Hannibal:Rome vs Carthage partea a IIa

Forum rules
Va rugam sa postati in aceasta sectiune doar articole tip jurnale de sesiune (session reports) ale jocurilor jucate de voi, ce bineinteles pot fi comentate in cadrul topic-urilor respective de toti utilizatorii forumului.

Pentru discutiile generale necentrate pe session reports va invitam in forumul Discutii generale.
Post Reply
User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1492
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Hannibal:Rome vs Carthage partea a IIa

Post: # 77131Post danielM
09 Feb 2017, 14:50

Image
“I am convinced that life is 10% what happens to me and 96% how I react to it.” Scipio Africanul
Sosirea lui Scipio ii face pe romani sa prinda incredere si se hotarasc sa preia initiativa. Fabius Maximus, in fruntea unei armate uriase, il infrunta pe Mago, cel care inca din primul an al razboiului, in aceeasi zona a Italiei, a decimat armata romana. Genialul general cartaginez face acelasi lucru la ani distanta. In 211-210, nimiceste intreaga armata romana a lui Fabius. Disperati, romanii il trimit si pe Flaminus. La randu-i, acesta esueaza lamentabil, Mago umilind din nou Roma.
Image
Scipio Africanul este nevoit sa isi abandoneze planul initial si porneste inspre sudul Italiei. De aceasta data, generalul cartaginez cedeaza, in fata celui de-al treilea general roman impotriva caruia a luptat in aceasta scurta perioada de timp. Situatia este in continuare critica pentru Roma: Gallia Cisalpinia este controlata de africani si foarte greu de rasturnat acea situatie din cauza triburilor prietene Cartaginei, Corsica si Sardinia poarta vesmintele inamicului, Hispania este sub controlul total al bravilor africani, numai cateva zone din nordul Africii s-au rasculat.
Image
Cu acest tablou in fata, Roma este nevoita sa incerce, inca odata, sa loveasca in structura Cartaginei. Drept pentru care, Scipio Africanul este trimis in nordul Africii. Acest lucru provoaca revolta triburilor numidiene care trec de partea romanilor. In Hispania, provincia Celtiberia se ridica impotriva africanilor. Roma pare ca incepe sa se ridice din genunchi.
Image
In ciuda suprematiei maritime a italienilor, cartaginezii au reusit de fiecare data sa isi transporte trupele cu succes, pe mare. Lucru care se intampla si de aceasta data. Hasdrubal debarca in nordul Africii si vine in intampinarea temutului general roman. O batalie crancena are loc, in urma careia Scipio este ucis odata cu trupele sale si imparte acelasi destin cu cel al rivalului sau, Hannibal. Si el, piere privind inspre Cartagina. Tragica veste ajunge la Roma. Nimic nu ii mai poate salva din calea dezastrului. Cu armatele decimate, cu provincii pierdute si neincetate rascoale, romanii inteleg ca totul s-a terminat pe nisipul fierbinte al Africii, odata cu moartea lui Scipio.
Image
Intr-o alta incercare disperata, consulul Varro pleaca in Africa. Reuseste sa il invinga pe Hasdrubal si o farama de speranta mai exista. Cartaginezii trag sforile politice in asa fel incat unul dintre consulii romani este inlocuit cu incompetentul Titus Longus. Acesta debarca in Corsica, sperand sa schimbe situatia politica de acolo. In Italia, cetatea Capua schimba tabara, astfel ca Roma pierde majoritatea in provincia Campania. Loviturile vin din toate partile pentru romani, haituiti politic si militar. Calaul romanilor, Mago, debarca in Africa si il invinge pe Varro. Acesta din urma se retrage pe coasta hispanica, incercand sa cucereasca provincia Idubeda. Hasdrubal il infrunta la scurt timp si il invinge.
Image
Disperat si cu armata decimata, se retrage inspre Alpi. In palma colosilor muntosi si inconjurat de triburi ostile, consulul roman Varro moare, la fel ca maretul imperiu roman; ingenuncheat de incompetenta si coruptie, imbatat de gloria-i pe care o considera eterna, exploatat de fantasticii generali cartaginezi, scuturat din toate laturile si lovit fulgerator de fiecare data cand a fost prins in impas - aceasta a fost istoria Romei in cel de-al Doilea Razboi Punic. Cartagina a jucat foarte bine, atat in plan politic cat si militar, obtinand o victorie mai mult decat meritata.
Image

criss

Re: Hannibal:Rome vs Carthage partea a IIa

Post: # 77140Post criss
09 Feb 2017, 17:23

Fumoasa sesiune, plina de evenimente! Cit despre Hannibal, il prefer in fata lui Twilight Struggle datorita plusului operational. Citeva pareri si concluzii despre joc ar fi bine-venite, ce ti-a placut si ce nu... :)

