War of the Ring (Second Edition) - Run Frodo, run!

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip jurnale de sesiune (session reports) ale jocurilor jucate de voi, ce bineinteles pot fi comentate in cadrul topic-urilor respective de toti utilizatorii forumului.

Pentru discutiile generale necentrate pe session reports va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
Imago
Administrator
Administrator
Posts: 1352
Joined: 13 May 2014, 23:05
Location: Bucuresti

War of the Ring (Second Edition) - Run Frodo, run!

Post: # 86797Post Imago
17 Feb 2018, 15:52

War of the Ring este un joc destul de straniu. In ciuda rating-ului foarte inalt (fiind republicat in 2012, inca are 8.4 pe BGG), nu e neaparat o putere necontestata in hobby-ul nostru. Are relativ putine copii in circulatie (judec dupa numarul de copii inregistrate pe BGG), si este un fel de legenda in domeniu - multi au auzit de el, multi stiu ca ar fi un joc extraordinar, insa putin l-au jucat.

Acest lucru se explica relativ usor cand analizezi jocul propriu-zis:
- E un joc tematic, dintr-o nisa relativ ingusta (nu-mi sariti in cap spunand ca Tolkien este foarte popular, eu compar cu "Zombie Apocalipse" si "Star Wars")
- Are un cost ridicat (intre 360 si 430 lei in Romania. Ok, in ziua de azi, cand Terraforming Mars costa 300 lei, War of the Ring cu cele 205 miniaturi superbe, 2 mounted boards ce-ti ocupa toata masa si 110 carti de dimensiunea tarot pare un adevarat chilipir).
from http://www.boardgamegeek.com/image/3554478
3Pungi, multe pungi


- Are o disponibilitate scazuta - Jocul este produs de catre Ares Games, studio-ul designerilor initiali a WotR. NG International, publisherul primei editii, a dat faliment (deci va dati seama cam cati bani si succes comercial a adus acest joc), iar designerii jocului au fondat ei singuri o companie care sa publice in continuare jocul. Compania e micuta si se descurca greu cu distributia, promovarea, comunicarea cu clientii, etc. Desi jocul este flagmanul lor, ei publica si alte titluri (pentru ca WotR se pare ca nu ii ineaca in bani).

In acelasi timp , pentru un grup mic de oameni, acest joc este unul senzational. Oamenii organizeaza competitii online, ii picteaza miniaturile, cumpara editiile limitate aniversare pe bani enormi, si il considera un fel de "Sfantul Graal" in wargaming, thematic boardgaming si Tolkien Gaming (da exista si asa ceva). Eu presupun ca din acest grup fac o mare parte din cei care au trecut peste... prima partida.
from http://www.boardgamegeek.com/image/3569040
Customizare adusa la extrem:)


Iar aici intervine marea ciudatenie a War of the Rind Second Edition. Numarul de partide de WotR inregistrate pe BGG este mai mic decat numarul de copii fizice existente. Adica unii oameni cumpara jocul si nu il joaca. Puteti desigur protesta ca nici voi nu va logati partidele de jocuri pe BGG, insa in cazul WotR acest fenomen este adevarat. Oamenii cumpara jocul, deschid manualul de 47 de pagini, se uita la dezmatul de 205 miniaturi, desfac tablele (DOUA, doua table), dupa care il strang frumusel si il baga inapoi pe raft. Jocul asta e intimidant.

Insa eu l-am jucat. De doua ori chiar. Iar acesta este raportul celei de-a doua partide, pe care-am terminat-o ieri la ora 23:37.
from http://www.boardgamegeek.com/image/3459878
Nu le numarati. Jocul (de baza) are 205 miniaturi. Pur si simplu nu va ganditi ca ar arata frumos pictat. Uitati de aceasta optiune.

Imago
Administrator
Administrator
Posts: 1352
Joined: 13 May 2014, 23:05
Location: Bucuresti

Re: War of the Ring (Second Edition) - Run Frodo, run!

Post: # 86798Post Imago
17 Feb 2018, 15:52

Jocul nr 2: Andrei (Free People) versus Vlad (Shadow)
Prima partida de WotR a fost de invatare. Am pierdut-o intr-o modalitate foarte putin cinematica, habar nu aveam ce sa fac. Insa am ramas cu o impresie puternica despre joc si cu dorinta de a-l mai juca. Daca se poate a doua zi (nu se putea).
Asa ca in a doua partida cam stiam ce trebuie sa fac. Sa duc inelul pana in Crack of Doom pana Shadow cucereste 10 puncte. Aveam de lucru pe doua fronturi - pe deoparte sa misc Fratia, pe de alta parte sa-mi apar orasele. Stiu ca exista si alta cale, victoria militara a Oamenilor Liberi, insa momentan nu imi inchipui cum acest lucru ar fi posibil. Shadow pur si simplu te copleseste cu valuri de orci, goblini, corsari, elefanti, trolli, whatever.

