Extensii - pareri pro si contra

tipuri de jocuri, recomandari, aranjarea soldateilor in cutii, filme in care apar boardgames sau ORICE altceva va trece prin cap si e legat de boardgaming
Teddy
King Meeple
King Meeple

Extensii - pareri pro si contra

26 Jan 2014, 17:03

Salutare din nou!

Deschid acest topic intrucat doresc sa aflu parerea unor useri mai impatimiti ca mine cu privire la extensii ale jocurilor in general.

Am o colectie de circa 25-30 jocuri si singurele extensii pe care le-am cumparat au fost la catan..intrucat acela a fost primul meu boardgame..dupa monopoly :P

Mi-am pus de nenumarate ori intrebarea daca o extensie isi merita investitia. In sectiunea "bursa" mai rar se gasesc extensii deci imi pun problema daca sa imi achizitionez cateva extensii.

Considerand ca pretul extensiilor este undeva intre 50 si 80% din valoarea jocului de baza..am ramas pe ganduri. Evident ca am studiat un pic cateva review-uri si clipuri de specialitate..insa nu ma consider convins.

Drept urmare va invit sa va dati cu parerea despre extensii cu pareri pro si contra. In momentul de fata eu aveam in plan urmatoarele extensii.. asta bineinteles in eventualitatea in care ma decid sa le iau:

- village inn - Village imi place foarte mult, intrucat sunt un fan al jocurilor de tip worker placement.. dar nici macar nu aduce un al 5-lea jucator :( ceea ce mi se pare cam trist (pret 70-90 lei fata de jocul nou care este undeva la 140 lei)

- Lords of Waterdeep: Scoundrels of Skullport - aici macar se extinde la 6 jucatori fata de 5 disponibili in jocul de baza (pret 150 lei fata de jocul de baza care este 200 lei)

- Spartacus: The Serpents and the Wolf Expansion Set - aici am putut observa o mare imbunatatire fata de jocul de baza; se creste de la 4 la 6 jucatori..de aceasta extensia poate ca sunt cel mai tentat in momentul de fata (pretul ei este de 95lei fata de jocul de baza care este 150)

- Tzolkin: The Mayan Calendar: Tribes & Prophecies - aici din nou nu se adauga jucatori extra..insa abilitatile noi aduse par foarte interesante (pret 100 lei fata de jocul de baza pe care l-am luat cu 165lei...cred :p)

Dupa cum ziceam..3 dintre cele 4 extensii la care ma gandesc sunt din categoria worker placement :)
Astept pareri :P

VickdaReaper
Super Moderator
Super Moderator

Re: Extensii - pareri pro si contra

26 Jan 2014, 18:05

In general, o extensie este creata ca sa aduca un plus de varietate si rejucabilitate intr-un joc, eventual aducand si idei noi la cele ce au venit cu jocul de baza sau componente pentru unul sau mai multi jucatori suplimentari. Relevanta unei extensii o decide fiecare in parte, deoarece sunt putine extensii care sunt chiar vitale unui joc. Cred ca cel mai des, vei alege o extensie pentru ca ti-a placut jocul de baza si vrei bonusul de rejucabilitate (i.e. partidele pe care le vei juca cu extensia). Evident, sunt unii care isi vor cumpara extensiile pentru ca sunt completisti sau colectionari, in timp ce altii vor renunta la extensii si vor pune un ban in plus si isi vor lua un alt joc.

Dintre extensiile mentionate de tine, Village Inn aduce componentele necesare pentru un al cincelea jucator, dar nu as putea sa-ti spun daca este necesar jocului de baza. In schimb, fara sa fi jucat cu extensia, cred ca Tribes & Prophecies pentru Tzolk'in este o achizitie inspirata (mi se pare ca ceea ce aduce o sa schimbe putin jocul, chiar modificand putin stilul de a juca).
Pentru board games sunt fidel cum era Castro pentru Cuba...

