despre orice alt joc...sa vad ce experienta ai...sa vad ce te recomanda - NIMIC - dar astept rabdatoare sa vad o lista...sau un review al unui joc pe care l-ai jucat si ti-a placut - altul decat Financial City
Am inteles ca nu ai pus accent pe felul in care arata sau felul in care a fost tiparit jocul tau...ca pana la urma ideea jocului trebuie sa se reprezinte prin planul original de a educa financiar(?) - pai asta face si monopoly...si am reusit sa joc monopoly si sa fiu captivata ca si copil de la 7 ani - jocul tau...nu stiu cui se adreseaza sincer...ca eu nu am reusit sa imi dau seama.
Iar de banii pe care i-as da pe Financial City mi-as lua un joc mult mai placut si de o alta calitate (poate te uimeste dar lumea se mai uita si la asta)!
La urmatorul joc pe care il scoti o sa fiu mai atenta...pana atunci ma scuzi daca sunt un pic reticenta in a incerca jocul tau!
Last edited by Puf on 08 Nov 2010, 12:02, edited 1 time in total.
-
haretel
multumesc mult , da'.....byfulgu wrote:@haretel - You rock, dude!
cred ca nu ai surprins ironia mea (dusa un pic spre sarcasm)
- tasurinchi
- King Meeple

Mda, am citit si regulamentul. Singura impresie pe care mi-a lasat-o este ca, dupa cum zicea si puf mai sus, Financial City a fost realizat aproape in necunostinta de cauza in ceea ce priveste jocurile moderne. Este, in opinia mea, o incercare de imbunatatire a lui Monopoly, complet neinteresanta insa pentru cei ce stiu ca mai exista si alte mecanici in jocuri in afara de da cu zarul, trage cartonasul, cumpara proprietatea...
In plus, tematica mi se pare complet neatragatoare. Nu stiu cati oameni isi doresc sa castige un joc prin "atingerea unui nivel al venitului pasiv cel putin egal cu cheltuielile lunare". Eu unul cu siguranta nu!
In plus, tematica mi se pare complet neatragatoare. Nu stiu cati oameni isi doresc sa castige un joc prin "atingerea unui nivel al venitului pasiv cel putin egal cu cheltuielile lunare". Eu unul cu siguranta nu!
- Chuckila
- King Meeple

- tasurinchi
- King Meeple

Intr-o oarecare masura
Pana la urma, Financial City este un joc romanesc, nu?
Oricum vad ca ai avansat la rangul de admin. Poti sa ne dai ban daca te suparam
Pana la urma, Financial City este un joc romanesc, nu?
Oricum vad ca ai avansat la rangul de admin. Poti sa ne dai ban daca te suparam
-
byfulgu
@Chuckila - imi pare sincer rau ca s-a deviat foarte mult de la intrebarea ta initiala.
@tasurinchi - revin, scopul jocului nu este neaparat sa fie "fun", ci sa aduca un plus de educatie financiara jucatorilor. Jucand-ul ajungi sa vezi mai usor oportunitatile din viata reala, a.i. sa nu trebuiasca sa ramai angajat si sa duci un "medium life", cu gandul ca un an in plus in campul muncii conteaza la pensie. Plecand de la acest scop, nu trebuie sa iti placa jocul, poate perspectivele tale sunt altele. Dupa cum am mai spus intr-un articol, targetul nostru nu este reprezentat de boardgame-eri, ci de oameni interesati sa faca si altceva in locul unui program 09:00-17:00 pentru urmatorii 40 de ani.
@haretel: vad ca nici tu nu "ai surprins" ironia mea. Got it?
@puf - I quote: "Ce deranjeaza nu e faptul ca e ieftin (ca si componente) ci faptul ca tu ni-l bagi pe gat..."
Nu vad cum "vi-l bag pe gat". Nu cred ca te amenint sa ma urmaresti pe facebook sau twitter, sau ca te mituiesc sa joci FC.
Calitatea: pai sa vedem...poate ca nu am avut 30.000 eur, a.i sa pot produce jocul in volum mare la o calitate foarte buna si un pret redus. Cred ca pentru numarul de bucati produse, calitatea/pret de productie e ok. Daca gasesti tu alta tipografie mai buna si mai ieftina in acelasi timp, care e dispusa sa faca serii mici, te voi plati pentru datele de contact.
Din nou: Nu trebuie sa va placa Financial City, insa nu faceti afirmatii fara a-l fi jucat de cateva ori (nu ma refer aici la calitatea componentelor pentru ca atat ne-am permis dpdv material). Chiar si dupa cateva jocuri, unele persoane inteleg mesajul, altele nu. Este prea greu sa schimbi mentalitati, mai ales cand atitudinea nu e una pozitiva.
@tasurinchi - revin, scopul jocului nu este neaparat sa fie "fun", ci sa aduca un plus de educatie financiara jucatorilor. Jucand-ul ajungi sa vezi mai usor oportunitatile din viata reala, a.i. sa nu trebuiasca sa ramai angajat si sa duci un "medium life", cu gandul ca un an in plus in campul muncii conteaza la pensie. Plecand de la acest scop, nu trebuie sa iti placa jocul, poate perspectivele tale sunt altele. Dupa cum am mai spus intr-un articol, targetul nostru nu este reprezentat de boardgame-eri, ci de oameni interesati sa faca si altceva in locul unui program 09:00-17:00 pentru urmatorii 40 de ani.
@haretel: vad ca nici tu nu "ai surprins" ironia mea. Got it?
@puf - I quote: "Ce deranjeaza nu e faptul ca e ieftin (ca si componente) ci faptul ca tu ni-l bagi pe gat..."
Nu vad cum "vi-l bag pe gat". Nu cred ca te amenint sa ma urmaresti pe facebook sau twitter, sau ca te mituiesc sa joci FC.
Calitatea: pai sa vedem...poate ca nu am avut 30.000 eur, a.i sa pot produce jocul in volum mare la o calitate foarte buna si un pret redus. Cred ca pentru numarul de bucati produse, calitatea/pret de productie e ok. Daca gasesti tu alta tipografie mai buna si mai ieftina in acelasi timp, care e dispusa sa faca serii mici, te voi plati pentru datele de contact.
Din nou: Nu trebuie sa va placa Financial City, insa nu faceti afirmatii fara a-l fi jucat de cateva ori (nu ma refer aici la calitatea componentelor pentru ca atat ne-am permis dpdv material). Chiar si dupa cateva jocuri, unele persoane inteleg mesajul, altele nu. Este prea greu sa schimbi mentalitati, mai ales cand atitudinea nu e una pozitiva.
- VickdaReaper
- Super Moderator