Tradarea lui Saruman
Oamenii liberi au inceput partida miscand Fratia spe Lorien. Shadow a inceput prin aducerea Isengard-ului in stare de razboi. Foarte rapid mi-am dat seama ca tinta Isengard-ului era natiunea Rohan, deci am raspuns prin concentrarea trupelor in regiunea Fords of Isen, si miscarea Rohan-ului pe pista politica spre razboi. Planuiam sa fiu activat de Saruman in urma atacului inevitabil asupra Fords of Isen. Cu ce supravietuiam atacului initial ma retrageam in Helms Deep, unde urma sa fac un muster-doua.

Mintile incetosate a lui Theoden
Insa toate planurile mele s-au dus de rapa in momentul in care Shadow a scos o carte (Wormtongue) care nu ma activa daca eram atacat. Asa ca retragerea mea confortabila in Helms Deep s-a transformat intr-un asediu inegal si disperat de care urma sa imi bat capul inca multe ture in joc. Insa vor reveni la acesta ulterior.

Cu trupele mele Rohan inchise ermetic in Helms Deep, fara sa pot mobiliza alte unitati, am inceput sa-mi misc disperat Fratia spre sud.
from http://www.boardgamegeek.com/image/3991752
Wormtongue


Iar Sauron a inceput sa-si miste trupele nestingherit pe harta. Miscarile ample de trupe imi amenintau Rivendell-ul, Lorienul, Dale si Erebor. Rohanul era paralizat de Wormtongue. Insa Fratia se putea misca, iar eu profitam din plin de asta.

Asediu pe toate fronturile
Dupa manipularea trupelor Umbrei in pozitii avantajoase in jurul oraselor mele, Vlad nu s-a mai sinchisit ca-mi activeaza Rohan-ul si a atacat in forta Helms Deep. Insa cei 3 aparatori vajnici si un leader al fortaretei s-au dovedit aproape la fel de cinematici si bravi ca cei din carte si film. A urmat atac dupa atac al orcilor din Isengard, insa Rohanii rezistau incredibil in citadela lor. Dupa cateva atacuri fara rezultat, armata initiala a Isengardului a fost injumatatita si avea nevoie de forte proaspete pentru continuarea asediului.

Insa, in paralel cu asediul Helms Deep, Umbra facea si alte porcarii. Mi-a ocupat nestingerit (nu aveam nici o trupa acolo) Edoras, al doilea oras al Rohanilor. Acesta a fost primul punct al lui Sauron. Mi-a ocupat si alte doua asezari, astfel ca nu mai puteam face nici un muster cu Rohan. Si tot in acea vreme a inceput asediul unui alt oras-erou - Rivendell.

Run Frodo, run
Pe de alta parte nici eu nu stateam cu mainile in san. Miscam Fratia spre Mordor cu viteza de cam 2 miscari pe tura. Mi-a murit Gandalf incercand sa il apere pe Frodo de coruptie, l-am separat pe Strider si l-am trimis in Minas Tirith sa se incoroneze rege. Cu Gondor activat, am inceput si eu sa fac unele manevre militare. Mi-am mutat armata din Dol Amroth spre Minas Tirith, pentru a trimite o parte din armata gondoriana sa sustina Rohanul.

De ce am nevoie de armata in orasul asta? Doar este atat de sigur in acest colt, separat de mare
Atunci insa a intervenit alta surpriza. Corsairs of Umbar. Umbra si-a mutat imediat o armata gigantica din Umbar in Dol Amroth. Astfel o fortareata de 2 puncte, cu o armata puternica, a fost cucerita fara lupta de catre perfizii pirati. Hm, a durut, insa in acel moment Umbra avea abia 3 puncte de victorie din 10 necesare. Iar Oamenii liberi il incoronasera deja pe Aragorn, Mostenitorul lui Isildur, Gandalf cel Sur reinviase in Gandalf cel Alb, iar Fratia se afla la 4 pasi de Mordor.

Prabusirea rezistentei
Totusi Umbra isi concertase trupele intr-o miscare maiastra. Astfel ca in acel moment sosisera intaririle pentru asediul Helms Deep, Rivendell-ul era incercuit, iar in afara Lorienului aparuse o armata enorma cu 10 orci, 5 nazguli si… Sauron (sau Witch King?) insasi.
Urmatoarele evenimente au fost o goana dupa puncte a Umbrei si o goana spre Crack of Doom a Fratiei. Aparatorii disperati ai Helms Deep nu au mai rezistat valurilor proaspete de orci si au murit in glorie. Rezistenta epica de atatea runde a fortaretei a fost totusi caramida de baza in victoria ce se intrevedea pentru Oamenilor Liberi.

Insa ce a urmat au fost alte 2 lupte si asedii epice. Rivendell-ul subred inca opunea rezistenta atacatorilor din nord. Insa a cedat si el. Cea ce parea o situatie comfortabila pentru fratie tura trecuta s-a transformat rapid intr-un cosmar. Umbra avea deja 7 puncte, iar alte 3 puncte erau la un metru distanta pentru ea.
from http://www.boardgamegeek.com/image/3991776
Tabla finala


On Mordor track
Trebuia sa intru in Mordor cu Frodo. In acel moment Shadow mi-a atacat Lorienul cu armata de 10 orci, 5 nazguli si Sauron (sau Witch King?) Lorienul. Eu eram insasi in Lorien cu Aragorn si Gandalf, si alti 4 elfi. A urmat o batalie epica in care i-am distrus toata armata, cei 5 nazguli si pe Sauron in acea batalie. Forta defensiva a oraselor libere era evidenta.