Colectie

nqq
King Meeple
King Meeple

26 Jan 2014, 18:12

si extensia de la tzolk'n din cate stiu eu aduce al 5-lea jucator .nu am jucat cu ea,dar asa tin minte :)

DanielIndru
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Going Cardboard

26 Jan 2014, 18:14

Am scris acum mai bine de 2 ani un articol pe tema asta si intre timp nici parerea mea si nici situatia de ansamblu nu s-au schimbat: exista expansiuni bune la preturi decente ce imbunatatesc experienta de joc, cresc rejucabilitatea si readuc pe masa jocuri uitate, dar exista si expansiuni prost gandite ce nu adauga mare lucru sau sunt nejustificat de scumpe sau complica inutil un joc ce era foarte bun luat de sine statator.

Eu sunt un mare fan al expansiunilor bune (si un completist) si am adunat pe langa cele 90 de jocuri 70 de expansiuni si promos.
Dar sunt si multe la care am renuntat bucuros pentru ca nu am reusit sa vad cum se imbunatateste experienta originala de joc, asa ca am pastrat numai jocul de baza: El Grande, Container, Tribune, Navegador, Bora Bora, Roads & Boats, Stronghold, CO2.

Concret despre expansiunile pe care ti le doresti nu pot spune nimic, decat ca mi-am comandat-o si eu pe cea de la Tzolk'in.
Poate omucu o sa vrea sa spuna doo vorbe, stiu ca el a incercat-o de cateva ori.

Teddy
King Meeple
King Meeple

26 Jan 2014, 19:04

Multumesc pentru raspunsuri!

La tzolkin am gresit eu..aduce al 5-lea jucator..insa unele site-uri informeaza gresit :( Despre village nu scria nicaieri de al 5-lea jucator..asta unde am citit eu..nu imi aduc acum aminte..

Extensia la Tzolkin am auzit ca este una foarte buna.. acum insa o sa mai astept pereri si de la cei care o au sa-si dea cu parerea..
Am decis sa incep un research inainte de viitoarele achizitii.. intrucat am inca jocuri nejucate si parca nu as mai arunca cu banii doar ca sa mai bifez o achitzitie!

Oricum, mersi inca odata :)

Corwin
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Terraformer

26 Jan 2014, 19:59

Am doua dintre extensiile mentionate de tine, Village Inn si Tzolk'in: Tribes & Prophecies.

Deocamdata dintre cele doua am jucat doar cea de Tzolk'in. Ce aduce in plus:
- al 5-lea jucator - si un timp cam prea mare de joc... Disclaimer: am jucat o singura data in 5, cu doi jucatori amatori, poate cu 5 jucatori hardcore nu se vede atat diferenta.
- actiuni rapide - mai mult pentru jocul cu 5 jucatori, strica putin din mecanismul de pui SAU iei workeri; multe sunt... slabe, mai ales ca nu se aplica tehnologiile cand le folosesti.
- triburi - unele foarte slabe, altele medii, altele foarte bune mai ales in combinatie cu anumite monumente. Unele sunt chiar interesante, altele prea simple, dar problema mare e balansarea lor. Cred ca trebuie schimbata procedura de alegere a triburilor (acum se dau doua si alegi unul). De exemplu fiecare jucator alege ce vrea, incepand de la primul, si in acelasi timp arata si ce starting bonus tiles alege. Asa ceilalti jucatori au mai multe informatii cand aleg, ca sa compenseze pentru faptul ca cei dinaintea lor aleg triburi mai potrivite pentru monumentele in joc (ceva gen Terra Mystica).
- profetii - imi plac, dar nu sunt atat de inovatoare cat sa nu poti sa te lipsesti de ele. Sunt de tipul: ceva e mai greu de facut in sfertul asta, dar la sfarsitul lui se puncteaza. Te mai si constrang sa deviezi putin de la strategia ta ca sa nu pierzi niste puncte, si in unele cazuri pot sa faca toti jucatorii sa devieze spre o aceeasi strategie. Sunt 4 legate de temple, 2 de Palenque, 2 de tehnologii. Daca intr-un joc ai un "perfect storm" de genul: din cele 3 profetii doua sunt legate de tehnologii (s-a intamplat deja), si mai exista si un monument care puncteaza tehnologiile (sau ambele; s-a intamplat si asta, intr-un joc cu o profetie de tehnologii), si ai tribul care avanseaza mai usor la tehnologii, ghici ghicitoarea mea cine are sansele cele mai mari de castig?
- cladiri noi - un concept interesant pe cele 4 din prima era: le poti folosi pentru "upgrade-uri", costul lor reprezentand resurse ce pot fi folosite la cumpararea unei alte cladiri sau a unui monument.

