Care LCG este mai bun pentru mine?

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
Post Reply
imba
King Meeple
King Meeple

Care LCG este mai bun pentru mine?

10 Jan 2011, 18:50

Ma tot uit eu la LCG-urile astea de ceva vreme. Si ma tot uit si nu ma lamuresc spre care sa tanjesca mai tare.

Am postat si pe BGG, dar nu prea m-am lamurit, asa ca pun si aici intrebarea ca poate e cineva dintre noi mai experimentat cu joculetele de tipul asta.

Ma scuzati ca nu mai stau sa traduc, dar o sa postez mai jos ce am aflat pana acum din reviewuri, tutoriale, etc. Nu e musai de citit, dar cam asta stiu eu despre ele pana acum.
What am I looking for? A fun card game that has a nice theme. It should be portable, diverse and quick to play. It should accommodate preferably up to 4 players, though I know that they are designed mostly for 2. They will be most often played with 2, but being able to get more people in would be a nice bonus. Please mind you that I will not be spending heavy on any of these LCG, at most I will buy the big expansions (deluxe ones) if the game proves to be satisfying enough, therefore the games must satisfy my demands without extra packs/chapters.

So my info so far is as follows:

Warhammer: Invasion
PRO: nice theme, different factions that seem to each have a different feel, tokens and boards for HQ, lots of support from the community, 2 extra races in a deluxe expansion adding up to a total of 6 different races.
CON: no clear multiplayer rules, the conflict may be a bit too straight forward.

Call of Cthulhu: The card game
PRO: nice theme and quite close to me since I played a lot of AH, you can mix and match 7 different factions to adjust your deck to your style, nice Cthulhu sculptures, has official multiplayer rules.
CON: Seems a bit more complicated than W:I, the deluxe expansions add just one more faction so far.

A Game of Thrones: LCG
PRO: nice theme though I am not very familiar with it, 4 factions in the core set and another 2 in the deluxe expansions, advanced multiplayer rules for up to 4 players.
CON: it is kinda old and unpolished compared to the ones above it.

or should I just wait for
Lord of the Rings: The Card Game
PRO: coop with 1-2 players fighting the quests, nice and appealing theme, 12 heroes, seems RPGish (equipping your party of heroes, solving quests, etc.)
CON: not yet released, need 2 copies of the core set to play 3-4 player.
Orice pareri/experiente sunt apreciate.
PS: cred ca ar trebui deschis un topic de Sugestii.
Last edited by imba on 10 Jan 2011, 20:56, edited 1 time in total.

sebik80
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Just Muerte

Re: Care LCG este mai bun pentru mine?

10 Jan 2011, 20:48

Eu unul astept LotR. Si eu pandesc un LCG de ceva vreme precum si un joc cu tematica LotR (cumnatul e practic obsedat cu cartile si filmele). Si uite asa impusc doi iepuri dintr-un foc :)

adixor

10 Jan 2011, 21:25

@imba: apropos de PS, in general mi s-a parut ca topic-urile gen "Sugestii" se transforma in "Discutii generale jocuri" si tot aici ajung :). in plus sunt destul de rare. dar ma gandesc la asta. ma gandesc si la unirea sectiunilor "Discutii generale jocuri" cu "Discutii pe orice tema de boardgaming" care fac cam acelasi lucru.

fixpix

11 Jan 2011, 08:36

Eu le-am jucat pe primele 3 si iti recomand calduros sa sari peste W:I si CoC, ajungind direct la cel mai bun dintre ele, GoT.

W:I - l-am juca to singura data. Dupa ce mi-am petrecut o gramada de runde punindu-mi armate pe harta adversarul joaca o carte care ii rade pe toti. Game over. A doua oara n-am mai avut pofta sa-l joc.
CoC: - mi sa parut interesant initial , cu povestile si modalitatile de atac diferite. In practica am patit acelasi lucru ca mai sus. Sa-mi vad toata munca anihilata de o carte nu e chiar distractiv din puctul meu de vedere.
GoT: - clar cel mai bun. Cel mai strategic dintre toate. Mai ales daca stii pachetul celuilalt si cam la ce carti sa te atepti, e de-a dreptul mortal. Sufera de problema eterna LCG+FFG: fiecare expansiune adauga reguli/carti/efecte noi, astfel incit jocul ajunge o nebuloasa. Spre deosebire de celelalte doua se poate juca excelent folosind doar pachetul de baza, ba chiar as recomanda sa ramii numai la el. Ca sa fiu drept, are si el o carte care anihileaza armatele adversarului, dar e extrem de echilibrata: ti le distruge si pe ale tale. Si poanta maxima, esti obligat sa o joci, ceea ce introduce inca un nivel de strategie. Fiecare din cele 4 case joaca diferit si dupa ce te plictisesti poti sa incepi sa le mixezi intre ele cum vrei. Mie mi s-a parut foarte bun. Fiecare joc e un ca un puzzle si cistiga cel care reuseste sa puna impreuna cit mai multe piese.

