Am doua dintre extensiile mentionate de tine,
Village Inn si
Tzolk'in: Tribes & Prophecies.
Deocamdata dintre cele doua am jucat doar cea de
Tzolk'in. Ce aduce in plus:
- al 5-lea jucator - si un timp cam prea mare de joc... Disclaimer: am jucat o singura data in 5, cu doi jucatori amatori, poate cu 5 jucatori hardcore nu se vede atat diferenta.
- actiuni rapide - mai mult pentru jocul cu 5 jucatori, strica putin din mecanismul de pui SAU iei workeri; multe sunt... slabe, mai ales ca nu se aplica tehnologiile cand le folosesti.
- triburi - unele foarte slabe, altele medii, altele foarte bune mai ales in combinatie cu anumite monumente. Unele sunt chiar interesante, altele prea simple, dar problema mare e balansarea lor. Cred ca trebuie schimbata procedura de alegere a triburilor (acum se dau doua si alegi unul). De exemplu fiecare jucator alege ce vrea, incepand de la primul, si in acelasi timp arata si ce starting bonus tiles alege. Asa ceilalti jucatori au mai multe informatii cand aleg, ca sa compenseze pentru faptul ca cei dinaintea lor aleg triburi mai potrivite pentru monumentele in joc (ceva gen Terra Mystica).
- profetii - imi plac, dar nu sunt atat de inovatoare cat sa nu poti sa te lipsesti de ele. Sunt de tipul: ceva e mai greu de facut in sfertul asta, dar la sfarsitul lui se puncteaza. Te mai si constrang sa deviezi putin de la strategia ta ca sa nu pierzi niste puncte, si in unele cazuri pot sa faca toti jucatorii sa devieze spre o aceeasi strategie. Sunt 4 legate de temple, 2 de Palenque, 2 de tehnologii. Daca intr-un joc ai un "perfect storm" de genul: din cele 3 profetii doua sunt legate de tehnologii (s-a intamplat deja), si mai exista si un monument care puncteaza tehnologiile (sau ambele; s-a intamplat si asta, intr-un joc cu o profetie de tehnologii), si ai tribul care avanseaza mai usor la tehnologii, ghici ghicitoarea mea cine are sansele cele mai mari de castig?
- cladiri noi - un concept interesant pe cele 4 din prima era: le poti folosi pentru "upgrade-uri", costul lor reprezentand resurse ce pot fi folosite la cumpararea unei alte cladiri sau a unui monument.
Dupa 3 partide cum am spus cel mai probabil voi reveni la jocul original + cladirile noi, poate plus profetii si putin probabil plus triburi (daca schimb modul de alegere si toata lumea e de acord cu noul mod). S-ar putea ca si asa sa schimb anumite set-up-uri (vezi ex. de mai sus).
Verdict:
Tzolk'in: Tribes & Prophecies - NOPE. Tzolk'in e foarte bun asa cum e; daca vrei un joc cu "rase" care se preteaza mai bine unor strategii, alege
Terra Mystica.
---
Cat despre extensii in general, mai am sau am jucat (lista partiala):
- ambele extensii pentru
Pandemic - am jucat doar prima si chiar imi place; aduce roluri noi, 3 moduri de joc noi (dintre care 2 interesante, unul mai putin...), destul cat sa redea viata jocului. A doua extensie are un concept interesant, dar inca n-am apucat s-o testez.
- toate 3 extensiile pentru
Battlestar Galactica: sunt scumpe, aduc o multime de elemente in plus, si chiar daca cu unele dintre elemente am jucat doar o singura data si mi-a ajuns, tot imi plac extensiile. Adevarul e ca BSG e si jocul pe care l-am jucat cel mai mult (probabil 50+ partide?), si varietatea adusa de extensii e absolut necesara.
-
Kingsburg: To Forge a Realm - o extensie care a nimerit customizarea unor planse standard in jocul original mai mult decat a facut-o Tzolk'in; si elimina unele elemente random foarte enervante din jocul de baza.
-
Stone Age: Style is the Goal - oh god no... Jocul original mi-a placut pe cand nu eram foarte la curent cu ce exista in lumea EURO-urilor; acum mi se pare slab, facut si mai slab de extensie.
In concluzie: totul e relativ.

Continua sa ceri pareri pentru fiecare extensie, e cea mai buna optiune.