Dupa 3 partide cum am spus cel mai probabil voi reveni la jocul original + cladirile noi, poate plus profetii si putin probabil plus triburi (daca schimb modul de alegere si toata lumea e de acord cu noul mod). S-ar putea ca si asa sa schimb anumite set-up-uri (vezi ex. de mai sus).

Verdict: Tzolk'in: Tribes & Prophecies - NOPE. Tzolk'in e foarte bun asa cum e; daca vrei un joc cu "rase" care se preteaza mai bine unor strategii, alege Terra Mystica.

---

Cat despre extensii in general, mai am sau am jucat (lista partiala):
- ambele extensii pentru Pandemic - am jucat doar prima si chiar imi place; aduce roluri noi, 3 moduri de joc noi (dintre care 2 interesante, unul mai putin...), destul cat sa redea viata jocului. A doua extensie are un concept interesant, dar inca n-am apucat s-o testez.
- toate 3 extensiile pentru Battlestar Galactica: sunt scumpe, aduc o multime de elemente in plus, si chiar daca cu unele dintre elemente am jucat doar o singura data si mi-a ajuns, tot imi plac extensiile. Adevarul e ca BSG e si jocul pe care l-am jucat cel mai mult (probabil 50+ partide?), si varietatea adusa de extensii e absolut necesara.
- Kingsburg: To Forge a Realm - o extensie care a nimerit customizarea unor planse standard in jocul original mai mult decat a facut-o Tzolk'in; si elimina unele elemente random foarte enervante din jocul de baza.
- Stone Age: Style is the Goal - oh god no... Jocul original mi-a placut pe cand nu eram foarte la curent cu ce exista in lumea EURO-urilor; acum mi se pare slab, facut si mai slab de extensie.

In concluzie: totul e relativ. :D Continua sa ceri pareri pentru fiecare extensie, e cea mai buna optiune.
Last edited by Corwin on 26 Jan 2014, 20:38, edited 1 time in total.
BGG: Colectie | Jucate | Vreau sa incerc | Wishlist
Joc online pe Yucata și Board Game Arena.

Teddy
King Meeple
King Meeple

26 Jan 2014, 20:36

Foarte util comentariul tau.

Bine ca ai precizat ca prelungeste jocul pentru tzolkin.. care oricum dupa parerea mea dureaza putin cam mult si oamenii cu care joc eu cel putin isi cam pierd rabdarea si interesul spre sfarsit... Cred ca o sa raman la jocul de baza atunci :)

O sa astept pareri cu privire si la celelalte extensii.. si poate ma anunti dupa ce incerci Village inn :P

Corwin
King Meeple
King Meeple

26 Jan 2014, 20:41

Teddy wrote:[...] si poate ma anunti dupa ce incerci Village inn :P
Cu siguranta. :)

cristianf
King Meeple
King Meeple

26 Jan 2014, 22:21

Tzolk'in mi se pare una dintre cele mai bune extensii pentru un boardgame, din cate am incercat eu.
Scoundrels of Skullport face jocul mai interesant prin coruptie si pot sa-l joc si in 6 deci e un must si ea.
Village Inn aduce al 5-lea jucator si schimba jocul in bine dar nu foarte mult fata de cel original.

Eu personal le am pe toate 3 si nu regret achizitia niciuneia.

omucu
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Meeple-șef la boardgamers.ro

26 Jan 2014, 22:25

Mie mi-a placut si extensia de Tzolk'in, am jucat 3-4 partide si probabil fara extensie nu am fi jucat Tzolk'in in momentele alea, deci a facut ca jocul sa se intoarca pe mesele noastre. Da, Tzolk'in e un joc excelent si fara extensie, probabil pe termen lung vom juca mai mult fara extensie decat cu ea, mai ales ca extensia nu are ce cauta cu jucatori noi. Dar stiu de acum ca mai joc inca cel putin 3-4 partide cu extensie, sunt tare curios daca jocul ramane unul echilibrat in continuare, prima impresie e ca nu, dar ramane de vazut in timp.