Propun noului admin sa deschida un nou topic si sa mute discutia despre Financial City acolo. Sau sa mute discutia la topic-ul deja existent... 
Si sper sa nu avem parte de nici un flame. Doar discutii obective...
Si sper sa nu avem parte de nici un flame. Doar discutii obective...
-
Puf
Te rog sa te uiti la toate posturile scrise de tine...nu au alt subiect - in fine e normal sa iti aperi si promovezi "copilul" asa ca probabil ca am fost prea dura.byfulgu wrote:@puf - I quote: "Ce deranjeaza nu e faptul ca e ieftin (ca si componente) ci faptul ca tu ni-l bagi pe gat..."
Nu stiu ce sa zic de calitate - sincer la pretul asta un cumparator va cere calitate avand in vedere multitudinea de optiuni pe care le are la acelas pret. Poate te-ai grabit sa il scoti pe piata - poate ai avut prieteni care te-au incurajat lipsiti de obectivitate - evident ca astea nu sunt scuze asa ca te rog sa nu le folosesti.
Nu imi cere MIE sa iti gasesc tipografii ieftine...nu e jocul meu...nu e treaba mea ce calitate prezinta - eu doar am mentionat faptul ca pentru mine - pe langa toate celelalte aspecte care nu ma atrag la genul asta de joc - calitatea a contat. Ma tragi la raspundere pentru parerea mea cat se poate de obiectiva...am facut comparatie cu cele aprox 40 de jocuri pe care le am acasa si sincer...nici macar nu se apropie de versiunea de Catan pe care am cumparat-o din Cora acum cativa ani...si care dupa parerea mea are cea mai slaba calitate din toate jocurile pe care le avem acum.
Puteai sa astepti...puteai sa faci contract cu o companie care produce si lanseaza boardgame-uri...raportul calitate/pret de care vorbesti nu este satisfacator.
Si cred ca orice jucator experimentat iti poate spune asta...si nici macar nu ma pot simti provocata sa-l incerc - dar asta este numai parerea mea.
Mentalitatile de care vorbesti sunt formate cu jocuri de calitate...si e normal sa nu vreau sa imi schimb mentalitatea...desi la inceput cand am aflat de joc eram gata sa il sustin...dupa ce l-am vazut lucrul acesta s-a schimbat. Nu mai spun ca am citit regulamentul...prea multe optiuni de castigare si prea lasat la alegerea jucatorului si te rog sa furnizezi si un manual despre bursa..active...pasive - eu am facut filologia "nu stiu de-astea io nu stiu!" (unu' de pe net")
Sa zic ca te-ai jucat si un pic de Sims? si poate si vreo bursa pe net....nu-ti cunosc background-ul...nu te simti atacat - nu e cazul...incerc sa imi dau seama cum ti-a venit ideea. Dezvolta putin..sustine-ti jocul...nu e suficient sa il promovezi si sa spui ca te invata sa te joci cu banii...ca dupa ce il joci ai putea sa joci la bursa...gandesti oricum ca un adolescent - totul e posibil? hahahahahaha...cum ne gandim noi muritorii ca inca un an de munca si contribuim la pensie...adevarul e ca ne frecam cu totii palmele in asteptarea PENSIEI! Nu ai descoperit vreun secret asa ca nu te bate cu palma pe umar inca...GOOD JOB o sa vina mai incolo dupa ce o sa mai castigi experienta!