Acestea fiind zise, astept si eu cu nerabdare sa vad cum arata LotR, mi se pare super interesant conceptul de LCG cooperativ.

imba
King Meeple
King Meeple

13 Jan 2011, 22:03

Multumesc mult fixpix de raspuns. O singura intrebare as avea referitor la situatiile de wipe pe care le-ai intalnit. Cartile care faceau acest lucru se regaseau in pachetul de baza sau in vreuna dintre micile extensii? Intreb asta pentru ca eu unul (principalul cumparator al jocurilor pentru grupul meu) nu o sa iau pack-urile mici si atunci este posibil sa nu ma lovesc de respectiva problema, ceea ce ar insemna ca CoC ar ramane pe primul loc, urmat de GoT si de W:I.

Daca in schimb cartile pe care le-ai descris tu cu efectele alea devastatoare ar fi in seturile de baza sau in extensiile deluxe, atunci GoT ar lua primul loc fara doar si poate si ar fi cumparat intr-un viitor extrem de apropiat.

Oricum, mai astept pareri si de la alti posesori/jucatori.

fixpix

14 Jan 2011, 06:45

Toate se gasesc in seturile de baza.

imba
King Meeple
King Meeple

17 Feb 2011, 02:55

Multumesc mult fixpix! Am ales AGoT LCG si nu imi pare rau nici umpic pana acum. Multiplayerul este foarte bine realizat cu rolurile alea dementiale, iar deckurile par destul de echilibrate. Per total foarte fun! Da, exista cartea aceea de wipe si de altfel exista mai multe carti gen wipe (toate caracterele mai putin 3, toate locatile mai putin 3, etc.) dar care afecteaza in egala masura toti jucatorii, astfel ca nu mi se pare ca deechilibreaza jocul, ci doar mai reseteaza cate un jucator cand acesta are o mana mai norocoasa si reuseste sa puna mai multe carti jos decat tine. Pana acum nu am jucat decat la 10 power din 15 pentru ca nu prea avem timp, dar cred ca in weekend o sa iasa un turneu foarte dragut.

taticu

17 Feb 2011, 16:24

my man, si eu am AGoT LCG si nu am cu cine sa il joc, ma primiti si pe mine la un joc?

imba
King Meeple
King Meeple

18 Feb 2011, 13:42

Da-mi un PM si vedem cum stabilim ceva. ;-)

Rautz

08 Mar 2011, 06:53

Dezamagit de AGoT, am mers pe mana W:I, l-am comandat, astept sa vina

O sa va spun niste impresii dupa ce-l joc

Rautz

16 Mar 2011, 22:55

Prima impresie a prietenei a fost ca nu-i place deloc Warhammer Invasion, mie mi-a placut din prima
Am zis sa mai incercam totusi un joc, si a inceput sa-i placa.
Iar azi am avut surpriza placuta ca atunci cand am intrebat-o ce sa jucam seara asta, sa propuna chiar ea jocul. Ii place din ce in ce mai mult

Seamana intr-un fel cu AGoT prin faptul ca poti ataca pe 3 fronturi(dar doar un atac pe tura).
E frumos ca trebuie sa balansezi foarte bine cele 3 zone, vrei mai multe resurse? sau vrei sa tragi mai multe carti? sau vrei sa ataci adversarul cu cat mai multe unitati? Trebuie sa te decizi mereu la doar una din aceste 3 optiuni pentru fiecare carte.
Ca minus, la fel ca AGoT are mult prea mult scris pe carti, prea multe efecte, incat spre sfarsitul jocului cand ai multe carti in joc in acelasi timp incepi sa uiti unele din efectele care se aplica in cazuri particulare. Fiecare jucator are 15-20 carti active in fata sa, mult prea multe si mult prea mult scris.

Nu ii fac un review aici, ii voi face un mini-review dupa cateva jocuri.
Pentru noi doi jocul e un succes, ne place
W:I - l-am juca o singura data. Dupa ce mi-am petrecut o gramada de runde punindu-mi armate pe harta adversarul joaca o carte care ii rade pe toti. Game over.
Ah da, a picat si la noi respectiva carte, in cazul nostru a fost invers: daca nu exista cartea era game over. Nu aveam practic nici o sansa. Asa cu ajutorul cartii am reusit sa reintru in joc si a fost strans jocul pana la sfarsit.
In nici un caz nu e game over dupa respectiva carte pentru ca iti creezi un mic dezavantaj folosind-o. In momentul cand o folosesti tura ta se cam incheie, cu 0 unitati ramase. Urmeaza la joc adversarul care ia astfel avantaj la unitati si te si ataca tura imediat urmatoare. Deci per total tot intr-o pozitie de dezavantaj ramai, sau pur si simplu reechilibrezi situatia. Intr-adevar poti lua avantaj mare dar numai daca adversarul a jucat slab pana in acel moment si are numai unitati in joc.
Deci per total as zice core set e destul de echilibrat