Corwin
King Meeple
King Meeple

26 Jan 2014, 22:38

De curiozitate, a jucat vreunul dintre voi Tzolk'in-ul cu 5 jucatori? Cum vi s-a parut ca durata, si ce credeti despre actiunile rapide? Ati folosit actiunile rapide in mai putin de 5 jucatori?

omucu
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: Meeple-șef la boardgamers.ro

26 Jan 2014, 23:36

Am jucat doua partide in 5, n-am nimic impotriva actiunilor rapide, faptul ca trebuie sa platesti un porumb pentru ele echilibreaza omul luat inapoi. N-am jucat cu actiuni rapide in mai putin de 5 jucatori, nici nu vad de ce as face asta avand in vedere ca daca pui actiunile rapide in joc de mai putini jucatori trebuie sa pui dummies.
Ca durata nu pot sa zic ca e cu mult mai mult decat jocul normal, adica se simte ca e un jucator in plus, la noi a mers mai greu si pentru ca eram prima data cu extensia. L-as mai juca in 5 oricand.

Tarmyniatur

26 Jan 2014, 23:43

Mie mi se pare Tzolk'in normal execrabil de lung si e unul din jocurile euro "favorite". Daca se mai adauga inca un jucator e practic nejucabil.

adrim
King Meeple
King Meeple
Custom Rank: euro-epic

27 Jan 2014, 00:25

@ Teddy - Trei dintre jocurile mentionate de tine in postul initial le-am jucat si cu extensie si fara extensie. Sa le iau pe rand:

- Village Inn - Village imi place si mie foarte mult, dar cu extensia imi place si mai mult pentru ca face jocul mai variat si deschide mai multe strategii posibile. Nu schimba dramatic jocul ci doar adauga elemente care contribuie la rejucabilitate. Cred ca merita investitia daca planuiesti sa pastrezi jocul in colectie pentru mai mult timp.

- Tzolkin: The Mayan Calendar: Tribes & Prophecies - Aici povestea e mai complicata pentru ca avem de-a face cu o expansiune care modifica mersul jocului destul de mult. Tzolkin este un joc care are foarte multe de oferit - si aici vorbesc strict de baza. Poti sa petreci multe ore cu el incercand sa gasesti strategii noi. Extensia aduce un cu totul alt nivel de strategii peste acestea. Pe de-o parte jocul devine mult mai flexibil din cauza puterilor speciale oferite de triburi. Pe de alta parte, acest lucru este contrabalansat de dificultatea sporita pe care o impun profetiile. Credeai ca Tzolkin este un joc intens? Incearca-l cu triburi si profetii - o sa-ti rupa capul! Desi cred ca extensia asta este must have nu as recomanda-o decat dupa ce simti ca stapanesti foarte bine jocul de baza, dupa ce simti ca ai epuizat macar strategiile principale pe care le ofera jocul de baza. Spun asta pentru ca jocul de baza si expansiunea ofera experiente oarecum diferite, si ambele sunt extraordinare. Este pacat sa renunti la prima pana nu ai consumat-o complet. Mai am o singura mentiune aici: Expansiunea NU CRESTE TIMPUL DE JOC. Dupa maxim doua partide de acomodare dispare problema asta. Noi jucam Tzolkin in 4, cu expansiune, in maxim 2 ore. (Nu l-am jucat niciodata in 5 si nici nu cred ca o vom face - pare o crestere artificiala a numarului de jucatori)

- Lords of the Waterdeep este un joc care nu mi-a placut aproape deloc la primele partide, dar extensia este cea care l-a salvat pentru mine. Nici acum nu ma da pe spate jocul asta, dar extensia asta l-a ridicat de la un family game generic la nivelul unui strategy game demn de luat in considerare cand ai chef de ceva mai light. Deci si aici, daca iti place jocul, extensia e must have.

