Mi-este greu sa-ti recomand unul dintre cele doua. Personal, am primit recomandarea de a alege Hansa Teutonica (de la un amic care le-a incercat pe ambele si in care am incredere). Iar din ce m-am documentat, HT pare a fi mai robust decat Endeavor.
Cat despre Endeavor... Este mai usor de invatat, mult mai frumos (Hansa are o harta
oribila!!) si este mai tematic decat jocul de-a Liga Hanseatica. Totusi, nu ti-l pot recomanda decat pentru jocul in 5 jucatori. In mai putin de 5 o sa traiesti intotdeauna senzatia de a avea o harta foarte mare, cu enorm de multe de facut si ajungi la final sa nu reusesti sa deschizi decat o singura zona (ceea ce pentru mine e tare trist). Ma rog, asta-i parerea mea.
Altfel, jocurile sunt asemanatoare ca idee: ai o tabla in care incerci sa avansezi cat mai mult pe anumite track-uri pentru a avea cat mai multe avantaje. Si cam la asta se rezuma ambele: sa te dezvolti pe tine insuti. Din punctul asta de vedere, avantajul merge spre Hansa Teutonica deoarece interactiunile de pe harta iti permit mai multe actiuni si mai multe moduri de a te dezvolta. Si pare si mult mai game-like sa trebuiasca sa construiesti o retea intrega intre doua orase pentru a obtine anumite avantaje, nu doar sa vanezi niste simboluri pe care poti sa le obtii in nu stiu ce mod. In plus, la Endeavor cam mergi mai mult pe ideea "ori prinzi jetonul, ori te reorientezi spre alta coada de asteptare sau alte carti", ceea ce uneori nu prea imi place...
Pentru a rezuma {sau mai bine zis a scrie o idee totusi coerenta [vin dupa 9 ore de citit o carte din universul Dune si nu prea am rabdare cu ideile din cap (cam ca Norma Cenva, pentru cunoscatori)]}: jocurile au cam aceiasi idee, dar tematica diferita (un

pentru Endeavor); Endeavor este mai frumos desenat (deci un

pentru Hansa Teutonica); Endeavor este mai simplu de invatat (deci

); dar (si asta conteaza cel mai mult pentru mine) Hansa Teutonica este adevaratul brain burner (la Endeavor depinzi nitel si de sansa sau de jocul adversarului) si este mult mai robust/bine inchegat decat alternativa (in opinia mea

). In concluzie, ti-as recomanda sa alegi jocul care iti place cel mai mult din punct de vedere vizual. Nu o sa dai gresi cu nici unul dintre ele, deci daca poti trece peste grafica hartii din HT, ia-l mai degraba pe asta (merge mai bine in mai putin de 5 jucatori decat Endeavor; adica nu ai senzatia de "nu am facut mai nimic pe harta"). Daca nu, ia Endeavor (e mai simplut de invatat si mult mai colorat)...
LE: S-ar putea sa-ti pot prezenta parerea personala asupra Hansa Teutonica peste putin timp. Daca nu ma omoara facultatea pana atunci...