Vazand insa comentariul de la AGoT
Ca sa fiu drept, are si el o carte care anihileaza armatele adversarului, dar e extrem de echilibrata: ti le distruge si pe ale tale.
cred ca n-ai inteles exact ce face cartea aia, face exact acelasi lucru: distruge ambele armate, nu doar pe ale adversarului

Destul de interesant cum de la o carte cu efectul neinteles corect de catre fixpix a ajuns sa nu mai joace jocul, si mai mult, sa-l convinga si pe imba sa cumpere alt joc :!:

imba
King Meeple
King Meeple

17 Mar 2011, 02:00

Asta e. Daca este cum zici tu e vina mea ca nu m-am documentat mai bine, nu a lui fixpix (Lasa ca imi face el cadou un W:I de ziua mea si-l iert :lol: ).

Oricum, AGoT a castigat detasat la mine pentru ca eu cautam ceva cu suport oficial pentru mai mult de 2 jucatori, noi fiind 3-4 de obicei. Din cate am inteles, si pe cutia de W:I scrie 2-4 dar reguli pentru mai mult de 2 jucatori din cate stiu eu nu s-au oficializat.

Oricum, eu sunt super multumit de AGoT si pare sa fie cel mai potrivit LCG pentru mine si pentru nevoile mele. Nu zic ca W:I sau CoC nu mi-au facut cu ochiul si ca nu ar avea o tematica misto, dar mi se pare ca lumea din AGoT e tare misto si partea aia cu ploturile da un strat de strategie care nu se gaseste la celelalte 2 unde este mai mult luck of the draw(iar, dupa parerea mea).
Bahaus wrote:Ca minus, la fel ca AGoT are mult prea mult scris pe carti, prea multe efecte, incat spre sfarsitul jocului cand ai multe carti in joc in acelasi timp incepi sa uiti unele din efectele care se aplica in cazuri particulare. Fiecare jucator are 15-20 carti active in fata sa, mult prea multe si mult prea mult scris.
Si cred ca toate cartile si toate jocurile LCG au mult scris pe ele. La AGoT de obicei cam se duc si nu ajungi cu atatea pe masa. Singura alta optiune pentru a face jocul atat de deep fara mult text si sa existe totusi legaturi mai mult sau mai putin evidente intre carti era sa faca o iconografie ca la RftG (Race for the Galaxy) unde sa te chinui primele jocuri doar sa inveti sa citesti cartile. In loc de asta prefer un paragraf frumos de 20-30-40 de cuvinte in care imi explica frumos ce se intampla, cand si cum. Incearca o data sa joci ignorand textul de pe carti, luand in considerare doar iconite/putere/etc si o sa vezi ce dry ti se va parea jocu.

Rautz

17 Mar 2011, 06:25

Da, probabil AGoT ti se potriveste cel mai bine, dar intr-adevar s-ar putea sa fi sarit prea repede peste W:I (de CoC nu stiu)

Eu as zice ca problema cu scrisul mult s-ar fi rezolvat usor daca nu se inventau atatea 'cazuri speciale' in incercarea de a face jocul cat mai complex. Sau cu un sistem de notatie mai simplu undeva intr-un colt, daca voiau neaparat sa pastreze si scrisul mult.
Majoritatea cartilor dau +ciocanel(un fel de power, un simbol pe care-l vom nota cu :gg: ) cand se indeplinesc anumite lucruri, puteau sa puna in colt "+ :gg:/dev(elopment)". Era simplu de citit si de catre tine, dar mai ales de catre adversar

Problema e nu atat ca uiti ce fac cartile tale ci ca n-ai nici o idee ce fac cartile adversarului(decat daca stai mereu sa-l intrebi pentru fiecare carte in parte ce face). In AGoT acest lucru e la fel de rau pentru ca sunt 3 alti jucatori si dureaza mult mai mult jocul. Daca intrebi fiecare jucator in parte pentru fiecare carte in parte o sa te injure ceilalti. Asa ca joci jocul cu informatii incomplete.

Asta se remediaza cu core set numai daca joci cu toate rasele de multe ori, si inveti ce face fiecare carte dar deja daca incepi sa joci cu expansiunile o sa te concentrezi pe 1-2 rase si oricum cu atatea carti noi mereu, n-o sa stii ce fac toate
Sa joci un joc complex fara sa ai informatiile complete e destul de rau, e ca si cum la sah adversarul ti-ar pune mereu piesele intre 2 campuri si ai de ales fie sa-l intrebi la fiecare mutare unde a mutat mai exact fie sa joci considerand ca piesele se pot afla pe oricare din respectivele campuri(nu glumesc, se mai intampla chiar si la sah acest lucru f f rar)

Post Reply

Return to “Discutii generale”