- M-am uitat la ce mai ai in colectie. La capitolul extensii iti lipseste si: Inns & Cathedrals pentru Carcassonne. Schimba mult jocul in bine. :)

Teddy
King Meeple
King Meeple

27 Jan 2014, 01:55

Apreciez raspunsul si timpul dedicat acestuia Adrim,

Asta era si scopul meu, sa-si dea lumea cu parerea. Deja incepe sa prinda contur toata treaba.
Jocurile mentionate de mine vor ramane in colectie. Desi nu ma consider inca un mare colectionar, pentru grupul meu de prieteni deja sunt Guru :))

Tzolkin - Din pacate timpul este impotriva noastra si pe saptamana reusim sa jucam 2-3 jocuri..maxim. Tzolkin mi se pare un joc senzational si cu toate astea cred ca l-am jucat de circa 8 ori pana acum si la fiecare partida pot spune ca invat ceva nou. Are o multitudine de strategii pe care le poti aplica si inca nu le-am descoperit sau incercat pe toate.

Village - Da, ma gandesc sa-l iau intrucat imi place jocul si pretul extensiei este unul decent. Avand in vedere ca doresc sa-l pastrez pe perioada nelimitata cred ca isi va face simtita prezenta in rafturile mele

Lords of Waterdeep - este unul dintre jocurile preferate ale grupului si inca ma gandesc la extensie, doar ca ma simt cumva "folosit" de prieteni care ma incurajeaza sa-mi cumpar eu extensia ca sa se joace ei :))) ce oameni :P dar cred ca avem cu totii astfel de prieteni.

Spartacus vad ca nu este foarte jucat sau comentat... pana acum nici o parere despre el. Poate gasesc niste timp sa-i fac o prezentare pe la achizitii/review-uri pentru ca mie mi se pare foarte tare jocul..cu exceptia faptului ca ai circa 26-28 de zaruri :)))

Oglar

27 Jan 2014, 15:12

Despre extensia la Tzolk'in vad ca s-a scris suficient, astfel ca iti vei putea face o parere. In orice caz, mie mi-a placut extensia si desi cum s-a mai spus unele triburi par mai puternice, iar altele mai slabe, in masura in care prinzi ideea fiecarui trib si modul in care ar trebui jucat, poti sa te folosesti de avantajele pe care ti le ofera pentru a contrabalansa dezavantajele.
Nu l-am jucat de multe ori, dar pot spune ca mi-a placut si desi jocul a tinut mai mult (l-am incercat doar in 5 jucatori), experienta a fost una placuta.

In ceea ce priveste extensia la Spartacus, pot spune ca imbunatateste jocul mult. Abilitatile celor doua case noi sunt interesante, gladiatorii si sclavii noi sunt interesanti (unii sclavi au stats-uri bune si poti sa-i folosesti si in arena, fara sa fie obligatoriu carne de tun, bineinteles, impotriva unor gladiatori mai slabuti), carti de scheme si reactii noi interesante (unele nu au un cost de influenta fix, ci pot fi folosite daca ai mai multa, sau mai putina influenta decat "target dominus") s-a introdus conceptul de Primus (team fights 2 vs 2). In Primus jucatorii trebuie sa lucreze impreuna pentru a-si invinge adversarii, dar pot aparea momente in care un membru al echipei tradeaza si trece de partea cealalta (acest lucru nu se poate intampla mereu, anumite conditii trebuiesc indeplinite), astfel ca e sporita interactiunea dintre jucatori.
Cu extensie jocul dureaza mult mai mult decat cel de baza, asta bineinteles, daca incepi de la 1 influenta, cum am jucat eu cu playgroupul meu (nu am incercat extensia incepand cu 4 sau 7 influenta).
Tinand cont de toate imbunatatirile aduse si de pretul jocului, eu il recomand. Daca ti-a placut jocul de baza, iti va place si mai mult cu extensie.