In general forta defensiva a Oamenilor nu ar trebui subestimata. Am eliminat o intreaga armata in Lorien, insa si pana atunci i-am spart nasul Umbrei pe unde m-a atacat. Rivendell? Check. Helms Deep? Super-check. Mama lui de Wormthongue, daca recrutam inca una-doua elite in Helms Deep (si aveam acelasi bulan la zaruri), pana la sfarsitul jocului cuceream si Isengard-ul.

Moarte tuturor
Fratia intrase in Mordor, o armata enorma fusese sacrificata in Lorien, insa treaba nu era nici atunci sigura. A doua armata imi ataca deja Lorien-ul, iar eu acolo mai aveam un singur elf acolo, impreuna cu Gandalf si Aragorn.
(Cum adica un singur elf impreuna cu Gandalf si Aragorn? Istoria avea sa arate ca din contra, aveam tocmai un elf, pe Gandalf si pe Aragorn!)
Iar langa Dale... aveam o alta armata mare de elefanti si alte porcarii sudice gata sa invadeze. Acestea erau ultimele 3 puncte de care avea nevoie Umbra. Iar la este de Minas Thirith se pregateau alte 2 armate.

Insa eu eram pe Mordor Track. Incasasem deja ceva coruptie, insa eram departe de 12 si aproape de Crack of Doom . Ce a urmat a fost o lupta disperata in Lorien, in care Gandalf, Aragorn si elful au distrus armata de orci invadatoare, insa au murit si ei in acest timp.Orasul era pustiu, insa teoretic in posesia Oamenilor Liberi. Ura!

Frodo Noua-Degete
Iar Frodo era pe ultima treapta a Mordorului. Cu urmatoarea miscare am aruncat inelul in vulcan, vestind distrugerea lui Sauron si victoria Oamenilor Liberi.
from http://www.boardgamegeek.com/image/3991790
Multumim Gollum, ai fost un companion bun

from http://www.boardgamegeek.com/image/3991792
Nu mai plange Frodo, fii barbat


Aragorn, Gandalf cel Alb, Meriadoc, Peregrin Took, Ghimli, Legolas si Boromir - toti au murit in aceasta incercare de a opri raul. La fel precum si nenumarati oameni Rohan si Elfi. Insa Umbra a fost oprita. Iar eu am supravietuit ca sa va povestesc si voua cat de greu a fost si cat de mult mi-a placut.

Iar aici am ajuns la ultima parte - data viitoare voi juca cu Shadow.
Last edited by Imago on 17 Feb 2018, 23:31, edited 2 times in total.

User avatar
26octombrie
King Meeple
King Meeple
Posts: 4149
Joined: 30 Aug 2012, 15:24
Custom Rank: Awesome Silly Bard

Re: War of the Ring (Second Edition) - Run Frodo, run!

Post: # 86799Post 26octombrie
17 Feb 2018, 18:19

Oh, man, imi ploua-n gura... :drool:
Vreau si eu!
Macar Middle Earth Quest, pana ma calific la splendoarea asta. Bogdan, sa trecem la treaba cu regulamentul! Andrei si Vlad, ca sa ramanem in univers, jucati un MEQ?!

Imago
Administrator
Administrator
Posts: 1352
Joined: 13 May 2014, 23:05
Location: Bucuresti

Re: War of the Ring (Second Edition) - Run Frodo, run!

Post: # 86805Post Imago
17 Feb 2018, 22:51

26octombrie wrote:Oh, man, imi ploua-n gura... :drool:
Vreau si eu!
Macar Middle Earth Quest, pana ma calific la splendoarea asta. Bogdan, sa trecem la treaba cu regulamentul! Andrei si Vlad, ca sa ramanem in univers, jucati un MEQ?!
Eu sunt destul de ocupat cu munca, urmatoarele 2 saptamani am tot planificat.
Insa nu iti pierde speranta, poate jucam War of the Ring candva:)
Last edited by Imago on 17 Feb 2018, 22:52, edited 1 time in total.

User avatar
unq_flipmo
King Meeple
King Meeple
Posts: 987
Joined: 13 Oct 2016, 16:55
Location: Bucuresti
Contact:

Re: War of the Ring (Second Edition) - Run Frodo, run!

Post: # 86806Post unq_flipmo
17 Feb 2018, 22:52

O nebunie descrierea (in conditiile in care nu sunt nici fan nici foarte familiarizat cu universul deocamdata). Luna asta imi ajunge si mie, chiar doua bucati, una pentru un prieten. Asadar voi ingrosa randurile oamenilor care il au, deschid, admira si pun inapoi pe raft. Sa trecem Luana, sa trecem
Having to cope with a dysfunctional society, we take refuge in solitude which is a substitute for dignity Zhang Ke Jia


Post Reply

Return to “Sesiuni de joc”