User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1492
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Re: Hannibal:Rome vs Carthage partea a IIa

Post: # 77144Post danielM
09 Feb 2017, 18:05

Multumesc! Da, in ciuda faptului ca ambele sunt CDG-uri, diferenta este destul de mare pentru ca aici exista si conflictul militar propriu-zis. A fost prima partida de Hannibal dupa ce acum vreo 4 ani l-am ”testat” singur. Am facut cateva greseli care au influentat oarecum si mersul jocului. Partida a durat 6 ore. Fazele jocului sunt destul de clare, insa mi se pare ca regulamentul nu este cel mai reusit si cel mai bine structurat. Poate si fiind obisnuit cu cele de la GMT care mi se par excelente. Adevarul este ca exista multe exceptii si situatii in Hannibal. Revenind la desfasurarea jocului: imi place asimetria dintre armate, felul in care istoria e transpusa in joc, provocarea strategica - sa aleg calea mai sigura dar mai consumatoare de timp sau sa risc. Diferitele evenimente, politica si influenta militara te vor obliga sa iei decizii pe tot parcursul jocului si sa le ai in vedere. Dupa fiecare victorie obtinuta intr-o zona sau inainte de o lupta pe care o aveai planuita, de regula se juca un eveniment care destabiliza acea zona. Inca nu pot sa ma pronunt foarte clar, o sa astept urmatoarea partida, insa jocul imi place. Probabil unul dintre minusuri ar fi durata de joc, insa mai mult ca sigur a doua partida si ulterioarele vor scurta timpul de joc. E un joc care reuseste sa transpuna foarte bine acel razboi.

PS: cand ma gandesc ca l-am trecut la 10 X 10 challenge :))..

criss

Re: Hannibal:Rome vs Carthage partea a IIa

Post: # 77161Post criss
10 Feb 2017, 10:34

Mda, si mie mi se pare manualul o supa lunga, nepractic. Din fericire exista regulamentul rescris de UniversalHead pe doua pagini. In ceea ce priveste timpul de joc, ar trebui sa se reduca la jumatate in urmatoarele partide. Referitor la risc, n-am indraznit inca sa trec marea de teama pierderii trupelor, parca trebuia sa dau cu un zar daca bine imi aduc aminte. Voi ati folosit-o chiar de doua ori in partida jucata, pare a fi o optiune de luat in seama!

User avatar
danielM
King Meeple
King Meeple
Posts: 1492
Joined: 13 Jun 2012, 15:23
Custom Rank: general de sufragerie

Re: Hannibal:Rome vs Carthage partea a IIa

Post: # 77162Post danielM
10 Feb 2017, 10:42

criss wrote:Mda, si mie mi se pare manualul o supa lunga, nepractic. Din fericire exista regulamentul rescris de UniversalHead pe doua pagini. In ceea ce priveste timpul de joc, ar trebui sa se reduca la jumatate in urmatoarele partide. Referitor la risc, n-am indraznit inca sa trec marea de teama pierderii trupelor, parca trebuia sa dau cu un zar daca bine imi aduc aminte. Voi ati folosit-o chiar de doua ori in partida jucata, pare a fi o optiune de luat in seama!
Da, Cosmin a folosit marea de vreo 3-4 ori. Bine, a plecat si a ajuns in orase care ii modificau zarul cu - si care nu erau controlate de romani, astfel ca riscul sa se scufunde era doar daca dadea un 6. Doar cartaginezii dau cu zar pentru mutari pe mare. Iar prima data a folosit un event ca sa debarce in Italia. E destul de riscant pentru cartaginezi, ce-i drept, dar a meritat.

Post Reply

Return to “Sesiuni de joc”