Teddy
King Meeple
King Meeple

27 Jan 2014, 16:47

Haaahaa, primul gladiator :P

Spartacus mi se pare foarte tare. Durata jocului poate fi o problema, dar pentru asta si noi pornim cu influenta mai mare (intre 4 si 7).

Oricum pare o acizitie sigura in viitorul apropiat, insa vroiam o parere :)

Cat despre Tzolkin am decis sa explorez intai jocul de baza la adevarata capacitate si apoi ma mai gandesc asupra extensiei.

Mersi frumos!

Corwin
King Meeple
King Meeple

27 Jan 2014, 17:38

In ce oras locuiesti, apropo? Nici o sansa sa-l incerci la o intalnire cu jucatori de pe forum? :)

Teddy
King Meeple
King Meeple

27 Jan 2014, 20:59

Sunt din Bucuresti.

Inca nu m-am afirmat pe la la intalnirile de specialitate, dar este in plan :)

Asta intentionez oricum pentru ce nu sunt convins ca vreau sa achizitionez sa incerc sa gasesc pe cineva pe forum care participa la intalniri de genul acesta sa pot schimba impresii si sa pot incerca ceva ce nu am...

P.S. Pentru cine este interesat am facut si o o scurta prezentare a lui Spartacus la sectiunea "review-uri, impresii".

MindAstray

28 Jan 2014, 09:50

Nici eu nu pot sa spun nimic despre Spartacus, dar celelalte jocuri le-am jucat destul de mult si cu si fara extensie:

1. Village Inn - nu schimba gameplay-ul, dar creste numarul de posibilitati. Personajele de la Inn mai au si abilitati de modificare a scorului, ceea ce din punctul meu de vedere e foarte bine (altfel existand 2 strategii majore - explorare sau comert). Asa, jocul devine un pic mai flexibil - nu neaparat ce ai putea sa faci, dar cum ai putea sa primesti puncte. De cand am luat Village Inn l-am pus peste baza si acolo va ramane. Chiar si pentru un prim joc e ok, nu trebuie sa stapanesti bine regulile ca sa fie un plus.

2. Scoundrels of Skullport - Waterdeep este unul dintre jocurile pe care le joc cu placere oricand. Cele 2 extensii din Scoundrels iti permit sa faci jocul mai interactiv si eventual un pic mai agresiv. In baza, intrigile nu sunt spectaculoase si se joaca in numar mai mic. Extensia aduce intrigi interesante si mai multe posibilitati de a le obtine sau a le juca. Ceea ce pentru mine, card gamer la baza, e minunat. Am jucat si in 6, nu mi se pare ca adauga prea mult timp, nici macar varianta long game, pentru ca nu mi se pare un joc la care sa te gandesti prea mult inainte de a face o actiune. Cu toate astea, prefer Waterdeep in maxim 4 jucatori. Din nou, de acum incolo voi juca cel mai probabil Waterdeep numai cu extensie, desi nu as refuza nici varianta de baza intr-un grup nefamiliarizat cu jocul.

3. Tribes and Prophecies - vad ca e una din cele mai discutate si ca parerile sunt destul de impartite. Am jucat de mai multe ori in 4 si o singura data in 5. Dupa cum spune si Adrim, extensia nu creste timpul de joc (decat daca introduci al 5lea jucator, si chiar si atunci depinde de jucator). Rasele sunt destul de echilibrate, chiar daca nu par, si oricum faptul ca primesti 2 variante la inceput din care iti alegi face foarte probabil ca macar una sa iti placa. Profetiile sunt ciudate, uneori merita, uneori nu. Uneori merita sa iti vezi de treaba ta si sa le ignori, alteori preferi sa joci in cea mai mare parte pentru ele. Actiunile rapide nu le-am incercat in 4, dar in 5 sunt absolut necesare, fiind destul de aglomerat pe roti. Per total, mie mi se pare ca extensia transforma totul dintr-un euro pur intr-un euro cu stil (nu ca nu ar fi fost un joc foarte bun si inainte). Din nou insa trebuie sa fiu de acord cu Adrim, e bine sa stapanesti bine jocul inainte sa treci la extensie - aici chiar e "the next level", imo.

Post Reply

Return to “Discutii generale”